Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 52200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #465 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 23:02:26 »
Gildia.pl to specjalistyczny sklep internetowy zajmujący się sprzedażą komiksów, a nie klasyczny dyskont.
Gildia to zwykła księgarnia - poza komiksami sprzedają książki, gry, różne bzdury, dawniej kupowałem tam choćby filmy na dvd.

Hm, z tego, co się orientuję, Gildia nie jest dyskontem, nawet nie próbuje konkurować ceną z innymi sklepami internetowymi, które w sumie można by z powodzeniem nazwać dyskontami.
Nadal to nie jest drogi sklep. Według mnie okolice 40% zniżki w tych najtańszych miejscach w sieci, a praktycznie stale robione przez Gildię promocje na 35% lub więcej to nie jest duża różnica (też dyskont dyskontowi nierówny), no ale nie ma się co o to spierać. Na pewno jednak nie jest to miejsce, które miałoby w założeniach handel w stylu, jaki prowadzi Enklawa.

Offline komiks

« Odpowiedź #466 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 23:51:34 »
Gildia to zwykła księgarnia - poza komiksami sprzedają książki, gry, różne bzdury, dawniej kupowałem tam choćby filmy na dvd.
To, że sprzedają też inne rzeczy, niczego nie zmienia. Gildia jest specjalistycznym sklepem z komiksami, bo można u nich kupić tytuły w przedsprzedaży, okładki alternatywne i limitowane wersje komiksów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #467 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 05:34:00 »
Limitowane wersje komiksów mozna też kupić spokojnie w dyskontach, czy innych ksiegarniach internetowych, a okładki alternatywne też by się znalazły jakby lepiej poszukać.

Gildia jest jedynym sklepem, który sprzedaje ziny, tego w normalnych ksiegarniach czy dyskontach nie znajedzie się.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Marzec 2025, 05:36:26 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #468 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 08:39:50 »
No właśnie niektóre wydawnictwa sprzedają okładki alternatywne i limitowane wersje tylko w Gildii, nie znajdziesz ich nigdzie więcej. Czasami można jeszcze kupić na oficjalnej stronie wydawcy.

Online michał81

« Odpowiedź #469 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 09:11:38 »
Ale nie jest to zasada, że limitowane komiksy można kupić tylko na gildii. Kurc swoje limitowane edycję z grafikami w ogóle nie sprzedaje na gildii tylko przez swój sklep. Kultura Gniewu wersję limitowaną wersje Achtung Zelig w ogóle nie puściła do gildii. Okladki alternatywne Produktu 24 tez nie byly dostepnę wszystkie na gildii. Batman Noir mozna kupic w bonito czy empiku online. Spróbuj za to kupić ziny poza festiwalami lub gildią? Kiedyś jeszcze można było je nabyć na Róbmy Dobrze, ale wiadomo jak to się skończyło.

Offline komiks

« Odpowiedź #470 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 09:43:36 »
Nie powiedziałem, że w Gildii można kupić wszystko, powiedziałem, że niektóre limitki i okładki alternatywne pojawiają się tylko na Gildii ewentualnie w sklepie wydawcy i to jest prawda. Rozmawiamy o tym, czy Gildia jest zwykłą księgarnią. Otóż różni się właśnie tym co wymieniłem plus tym co Ty napisałeś. W wielu księgarniach w ogóle nie można złożyć zamówienia w przedsprzedaży, nie można kupić wersji alternatywnej okładki albo zinu o którym wspomniałeś, a Gildia ma to wszystko w jednym miejscu. I to jest jedyny takli sklep w Polsce, dlatego można go uznać za sklep specjalistyczny.

Offline Adolf

« Odpowiedź #471 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 11:39:52 »
Ja tu tylko wstawię. KomiksEnklawa, ten nie budzący zaufania wśród forumowiczów podmiot Taurusa.

https://allegro.pl/oferta/garth-ennis-darkness-tom-1-2-okladki-b-nowa-folia-warszawa-17362165830?reco_id=08d986b8-095c-11f0-baf3-5a947e75d3c2&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Dla przypomnienia, Kuba z Centrum Komiksu, zapewniał, że wśród 25 sztuk, które dostał od wydawcy, tylko 3 sprzedał drożej i nie jak informował wcześniej za 600 zł, tylko za 550. Taka oficjalna wersja sklepu.

Co widzimy? Mamy komiks nowy, w folii. Jakie jest pochodzenie komiksu? Jeśli to działalność antykwaryczna, to ja bym go nie nazywał nowym, mimo posiadania folii. Preferowałbym termin "używany, w folii" lub  coś w stylu "bez śladów użycia". Uczciwość do klienta by wymagała przynajmniej zaznaczyć to w opisie. A może sprzedawca wiedząc, że będzie duże zainteresowanie (klienci przecież pytają) kupił sobie coś ekstra z przedsprzedaży na Gildii? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi. Cena oferowana przez CK to już niemal 700 zł, ale na Allegro są nawet za 720.

Ciekawostki. Widzę, że na The Darkness jest wzięcie. "5 osób kupiło ostatnio", a jedna widzę kupiła za 720 zł . Wśród innych wystawiających komiksy są m.in. Piotr Bugaj/Wokulscy, antykwarysta z Rybnika oraz prywatny użytkownik Fragga (na forum jest osoba o takim nicku).

Offline starcek

« Odpowiedź #472 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 11:47:06 »
Jesteś pewien, sprawdziłeś?

Myliłem się. Powyżej jest post o tym, że jednak sprzedawali.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kemot

« Odpowiedź #473 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 11:48:54 »

Ciekawostki. Widzę, że na The Darkness jest wzięcie. "5 osób kupiło ostatnio", a jedna widzę kupiła za 720 zł . Wśród innych wystawiających komiksy są m.in. Piotr Bugaj/Wokulscy, antykwarysta z Rybnika oraz prywatny użytkownik Fragga (na forum jest osoba o takim nicku).

Wystawiam przedmiot za 399zl. Sprzedaje 5 sztuk. Zmieniam cenę na 720zl. Informacja o 5 sztukach nadal się wyświetla a nie oznacza że sprzedałem 5 sztuk za 720zl

Offline Adolf

« Odpowiedź #474 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 11:54:03 »
Wystawiam przedmiot za 399zl. Sprzedaje 5 sztuk. Zmieniam cenę na 720zl. Informacja o 5 sztukach nadal się wyświetla a nie oznacza że sprzedałem 5 sztuk za 720zl

Informacja o 5 sztukach jest ogólnie o komiksie, nie o danej aukcji. Nie wiem za ile sprzedano te 5 sztuk, z Allegro jest tylko info, że ostatnio się tyle sprzedało. Widzę tylko, że w aukcji za 720 zł jest jedna kupiona.

Offline komiks

« Odpowiedź #475 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:09:28 »

Liczba sprzedanych sztuk wyświetlana pod tytułem oferty 5 osób kupiło ostatnio, oznacza, że na całym Allegro kupiło ten produkt 5 osób. Mogli kupić od różnych sprzedawców. Produkty to są przedmioty dodane do katalogu produktów Allegro, ułatwia to wystawianie ofert sprzedającym.

Liczba kupionych sztuk konkretnej oferty, wyświetlana jest pod ceną np "1 osoba kupiła tę ofertę", jeśli nie ma takiego dopisku, to znaczy, że konkretnej oferty nikt nie kupił.
Jednakże, to nie oznacza, że sprzedający nie sprzedał komiksu, bo skalperzy sprawni biznesmeni, celowo wystawiają każdą sztukę jako osobną ofertę. Nie jest to wygodne, ale ukrywa realną sprzedaż oraz stan magazynowy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #476 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:12:19 »
jesteście niezmordowani :)
bog, honor i komiksy ;) - sory nie moglem sie powstrzymać ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Adolf

« Odpowiedź #477 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:31:34 »
Jednakże, to nie oznacza, że sprzedający nie sprzedał komiksu, bo skalperzy sprawni biznesmeni, celowo wystawiają każdą sztukę jako osobną ofertę. Nie jest to wygodne, ale ukrywa realną sprzedaż oraz stan magazynowy.

Na FB Centrum Komiksu jakiś user napisał, że w poprzedniej aukcji sprzedali The Darkness za 660.

Boga tutaj nie ma, ale reszta się zgadza.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #478 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:41:31 »
A dla Ciebie, jako wydawcy to jest ok, że sklep z którym współpracujesz sprzedaje Darkness za taką cenę? Pytam z ciekawości, bo chciałbym poznać Twoje zdanie.

Offline starcek

« Odpowiedź #479 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:48:17 »
Na pewno OK bo kierownik, niczym Konrad Wallenrod, kapitalistyczny system rozwala od środka współpracą z renomowanymi sklepami komiksowymi.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.