Autor Wątek: Horrory komiksowe  (Przeczytany 6167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qard39

Odp: Horrory komiksowe
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 13:12:05 »
Z horrorów wydanych u nas to

Palcojad - 3 tomy
30 dni nocy  - 2 tomy
żywe trupy - seria urwana
Wampir Maskarada - kły zimy , wyszedł pierwszy tom

Nie są to jakieś wybitne tytuły no ale mamy to co mamy.
Nie muszą być tylko wydane u nas

Offline carnivale

« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 13:31:09 »
No to sprawdź Crossed. Horror z krwi i kości że tak napiszę...

Offline wilk

« Odpowiedź #17 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 13:32:36 »
Witam. Dopiero rozpoczynam przygodę z komiksami. Poszukuje dobrych horrorów zagranicznych. Zależy mi na czymś bardziej poważnym, dla dorosłego czytelnika. Ostatnio przeczytałem Wytches i bardzo mi się podobało. Polecacie coś z podobnym klimatem?
Nie czytałem Wytches ale z horrorów mogę polecić Żywe trupy, komiksy Thomasa Otta, Sandmana i pewne fragmenty Sagi o Potworze z bagien. Co do Sagi... to oczywiście całość jest zasadniczo horrorem ale nie mogę z pełnym przekonaniem całości polecić. Fajne było także Rachel rising ale niestety u nas urwane.

W klimatach lovecraftiańskich polecam Providence, Neonomicon, Mity Cthulhu i Cromwell Stone. :)

Black hole nie nazwał bym raczej horrorem.

Offline tuco

« Odpowiedź #18 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 14:28:53 »

Black hole nie nazwał bym raczej horrorem.
zdecydowanie Nie! ale polecić zawsze warto.

Online misiokles

« Odpowiedź #19 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 14:31:55 »
Section VII u nas wydane przez Ongrys jako Wydział 7
... które na dzień dzisiejszy jest nie do kupienia ;)

Offline qard39

« Odpowiedź #20 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 14:32:14 »
zdecydowanie Nie! ale polecić zawsze warto.
A o czym jest?

Offline michał81

« Odpowiedź #21 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 15:25:05 »
Ale polecić można, tym bardziej że jest w wersji polskie do wyrwania komplet zeszytów  ;)

Offline Amer

« Odpowiedź #22 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 15:57:06 »
Po kolei. 1, 2, 3, 4 itd. :D
To jedna długa historia.
Powiedział, że czyta po angielsku, możliwe więc, że trafił na stronę (np. Dark Horse), na której wyświetlił mu się po wpisaniu "Harrow County" spin-off tej serii zat. "Tales from Harrow County" (swoją drogą, ciekawe, czy wydadzą to u nas).

Do WYTCHES chyba najbardziej pasuje HARROW COUNTY właśnie. THE WALKING DEAD też można śmiało polecić, ale to długa seria, a prawdziwym survival horrorem jest przez pierwszych 40% materiału. Potem skupia się na potyczkach między ludźmi i komicznymi odzywkami głównego antagonisty (nie mówię, że to źle). Mam spiracone 5 ostatnich trejdów i chyba tak to przeczytam, skoro już wiadomo, że "Byczek" nie wyda.

Poza tym lubię powolne OUTCAST. Stawkę uzupełniłbym BLACK MONDAY MURDERS oraz REVIVAL (choć to bardziej thrillery).
Poloniusz: Cóż czytasz, mości książę?
Hamlet: Dymki, dymki, dymki.

Offline Simon

« Odpowiedź #23 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:07:35 »
A o czym jest?
Komiks opowiada o zarazie przenoszonej drogą płciową, która powoduje zmiany w organizmie, deformacje ciała u nastolatków. Black Hole to opowieść o dojrzewaniu, bardziej taki obyczajowo-psychologiczny komiks z elementami horroru (body horror, atmosfera grozy i niepokoju), a nie pełnoprawny horror.

Natomiast, "Saga..." to horror w pełnym tego słowa znaczeniu. Jest tu cała masa horroru w różnej postaci. Od połowy trzeciego, czyli ostatniego tomu akcja dzieje się w kosmosie i seria skręca bardziej w kierunku sci-fi, ale pod koniec horror wraca. Bardzo polecam!
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline qard39

« Odpowiedź #24 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:13:30 »
Powiedział, że czyta po angielsku, możliwe więc, że trafił na stronę (np. Dark Horse), na której wyświetlił mu się po wpisaniu "Harrow County" spin-off tej serii zat. "Tales from Harrow County" (swoją drogą, ciekawe, czy wydadzą to u nas
Dzięki, właśnie się trochę pogubiłem co jest jaką serią. Spróbuję w takim razie Harrow County.
The walking dead sobie odpuszce, nie interesują mnie zombiaki.

Offline qard39

« Odpowiedź #25 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:14:56 »
Komiks opowiada o zarazie przenoszonej drogą płciową, która powoduje zmiany w organizmie, deformacje ciała u nastolatków. Black Hole to opowieść o dojrzewaniu, bardziej taki obyczajowo-psychologiczny komiks z elementami horroru (body horror, atmosfera grozy i niepokoju), a nie pełnoprawny horror.

Natomiast, "Saga..." to horror w pełnym tego słowa znaczeniu. Jest tu cała masa horroru w różnej postaci. Od połowy trzeciego, czyli ostatniego tomu akcja dzieje się w kosmosie i seria skręca bardziej w kierunku sci-fi, ale pod koniec horror wraca. Bardzo polecam!
Myślę że Black Hole może mi podejść

Online Castiglione

« Odpowiedź #26 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:16:35 »
Z horrorów wydanych u nas to

Palcojad - 3 tomy
30 dni nocy  - 2 tomy
żywe trupy - seria urwana
Wampir Maskarada - kły zimy , wyszedł pierwszy tom

Nie są to jakieś wybitne tytuły no ale mamy to co mamy.
"Palcojada" osobiście bym odradził, ledwo doczytałem pierwszy tom i pozbyłem się tego badziewia.

Offline turucorp

« Odpowiedź #27 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:20:21 »

Ej no, bez przesady, za chwilę będzie, o przygodach związanych z brytyjskim wydaniem będzie odrębny rozdział w książce.  :o
A tak z innej mańki, miałem właśnie wczoraj opowiadać o krajowych (ze szczególnym wskazaniem na swoje) w ramach Kfasonu, niestety festiwal został odwołany.

Skoro bez sensu, to nie wiem, po co mu to polecasz, jeżeli wyraźnie napisał, że interesują go zagraniczne, a nie polskie.

Nic mu nie poleciłem, grzecznie zadałem pytanie.  ::)
Że też zawsze przylezie jakiś mądrala i wtrąci swoje problematyczne „trzy grosze”? Skąd ten imperatyw wyszukiwania moich wypowiedzi?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline LukCook

« Odpowiedź #28 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:23:04 »
Pozycje z Kboom Horror: Frankenstein, Dracula, Dom Pokuty i Potworna Kolekcja. Każdy z tych tytułów jest warty uwagi.

Offline qard39

« Odpowiedź #29 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 16:24:59 »
No to sprawdź Crossed. Horror z krwi i kości że tak napiszę...
Po grafikach widzę, że to raczej nie dla mnie. Szukam bardziej coś z klimatem tajemnicy, nie koniecznie flaki czy siekanie setek monstrów.