Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762493 razy)

Online Castiglione

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #915 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 16:14:34 »
Znaczy, że jak opisuję jakiś komiks to mam do tego osobny temat zakładać? Chyba trochę bez sensu.
No jeżeli komiks jest wart dyskusji, to chyba na tym polega forum?

Wrzucenie swojej opinii jest zawarciem jakiegoś głosu w rozmowie, a te toczą się w swoich tematach. Jeżeli w komiksach amerykańskich mam temat "Sandman", to nie rozumiem po co opinię o "Sandmanie" miałbym wrzucać gdzieś indziej, a ktoś następnie odpowiadać na nią w jeszcze jakimś innym wątku z komentarzami. Jak będę chciał poczytać dyskusję o komiksie Gaimana, to nie będę latać po 10 tematach, tylko wejdę w ten jeden i logicznym jest dla mnie, że tam powinny znajdować się wszystkie rozmowy na jego temat.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #916 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 17:12:22 »
Czyli w tym wątku o jakich komiksach można pisać? O żadnych?
Batman returns
his books to the library

Offline hansior

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 17:30:52 »
Dla mnie to ulubiony temat. Bez gadania o obwolutach, twardych, miękkich oprawach, kredowych papierach, offsetach i tym podobnym rzeczach. To jest moje najlepsze źródło informacji o tym, czy warto zwrócić uwagę na jakiś komiks. Na portalach recenzenckich nie znajdę już informacji o tym, czy komiks jest słaby i należy go unikać.
Patologią tego tematu są posty jedno- dwuzdaniowe typu "Czytam to i tamto", ale poza tym to uwielbiam ten temat.

Offline Leyek

« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:27:43 »
Ja zyczylbym sobie wiecej jakichkolwiek opinii / recenzji / komentarzy bez znaczenia w jakim temacie. Nie oszukujmy sie - wiekszosc forumowych "dyskusji" jest o tym jak kurier rogi poobijal, ktora okladke limitowana ktos sobie wybral albo co Egmont wyda w grudniu po poludniu.

I fajnie jak na taką opinię/recenzję/komentarz jest jakiś odzew. Ktoś inny pisze jakie są jego odczucie wobec tej pozycji. To się oczywiście zdarza, ale za rzadko.

Online plast

« Odpowiedź #919 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:32:47 »

Spoko, tyle że większość dyskusji o umieszczanych tu recenzjach to 2-3 posty i koniec, do tego przemieszane z 2-3 postami o innych recenzjach, więc się miesza totalnie, po miesiącu trudno odszukać, całość do tego zazwyczaj z kiepskim cytowaniem, tak że nie wiadomo kto się do czego odnosi jeśli nie śledzisz dyskusji od początku tylko skaczesz po stronach, a jednocześnie zakładanie do tego osobnego tematu (do 2-3 postowej dyskusji o jakiejś recenzji) znowuż spowoduje przesyt tematami i zbytnie rozczłonkowanie.

IMO właśnie taki unikatowy jeden temat gdzie byłyby same krótkie recenzje z opcjonalnymi ocenami byłby super, bez pola na polemikę - chyba że ktoś w kolejnej recenzji uwzględniłby taką polemikę, ale bez odnoszenia się do konkretnego autora, tylko do treści, samemu coś dodając od siebie nowego. Wtedy wchodzę sobie na taki temat i mam samą esencję, tytuł za tytułem, wyszukiwanie też super proste.

A jak będę chciał sobie podyskutować o Sandmanie to wejdę w temat o Sandmanie lub poszukam dyskusji o nim w tematach wydawnictw tudzież dyskusji o recenzjach :)

W każdym razie tak jak to tutaj opisuję funkcjonuje/wało to na wielu formach gdzie miałem przyjemność uczestniczyć, czy to o grach, czy filmach, czy jeszcze innych rzeczach, dlatego to zasugerowałem. A co będzie to będzie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #920 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 23:51:49 »
Wczoraj połknąłem podczas jednej sesji 'Ostatnie Spojrzenie', niezwykła w swojej złożoności i niepokojąca lektura. Dawno nie czytałem komiksu, który chciałbym przeczytać kolejny raz, sekundę po zamknięciu okładki.
Niepasująca mieszanka gatunków z wielowątkową fabułą, która początkowo wydaje się chaotyczna, pięknie zamyka się na ostatnich stronach i układa w spójną całość.
Dla mnie komiks roku.

Tak miało być :) Kolega @tuco wczoraj wklejał tekst z zachodniego wydania:

"Graficzna trylogia Charlesa Burnsa OSTATNIE SPOJRZENIE została okrzyknięta jednym z arcydzieł gatunku. Teraz czytelnicy mogą poznać długą, dziwną podróż Douga w całej jej oszałamiającej, rozdzierającej serce pełni. Fragmenty przeszłości zderzają się z rzeczywistością teraźniejszości, koszmarne sny przeradzają się w jeszcze bardziej przerażającą rzeczywistość, a kiedy w końcu dowiesz się, dokąd to wszystko zmierzało i odkryjesz wszelkie znaczenia… wrócisz na pierwszą stronę i przeczytasz całość jeszcze raz, patrząc z zupełnie innej perspektywy. Zupełnie jak Doug."

Zachęciłeś bardzo, żeby przeczytać w miarę szybko, choć na razie mam "rozgrzebanych" Niewidzlanych 2 i Donżona 4 (oba tytuły trzymają poziom poprzedników w danej serii), a czasu brak.

Offline wilk

« Odpowiedź #921 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 13:49:05 »

Wrzucenie swojej opinii jest zawarciem jakiegoś głosu w rozmowie, a te toczą się w swoich tematach. Jeżeli w komiksach amerykańskich mam temat "Sandman", to nie rozumiem po co opinię o "Sandmanie" miałbym wrzucać gdzieś indziej, a ktoś następnie odpowiadać na nią w jeszcze jakimś innym wątku z komentarzami. Jak będę chciał poczytać dyskusję o komiksie Gaimana, to nie będę latać po 10 tematach, tylko wejdę w ten jeden i logicznym jest dla mnie, że tam powinny znajdować się wszystkie rozmowy na jego temat.
Tak jak rzadko kiedy zgadzam się z kolegą Eguarocem, tak pod tym podpisuję się w stu procentach.

Jeżeli chciałbym poszukać na forum opinii o, niech będzie, Sandmanie, to będę szukał tematu o Sandmanie, a nie zbiorczego tematu o wszelkich komiksach, w którym te opinie w praktyce przepadają jak na FB. Nie będę też odwiedzał tematu o Egmoncie, bo jak nazwa wskazuje to jest temat o wydawnictwie a nie o Sandmanie.

I w drugą stronę. Jeżeli chciałoby mi się napisać na forum jakąś recenzję albo opinię o Sandmanie to napiszę ją w temacie o Sandmanie. Jeżeli opinia będzie o komiksie, który nie ma swojego tematu to taki założę i umieszczę tam tę opinię. Zrobię tak, gdyż nie chciałbym aby moja opinia zaginęła w gąszczu innych opinii.

Naprawdę nie byłoby dla mnie problemem jeżeli w działach regionalnych byłoby multum tematów - każdy poświęcony innemu komiksowi czy też danej serii. Nawet jeżeli byłyby to jednopostowe tematy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #922 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:10:56 »
No dobra, czyli jak przeczytałem Shankara i chciałbym napisać o nim opinię / krótką recenzję to powinienem ją napisać zakładając temat Shankar w dziale Komiksy amerykańskie (bo to Argentyna)? Czy w temacie Mandioki, czy w którymś zbiorczym żeby było najłatwiej to czytać i ewentualnie podyskutować?

Offline wilk

« Odpowiedź #923 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:23:18 »
Nie jestem moderatorem. Jedynie wyraziłem swoją opinię. Według mnie dyskusja o komiksie Shankar powinna toczyć się w temacie Shankar. Jeżeli jest to komiks południowoamerykański to temat powinien być w dziale o komiksach amerykańskich albo południowoamerykańskich jeżeli traktować je oddzielnie przy założeniu że komiksy amerykańskie to USA.

Natomiast tematy o wydawnictwach wyobrażam sobie jak tematy o zapowiedziach, cenach, sprzedaży, ogólnie o działalności wydawnictw.

Osobiście nie widzę wartości w zbiorczych tematach o recenzjach komiksów.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #924 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 14:25:06 »
Ja też właśnie chciałbym poznać opinie, bo sam nie mam wyklarowanej opinii jak bym chciał żeby to wyglądało.

Online plast

« Odpowiedź #925 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 17:44:19 »
Ja osobiście sobie nie wyobrażam, że chcąc napisać pięć zdań o komiksie, który właśnie przeczytałem, najpierw będę musiał się doktoryzować pod kątem jego pochodzenia czy też pochodzenia jego autora albo gatunku czy tam wydawnictwa i w odpowiednim dziale poszukać czy może nie ma już owo dzieło swojego tematu, po czym się pod ten temat podpiąć ni z duszy walnąć posta między jakąś wartką dyskusją gdzie taki post będzie pasował jak wół do karety, lub (nie wiem co gorsze) odkopać trupa gdzie nikt nie zaglądał od 5 lat, po czym nikt do tego tematu i tak nie zajrzy a posta przeczyta jakiś zagubiony szperacz po kolejnych pięciu latach, że już nie wspomnę o przypadku gdzie temat istnieje, ale go nie zlokalizowałem, zakładam nowy po czym będzie zrypka, że po co dubluję tematy - no serio są ciekawsze rzeczy w życiu ;)

Dlatego ten temat, w którym teraz dyskutujemy, wybrałem na opublikowanie niejednej opinii /recenzji, jako najbliższy temu czego bym oczekiwał po takim zbiorczym temacie. Przeczytałem też tutaj niejedną fajną opinię / recenzję. I to jest ok, niemniej niestety (dla mnie) jak widać temat ten statystycznie zawiera mniej postów z recenzjami / opiniami niż pozostałych. Stąd pomysł, by może jednak zrobić ten temat z li-tylko-recenzjami-reszta-kosz, w którym oprócz tego, że ludzie będą mogli sami pisać, to można będzie przeklejać recenzje z innych tematów, oczywiście oznaczając autora i linkując do oryginalnego posta, a wycinając offtopy (moderatorzy oczywiście). Wtedy będzie wilk syty i owca cała :) Jeśli się przyjmie to super, jeśli nie to też ok, w każdym razie taki temat absolutnie przecież nie spowoduje, że w innych tematach ludzie zaczną pisać "ej wszystko fajnie ale idź stąd bo tu recenzji nie piszemy". Tylko tyle.

Offline Leyek

« Odpowiedź #926 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 18:49:01 »
No dobra, czyli jak przeczytałem Shankara i chciałbym napisać o nim opinię / krótką recenzję to powinienem ją napisać zakładając temat Shankar w dziale Komiksy amerykańskie (bo to Argentyna)? Czy w temacie Mandioki, czy w którymś zbiorczym żeby było najłatwiej to czytać i ewentualnie podyskutować?

Przecież komiks południowoamerykański ma swój osobny dział - Komiksy z reszty świata :P Jest tam, aż jeden wątek  "Alberto Breccia" :)
Dział amerykański to USA :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #927 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 18:53:03 »
Przecież komiks południowoamerykański ma swój osobny dział - Komiksy z reszty świata :P Jest tam, aż jeden wątek  "Alberto Breccia" :)
Dział amerykański to USA :)

W takim razie dział ten powinien się nazywać "Komiksy Północnoamerykańskie", albo "Komiksy z USA", jeśli chcemy również Kanadę wyeliminować ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #928 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 19:11:44 »
A czemu zapominasz o Meksyku? :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #929 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 19:20:07 »
Czyli w tym wątku o jakich komiksach można pisać? O żadnych?
Ja nie twierdzę, że czegoś nie można, ale sporo komiksów swoje wątki już ma. Są też takie bardziej ogólne, na temat serii, postaci czy autorów. Po prostu dla mnie to są naturalne miejsca do rozmowy o tych tytułach.

Spoko, tyle że większość dyskusji o umieszczanych tu recenzjach to 2-3 posty i koniec, do tego przemieszane z 2-3 postami o innych recenzjach, więc się miesza totalnie, po miesiącu trudno odszukać, całość do tego zazwyczaj z kiepskim cytowaniem, tak że nie wiadomo kto się do czego odnosi jeśli nie śledzisz dyskusji od początku tylko skaczesz po stronach
No właśnie dokładnie opisałeś to, co mi się nie podoba w tych zbiorczych wątkach z opiniami. Nie mam nic do samych postów, bo sporo z nich jest wartościowych, ale czytanie takiego tematu to jak czytanie komentarzy na fb, gdzie każdy pisze o czym innym.

Wydaje mi się, że jak coś ma szansę wzbudzić zainteresowanie - w sensie zakładamy, że w temacie będzie się chciało wypowiedzieć więcej użytkowników, bo coś jest nowe, popularne lub po prostu wywołuje emocje - to warto jednak założyć nowy wątek. Jeśli już nie dla pojedynczego komiksu, to chociażby dla autorów, jeśli wiemy, że pojawi się więcej ich tytułów na rynku.

Osobiście takie zbiorcze tematy uważam bardziej za miejsce dla czegoś, co nie jest warte osobnego wątku - bo np. raczej mało kogo to interesuje i żadnej dyskusji i tak nie wzbudzi.

Ja osobiście sobie nie wyobrażam, że chcąc napisać pięć zdań o komiksie, który właśnie przeczytałem, najpierw będę musiał się doktoryzować pod kątem jego pochodzenia czy też pochodzenia jego autora albo gatunku czy tam wydawnictwa i w odpowiednim dziale poszukać czy może nie ma już owo dzieło swojego tematu
No sorry, ale to dla mnie akurat podstawa funkcjonowania na większości forów, z jakimi się spotkałem.

Stąd pomysł, by może jednak zrobić ten temat z li-tylko-recenzjami-reszta-kosz, w którym oprócz tego, że ludzie będą mogli sami pisać, to można będzie przeklejać recenzje z innych tematów, oczywiście oznaczając autora i linkując do oryginalnego posta, a wycinając offtopy (moderatorzy oczywiście). Wtedy będzie wilk syty i owca cała :)
Hehe, no na upartego to można zrobić coś podobnego jak dział o kolekcjach i tam pootwierać swoje tematy, w które wrzucać tylko swoje opinie. W sumie w jakiś sposób mogłoby być przydatne dla kogoś, kto chciałby poczytać stricte o odczuciach innych po jakimś komiksie.

No jest tam aż jeden, bo dyskusje o innych są rozsiane nie wiadomo gdzie po całym forum.