Czyli w tym wątku o jakich komiksach można pisać? O żadnych?
Ja nie twierdzę, że czegoś nie można, ale sporo komiksów swoje wątki już ma. Są też takie bardziej ogólne, na temat serii, postaci czy autorów. Po prostu dla mnie to są naturalne miejsca do rozmowy o tych tytułach.
Spoko, tyle że większość dyskusji o umieszczanych tu recenzjach to 2-3 posty i koniec, do tego przemieszane z 2-3 postami o innych recenzjach, więc się miesza totalnie, po miesiącu trudno odszukać, całość do tego zazwyczaj z kiepskim cytowaniem, tak że nie wiadomo kto się do czego odnosi jeśli nie śledzisz dyskusji od początku tylko skaczesz po stronach
No właśnie dokładnie opisałeś to, co mi się nie podoba w tych zbiorczych wątkach z opiniami. Nie mam nic do samych postów, bo sporo z nich jest wartościowych, ale czytanie takiego tematu to jak czytanie komentarzy na fb, gdzie każdy pisze o czym innym.
No dobra, czyli jak przeczytałem Shankara i chciałbym napisać o nim opinię / krótką recenzję to powinienem ją napisać zakładając temat Shankar w dziale Komiksy amerykańskie (bo to Argentyna)? Czy w temacie Mandioki, czy w którymś zbiorczym żeby było najłatwiej to czytać i ewentualnie podyskutować?
Wydaje mi się, że jak coś ma szansę wzbudzić zainteresowanie - w sensie zakładamy, że w temacie będzie się chciało wypowiedzieć więcej użytkowników, bo coś jest nowe, popularne lub po prostu wywołuje emocje - to warto jednak założyć nowy wątek. Jeśli już nie dla pojedynczego komiksu, to chociażby dla autorów, jeśli wiemy, że pojawi się więcej ich tytułów na rynku.
Osobiście takie zbiorcze tematy uważam bardziej za miejsce dla czegoś, co nie jest warte osobnego wątku - bo np. raczej mało kogo to interesuje i żadnej dyskusji i tak nie wzbudzi.
Ja osobiście sobie nie wyobrażam, że chcąc napisać pięć zdań o komiksie, który właśnie przeczytałem, najpierw będę musiał się doktoryzować pod kątem jego pochodzenia czy też pochodzenia jego autora albo gatunku czy tam wydawnictwa i w odpowiednim dziale poszukać czy może nie ma już owo dzieło swojego tematu
No sorry, ale to dla mnie akurat podstawa funkcjonowania na większości forów, z jakimi się spotkałem.
Stąd pomysł, by może jednak zrobić ten temat z li-tylko-recenzjami-reszta-kosz, w którym oprócz tego, że ludzie będą mogli sami pisać, to można będzie przeklejać recenzje z innych tematów, oczywiście oznaczając autora i linkując do oryginalnego posta, a wycinając offtopy (moderatorzy oczywiście). Wtedy będzie wilk syty i owca cała 
Hehe, no na upartego to można zrobić coś podobnego jak dział o kolekcjach i tam pootwierać swoje tematy, w które wrzucać tylko swoje opinie. W sumie w jakiś sposób mogłoby być przydatne dla kogoś, kto chciałby poczytać stricte o odczuciach innych po jakimś komiksie.
Przecież komiks południowoamerykański ma swój osobny dział - Komiksy z reszty świata
Jest tam, aż jeden wątek "Alberto Breccia" 
No jest tam aż jeden, bo dyskusje o innych są rozsiane nie wiadomo gdzie po całym forum.