Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764083 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1605 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 09:55:51 »
6/10 to jeszcze jest dobrze.

Moje oceny ostatnich komiksów, które przeczytałem:

Criminal #2 - 9/10
Cartland #3 - 6/10
Stolp (Bardo #1) - 4/10
Amazing SM by Straczynski #1 - 7/10
Tintin: Cygara faraona - 6/10
Batman: Azyl Arkham - 5/10
Cuotoo, Andreas - 7/10

Których to ocen średnia to trochę ponad 6 ;)

Offline burberry

« Odpowiedź #1606 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 10:14:07 »
Bo nie dodałem Miraclemana od Alana Moorea - 4/10  :D

a tak serio, to kupuję mało i staram się ostro selekcjonować tytuły, ale wtopy się zdarzają

Offline Komediant

« Odpowiedź #1607 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 21:22:43 »
Etam, mnie też nudzi. Powiedziałbym, że dla mnie to komiksowy Nolan. ale jednak troche obraziłbym Moora. Nadal jednak nie znajduję powodu dla którego stał się scenarzystą komiksowym, zamiast jednak pisarzem.

Niech każdego nudzi to na co ma ochotę, ale czytając zaznaczony fragment mam wrażenie że obudziłem się w jakimś Bizarro świecie czy innej Bazylandii. W historii medium nie było scenarzysty który korzystałby z jego możliwości i z jego języka w takim stopniu jak Moore. Dałoby się to jakoś obronić w przypadku Gaimana, ale Moore stosował tyle narracyjnych rozwiązań co reszta cenionych scenarzystów razem wzięta. Plansze z kadrami 3x3, płynne przechodzenie od sceny do sceny, pisanie pod mocne strony rysowników, chirurgicznie precyzyjne opisy i dbałość o każdy kadr, mnóstwo innych innowacyjek które kojarzą się z Moorem. Trudno o bardziej absurdalny zarzut niż pisanie że jego twórczość nic czy niewiele by straciła w formie książkowej.
No i bardziej Kubrick niż Nolan.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1608 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 00:26:04 »
Próbuję sobie przypomnieć, żeby wskazane narracyjne rozwiązania bądź ta chirurgiczna dbałość o każdy kadr kiedykolwiek zwróciły moja uwagę swoją nadzwyczajnością. I jakoś nie mogę. No i nie, jednak nie Kubrick. Jemu dobrze wychodziła i forma i treść i balans pomiędzy nimi.

Offline komiks

« Odpowiedź #1609 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 00:52:26 »
Sędzia Dredd Kompletne Akta 2 - wiem, że teraz jest moda na sprzedawanie akt ;) dwie osoby na forum się do tego przyznały, ale ja nie zamierzam. Od razu zaznaczam, że kupuję Akta wybiórczo, nie mam wszystkich i nie zamierzam kompletować. Więc całość jest podzielona mniej więcej na dwie równe części:

Przeklęta Ziemia - jest tutaj kilka ciekawych pomysłów i ogólnie czyta się przyjemnie. Niestety graficznie tam gdzie rysuje Mike McMahon jest ciężkostrawnie. Zawiodłem się na wojnie McDonalda z Burger Kingiem, nic ciekawego, poza rysem historycznym gdzie napisano w przedmowie, że wydanie tego było szalone, ze względu na prawa autorskie. Część historii z Przeklętej Ziemi była pisana na kolanie, bo terminy goniły, co sami przyznają w przedmowie. Ogólnie zeszyty są nierówne, zdarzają się naprawdę angażujące jak historia z Tweakiem (przypomina mrówkojada), niektóre są świetnie narysowane (Brian Bolland), ale są też naprawdę kiepskie, źle narysowane i przeciętnie poprowadzone.

Dzień w którym umarło prawo - akcja wraca do Mega-City One. Pod względem graficznym mamy kilku rysowników i większość zdecydowanie na plus. Najważniejsze jednak, że fabularnie jest wciągające. Wzorowano się tutaj na historycznej postaci Juliusza Cezara, co widać nawet w warstwie graficznej. Według mnie znakomicie zaadoptowano tę historię do realiów Mega-City One. Są ciekawe postacie, jest absurdalny humor typowy dla tej serii, całość trzyma poziom i chce się to czytać, po prostu dobry Sędzia Dredd. Zaskoczeniem było dla mnie, że jest to wczesny Dredd, mimo to zestarzał się bardzo dobrze, a właściwie wcale.
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Sierpień 2023, 01:10:27 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Komediant

« Odpowiedź #1610 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 06:22:55 »
Próbuję sobie przypomnieć, żeby wskazane narracyjne rozwiązania bądź ta chirurgiczna dbałość o każdy kadr kiedykolwiek zwróciły moja uwagę swoją nadzwyczajnością. I jakoś nie mogę. No i nie, jednak nie Kubrick. Jemu dobrze wychodziła i forma i treść i balans pomiędzy nimi.

To raczej kwestia twojej ignorancji i złej woli niż braki warsztatowe Moorea.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1611 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 08:29:43 »
To raczej kwestia twojej ignorancji i złej woli niż braki warsztatowe Moorea.

Być może. Choć jednak pozostanje przy swoim, Jednak dla mnie warsztat nie jest gwarancją, że powstanie coś dobrego. I jeśli jestem ignorantem, bo plansza 3x3 nie jest w stanie rozpalić mojej miłosci do komiksu, to mogę nim być.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1612 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 11:07:36 »

Garth Ennis, Steve Epting – "Sara"

Jedna z nowszych na naszym rynku pozycji od Ennisa i również w oryginale rzecz dość świeża, czyli wydana w zeszłym roku przez Muchę "Sara" z rysunkami Steve’a Eptinga. 6-zeszytowa miniseria z wydawnictwa TKO pochodząca z 2018 roku, jest przedstawicielem dosyć istotnej gałęzi w twórczości tego scenarzysty, jaką stanowi komiks wojenny. W Polsce co prawda nie dostaliśmy zbyt dużo jego historii tego typu, nie wiem też, czy jest na nie u nas miejsce – aczkolwiek kilka się pojawiło – jednak w bibliografii Ennisa można znaleźć sporo tytułów w tym klimacie. Osobiście nie jestem szczególnym fanem tego oblicza twórcy "Kaznodziei", bo jak dotąd chyba nie spotkałem się z niczym od niego w tym gatunku, co oceniłbym jako więcej niż solidne.

"Sara" raczej tego odczucia nie zmieniła, natomiast na pewno trzyma poziom i to kolejna skrupulatnie napisana pozycja. Scenariusz opowiada o grupie siedmiu rosyjskich snajperek, które w czasie II wojny światowej służą w walkach z Niemcami w trakcie oblężenia Leningradu w 1942 roku. Tytułowa bohaterka jest tą spośród nich, która może pochwalić się największymi osiągnięciami i właśnie na niej skupiona jest akcja.

Niestety w komiksie zabrakło mi jakiegoś większego pazura. Wojna sama w sobie niesie masę okropności – tragedii, śmierci, bezsensu, absurdów, odczłowieczania przeciwnika – i to tutaj jest, ale mam wrażenie, że gdzieś obok i niezależnie od fabuły. Nie da się też oprzeć wrażeniu, że to wszystko już było, a autor nie powiedział w temacie niczego nowego, nie przedstawił żadnego świeżego spojrzenia ani nie pogłębił szczególnie psychiki czy relacji postaci. Kolejna sprawa jest taka, że "Sara" nie opowiada właściwie żadnej konkretnej historii. Poznajemy oczywiście tytułową bohaterkę, mamy wgląd w fakty z jej przeszłości, ale same przedstawione wydarzenia to bardziej taki wycinek z działań na froncie niż składna opowieść.

Co by jednak nie mówić, to dalej solidna scenariuszowa robota. Akcja zgrabnie idzie do przodu, narracja jest płynna mimo sporej ilości retrospekcji, a dialogi naturalne. Co również zagrało, to przedstawienie bohaterek. Mamy dość sporą grupę postaci jak na tak niewielką objętość komiksu, ale twórcom udało się na tyle zarysować cechy charakteru, które je wyróżniają i ukazać je w taki sposób, żeby stosunkowo szybko można było rozeznać się, kto jest kim. Właściwie o każdej z dziewczyn można powiedzieć kilka słów i bez problemu je odróżnić, za czym stoi również zasługa rysownika.

Cała warstwa graficzna jest zresztą bardzo przyjemna i realistyczna kreska Eptinga na pewno może się podobać. Tak jak i zresztą cały komiks, nikt tutaj nie wymyślił koła na nowo, ale to porządny wojenny Ennis – jak ktoś lubi, to raczej się nie zawiedzie.

Dla mnie 6/10.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1613 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 14:56:32 »
I jeśli jestem ignorantem, bo plansza 3x3 nie jest w stanie rozpalić mojej miłosci do komiksu, to mogę nim być.

Watchmenowy układ kadrów to jeden z tysiąca możliwych przykładów jaką bzdurkę palnąłeś pisząc że Moore czy w komiksie czy książce to w zasadzie bez różnicy. Niemądrym byłoby sugerowanie że to główna wartość jego scenariuszy.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1614 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 16:38:23 »
Watchmenowy układ kadrów to jeden z tysiąca możliwych przykładów jaką bzdurkę palnąłeś pisząc że Moore czy w komiksie czy książce to w zasadzie bez różnicy. Niemądrym byłoby sugerowanie że to główna wartość jego scenariuszy.

Nie napisałem nic z tego co powyżej. To jeden z Twoich przykładów na mistrzowstwo Moorea, podobnie jak enigmatyczne płynne przejscia między scenami, wspomniana dbałość o każdy kadr (w sumie nie wiem co mu przypisac tu, bo nie mam pojęcia w jakim stopniu w te kadry ingerował. Nie widze jakiejś wyraźnej sugerujacej to wspólnejj klamry w pracach róznych rysowników jego komiksów, ani też ich nadzwyczajnych walorów.   Nie napisałem też, że czy w książce czy w komiksie to bez różnicy. Napisałem jasno, że moim zdaniem książka jako medium pasowałaby bardziej do stylu jego prac. Bzdurka? Masz prawo do własnej opinii. W dobrej wierze zakładam, że to własna, a nie zaadoptowana, bo wypada. ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #1615 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 17:05:59 »
Nieśmiertelny Hulk 2 tom
Pierwszy tom mi się podobał, rysunki były momentami świetne, dlatego kupiłem drugi tom. Rysunki nadal są momentami świetne, ale scenariusza nie rozumiem, właściwie od połowy komiksu przestałem go czytać i tylko oglądałem, sporadycznie doczytując. Przeintelektualizowany, sporo o Bogu (kolejny komiks po Venomie, który odbija w takie rejony). Ogólnie miałem wrażenie, że scenariusz to bełkot, ale nie taki jak u Morrisona (którego akurat lubię) tylko taki, gdzie autor pepla żeby paplać, po prostu generuje znaki, słowa zdania, żeby były, byle dużo. Czy wydawnictwo płaci za liczbę znaków wyprodukowanych w takim scenariuszu? Chyba tak, bo inaczej nie jestem wstanie tego uzasadnić. Do tego dochodzi wysoki próg wejścia, nie orientuję się w tych wszystkich rodzajach hulków, kto kim był, jakieś wspominki, ojcowie, synowie, kogo to obchodzi? Na pewno nie mnie, nie mam żadnego sentymentu bo nie znam tych historii, to jest chyba dla starych ultra fanów, którzy stoją już jedną nogą nad grobem i zastanawiają się co jest po śmierci, to wyjaśniałoby te rozważania na temat Boga, śmierci, piekła, itd.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1616 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 17:24:37 »
Drugi tom Hulka też był dla mnie ciężki, choć może nie aż tak. Pierwszy wszedł gładko - osobne historyjki z niskim progiem wejścia i genialny klimat body horror. Spodziewałem się, że dalej będzie tak samo. Ale zrobił się z tego jakiś filozoficzny bełkot o światach gamma wymieszany z osobowościami Hulka i postaciami z jego przeszłości, które przeciętnemu czytelnikowi nic nie mówią. Szło to mozolnie, było męczące, ale dam jeszcze szansę trzeciemu tomowi.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #1617 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 17:33:20 »
Zal mi jest tylko tych rysunków, bo stylistyka i pomysł szczególnie w pierwszym tomie, były dla mnie odświeżające. Bardzo szczegółowe i ostre rysunki, z pedantycznym tuszowaniem przedstawiające tak jak mówisz body horror, do tego urozmaicona gama kolorystyczna. Zapowiadał się dobry akcyjniak w stylistyce horroru z kozackimi rysunkami wysokiej jakości, a podryfowali w jakieś meandry.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1618 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 09:31:20 »
To jeden z Twoich przykładów na mistrzowstwo Moorea, podobnie jak enigmatyczne płynne przejscia między scenami, wspomniana dbałość o każdy kadr (w sumie nie wiem co mu przypisac tu, bo nie mam pojęcia w jakim stopniu w te kadry ingerował. Nie widze jakiejś wyraźnej sugerujacej to wspólnejj klamry w pracach róznych rysowników jego komiksów, ani też ich nadzwyczajnych walorów.   Nie napisałem też, że czy w książce czy w komiksie to bez różnicy. Napisałem jasno, że moim zdaniem książka jako medium pasowałaby bardziej do stylu jego prac. Bzdurka? Masz prawo do własnej opinii. W dobrej wierze zakładam, że to własna, a nie zaadoptowana, bo wypada. ;)

No jednak napisałeś że nie wiesz po co Moore wybrał medium komiksowe zamiast książkowego, co mocno sugeruje, że w medium komiksowym nie ma wiele do powiedzenia. No więc wybrał komiks z miłości do tego medium, o czym często wspominał, i potrafił się jego językiem posługiwać jak mało kto, no i sporo w tym medium odświeżył, i to jak chodzi o wprowadzenie do mainstreamu poważniejszych treści, jak i urozmaicenie formy. Łączenie formy z treścią dało mu w komiksowie status podobny do tego jaki w filmowie ma Kubrick.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1619 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 10:17:57 »
Nie do końca interesuja mnie jego motywacje tylko efekt. Nie jest pierwszym, który wprowadził do komiksu poważniejsze treści (może do superhero). Odnoszę sie do formy w jakiej to robi i proporcji, które bardziej pasują do prozy niż komiksu. Kubrick jest mistrzem filmu jako medium. Dla mnie Moore może być mistrzem opowiadania historii ale niekoniecznie komiksu.