Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51492 razy)

Offline PJP

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #375 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:41:39 »
To prowadzi nas do ciekawych wniosków i nadal będziemy w temacie. Wydawcy dają ceny okładkowe wyjęte z dupy, bo wiedzą, że i tak wejdą rabaty. Klient bez rabatu to klient awanturujący się :) Czyli na wejściu mamy "kreatywną" zabawę, a ktoś inny napisze brutalnie - to oszustwo. Podobnie zresztą rzecz się ma w przypadku różnych wydań kolekcjonerskich. Napiszemy, że jest ekskluzywnie, wyjątkowo, unikatowo i każdy albo prawie każdy fan kupi. Nawet kilka wersji. Trudno nam odbiorcom zweryfikować na ile jest to prawda, czy faktycznie tyle musi kosztować itd., chyba że ktoś trochę siedzi w branży i zechce zweryfikować "dobrodziejów"  8)

Offline michał81

« Odpowiedź #376 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:42:05 »
Nietrafione, co udowadniasz po raz kolejny, podając przykłady ze sklepów spożywczych, a nie umiejąc podać przykładów sklepów komiksowych. Powtórzę, to nie jest powszechne ani standardowe, żeby sklep komiksowy sprzedawał komiksy powyżej okładkowej.
Masz rację powinien najpierw ci wytłumaczyć czym jest popyt i podaż (chyba że wolisz zapytać swoje AI), wtedy to przytoczne porównanie z lodami Friza miałoby większy sens.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #377 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:42:44 »
Powiem tylko ze swojej perspektywy: sprzedawałam wielokrotnie komiksy jako osoba prywatna, również takie, których nakład się wyczerpał. Mam zasadę, że sprzedaję po cenie +10-20% max. od okładkowej. Ale to moja prywatna zasada, żebym i ja miała frajdę ze sprzedaży powyżej okładki, i żeby ta osoba kupująca nie czuła, że ją ograbiam. Oczywiście to wszystko względne, bo przecież ktoś przy +10% od okładki może czuć, że został oszukany...
Natomiast prowadziłam wydawnictwo i zawsze dążyłam do tego, żeby czytelnicy mieli jak najlepsze ceny, nawet kosztem własnej marży. Skończyło się to tak, jak się skończyło...  :(

Świat na szczęście nie jest taki czarno-biały (że albo się jest hiperskalperem, albo luzerem). Myślę, że pytanie o etykę w tej sytuacji również może mieć taką zniuansowaną odpowiedź. Bo osobiście oczekiwałabym od sklepu, któremu chcę ufać, że nie będzie sprzedawał powyżej ceny okładkowej (tak samo jak ja nie sprzedaję powyżej na festiwalach), ale też nie mam zupełnie wpływu na takie decyzje jako czytelniczka - mogę nie kupić, cały mój wpływ. Jako osoba ze strony wydawcy mogą poprosić, żeby sklep trzymał się cen okładkowych. I znowu - wszystko.
Na szczęście jako osoba po stronie wydawcy mogę z nim współpracować w kwestii rozwiązań ułatwiających nabywcom dostęp do komiksów po cenach maksymalnie okładkowych. Co zresztą robię :)

@Castiglione: Ceny najczęściej nie są opuszczane, dlatego że coś nie schodzi. Rabaty są częścią chorego systemu :( Już kiedyś o tym pisałam...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #378 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:47:08 »
@Castiglione: Ceny najczęściej nie są opuszczane, dlatego że coś nie schodzi. Rabaty są częścią chorego systemu :( Już kiedyś o tym pisałam...
No ja wiem, to tylko taki przykład. Można wymyśleć milion innych.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #379 dnia: So, 22 Marzec 2025, 17:19:33 »
To jest dokładnie tak samo etyczne, jak obniżenie ceny towaru, który nie schodzi, zachodzi ten sam mechanizm.
Może pamiętasz, ale było wprost pisane na forum, że sprzedawanie zbyt tanio może podpadać pod nieuczciwą konkurencję, a do tego psuje rynek, szczególnie komiksowy (bo czytelnik potem czeka na duże promo nie kupując w pełnej cenie itp.). Więc za drogo = źle, ale za tanio też źle...

Offline komiks

« Odpowiedź #380 dnia: So, 22 Marzec 2025, 17:20:07 »
Masz rację powinien najpierw ci wytłumaczyć czym jest popyt i podaż (chyba że wolisz zapytać swoje AI), wtedy to przytoczne porównanie z lodami Friza miałoby większy sens.
Powinieneś podać przykłady sklepów i konkretnych komiksów, które są sprzedawane powyżej okładkowej, zamiast pisać o lodach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline donT

« Odpowiedź #381 dnia: So, 22 Marzec 2025, 17:22:21 »
Mnie juz nic nie zdziwi. Zyjemy w tak pojebanych czasach, ze jakiekolwiek zasady, maniery, honor czy inne oczywiste kiedys rzeczy sa juz chyba tylko dla olsdchoolowych frajerow. Wszystko mozna i zawsze znajdzie sie jakies "bo". Liczy sie jedno. Wiadomo co.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline misiokles

« Odpowiedź #382 dnia: So, 22 Marzec 2025, 17:58:51 »
Zawsze 'to' się liczyło, nawet w oldshoolowych czasach. Tak samo jak podpinanie pod honor różne cwaniakostwa.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #383 dnia: So, 22 Marzec 2025, 18:11:21 »
Jeśli ktoś robi takie "sztuczki" sprzedażowe to od dzisiaj jako klient np. mogę unikać zakupów w tym miejscu i tyle...

Ale jako wydawca to bym jednak zareagował bardziej stanowczo... (nieprawdą jest, to że wydawca nie może wpłynąć na daną księgarnię... czy też sieć... tym bardziej jeśli wydawca ma tak ograniczoną pulę punktów sprzedaży) 

Mamy tylu wydawców, tyle księgarni, że naprawdę idzie pieniądze przeznaczyć na coś innego w innym miejscu  :)
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Koalar

« Odpowiedź #384 dnia: So, 22 Marzec 2025, 18:16:59 »
Z drugiej strony na czasopismach jest często napisane, ze nie wolno sprzedawać poniżej ceny okładkowej. Inna sprawa, że to chyba nie ma żadnej podstawy prawnej.

Kojarzę te zapisy, jest taki w WKKM od Hachette. Natomiast w najnowszej kolekcji Thorgala od Hachette już nie widzę podobnego tekstu. Podejrzewam, że te zapisy są niezgodne z prawem i wydawca mógłby mieć problemy, gdyby ktoś to zgłosił do UOKiK-u.

Co do ceny maksymalnej, to jakiś czas temu była możliwa, jest to napisane w paru artykułach w sieci, np. tutaj. Powoływano się na prawo unijne, konkretnie na to rozporządzenie. Ale ono już nie obowiązuje i chyba nie ma już możliwości ustalania ceny maksymalnej.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #385 dnia: So, 22 Marzec 2025, 19:09:39 »
To nie jest pytanie dotyczące prawa tylko etyki. Cały ten wątek jest temu poświęcony - honor czy biznes.

I takie kwestie podnosi tutaj człowiek, który nie ma nawet tyle honoru, żeby się uczciwie podpisać pod własnymi słowami, a kiedy mu się udowodni, że konfabuluje, to udaje, że nie było tematu?
Honor czy hipokryzja?  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #386 dnia: So, 22 Marzec 2025, 19:54:14 »
I takie kwestie podnosi tutaj człowiek, który nie ma nawet tyle honoru, żeby się uczciwie podpisać pod własnymi słowami
Właśnie obraziłeś 99% forum, w tym jesteś najlepszy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Xmen

« Odpowiedź #387 dnia: So, 22 Marzec 2025, 20:27:32 »
Rabaty niszczą rynek. Cena (często już zaporowa) powyżej okładkowej? można, to etyczne🙃
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online amsterdream

« Odpowiedź #388 dnia: So, 22 Marzec 2025, 20:38:53 »
Gdyby sprzedawał to jako osoba prywatna to miałbym to w dupie, ale sprzedawanie w taki sposób jako sklep jest żałosne.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline turucorp

« Odpowiedź #389 dnia: So, 22 Marzec 2025, 21:28:10 »
Właśnie obraziłeś 99% forum, w tym jesteś najlepszy.

99% forum, nie pitoli o honorze, samemu zachowując się jak jakiś szczur. Wspinasz się na wyżyny hipokryzji i próbujesz te swoje zagrywki rozmywać w tak żenujący sposób, że normalny człowiek by już dawno ze wstydu zwyczajnie przestał się odzywać.

Rabaty niszczą rynek. Cena (często już zaporowa) powyżej okładkowej? można, to etyczne🙃
Forumowa bandyterka, która be żadnych zahamowań nazywa innych użytkowników forum złodziejami i oszustami, powinna się grzecznie ustawić na samym końcu kolejki w kwestiach rozważań o etyce  ::)
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 21:41:05 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.