Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767208 razy)

Saruman, holcman, carnivale i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #270 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 14:30:17 »
Im dalej w las tym lepiej  :) Ja dosłownie wczoraj zakończyłem serię i ostatni cykl uważam za najlepszy.
Ten bez Jodo? Właśnie jego jeszcze nie czytałem. Ale poprzedni czyli Do piekła i z powrotem podobał mi się faktycznie jeszcze bardziej niż wcześniejsze.

Online Castiglione

« Odpowiedź #271 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 14:49:06 »
Nie wiem jak to inni robią, że z paczki potrafią później utworzyć stos przyprawiając mnie o stan przedzawałowy (częściowo z zazdrości a częściowo z obawy czy przy fotografowaniu nie ucierpiał żaden komiks).
A tu racja. Zupełnie nie rozumiem takiej uwagi o stan i reklamowaniu każdego najmniejszego obicia, a potem układaniu z tych mintów metrowych stosów do zdjęć, przy czym nie raz na samym dole umieszczając miękkie oprawy czy małe formaty.

Offline hansior

« Odpowiedź #272 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 16:04:09 »
Tak na przyszłość: bierze się coś na tapet (rodzaj stołu, przy którym obradowali państwowi oficjele), a nie tapetę.

Szkoda, że z biegiem czasu "branie na tapetę" zyskało "logiczne" uzasadnienie. Na tapetę czyli na ekran komputera w formie pliku gotowego do obsłużenia :)

Offline kv

« Odpowiedź #273 dnia: Wt, 08 Luty 2022, 17:21:54 »
Człowiek się uczy całe życie, zawsze była tapeta  :o

Offline laf

« Odpowiedź #274 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 07:43:36 »
Ten bez Jodo? Właśnie jego jeszcze nie czytałem. Ale poprzedni czyli Do piekła i z powrotem podobał mi się faktycznie jeszcze bardziej niż wcześniejsze.
Tak właśnie ten  :) Mamy kontynuację jednego z wątków z poprzedniego cyklu, a w centrum uwagi jest Panchita, dziewczyna przygarnięta przez Bouncera pod koniec albumu 9. Swoje momenty mają również Job oraz Yin Li, którzy okazują się bardzo zaradnymi kompanami Bouncera. Kawał sprawnie napisanego westernu, znowu mamy sporo przemocy i parę brutalnych szwarccharakterów.

Offline kv

« Odpowiedź #275 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 08:40:34 »
Head Lopper, 4 tomy łyknięte.
Komiks, nazwałbym go lekkim, w tonie humorystycznym, choć czasami przebłyski "poważne", szkoda tylko, że rysowany bez detali - główny bohater ma często biąłą kulę zamiast głowy.
Ale jest dobry na tyle, że chętnie poznam dalsze części, jak powstaną.

Offline perek82

« Odpowiedź #276 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 08:52:31 »
Snowpiercer - wczoraj łyknąłem pierwszy tom i do połowy byłem rozczarowany. Później intryga zaczęła się rozkręcać i zaciekawienie wzrosło. Dzisiaj wciągnę drugi tom i zobaczę czy warto kupić trzeci czy powiem sobie dość.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Death

« Odpowiedź #277 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 09:18:53 »
Tak samo. Jedynka się ładnie rozkręciła. Dlatego kupiłem dwójkę (zbiera dwa tomy) i właśnie do mnie idzie. Ale trójki (de facto czwarty tom) odpuścić nie mogę, bo ma fantastyczne oceny. To najdłuższy 200-stronicowy tom z oceną 4,67/5.0 na Bedetheque. Więc nawet jeśli dwójka będzie słabsza niż jedynka, to trzeci i tak kupię.
https://m.bedetheque.com/BD-Transperceneige-Tome-4-Terminus-257224.html

Offline Dracos

« Odpowiedź #278 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 10:21:01 »
4,67 ale tylko 24 głosy za mało żeby traktować ocenę poważnie imo.

Offline Death

« Odpowiedź #279 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 10:22:50 »
Ja zawsze znajdę powód, żeby kupić komiks, który chcę przeczytać. :D

Offline PJP

« Odpowiedź #280 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 10:53:08 »
Jestem przy ósmym tomie Invincible. Tomy są różne. I ciekawsze i nudne. Są też takie bardziej krwiste i obyczajowe. Niby nic specjalnego a człowiek wsiąknął ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 11:14:15 »
Ja przeczytałem ostatnio po raz nie wiadomo który komplet Sin City. Trochę się obawiam, że to już ten etap, że najbardziej mi się podobają rzeczy, które już znam. Ale to jest tak genialne, że mogę czytać bez końca. Miller w szczytowej formie, kilkoma kreskami i plamami robił niesamowitą dynamikę. Do tego ten klimat i najlepsze femmes fatales w historii. Uwielbiam ten komiks, na pewno moje top 3 ever.

Offline xanar

« Odpowiedź #282 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 12:22:05 »
Spider-mana od początku.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline andy13

« Odpowiedź #283 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 17:01:13 »
Planuje ponownie przeczytać w najbliższym czasie wszystkie Thorgale. 8 pierwszych bardzo dobre.

Jak najlepiej czytać serie poboczne - po całej serii, przeplatając czy bez różnicy?

Offline kv

« Odpowiedź #284 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 20:35:28 »
Na stronie p. Jakuba Sytego jest schemacik, kiedy zaczynają się serie poboczne względem głównej serii.
Na pewno najpierw Młodzieńcze lata, potem główna seria... A serie poboczne wg mnie można zacząć po głównej serii, choć rozpiska umiejscowia ich początki po tomie 29.

Ja zawsze staram się czytać chronologicznie serie, ale tutaj ciężko to zrobić bo serie poboczne Kriss i Louve dzieją się równolegle do głównej serii. Louve jeszcze chyba można czytać ciągiem bo nie przeplata się z główną serią, ale Kriss już tak (jeśli dobrze pamiętam bo czytałem całość już sporo temu).
Wg mnie można czytać ciągiem - Młodzieńcze lata, główna seria, potem serie poboczne.