Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768299 razy)

Offline sad_drone

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1665 dnia: Nd, 03 Wrzesień 2023, 17:59:06 »
Ennis the complete battlefields vol 1 - Wojenne historie to absolutnie najlepsze co ten autor ma do zaoferowania, szczegółowy research (z adnotacjami na końcu tomu), przewrotne, okrutne fabuły i bardzo duży ładunek emocjonalny w nich zawarty, lektura zostaje z czytelnikiem na długo po jej przeczytaniu. Czuć że ennis jest pasjonatem zagadnień militarnych, jednocześnie ani przez moment nie romantyzuje historycznych konfliktów, jego komiksom bliżej manifestom antywojennym niż propagandowym materiałom.

BiC - Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem - Tytułowa historia całkiem okej, metafizyczno-postmodernistyczne spojrzenie na historie batmana, nie poczułem żadnych emocji w trakcie lektury ale doceniam pomysł i wykonanie. Pozostałe historie raczej do zapomnienia, to na pewno nie są najlepsze komiksy Gaimana, ale tragedii tez nie ma.

Farscape war for the uncharted therritories - Solidne zakończenie solidnego runu, nie spodziewałbym się że tie-in do serialu z dzieciństwa może sprawić mi tyle przyjemności. Definitywnie tylko dla fanów uniwersum.

Zaginione fontanny - Po opisie spodziewałem się więcej, miało być eklektyczne urban fantasty z nowatorskim uniwersum, a jest prosta historyjka o szukaniu skarbu z przerwami na bijatyki i bardzo mało rozbudowany lore, który mimo swojej dziwności jest raczej mało ciekawy. Wydaje mi się że książka może być ciekawsza, adaptacja wydaje się być nastawiona na akcje i pomijać potencjalnie najbardziej interesujące elementy budowy świata.

Aberzen - Okropnie męczący tytuł, przegadany, pełen nieczytelnych kadrów i niezbyt interesujących postaci. Centralny wątek konfliktu i podróży w czasie mógłby być interesujący, ale pacing tej historii jest tak fatalny że po skończeniu lektury nie miałem już w ogóle ochoty analizować sensu fabuły. Mimo wszystko, w porównaniu do większości frankofonów od studia lain, które pozbawione są jakiejkolwiek oryginalnej/angażującej treści, tu przynajmniej jest jakiś oryginalny zamysł autora, nawet jeżeli kiepsko wykonany.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Wrzesień 2023, 18:04:22 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1666 dnia: Pn, 04 Wrzesień 2023, 10:18:34 »
Hombre - 10/10. Pięknie zilustrowane opowieści, brutalne i ociekające testeronem jak najlepsze filmy akcji klasy B z czasów VHS. Autorzy postarali się tak zróżnicować swoje opowieści, że oprócz ciężkich i poważnych odcinków, które pokazują, że historia zatacza koła (Przywódca) dostajemy kawałki lekkie i zabawne (Attyla na motorze). Jest nawet post-apo Królewna Śnieżka  ;D Dla mnie bomba.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1667 dnia: Pn, 04 Wrzesień 2023, 11:02:51 »
tez uwielbiam ten komiks :) jeszcze z czasow Heavy Metal :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Itachi

« Odpowiedź #1668 dnia: Pn, 04 Wrzesień 2023, 18:58:17 »
Hombre - 10/10. Pięknie zilustrowane opowieści, brutalne i ociekające testeronem jak najlepsze filmy akcji klasy B z czasów VHS. Autorzy postarali się tak zróżnicować swoje opowieści, że oprócz ciężkich i poważnych odcinków, które pokazują, że historia zatacza koła (Przywódca) dostajemy kawałki lekkie i zabawne (Attyla na motorze). Jest nawet post-apo Królewna Śnieżka  ;D Dla mnie bomba.

U mnie 6/10. Spore rozczarowanie, niby czyta się to przyjemnie, ale scenariuszowo to dosyć banalne historyjki. Jeżeli komuś wystarcza przerysowana przemoc i ogromne cyce to pewnie będzie zadowolony. Dla mnie to zdecydowanie za mało. Bohaterowie pojawiają się i znikają, ich los jest totalnie obojętny. Rozdziały są schematyczne, mało rzeczy w nich zaskakuje. Część użytkowników miała obiekcje do Hoka Hey, tutaj również można zauważyć sporo naciąganych scen (Synowie Pająka). Moim zdaniem to lektura na jeden raz. Raczej nie będę miał ochoty wrócić do Hombre.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Death

« Odpowiedź #1669 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 17:02:46 »

Na razie się męczę z tym nowym Gipim. Obym zmienił zdanie, ale na razie straszny kwas. Poprzednie komiksy Gipiego, to były sztosy, a teraz...
Żeby nie było jak z Celestią, że autor uznany, a komiks słaby.

Za to Paco Roca znowu zarządził i Zmarszczki są 10/10.
Wczoraj odłożyłem komiks, dziś wróciłem, trochę się jeszcze męczyłem, ale potem przestało być tak źle.
Gipi, którego poprzednie komiksy były bardzo dobre i rewelacyjne, zmierzył się w MŻKN ze swoimi traumami, chorobami i wspomnieniami. Miejscami jest to komiks bardzo niestrawny, kiedy śledzimy nudne narkotyczne wizje młodego wówczas autora i jego kolegów ćpunów. Potem robi się lepiej, historia łączy się miejscami z dość ciekawą opowieścią o kapitanie pirackiego statku, który walczył z miłością. Gipi miesza swoje i nie mniej pojebanych kolegów młodzieńcze wybryki, wspomnianą historię piracką i niechęć do miłości (także tej cielesnej), na którą miał wpływ incydent z dzieciństwa, kiedy pewien mężczyzna włamał się do pokoju w celu prawdopodobnego zgwałcenia jego siostry oraz późniejsze jego problemy medyczne z chorobą na kroczu i wstyd z tym związany. Nie miał w życiu lekko, a ten komiks jest zapewne jakąś formą odwagi i zmierzeniem się z różnego rodzaju problemami. Rysunki na jego normalnym, wysokim poziomie. Jest to najsłabszy komiks Włocha wydany w Polsce, ale ostatecznie doceniam odwagę i przyznaję połowę punktów. Ale powiem Wam, niektórzy się odbiją już po pierwszych kilkunastu stronach. Pamiętacie jednak, że dalej jest nieco lepiej. Miejscami nawet się wciągnąłem. Komiks raczej dla psychofanów Gipiego. 5/10

Offline Itachi

« Odpowiedź #1670 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 22:40:28 »
Na Netflixie rządzi One Piece, u mnie na rozkładzie Black Beard. Wrażenia z jednego i drugiego - całkowicie pozytywne. Skupię się jednak na komiksie.

Przykładowe strony jednoznacznie przekonały mnie do zakupu. Uwielbiam taki styl, ociekające czernią kadry, czasami nieco chaotyczne, ale zawsze mające swoją duszę. Wyraziści bohaterowie oraz niesamowite morskie ujęcia. Raz na jakiś czas mam ochotę właśnie na taką lekturę. Jeżeli dodamy do tego w miarę sensowny scenariusz wychodzi nam już pozycja godna polecenia. Tak jest w tym przypadku. Wiecie, ciężko już enty raz wymyślić coś czego nie poznaliśmy do tej pory, siłą rzeczy pewne zamiary będą powielane i tego nie unikniemy. To co decyduje to talent artysty, jego przekonanie o stworzeniu komiksu rozrywkowego, gdzie zagłębimy się w gierki, zdrady, bitki w otoczce mgły i zapachu krwi. W moim wypadku zadziałało to błyskawicznie, przy jednym posiedzeniu poznałem całą historię. Nie mam co narzekać, to był udany czas.

Spokojnie daję 8/10 . Graficznie - bajka, scenariusz - ok.

W tym wypadku format naprawdę robi robotę - sami się przekonacie ;)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline burberry

« Odpowiedź #1671 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 12:37:42 »
Blueberry, integral 3, wyd. Egmont. 8/10.

To najlepszy Blueberry, jakiego czytałem i równocześnie moje pierwsze podejście w tym roku do kontynuacji przygód pułkownika Mike'a z jankeskiej armii. Po integralu numer 1 i 2 byłem trochę zmęczony, a nawet zniechęcony do wracania do serii na długi czas. Nie twierdzę, że to słaby komiks, ale jakoś nie było mi zbyt po drodze z przygodami o Indianach. Natomiast zmiana miejsca akcji na pogranicze amerykańsko-meksykańskie, przywraca serii ducha przygodowego, który trafia w moje gusta. Zdecydowanie najlepszy integral z dotychczas czytanych. Duży plus za niejednoznaczną postać kobiecą. Nie mogę nie wspomnieć o tym, że mnogość wątków, miejsc akcji i bohaterów spokojnie wystarczyłoby na obdzielenie integrala o dwukrotnej objętności tego, który opisuję. Wiemy jednak, że narracja utrzymuje się w archaicznym, konserwatywnym stylu, ze sporą ilością tekstu, ale też bez przesady. Świetne rysunki i kolory przywodzą na myśl filmowe superprodukcje.

Blueberry, integral 4, wyd. Egmont. 7/10.

Nieco słabsza część niż poprzednia, choć nadal jest to bardzo dobry komiks. Czwarty integral to tylko dwa albumy zebrane zbiorczo. Jak dla mnie - idealna długość, pozwalająca na przeczytanie tego tomu w optymalnym czasie. Tym razem Czytelnik może uczestniczyć w spisku zawiązanym przeciwko prezydentowi USA U. Grantowi. Zwyczajowo obcujemy z upartym i krnąbrnym Mikem Blueberrym, którego nie da się nie lubić. Najlepszy fragment odcinka to pobyt bohatera w więzieniu i ucieczka zeń, motyw, który lubię jeszcze od przeczytania tomu "Wszystkie łzy piekła" serii XIII.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Wrzesień 2023, 13:47:51 wysłana przez burberry »

Offline Death

« Odpowiedź #1672 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 13:46:39 »
Dla mnie Blueberry 3 to jeden z najlepszych westernów w moim życiu. Stawiam go na równi z Dobrym, Złym i Brzydkim. Absolutne 10/10.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1673 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 14:05:38 »
Dla mnie Blueberry 3 to jeden z najlepszych westernów w moim życiu. Stawiam go na równi z Dobrym, Złym i Brzydkim. Absolutne 10/10.

Stawiać Blueberrego na równi z Deadpoolem to jednak trzeba mieć specyficzne upodobania ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1674 dnia: Śr, 06 Wrzesień 2023, 22:06:27 »
BiC - Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem - Tytułowa historia całkiem okej, metafizyczno-postmodernistyczne spojrzenie na historie batmana, nie poczułem żadnych emocji w trakcie lektury ale doceniam pomysł i wykonanie. Pozostałe historie raczej do zapomnienia, to na pewno nie są najlepsze komiksy Gaimana, ale tragedii tez nie ma.

BiC to zapewne miało być BiZ i jeśli tak to muszę bardzo mocno zaprotestować wobec stwierdzenia, że "pozostałe historie raczej do zapomnienia". Nowelka Moore'a o Clayfacie zawarta w tym tomie to jeden z najlepszych komiksów jakie w ogóle wyszły u nas w 2021 roku. Już o niej kiedyś pisałem w wątku dot. Moore'a (i przy okazji też trochę o tytułowej historii Gaimana, która wg mnie jest taka sobie, dodatkowych jego chyba nawet nie chciało mi się czytać):

Historia Moore'a z Calyfacem zawarta w kolekcyjnym tomie 5 z Batmanem Gaimana świetna.
Niby prosta, dość kameralna, a jednak dająca się odczytać na różnych poziomach.
W dodatkach jest opisane, że Moore'a uważa, że to jego najlepsza historia jaką stworzył w świecie Batmana. I szczerze mówiąc jestem w stanie się z tym zgodzić. Jedna z lepszych rzeczy jakie przeczytałem w tym roku.

Tak więc polecam, się zapoznać. A jak ktoś ma awersję do kolekcji wszelkich musi poczekać, bo pewnie w końcu wyda Egmont Uniwersum DC wg Moore'a, gdzie ma być ta historia też zawarta.

Przeczytałem tak jak planowałem ponownie historię Moore'a z Clayfacem i dalej polecam, teraz chyba jeszcze mocniej. Mistrzostwo krótkiej formy. Więcej tutaj treści, uczuć i rzeczy do przemyśleń niż w większości obecnie tworzonych masowo historyjek na 5-6 zeszytów.

Przy okazji przeczytałem również główną historię Gaimana "Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem" (nowe tłumaczenie tytułu mniej mi się podoba). Ujdzie, ale wielkiego szału nie ma. Wygląda trochę jakby Neil chciał się zabawić w Morrisona, ale za mało kwasa sobie zarzucił ;) Dzięki czemu jest może czytelniej, ale brakuje tej szczypty szaleństwa.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1675 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 13:16:19 »
Stawiać Blueberrego na równi z Deadpoolem to jednak trzeba mieć specyficzne upodobania ;)

Zakładam, że to stwierdzenie to dla śmiechu.... :)

Offline perek82

« Odpowiedź #1676 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 18:46:57 »
Hombre - mniej więcej w 1/3 dość odmóżdżającej, krwawej historii. Jak dalej ma być podobnie, to słabo. Jakiś zarys intrygi, suspensu czy w ogóle pomysłu dobrze by zrobiły temu komiksowi.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1677 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 19:55:14 »
Hombre - mniej więcej w 1/3 dość odmóżdżającej, krwawej historii. Jak dalej ma być podobnie, to słabo. Jakiś zarys intrygi, suspensu czy w ogóle pomysłu dobrze by zrobiły temu komiksowi.

Potwierdzam. Po dwóch opowiadaniach, czyli właśnie mniej więcej w 1/3 porzuciłem lekturę. Jak na razie opowieści trywialne, główny bohater prostaczek i kmiot - rzeźnik, który nie zrobił na mnie najmniejszego nawet wrażenia, jego dalsze losy, kolejne przygody są mi obojętne. Jestem na nie.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1678 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 20:33:47 »
Nie potwierdzam. Przeczytajcie całe. Później mamy trochę więcej o osobowości Hombre i czemu zachowuje się jak "prostaczek i kmiot". Spójrzcie też na to z innej perspektywy: to jest postapo, ludzie praktykują kabibalizm - to jaki ma być ten główny bohater - miły i uprzejmy? :P W dalszej części odcinki łączą się w mini story-arki poprzez występowanie znanych nam już postaci i motywów przewodnich. Te historie są w miarę krótkie i treściwe - widać dopasowane do wydania w gazecie/magazynie jako periodyk. Widać też parę pomysłów, które mogły inspirować Kirkmana i znaleźć rozwinięcie w Żywych Trupach.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #1679 dnia: Cz, 07 Wrzesień 2023, 21:20:35 »
to jest postapo, ludzie praktykują kabibalizm - to jaki ma być ten główny bohater - miły i uprzejmy? :P
Nie. Droga McCarthy'ego to też jest postapo, a ludzie też praktykują kanibalizm. Główny bohater nie jest jednak tak denny i prosty. Kupując komiks wcale nie liczyłem na historię miłą i uprzejmą, z takimi też postaciami. Nie lubię takich.
Założenie ze w postapo bohaterowie muszą być prymitywni i nieciekawi bo świat jest zdegenerowany - pełen kanibali i mutantów nie ma sensu.
Historia z czołgiem faktycznie pasuje do jakiejś gazetki.