Ennis the complete battlefields vol 1 - Wojenne historie to absolutnie najlepsze co ten autor ma do zaoferowania, szczegółowy research (z adnotacjami na końcu tomu), przewrotne, okrutne fabuły i bardzo duży ładunek emocjonalny w nich zawarty, lektura zostaje z czytelnikiem na długo po jej przeczytaniu. Czuć że ennis jest pasjonatem zagadnień militarnych, jednocześnie ani przez moment nie romantyzuje historycznych konfliktów, jego komiksom bliżej manifestom antywojennym niż propagandowym materiałom.
BiC - Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem - Tytułowa historia całkiem okej, metafizyczno-postmodernistyczne spojrzenie na historie batmana, nie poczułem żadnych emocji w trakcie lektury ale doceniam pomysł i wykonanie. Pozostałe historie raczej do zapomnienia, to na pewno nie są najlepsze komiksy Gaimana, ale tragedii tez nie ma.
Farscape war for the uncharted therritories - Solidne zakończenie solidnego runu, nie spodziewałbym się że tie-in do serialu z dzieciństwa może sprawić mi tyle przyjemności. Definitywnie tylko dla fanów uniwersum.
Zaginione fontanny - Po opisie spodziewałem się więcej, miało być eklektyczne urban fantasty z nowatorskim uniwersum, a jest prosta historyjka o szukaniu skarbu z przerwami na bijatyki i bardzo mało rozbudowany lore, który mimo swojej dziwności jest raczej mało ciekawy. Wydaje mi się że książka może być ciekawsza, adaptacja wydaje się być nastawiona na akcje i pomijać potencjalnie najbardziej interesujące elementy budowy świata.
Aberzen - Okropnie męczący tytuł, przegadany, pełen nieczytelnych kadrów i niezbyt interesujących postaci. Centralny wątek konfliktu i podróży w czasie mógłby być interesujący, ale pacing tej historii jest tak fatalny że po skończeniu lektury nie miałem już w ogóle ochoty analizować sensu fabuły. Mimo wszystko, w porównaniu do większości frankofonów od studia lain, które pozbawione są jakiejkolwiek oryginalnej/angażującej treści, tu przynajmniej jest jakiś oryginalny zamysł autora, nawet jeżeli kiepsko wykonany.