Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760392 razy)

Offline donT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2355 dnia: Pt, 26 Kwiecień 2024, 13:22:31 »
Stary, dzieki bardzo za opinie o Lightfall! Wyglada rzeczywiscie nieziemsko i zastanawialem sie czy nie wziac dla swego 8 latka (khe kkhe, jasne). Poszlo do koszyka.
 ;)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online studio_lain

« Odpowiedź #2356 dnia: Pt, 26 Kwiecień 2024, 13:50:49 »
pialem tu, ze to swietna rzecz :) tez polecam
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Klint

« Odpowiedź #2357 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 16:24:16 »
WILUSA to tytuł po, którym wiele sobie obiecywałem. Wojna Trojańska to moja ulubiona opowieść z mitologii greckiej, a tutaj nadano jej nowy kontekst. Również w tym przypadku opowieść ma kilku bohaterów, lecz trudno z nimi sympatyzować. Niektórzy, tacy jak Agamemnonn i Neoptolemos, budzą wręcz odrazę. Komiks jest bardzo brutalny i słusznie został opatrzony znakiem, tylko dla dorosłych.
Spoiler: PokażUkryj
 Sceny niszczenia Troji, w moim odczuciu, zawierają sobie poziom drastyczności i okrucieństwa porównywalny do filmu WOŁYŃ

Niemniej scenariuszowo oraz graficznie mamy doczynienia z bardzo solidną pozycją. W mojej ocenie 7,5/10.

Offline kv

« Odpowiedź #2358 dnia: So, 27 Kwiecień 2024, 19:42:51 »
Droga - znakomicie przedstawiony świat po zagładzie, Lanu świetnie to zrobił. Czuje się jakby tam się było... Choć czegoś mi zabrakło (bardziej w fabule niż w rysunku) - może już za dużo postapo się widziało i czytało. Jakby zabrakło czegoś "nowego".
Dla mnie komiks na pewno bardzo dobry, ale czy świetny? Nie wiem...
Jest kilka stron w czerni i bieli, można porównać obie wersje, dla mnie jednak to oszczędne kolorowanie robi robotę.

Offline perek82

« Odpowiedź #2359 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 12:19:10 »
Miałem podobne odczucia po przeczytaniu. Wszystko albo prawie wszystko już gdzieś kiedyś było. Niemniej jednak Larcenet zrobił kawał świetnego komiksu. Nie da się oderwać aż do samego końca.

Skusiłem się na Astro city i po pierwszym tomie czuję, że muszę chwilę odpocząć, zanim wezmę się za ciąg dalszy. Fanom SH powinno się spodobać - jest wiele nowych postaci (chociaż inspiracje są oczywiste - chyba że to wcale nie są inspiracje, tylko coś jak odbicie w krzywym zwierciadle), są ich originy. Jest wspólne miasto, więc co chwila się spotykają, jest dużo akcji, są crossovery, gdzie walczymy o ocalenie planety, jest kosmos (w sensie, że są inne cywilizacje). Komiks próbuje być jednak bardziej ambitny i zamiast mordobicia większy nacisk jest położony na same postaci, ich problemy, rozterki i też ich wpływ na samych mieszkańców (ja mam trochę problem z czytaniem o problemach półbogów i zawsze mi siedzi z tyłu głowy, że to taki komiksowy żart niż poważna historia, no ale co zrobisz jak nic nie zrobisz). Marvels aż samo się tutaj podpowiada, jako podobny tematycznie komiks. Top10 w mniejszym stopniu, ale też mi się przypomniał (chociaż ten mi zupełnie nie podszedł). Mam akurat kilka ciekawszych pozycji (Alvar Mayor, Rusty Brown), więc chwilowo mówię stop.

Alack Sinner - niby spędziłem jeden wieczór i wciągnąłem ze 3-4 nowelki (bo ten komiks składa się właśnie z takich nowelek - kryminalnych zagadek) a patrzę, że nadal jestem na początku tej wielkiej cegły. Rozmiarowo, to coś w stylu Blasta. I jest dużo czytania, w ramach danej części dzieje się sporo. Rysunkowo musiałem się chwilę przyzwyczajać (trochę twarze takie powykrzywiane mi się wydawały), ale po godzinie już zupełnie mi to nie przeszkadzało. Sin City przychodzi na myśl - głównie poprzez gatunek (kryminały, noir, knajpy, przestępcy, policjanci i wszyscy pomiędzy nimi) ale też czarno białą kreskę, często grubo ciosaną. Nasz bohater to prywatny detektyw, który próbuje rozwiązywać sprawy w przerwach między zaglądaniem do butelki. Chodzi po zaułkach, szuka informacji, balansuje na linie w swoich relacjach z byłymi kolegami z policji.
Na razie jest dobrze. Ale nie wiem, ile podobnych historyjek można przeczytać z zainteresowaniem. Liczę, że będą jakieś urozmaicenia po drodze. Na okładce jest info, że to dopiero pierwszy tom, więc jakiś rozwój postaci czy nowe, bardziej rozbudowane intrygi są raczej wskazane.

Przy okazji przyznam się do czegoś - dziś zamówiłem pierwszą w życiu mangę. To pod wpływem TK i jego filmiku o mangach. Wybór padł na Akirę, w dalszych planach jest Monster i być może Bosonogi Gen, które będzie mieć nowe wydanie niedługo. Zobaczymy, czy pyknie:)
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 12:24:03 wysłana przez perek82 »
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline donT

« Odpowiedź #2360 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 14:13:13 »
Mam dokladnie takie same odczucia wzgledem kobyly Alack Sinner. Jeszcze nie skonczylem, ale nie jest to komiks, ktory czyta sie jednym duszkiem, wrecz przeciwnie - przerwy sa bardzo wskazane. Duzo sie dzieje, jest sporo tekstu, do tego trzeba byc dosc uwaznym, bo mozna sie pogubic. Klimat natomiast jest taki, ze chociaz nie pije i nie pale, czytajac AS mam ochote na szklaneczke szkockiej i dobre cygaro. Zobaczymy jak dalej, ale jak na razie (jestem w polowie) jest bardzo solidnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 14:43:27 wysłana przez donT »

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2361 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 21:45:29 »
Straznicy. Pierwszy raz w zyciu.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2362 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 22:13:33 »
Też zaliczam debiut z innym wielkim klasykiem. Jakoś nigdy nie było wcześniej okazji, albo był niedostępny w sprzedaży, ale przyszedł w końcu czas by dołączyć go do tych "pozostałych wielkich komiksów". Ale na razie nie czytam, tylko przeglądam, kontempluję, chłonę to wizualne rozbuchanie. Musi poczekać jeszcze chwilkę na swoją kolej, ale nieuchronnie się doczeka. Ja już też nie mogę się doczekać tej lektury. Oczywiście mowa o Incalu.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #2363 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 23:29:52 »
Ktoś skończył czytanie Niewidzialnych? Powoli docieram do końca i uczucia mam mieszane.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2364 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 17:11:26 »
Zrobiłem sobie repetę Globalnego Pasma Warrena Ellisa bo zdziwiony trochę byłem że praktycznie nic nie pamiętałem z lektury a to dziwne bo niby ciekawy scenarzysta plus konkretny dobór rysowników a ty pustka w głowie. I już teraz wiem skąd ta amnezja , to po prostu jest słaby komiks. Pomysł na serię całkiem ciekawy, każdy zeszyt zilustrowany przez innego rysownika jest osobną historią akcji walczącego w obronie planety tytułowej organizacji Globalnee Pasmo i może w zeszytach ta seria się broniła bo co jakiś czas wjeżdżało coś ciekawego ale czytając całość uważam że jest to zmarnowany potencjał fabularny i aż szkoda co poniektórych rysunków dla tak kiepskich treści. Jakbym miał wskazać jakieś plusy to byłyby to zeszyty zilustrowane przez Glenna Fabry, Johna J Mutha, Simona Bisleya i Gena Ha a najlepiej graficznie i w treści wypada historia z rysunkami Lee Bermejo.
  Może się narażę Alanowi Moore'owi polecającemu ten komiks na okładce, ale ja nie polecam  ;)

Offline donT

« Odpowiedź #2365 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 23:39:51 »
Dzis bedzie krotko. Nie czytalem ksiazki, nie widzialem filmu. Moge powiedziec wiec, ze komiksowa Droga rozdziewiczyla mnie w temacie. Oprocz tego, ze to kapitalna, choc bardzo przygnebiajaca lektura, nie mam zbyt duzo do dodania. Dostajemy cos niezwykle klimatycznego i nieprzyjemnego jednoczesnie. Tytul ten przeraza, choc nie pozwala sie od siebie oderwac. Graficznie jest uczta dla oka. Larcenet po raz kolejny udowodnil jak dobrze posluguje sie olowkiem, jak ogromna ma wyobraznie w procesie tworczym. Choc tekstu jest w nim malo, to obcowanie z opowiescia zajelo mi jakies 2 godziny. Wiele scen jest okrutnie mocnych, zapadajacych w pamiec, czy wrecz odpychajacych. Kolory - fantastycznie subtelne i bardzo podkreslajace atmosfere poszczegolne plansz. Nie jest to z pewnoscia tytul na sobotnie, sloneczne popoludnie w ogrodku, ale zdecydowanie warto sie z nim zapoznac. Czuje, ze znajdzie sie w moim Top10 tego roku.

« Odpowiedź #2366 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 09:06:18 »
Przy okazji przyznam się do czegoś - dziś zamówiłem pierwszą w życiu mangę. To pod wpływem TK i jego filmiku o mangach. Wybór padł na Akirę, w dalszych planach jest Monster i być może Bosonogi Gen, które będzie mieć nowe wydanie niedługo. Zobaczymy, czy pyknie:)

Piąteczka. Też się właśnie zdecydowałem na Akirę, aczkolwiek to nie pierwszyzna w moim przypadku bo jako mega-fan mam Cowboya Bebopa oraz Lovecrafta w wersji Tanabe Gou, gdzieś kiedyś miałem Tu Detektyw Jeż. Ogólnie z tym Akirą to chyba niespecjalnie się polubię, bo co otwieram losową stronę to ktoś wali z wielkiego laseroweg guna, albo Tetsuo biega bez którejś kończyny i drze się że wszystkich pozabija, ale film lubiłem więc może jednak coś z tego będzie. Dlatego dobrałem na wszelki wypadek Ghost in the Shell, w wersji filmowej bez wątpienia jedno z arcydzieł S-F. Chodzi mi oczywiście o tę japońską animowaną, chociaż ta amerykańska też była całkiem ok.
  Ogólnie wkurza mnie to kartkowanie od tyłu ani nie mam zamiaru w jakieś wielotomowe produkcje wchodzić, ale od czasu do czasu chyba warto coś tam przejrzeć.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2367 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 10:15:28 »
Blast tom 1

W tym komiksie zawarta jest jakaś magia, zacząłem lekturę i nie byłem w stanie odłożyć go nawet na chwilę. Jedynie przerwa na łyk kawy i kontynuacja. Manu Larcenet albo jest geniuszem absolutnym, ale przeżył w swoim życiu nie jedną traumę, ponieważ momentami porusza rzeczy tak delikatne i bolesne, jakby sam ich kiedyś doświadczał. Kreacja głównego bohatera, to moi zdaniem topka ever. Otaczają go wszelkie odcienie szarości, raz poznajemy go jako totalnego degenerata, aby za chwilę mu współczuć, by za moment czuć do niego dystans i obrzydzenie. Prawdziwa jazda bez trzymanki, natomiast gdzieś w podświadomości kryje się jakaś dziwna pewność siebie, że Blast zaoferuje nam znacznie więcej niż na początku mogłoby się wydawać. Wiecie, przed lekturą tomu drugiego nie chcę skupiać się na ocenie, bo wiele opinii jakie do mnie dotarły sugerują że dwójka osiąga jeszcze mocniejszy wydźwięk, także zostawię sobie uchyloną furtkę na później... Ale rany, tom 1 to już jest kosmiczny poziom.

Miałem lekką obawę, czy objętość komiksu nie spowoduje że na pewnym etapie mój zapał zacznie wygasać, dobrym przykładem jest tutaj chociażby manga Monster, gdzie na początku lekturze towarzyszy euforia, aby za kilkaset stron dalej czuć już tylko znużenie. Bo historia nie układa się tak jakbym chciał, bo autor zaczyna skupiać się na kolejnych bohaterach, przez co tracimy z radaru to co najważniejsze. Blast sprawił, że chłonąłem wszystko jak leci, czerpiąc frajdę z każdej sceny. Zakończenie intryguje, aby od razu złapać w łapki tomik z napisem dwa, ale najpierw na spokojnie przetrawię to, co wydarzyło się do tej pory. Wymagający komiks, nie ma co przeginać. Kto nie czytał, polecam!

Dom Usherów

Ciężko tutaj napisać coś odkrywczego. Luźna adaptacja opowiadania, lektura przyjemna, niestety króciutka. Graficznie bajka, natomiast odnoszę wrażenie, że takie pozycje powinny być wydawane jednak w zwykłym formacie, bez bajerów jak twarde okładki itd. Szkoda miejsca, pieniędzy itd. Naprawdę komiks można przeczytać w 20 minut, góra pół godziny. Plus za opowiadania dołączone do wydania. Także 7/10 mogę dać.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Liarus

« Odpowiedź #2368 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 13:10:37 »
Ktoś skończył czytanie Niewidzialnych? Powoli docieram do końca i uczucia mam mieszane.

To daj znać jak dalej to wygląda po 1 tomie. Czytam ten pierwszy tom i ciężko mi skończyć. Sporo bełkotu Morrisona jak to u niego. Trudność sprawia mi wylapanie co jest na tyle ważne by zwrócić uwagę, a co mogę olać bo to niepotrzebnie rozmuchany wywód. Jedyne mnie intryguje to caly koncept świata i tej drużyny.

Online studio_lain

« Odpowiedź #2369 dnia: Śr, 01 Maj 2024, 16:13:56 »

tomy 1-7 - pochlonelem od razu, swietna krecha, fajny humor, kawal dobrej przygodowki i to wcale nie tylko dla mlodziezy :) bardzo dobry komiks rozrywkowy :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie