Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51292 razy)

Offline parsom

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #150 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 14:17:19 »
Honor. Porównania do socjalizmu. Czy wam naprawdę przygrzało? Może jeszcze odnieście się do konstytucji, ewangelii (wszystko jedno której) i karty praw podstawowych.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #151 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 14:29:37 »
Honor. Porównania do socjalizmu. Czy wam naprawdę przygrzało? Może jeszcze odnieście się do konstytucji, ewangelii (wszystko jedno której) i karty praw podstawowych.
Przecież tak jest w temacie wątku:) To raz. A dwa, wiadomo, że całą tą dyskusję zapoczątkowała Mandioca, swym pomysłem dodruku "Drogi" w wersji B&W. Pomyslem, który uważam za żenujący w stosunku nie tylko do osób posiadających wersje limited, ale też do pozostałych, potencjalnych klientów. Wiarygodność wydawnictwa, w moich oczach  poleciała na łeb, na szyję i już chyba nikt nie będzie traktował zapowiedzi kolejnych super limitowanych edycji na poważnie. A tłumaczenie, że jak zrobimy dodruk, to znajdą się środki na wydanie tytułu X, jest tak słabym zagraniem socjotechnicznym, że chyba tylko dzieci w przedszkolu mogłby się na to nabrać.

Online donT

« Odpowiedź #152 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 14:33:34 »
Bez urazy, ale co to za autorytet dla całej sprawy? Tutaj 95% ludzi spoza komiksowa zareagowałoby pewnie podobnie (te 5% daje na innych kolkcjonerów np. winyli itp.). Pytanie jeszcze jak stronniczo przedstawiłeś całą sprawę ;)

Autorytet? Zaden. Zwykla poranna rozmowa po ciezkiej nocy z 6miesiecznym trutniem, jakie to inni ludzie maja utrapienia. Nie zajmuje tu zadnej z stron, dla mnie czy dodruk bedzie czy nie to rybka, wiec peace kolego. Wydawca ewidentnie dal ciala chlapiac jezorem, ale lamenty kolekcjonerow i ogolne wkurwienie tez sa bliskie pekniecia komus zylki.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #153 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 14:43:35 »
W Arduino można sklecić taki licznik:
  • Podpinasz do komputera.
  • Za pomocą API Allegro, wyciągasz aktualnie najwyższą cenę komiksu.
  • Mocujesz licznik do póki pod komiksem.
  • Cenę odwieżasz co godzinę
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 15:47:01 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline perek82

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 14:56:31 »
Autorytet? Zaden.

Ja bym nie powiedział, że żaden autorytet. Znaczy Twojej Małżonki nie znam oczywiście (ale pozdrawiam:)), ale jeśli ktoś z zewnątrz bańki nie jest w stanie ogarnąć złożoności i wagi przedstawionego problemu, to coś może jednak znaczy. Próbowałem swojej żonie przedstawić ten przypadek i sobie ostatecznie odpuściłem. Doszedłem do wniosku, że nie potrafiłbym za bardzo zdefiniować problemu, a ona by powiedziała, że chyba za mało na słońce wychodzimy (w sensie użytkownicy forum) i że chyba sezon ogórkowy mamy i wszyscy już przeczytali, co mieli przeczytać. Tak sobie w głowie układałem dialog z nią.

No dobra, ale chyba mam rozwiązanie:
Spoiler: PokażUkryj
otworzyć okno, przewietrzyć pokój

później
wyjść na zewnątrz, złapać trochę słońca i dotlenić umysł - wiosna przyszła w międzyczasie

i na koniec
nie brać na poważnie wszystkiego, co mówią w internetach i fejsbukach.

Nie ma za co.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline parsom

« Odpowiedź #155 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 15:06:03 »
Przecież tak jest w temacie wątku:)

Do tej pory brałem to jednak za sarkazm...

Offline HugoL3

« Odpowiedź #156 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 16:28:32 »
Ale jeśli chodzi o kobiety to akurat można te sytuację bardzo łatwo wytłumaczyć tak, aby bardziej się wczuły.

- Sluchaj, pomyśl sobie że kupiłaś torebkę Louis Vitton, nie wiem jak ale zdobyłaś kasę i kupiłaś torebkę, której podobno jest na świecie tylko 500 sztuk
- Cudownie, produkt premium, mało kto taka będzie mieć!
- Otóż nie, wyobraź sobie, że te torebki tak dobrze sie sprzedały, że firma uznała, że całkiem spoko będzie wypuścić na rynek więcej sztuk., np 5000
- Co?!
- I wszystkie Twoje koleżanki z pracy postanowiły, że też kupią tą torebkę, skoro wróciła do regularnej sprzedaży
- Ale zaraz, przecież po to ją kupiłam, aby nikt inny jej nie miał...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 16:40:09 »
Wiadomix, kobitce na przykładzie torebki jak wyjaśnisz, he he he, to pojmie w mig złożoność sytuacji XD

Offline parsom

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 17:37:20 »
No nie wiem, popierdalacie po ulicy z komiksami pod pachą, żeby inni widzieli jaki limitowany macie?

Offline kv

« Odpowiedź #159 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 18:22:59 »
No nie wiem, popierdalacie po ulicy z komiksami pod pachą, żeby inni widzieli jaki limitowany macie?
No niezłą bekę by mieli ludzie z tegoż: "Co Ty, dziecko jesteś, komiksy czytasz?" :P

Offline starcek

« Odpowiedź #160 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 18:51:56 »
@HugoL3
A gdzie punkt o rozważaniach za ile sprzeda tę sakwę na Vinted? :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rodrigues

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline perek82

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 19:53:13 »
Poszedłem za radą i przeprowadziłem taką mniej więcej rozmowę z małżonką:

Ja: Rozkminiamy ostatnio w fabryce pewien temat i chciałbym zapytać, co o tym sądzisz...
Ona: Co tym razem? Futra już były, biżuteria też. Bielizna? Co wy w tej fabryce właściwie robicie?
- No tym razem chodzi o torebki Loui Viton i bo...
- ech, no dawaj.
- No i jak mówiłem Heniek sobie kupił taką torebkę w wersji limitowanej...
- Chcę taką!!
- Nie o to chodzi, to tylko symbol...
- Żonie kupił? Tej bezzębnej? Czy kochance? Nieważne, za parę tygodni na urodziny widzę taką torebkę.
- Ale już się wyprzedała. Nie ma w sklepach.
- A on jakoś kupił? Gdybyś nie siedział w tych komiksach, nie pisał z tymi nerdami z forum tyle, to może byś się wcześniej za tym rozejrzał i ogarnął wszystko jak trzeba.
- No ale ma być dodruk, tzn. mają więcej wyprodukować...
- To masz drugą szansę. Bo chcę tej plotkarze pokazać, że nie będzie mieć lepszej torebki ode mnie.

Który to wymyślił z tą torebką??
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline HugoL3

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 20:42:59 »
Poszedłem za radą i przeprowadziłem taką mniej więcej rozmowę z małżonką:

Ja: Rozkminiamy ostatnio w fabryce pewien temat i chciałbym zapytać, co o tym sądzisz...
Ona: Co tym razem? Futra już były, biżuteria też. Bielizna? Co wy w tej fabryce właściwie robicie?
- No tym razem chodzi o torebki Loui Viton i bo...
- ech, no dawaj.
- No i jak mówiłem Heniek sobie kupił taką torebkę w wersji limitowanej...
- Chcę taką!!
- Nie o to chodzi, to tylko symbol...
- Żonie kupił? Tej bezzębnej? Czy kochance? Nieważne, za parę tygodni na urodziny widzę taką torebkę.
- Ale już się wyprzedała. Nie ma w sklepach.
- A on jakoś kupił? Gdybyś nie siedział w tych komiksach, nie pisał z tymi nerdami z forum tyle, to może byś się wcześniej za tym rozejrzał i ogarnął wszystko jak trzeba.
- No ale ma być dodruk, tzn. mają więcej wyprodukować...
- To masz drugą szansę. Bo chcę tej plotkarze pokazać, że nie będzie mieć lepszej torebki ode mnie.

Który to wymyślił z tą torebką??

Wszystko pasuje, ona jest tym klientem, który jest zainteresowany dodrukiem Drogi.

Offline Saruman

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 21:08:24 »
Może nie jest ładna, za to limitowana...