Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51023 razy)

Offline Adolf

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #540 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 19:21:50 »
Mi się wydaje, że niech oni sobie sprzedają te komiksy za ile chcą. Pomyślmy o ludziach którzy są gotowi zapłacić 8 pak za darkness. Oni zdecydowanie bardziej potrzebują uwagi.

Jeśli nie rozumiesz czego ludzie pragną, to nie mógłbyś robić w sprzedaży. Jeśli będziesz miał nieprzyjemność odwiedzić kiedyś zakład pogrzebowy, to zwróć uwagę ile empatii jest w stanie okazać pan/pani zza lady.

W przypadku The Darkness jak zwykle chodzi o ogromny sentyment. Klient ma kasę, a sprzedawca stawiający na biznes ponad honor, nie cofnie się przed niczym by ją wyciągnąć z portfela fana.

Offline Popiel

« Odpowiedź #541 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 20:49:19 »
Nie no, dobra, w powyższym poście poziom absurdu przeskoczył nie tylko rekina, ale i trzy orki i jednego płetwala błękitnego.

@Adolf - co ma zakład pogrzebowy do kupowania komiksu? Ty w ogóle czytasz co piszesz, czy akurat bawiłeś się kłębuszkiem wełny i przebiegłeś po klawiaturze?

Sprzedawca ZAWSZE stawia na biznes, bo to jego praca, jego pieniądze, jego życie. I sprzedaje co chce, za ile chce. A kupujący może kupić. Albo nie. Bo to jego kasa.

Jak Ci to prościej wytłumaczyć, żebyś nie musiał w proste biznesowe realia mieszać imponderabiliów?

Offline PJP

« Odpowiedź #542 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 20:54:46 »
Czasem czytając różne dyskusje na temat wydawców odnoszę wrażenie, że są oni kimś w rodzaju cudotwórców. I tu pojawia się pytanie o kondycję niektórych odbiorców 8)

Offline LukCook

« Odpowiedź #543 dnia: Cz, 27 Marzec 2025, 21:17:52 »
Pytanie:

I tu pojawia się pytanie o kondycję niektórych odbiorców 8)

Odpowiedź:

Wyobraź sobie, że wspaniały anioł wstąpił z Nieba i to tak jak go Bóg stworzył. A Ty narzekasz, że lepiej by został tam skąd przyszedł i nie obdarzał ludzi szczęściem.

:D

Offline Xmen

« Odpowiedź #544 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 06:59:58 »
Jeśli nie rozumiesz czego ludzie pragną, to nie mógłbyś robić w sprzedaży. Jeśli będziesz miał nieprzyjemność odwiedzić kiedyś zakład pogrzebowy, to zwróć uwagę ile empatii jest w stanie okazać pan/pani zza lady.

W przypadku The Darkness jak zwykle chodzi o ogromny sentyment. Klient ma kasę, a sprzedawca stawiający na biznes ponad honor, nie cofnie się przed niczym by ją wyciągnąć z portfela fana.
Sytuacja sprzed 6 lat, zakład pogrzebowy: mój bliski że tak nieładnie napiszę nawet jeszcze nie ostygł, wstrętna otyła baba zza jakiegoś biurka sztucznym , przesłodzonym głosem wymienia ceny kwiatów, po czym rzuca niezwykle nieśmieszny, żenujący żart i dodaje "trzeba pożartować, nie można tylko się smucić". Jak ona robi w "handlu" , to każdy może.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #545 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 20:30:22 »
Wolnorynkowe myślenie przyzwyczaiło konsumentów, że staje są oszukiwani i eksploatowani. A nawet z góry skazało na bycie przegranymi i wszyscy zdają się akceptować ten stan. Koniec z dziwacznymi i odjechanymi metaforami. Stwierdzeniem, że biznes wygrywa z honorem możemy zakończyć obecną dyskusję.

Do usłyszenia przy następnych dramach.

Offline komiks

« Odpowiedź #546 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 19:52:07 »
Można wziąć kasę z KPO na komiksy 😄

https://kpodlakultury.pl/granty/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Bushiken

« Odpowiedź #547 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 13:43:08 »
To co, wykupujemy caly asortyment Azylu Komiksu wystawiony na OLX i Allegro swego czasu z zastosowaniem biblioteka/happening :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #548 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 16:47:07 »
Kto by dał komuś czytać swoje komiksy ;D Ale taki meeting połączony ze wspólnym składaniem zamawień, o to już zdecydowanie kwalifikuje się jako happening.

Offline komiks

« Odpowiedź #549 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 17:37:56 »
Tam jest mowa o instalacji artystycznej, więc można skupić komiksy z rynku, od znajomego wydawcy ;) i zrobić z nich Wieże Babel.

Tutaj są ciekawe pomysły, podoba mi się ten: "Rapowanie lektur na TikToku". Można pójść dalej i zrobić "„Rapowanie niemych komiksów na TikToku” zatrudni się jakiegoś mima.

Offline komiks

« Odpowiedź #550 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 17:01:17 »
Ktoś wie o co chodzi? Co to za Komiks TV?

Numer wniosku: 396. 4113/KPO. GRANTY 2025
Nazwa Wnioskodawcy: PROM KULTURA
Nazwa / Tytuł przedsięwzięcia: KOMIKS TV
Przedsięwzięcie objęte wsparciem: TAK
Kwota przyznanego wsparcia: 126 800,00

https://kpodlakultury.pl/wp-content/uploads/2025/08/Lista-rankingowa-granty-25.08.2025.pdf

Offline Xmen

« Odpowiedź #551 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 17:06:15 »
Chłopie jachty za KPO brali a ty się martwisz o 126 tysięcy ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #552 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 17:25:02 »
Marne grosze, na klub dla swingersów dostali więcej.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline JakubM

« Odpowiedź #553 dnia: Śr, 27 Sierpień 2025, 06:30:01 »
Jak czytam o tych projektach i o przyznanych kwotach to mi aż kawa poranna nie wchodzi. Zastanawiam się czy ja jestem głupi że nie zrobiłem projektu typu "Poranne przynoszenie kawy na biurko" - podcast biurowy za 112 tyś. czy też miałem nadzieje że jednak te pieniądze pójdą na coś sensownego.

Ps. teraz wiem skąd ta wiara ma kasę na te eleganckie samochody ;-)