Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 765837 razy)

Offline Sędzia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2730 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 19:40:24 »
Jest tylko pytanie Sędzio - te same - czy gdyby Batman miał wpierw oczy zielone, a teraz zmieniono by na niebieskie - byłby ten sam problem?
Zgodzimy się, zapewne, że nie byłoby, prawda?

Nie zgodzimy się, choć nie do końca z tego powodu, ale jednak z tego.

Po pierwsze zapomniałem dodać, że tak samo jak zmiana koloru białego bohatera na czarnego przeszkadza mi zmiana koloru czarnego bohatera na białego.

Po drugie, co prawda nie wiem czy zwróciłbym uwagę konkretnie na oczy, ale generalnie nie wykluczam sytuacji, że zmiana wyglądu bohatera (fryzura, kostium) mogłaby stanowić problem. Trochę tutaj wkraczam w dywagacje, bo obecnie w ogóle mało co mnie rusza, ale pamiętam, że kiedyś miałem bardziej kategoryczne podejście.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2731 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 19:43:06 »
Co tak naprawde zmienia kolor skory? Czy gdybysmy nagle zmienili kolor batmana w zabojczy zart to bylaby to gorsza historia?

Byłaby inna. Bo wtedy dychotomia między czarnoskórym Batmanem a białym jak kreda Jokerem mogłaby być interpretowana jako alegoria walki ras, a jestem pewien, że o takie skojarzenia nie chodziło autorowi. Scenę, w której Batman ściera makijaż z fałszywego Jokera i z wściekłością patrzy na biel na swoich rękach, różne oszołomy mogłyby odczytać jako dowód na nienawiść rasową. Tak więc nie da się jednak tego swobodnie wymieniać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Murazor

« Odpowiedź #2732 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 19:47:41 »
Co tak naprawde zmienia kolor skory? Czy gdybysmy nagle zmienili kolor batmana w zabojczy zart to bylaby to gorsza historia? Czego jestes fanem? Koloru skory batmana? Czy ideii tej postaci? To jest to co pisalem wyzej co ci to odbiera?
Mysle, ze jestem zly na fakt, ze ordynarnie i na sile pcha sie to wszedzie bez sensu i logiki.

Z Batmanem (i kazda duza marka/postacia) fani maja problem, bo Batman to Bruce Wayne, to potomek starego i bogatego rodu, cala jego historia jest wpleciona w to kim sie stal i w jaki sposob. To ma znaczenie, to ma wplyw na ta idee Batmana o ktorej piszesz, a ktora w tym przykladzie staraja sie zmienic. I to mnie wkurza.

Po co zmienia sie Kleopatre, krolowa angielska w sredniowieczu, czy samuraja na czarnoskorych?

Dla paru % zyskow mniejszosci? Wiecej straca klientow, niz zyskaja. To nie jest logika korpo, w ktorej licza sie dolary.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2733 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:04:31 »
W świecie gier ostatnio każda gra z DEI ponosi porażkę sprzedażową a gry DEIFree zupełnie odwrotnie, biją rekordy, więc z tą żyłą złota bym nie przesadzał.
https://store.steampowered.com/curator/44858017-Sweet-Baby-Inc-detected/
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline perek82

« Odpowiedź #2734 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:06:48 »
Ja też nie lubię jak się zmienia cechy postaci, która funkcjonowała z określonym wizerunkiem od wielu lat. Akurat Batmana nie śledzę, ale rozumiem, że to się może nie podobać. I nie wiązałbym tego od razu z jakimś rasizmem.
Mnie nie podobała się zmiana Constantine'a na kobietę w serialu Sandman. Nie zaszkodziło to serialowi, ale ciągle z tyłu głowy mi siedziało pochuj to było? Plus jeszcze parę innych, drobniejszych zmian. Jestem po prostu przyzwyczajony do pierwowzoru i już. Rozumiem wolność do artystycznej interpretacji. Ale nie podobało mi się to a nie czuję się z tego powodu mizoginem.
Trochę inny przykład do Szkoła latania. Chciałem sobie kupić, ale jak zobaczyłem parę plansz to mi przeszło. Dla mnie Kajko i Kokosz mają wyglądać tak, jak to narysował Christa. I nic z tym nie zrobię. Nie przeskoczę tego. To są historie, które czytałem wielokrotnie przez te wszystkie lata. I jestem przywiązany do takiego wizerunku. Nie potrzeba mi wariacji na ten temat. Fajnie, że inni twórcy się biorą za ten temat, ale nie sięgnę po nowe tytuły. Tak już mam.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Pestak

« Odpowiedź #2735 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:09:02 »
Po pierwsze zapomniałem dodać, że tak samo jak zmiana koloru białego bohatera na czarnego przeszkadza mi zmiana koloru czarnego bohatera na białego.

Dokładnie tak samo to widzę. Dziala to w dwie strony. Wkurzylbym sie tez gdyby ktos na przyklad z Czarnej Pantery zrobil bialego (chociaz dziwne, ze w tym kierunku jednak autorzy jednak nie idą. Czy zamienili kiedys jakiegos Czarnego bohatera w Bialego? Nie kojarze.)

Czy przeszkadza mi zmiana koloru oczu? Tak. Zdecydowanie. Pamietam ze w jakichs wczesnych Thorgalach kolorysta nie mogl sie zdecydowac i raz dawał glownemu bohaterowi niebieskie oczy a raz zielone. Strasznie mnie to wkurzało.

W tym konkretnym przypadku Batmana nie chodzi nawet o kolor skory (gdyz fizycznie tej zmiany nawet nie widac) ale o to, ze zmienia sie de facto origin postaci, jego pochodzenie, spuscizne. Zmienia sie glowne zalozenia ktore poczynili tworcy tj. ze ma byc on potomkiem bogatych bialych a nie ze jego ojciec jest bekartem ktorego ojcem jest
Spoiler: PokażUkryj
Slam Bradley
. Gdyby Kane i Finger chcieli aby Batman był czarny (albo raczej  ze wywodzi sie z ich spolecznisci) to na pewno by o tym wspomnieli. To tak jakby nagle objawix swiatu ze Superman nie pochodzi z Kryptona ale dajmy na to z Kazachstanu.

Pól biedy jesli to faktycznie elseword. Ale nawet wtedy bylo to bezsensowne zagranie pod publiczke, bo na sama historie pozostaje raczej bez wplywu.

Reasumujac wkurzaja mnie wszystkie zmiany w wygladzie postaci (szczegolnie stałe jak kolor skory). Tak samo nie zaakceptowalbym bym stalej zmiany np. koloru gaci supermana z czerwonego na zielony. Wkurzalo mnie np. calkowite zrezygnowanie z tych gaci w New 52. Na szczescie ta zmiana nie okazala sie stala.

« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:16:54 wysłana przez Sebo »

Online studio_lain

« Odpowiedź #2736 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:16:22 »
Byłaby inna. Bo wtedy dychotomia między czarnoskórym Batmanem a białym jak kreda Jokerem mogłaby być interpretowana jako alegoria walki ras, a jestem pewien, że o takie skojarzenia nie chodziło autorowi. Scenę, w której Batman ściera makijaż z fałszywego Jokera i z wściekłością patrzy na biel na swoich rękach, różne oszołomy mogłyby odczytać jako dowód na nienawiść rasową. Tak więc nie da się jednak tego swobodnie wymieniać.

Nie. To bylaby ta sama historia. Identyczna. To co piszesz dokladnie potwierdza to co chce pokazac. Interpretacja rasowa. Postrzeganie czlowieka przez pigment na skorze ktora towarzyszy wciaz naszej kulturze czyli dzikus kontra bialy. Zrob teraz ten sam eksperyment myslowy z kolorem oczu w zabojczy zart. Nie masz az takich problemow nie? Bo kolor skory sprawia ze nie widzimy czlowieka tylko idee ktora stoi za jego wygladem. Wbity w nas kod.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Leyek

« Odpowiedź #2737 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:19:50 »
@studio_lain

G*wno prawda. Zrób z Jokera osobę na wózku i Batman go okłada. Dalej uważasz, że nic się nie zmieni w historii? I nasza interpretacja dotycząca znęcania się nad osobą z niepełnosprawnością to będzie tylko wbity w nas kod?

Offline keram2

« Odpowiedź #2738 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:20:13 »

Po co zmienia sie Kleopatre, krolowa angielska w sredniowieczu, czy samuraja na czarnoskorych?

Dobre przykłady.
Zwolennicy tego typu zabiegów, zwykle twierdzą, że kolor skóry nie ma znaczenia.
Ciekawe tylko, czy młody, zdolny, biały aktor mógłby zagrać rolę Kunta Kinte w "Korzeniach"?

Online studio_lain

« Odpowiedź #2739 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:20:20 »
Ja też nie lubię jak się zmienia cechy postaci, która funkcjonowała z określonym wizerunkiem od wielu lat. Akurat Batmana nie śledzę, ale rozumiem, że to się może nie podobać. I nie wiązałbym tego od razu z jakimś rasizmem.
Mnie nie podobała się zmiana Constantine'a na kobietę w serialu Sandman. Nie zaszkodziło to serialowi, ale ciągle z tyłu głowy mi siedziało pochuj to było? Plus jeszcze parę innych, drobniejszych zmian. Jestem po prostu przyzwyczajony do pierwowzoru i już. Rozumiem wolność do artystycznej interpretacji. Ale nie podobało mi się to a nie czuję się z tego powodu mizoginem.
Trochę inny przykład do Szkoła latania. Chciałem sobie kupić, ale jak zobaczyłem parę plansz to mi przeszło. Dla mnie Kajko i Kokosz mają wyglądać tak, jak to narysował Christa. I nic z tym nie zrobię. Nie przeskoczę tego. To są historie, które czytałem wielokrotnie przez te wszystkie lata. I jestem przywiązany do takiego wizerunku. Nie potrzeba mi wariacji na ten temat. Fajnie, że inni twórcy się biorą za ten temat, ale nie sięgnę po nowe tytuły. Tak już mam.

Nam sie czasem wydaje ze jestesmy wolni od uprzedzen. Dlatego powtorze. Zadaj sobie pytanie co trace przez dana zmiane? Co mi sie odbiera? To tez nie jest tak ze mi sie te zmiany jakos tam podobaja. Bo mi np przeszkadza ze wiem ze robia to dla kasy i jak sie zmienia slupki to beda robic na odwrot.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online studio_lain

« Odpowiedź #2740 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:28:37 »
Dobre przykłady.
Zwolennicy tego typu zabiegów, zwykle twierdzą, że kolor skóry nie ma znaczenia.
Ciekawe tylko, czy młody, zdolny, biały aktor mógłby zagrać rolę Kunta Kinte w "Korzeniach"?

Assasin Credd? To jest komedia. Tam byli kosmici. Tam byly takie ptzeklamania historyczne a jest inba ze czarny jest w fikcyjnym swiecie samurajem ;) to naprawde jest rasizm na pelnej ;) tego nie da sie obronic. O kleopatrze pisalem. Ta z krolowa to chodzi o ten serial na podstawie alternatywnej historii swiata? Jakos nikt nie dramtyzowal jak nazisci wygrali wojne w panu z wysokiego zamku :) serio przyjrzyjcie sie. Przeciez widac jak na dloni ze problemem jest kolor skory :) probuje sie ten rasizm obudowywac jakimis pierdolo ale wciaz rasizm. Ja po ptostu nie ogladam tego serialu z alternatywna historia anglii. Ale nie dziwie sie netflixowi ze wali kolejne sezony skoro to jeden z ich najchetniej ogladanych seriali. :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Murazor

« Odpowiedź #2741 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:31:44 »
Zadaj sobie pytanie co trace przez dana zmiane? Co mi sie odbiera?
Sens i logike, ulude prawdziwosci fikcyjnego swiata wykreowanego przez dziesiatki lat.

A przy postaciach historycznych? To samo, sens, logike plus prawde. Niech do wladzy dojda jakies pojeby np.: nazistowskie i niech zaczna zmieniac wszystkie dokumenty, przepisywac/cenzurowac ksiazki i podreczniki na "poprawna" wersje, wymazywac niewygodne fakty.

To jest taka sama akcja, wiec latwo okrzyknac rasista nie zgadzajacych sie z tymi zmianami.

Dla mnie eot, bo tak jak kiedys powiedziales to nie jest miejsce na takie dyskusje, a im wiecej ich jest tym mniej sie lubimy, a tego bysmy nie chcieli :)

Online studio_lain

« Odpowiedź #2742 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:32:28 »
Dobre przykłady.

Jesli bylby serial o alternatywnej historii swiata w ktorej biali sa niewolnikami? Pewnie tak. Ten serial nie powstanie bo bylby po prostu nieoplacalny. Biali by sie wkur... ze czarni nad nimi panuja, a czarni ze sie wkipiwa ich cierpienie. Program kolor skory obejmuje obie strony :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline xanar

« Odpowiedź #2743 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:33:04 »
No, nie wiem dla jakiej kasy są te zmiany i w jakim uniwersum.

Takie Star Warsy:

Acolyte - skasowany, film o Rey wstrzymany a news z dzisiaj - film Star Wars Taiki Waititiiego - wstrzymany na czas nieokreślony.
Te komiksy od tych zmian też jakoś lepiej się nie sprzedają.

Jak zmienisz kolor skóry czy orientacje to już nie będzie ta sama postać, tu masz coś kolorze skóry:

Odnośnie Assassin’s Creed to faktycznie teraz to jest komedia, pierwszy Assassin był robiony tak żeby zgadzał się historycznie, nawet kuszę usunęli z gry, która była w trailerze bo się nie zgadzał z daną epoką.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online studio_lain

« Odpowiedź #2744 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 20:34:35 »
Sens i logike, ulude prawdziwosci fikcyjnego swiata wykreowanego przez dziesiatki lat.

A przy postaciach historycznych? To samo, sens, logike plus prawde. Niech do wladzy dojda jakies pojeby np.: nazistowskie i niech zaczna zmieniac wszystkie dokumenty, przepisywac/cenzurowac ksiazki i podreczniki na "poprawna" wersje, wymazywac niewygodne fakty.

To jest taka sama akcja, wiec latwo okrzyknac rasista nie zgadzajacych sie z tymi zmianami.

Dla mnie eot, bo tak jak kiedys powiedziales to nie jest miejsce na takie dyskusje, a im wiecej ich jest tym mniej sie lubimy, a tego bysmy nie chcieli :)

Miales ten problem z panem z wysokiego zamku? Tam tez przepisywano historie. To popukltura. Tam nie ma zadnej prawdy tylkp biznes :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty