Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #405 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 10:50:06 »
Otóż sklep Centum Komiksu to oficjalny partner wydawnictwa – Studia Lain.

http://www.studiolain.pl/gdzie-kupic
Jak pokazalem Komiksiarnia tez sprzedaje po zawyzonej cenie i jest na stronie która linkujesz. To co ją też będziesz gnoił jak Centrum Komiksu? Jakoś tego nie widzę?

Ja bardzo rozumiem o co ci chodzi. TO JEST 200pln, a nie 20pln. Tu chodzi o Darkness a nie jakieś Slainy i Altory na które masz wywalone. Podwójne standardy.

Przestań płakać i ogarnij swoje życie a nie zachowuj sie jak ksiądz ktory sam nie porucha (z zasady), ale bedzie pouczać innych jak to mają robić.

Czyli mamy drugi sklep, który skalpi dynamicznie zarządza popytem.
Dodaję do kolekcji sklepów, w których nie zrobię zakupów, dziękuję.
Tych znam głównie z Allegro, nie lubię ich.
Dodaj jeszcze KOMIKSIARNIE która też jak pokazałem sprzedaje w podwyżoszonej cenie okładkowej i jest na liście sklepów na stronie Studia Lain, która linkuje płaczek Adolf.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:01:55 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #406 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 10:57:56 »
Hahaha, ale idiotyczne komentarze walisz. XD Życzę miłego weekendu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #407 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 10:59:33 »
Dodaję do kolekcji sklepów, w których nie zrobię zakupów, dziękuję.
A dodałeś jeszcze każdy inny sklep, który sprzedaje każdy inny towar w cenie wyższej niż rekomendowana przez producenta, czy twoja etyka dotyczy tylko komiksów?

Offline michał81

« Odpowiedź #408 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:01:13 »
Hahaha, ale idiotyczne komentarze walisz. XD Życzę miłego weekendu.
To co z tą Komiksiarnią? Gnoimy czy nie? W końcu też jest na linkowanej przez ciebie liscie od wydawcy? Też będziesz naciskał wydawcę aby się do tego odniósł jak zrobiles to poprzednio? Bo przypomnę:
Współpraca z takimi skalpelami źle wygląda...
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:05:58 wysłana przez michał81 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #409 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:04:50 »
Jako klient mam prawo wyboru, mogę też poddać moralnej ocenie postępowanie innych ludzi.

Wiesz nie obraź się, ale jak ktoś zaczyna pisać że chce kogoś poddawać moralnej ocenie to ja odczuwam wewnętrzny zgrzyt bo kompletnie nie rozumiem chęci oceniania innych.

Co do całej inby rozdzieracie szaty jakby to chodziło o ćwierć nakładu i utrudnili dostęp do zakupu waszych egzemplarzy, a niech sobie handlują jak im to pasuje. Z mojego punktu widzenia trochę januszerka, ale ostatecznie co z tego? a mało to takich biznesów dookoła każdego z nas? Głosujcie portfelem i nie przeprowadzajcie sądu inkwizycyjnego nad małym sklepikiem wyspecjalizowanym w niszowym hobby.

Offline Adolf

« Odpowiedź #410 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:10:25 »
Michale, nie mam czasu odpisywać na Twoje edytowane posty. To objaw borderline? Miasto mnie wzywa, baw się dobrze na forum.

Offline pMk_91

« Odpowiedź #411 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:13:59 »
To co z tą Komiksiarnią? Gnoimy czy nie? W końcu też jest na linkowanej przez ciebie liscie od wydawcy? Też będziesz naciskał wydawcę aby się do tego odniósł jak zrobiles to poprzednio? Bo przypomnę:

Śmieszna tą dyskuja, bo widać że jedna strona nawet nie czyta co pisze druga i dyskutuje z tym co ma w głowie. Zostało Ci wyjaśnione czemu CentrumKomiksu złe a Komiksiarni nikt nie będzie gnoil o stary komiks z 20zł przebitka, ale chyba za bardzo jesteś dumny z tego przykładu który znalazłeś że nie widzisz nic poza tym.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:18:02 wysłana przez pMk_91 »

Offline komiks

« Odpowiedź #412 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:22:18 »
A dodałeś jeszcze każdy inny sklep, który sprzedaje każdy inny towar w cenie wyższej niż rekomendowana przez producenta, czy twoja etyka dotyczy tylko komiksów?
Nie mam problemu żeby kupić po zawyżonej cenie od prywatnego kolekcjonera. Różnica ceny też ma znaczenie, czyli to o czym wspomniał michał81, że ktoś sprzedaje z przebitką 200 zł a nie 20 zł. Więc to wszystko zależy i to ja decyduję. Chciałem poznać wasze zdanie, ale niektórzy z was na mnie naskoczyli, bo najwidoczniej nie akceptują, że zdania mogą być różne. Nie mam problemu z tym, że komuś się podoba kupowanie w cenie +50%, chcesz to kupuj, nie zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, że tak musi być, bo takie są prawa rynku. Otóż tak nie musi być i często nie jest, Gildia jest tutaj dobrym przykładem.

Wiesz nie obraź się, ale jak ktoś zaczyna pisać że chce kogoś poddawać moralnej ocenie to ja odczuwam wewnętrzny zgrzyt bo kompletnie nie rozumiem chęci oceniania innych.
Nie obrażam się, dla mnie to jest oczywiste, że poddaję ocenie postępowanie innych ludzi, to ja decyduję co jest etyczne i moralne. Dlaczego inny człowiek miałby decydować co jest dla mnie etyczne i moralne? Czy ty masz takiego opiekuna, możesz powiedzieć kim on albo ona jest?

Co do całej inby rozdzieracie szaty jakby to chodziło o ćwierć nakładu i utrudnili dostęp do zakupu waszych egzemplarzy, a niech sobie handlują jak im to pasuje. Z mojego punktu widzenia trochę januszerka, ale ostatecznie co z tego? a mało to takich biznesów dookoła każdego z nas? Głosujcie portfelem i nie przeprowadzajcie sądu inkwizycyjnego nad małym sklepikiem wyspecjalizowanym w niszowym hobby.
Imba sama się nie zrobiła, robią ją obie strony. Ja zadałem proste pytanie
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/honor-czy-biznes/msg305945/#msg305945
i nawet nie oceniłem, czy to dobrze czy źle i nie wspomniałem o CK. Niestety obrońcy CK pękła gumka w gaciach i rzucili się bronić sklepu jak Westerplatte.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #413 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:34:07 »
Michale, nie mam czasu odpisywać na Twoje edytowane posty. To objaw borderline? Miasto mnie wzywa, baw się dobrze na forum.
Moim problem jest klawiatura która się zacina przez co nie wchodzą mi polskie znaki. Więc poprawiam tekst żebyś mi nie sugerował kolejny raz jakiegoś schorzenia, bo nic innego nie potrafisz od dłuższego czasu napisać w dyskusji.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:38:52 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #414 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:36:27 »
Śmieszna tą dyskuja, bo widać że jedna strona nawet nie czyta co pisze druga i dyskutuje z tym co ma w głowie. Zostało Ci wyjaśnione czemu CentrumKomiksu złe a Komiksiarni nikt nie będzie gnoil o stary komiks z 20zł przebitka, ale chyba za bardzo jesteś dumny z tego przykładu który znalazłeś że nie widzisz nic poza tym.
Właśnie jakbys czytał całe posty to zwróciłbyś uwagę że rozumiem że chodzi o 200pln vs 20pln. Tylko niektórzy tutaj nie rozumieją pewnych zasad jak działa wolny rynek.

Zasłanianie się etyką? Może niech otworzą własny sklep. Ciekawy czy by wtedy sami nie skorzystaliby z okazji jaka nadarzyła się przy Darkness.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:39:44 wysłana przez michał81 »

Offline pMk_91

« Odpowiedź #415 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:41:02 »
Właśnie jakbys czytał całe posty po zwrócił uwagę że rozumiem że chodzi o 200pln vs 20pln. Tylko niektórzy tutaj nie rozumieją pewnych zasad jak działa wolny rynek.

Zasłanianie się etyką? Może niech otworzą własny sklep. Ciekawy czy by wtedy sami nie skorzystali z okazji jaka nadarzyła się przy Darkness.
No właśnie nie chodzi o to 200zł vs 20zł, więc nie zarzucaj mi nie czytania jak sam tego nie robisz, co widać w każdej kolejnej twojej wiadomości która napiszesz. Uczepisz się jednego zdania które dojrzysz, na które łatwo Ci odpowiedzieć a cała resztę olewasz.

O i nawet wskoczył drugi najlepszy argument w każdej dyskusji 'może sam spróbujesz założyć sklep i zobaczymy', została Ci tylko karta ofiary jeszcze. ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:48:25 wysłana przez pMk_91 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #416 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:41:11 »
i nawet nie oceniłem, czy to dobrze czy źle i nie wspomniałem o CK. Niestety obrońcy CK pękła gumka w gaciach i rzucili się bronić sklepu jak Westerplatte.
No nie, poza tym, że zacząłeś od pytania, czy sklepowi wolno coś takiego zrobić i w szeregu następnych postów oceniasz poziom moralności jego właściciela ;D

Nie mam problemu z tym, że komuś się podoba kupowanie w cenie +50%, chcesz to kupuj, nie zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, że tak musi być, bo takie są prawa rynku. Otóż tak nie musi być i często nie jest, Gildia jest tutaj dobrym przykładem.
Ale ja nigdzie nie stwierdziłem, że mi się to podoba, ani że musi tak być, ani że mam zamiar po takiej cenie kupować. Bawi mnie tylko, że ktoś zgrywa oburzonego, bo sklep podniósł cenę na jakimś towarze i do tego wzrostu ceny dokłada jakieś kwestie etyczne (w dodatku przy dobrze luksusowym), a ma totalnie wywalone, jak robią to wszyscy inni sprzedawcy w przypadku każdego innego towaru, również pierwszej potrzeby.

W ogóle to wszyscy tacy moralni i etyczni, co tam przepisy i jakiś wolny rynek, najlepiej by było, gdyby wydawca wkroczył i zakazał sklepowi tej praktyki ;D

Offline michał81

« Odpowiedź #417 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:48:49 »
Ja zadałem proste pytanie
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/honor-czy-biznes/msg305945/#msg305945
Ja wczoraj podszedłem bardziej żartobliwie do tematu rzucając przykład lodów Friza, bo się niekorym odpaliło że to hańba że wydawca na swojej stronie polecam sklep który sprzedaje powyżej okładkowej. Jak pokazalem że nie jest to jedyny sklep i OMG inny z tej strony też tak robi to nawet nie potrafi mi ta osoba odpowiedzieć dlaczego jednego z glana a drugiego nie. Zeby nie było ja to cały czas wiedziałem tylko oczekiwałem odpowiedzi, która w końcu musiałem sam napisać dlaczego niektórych tak boli dupa. I nie oceniam czy Centrum Komiksu robi źle czy dobrze, napisałem że to rozumiem. I ci bardzo cnotliwi i honorowi którzy chwycili za kamienie pewnie sami nieraz wrzucili do sprzedania komiks po wyższej cenie, ale im to wolno a sklepowi już nie. No właśnie sklepy też mogą sprzedawać po wyższej. Wystarczy że na kasie będzie nabiata inna cena i nie ma to znaczenia czy będzie to sklep komiksowy czy żabka.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 11:50:55 wysłana przez michał81 »

Offline pMk_91

« Odpowiedź #418 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 11:53:13 »
Ja wczoraj podszedłem bardziej żartobliwie do tematu rzucając przykład lodów Friza, bo się niekorym odpaliło że to hańba że wydawca na swojej stronie polecam sklep który sprzedaje powyżej okładkowej. Jak pokazalem że nie jest to jedyny sklep i OMG inny z tej strony też tak robi to nawet nie potrafi mi ta osoba odpowiedzieć dlaczego jednego z glana a drugiego nie. Zeby nie było ja to cały czas wiedziałem tylko oczekiwałem odpowiedzi, która w końcu musiałem sam napisać dlaczego niektórych tak boli dupa. I nie oceniam czy Centrum Komiksu robi źle czy dobrze, napisałem że to rozumiem. I ci bardzo cnotliwi i honorowi którzy chwycili za kamienie pewnie sami nieraz wrzucili do sprzedania komiks po wyższej cenie, ale im to wolno a sklepowi już nie. No właśnie sklepy też mogą sprzedawać po wyższej. Wystarczy że na kasie będzie nabiata inna cena i nie ma to znaczenia czy będzie to sklep komiksowy czy żabka.
Ok karta ofiary również zagrana. Można kończyć dyskusje.

Offline komiks

« Odpowiedź #419 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 12:01:46 »
Tylko niektórzy tutaj nie rozumieją pewnych zasad jak działa wolny rynek.
Chyba zapomniałeś o drugiej stronie medalu. Klient też jest ważną częścią rynku. Jak się klientowi coś nie podoba, to może zagłosować portfelem, może też wyrazić opinię, ma do tego prawo.

Zasłanianie się etyką? Może niech otworzą własny sklep. Ciekawy czy by wtedy sami nie skorzystali z okazji jaka nadarzyła się przy Darkness.
Celowo pomijasz sklepy, które z takich okazji nie korzystają.

No nie, poza tym, że zacząłeś od pytania, czy sklepowi wolno coś takiego zrobić i w szeregu następnych postów oceniasz poziom moralności jego właściciela ;D

Widzisz to co chcesz widzieć:
Czy sklep może albo powinien,

Gdzie oceniałem poziom moralności właściciela sklepu? Wskaż cytat.
I proszę, żebyś czytał dokładnie, a nie tak jak powyżej.

Bawi mnie tylko, że ktoś zgrywa oburzonego, bo sklep podniósł cenę na jakimś towarze i do tego wzrostu ceny dokłada jakieś kwestie etyczne (w dodatku przy dobrze luksusowym), a ma totalnie wywalone, jak robią to wszyscy inni sprzedawcy w przypadku każdego innego towaru, również pierwszej potrzeby.
Gdzie zgrywam oburzonego? Kto wszyscy inni? Kupuję na Gildii, Smakliter i na Allegro od różnych sprzedawców, oni tak nie robią.

W ogóle to wszyscy tacy moralni i etyczni, co tam przepisy i jakiś wolny rynek, najlepiej by było, gdyby wydawca wkroczył i zakazał sklepowi tej praktyki ;D
Powtórzę to samo co napisałem michał81, klient jest częścią wolnego rynku, jeśli chce to może nawet zbojkotować zakupy w danym sklepie, to jest wolny rynek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness