Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278477 razy)

Hajsencat i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1695 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:03:47 »
No to dowiem się ile było tych nowych serii, ale w new52 ? Bo w Rebirth to macie obcykane ? Widać nie xDD
Przecież ty na pytania nie odpowiadasz, tylko zapodajesz jakieś sowie projekcje. xD

Wybacz, xanar, ale nie do końca rozumiem, o co ci chodzi i czemu zarzucasz mi "projekcje". Spytałeś, ile było nowych serii w Nowym DC Comics, więc odesłałem Cię do mojego postu sprzed kilku godzin, gdzie dokładnie rozpisałem, ile było tam serii. Wystarczy przeczytać treść i dodać do siebie liczby: 4 + 4 + 4 = 12 serii oraz różne one-shoty. Przy czym jednocześnie wydawano maks. 9 serii naraz.

I czemu tyle tych "xD"?

EDIT: żeby nie było, że próbuję fałszować fakty albo coś ukrywać: znalazłem trzynastą serię z Nowego DC Comics: "Wieczny Batman i Robin", dwa tomy wydane w ostatnim roku inicjatywy, 2017. Przepraszam, że nie dodałem jej wcześniej, ale nie było jej na liście Nowego DC Comics z Alei Komiksu.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 15:06:46 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #1696 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:38:11 »

Bzdury piszesz i tyle. Nikt nie pisze o ilości nowych serii podczas całej ery (jak możesz porównywać etap zakończony do jeszcze nie rozpoczętego?), porównujemy start inicjatyw. A jako że nie masz argumentów, by obalić przytoczone fakty, próbujesz przekierować dyskusję na inne tory. Dyskutujesz tutaj sam ze sobą zupełnie w innym temacie. Pewnie uda Ci się samego siebie przekonać. Gratulacje.
No z tobą dyskusja za bardzo nie ma sensu bo ty chyba nie wiesz jak biznes działa i co z czego wynika.

Ty tam w tych swoich wywodach pomijasz, takie rzeczy jak pojawienie się konkurencji na rynku, nie wiem czy z niewiedzy, czy może dla ciebie istnieje tylko Egmont

No właśnie mogę porównywać etap zakończony do tego co chce wydać inaczej to byłoby be sensu xDD

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #1697 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:52:11 »
No z tobą dyskusja za bardzo nie ma sensu bo ty chyba nie wiesz jak biznes działa i co z czego wynika.

Ty tam w tych swoich wywodach pomijasz, takie rzeczy jak pojawienie się konkurencji na rynku, nie wiem czy z niewiedzy, czy może dla ciebie istnieje tylko Egmont

No właśnie mogę porównywać etap zakończony do tego co chce wydać inaczej to byłoby be sensu xDD

No i super, cieszę się, że wreszcie się zgadzamy - dalsza dyskusja nie ma sensu. Nie znajdziemy konsensusu. Także tym miłym akcentem kończę ten temat ze swojej strony.

Offline Antari

« Odpowiedź #1698 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:54:44 »
Według mnie Nowe DC Comics zaczęło się na twardo, bo to był dopiero początek komiksowego boomu w Polsce i na początku bali się pójść w duży nakład (a jak mniejszy nakład, to wyższa cena, więc równie dobrze można jeszcze dorzucić twardą okładkę - na tym etapie nie zwiększa to ceny dramatycznie, a ludzie mają przynajmniej jakiś dodatek jakościowy). I potem musieli się już trzymać tej twardej aż do końca linii wydawniczej.7

Za dużo tutaj usprawiedliwiania na siłę żeby się trzymało wygodnej teorii. Rozbijmy to na czynniki pierwsze żeby zrozumieć gdzie tkwi problem w Twoim rozumowaniu.

1. Początek boomu komiksowego w Polsce - Zgoda.
2. Bali się pójść w duży nakład - Zgoda.
3. Mniejszy nakład, to wyższa cena - Zgoda.
4. Równie dobrze można jeszcze dorzucić twardą okładkę - na tym etapie nie zwiększa to ceny dramatycznie, a ludzie mają przynajmniej jakiś dodatek jakościowy - absolutnie nie i tu pojawia się projekcja. Na tym etapie dodanie twardej okładki także zwiększa cenę (o ile tego nikt nie wie). Ale fakty są takie, że zwiększa. I tu nie ma żadnej gadki. Dodatek jakościowy nie ma znaczenia, bo wielokrotnie były na ten temat debaty na forum i zasadnicza większość preferuje miękkie okładki. Egmont oferując na miękko nawet przy małych nakładach zyskałby: 1) większą sprzedaż bo - taniej i 2) większa preferencja miękkich okładek przez odbiorców (z powodów jakie tu wielokrotnie padały, więcej miejsca na półce, wygodniejsze czytanie itd).
5. Musieli się już trzymać tej twardej aż do końca linii wydawniczej - nie musieli, bo każdego roku wychodziły nowe serie z innymi nakładami niż Batman i one też wychodziły na twardo. Nic nie stało na przeszkodzie żeby wychodziły na miękko. Cała linia wydawnicza nie jest magicznie zablokowana bo 1 czy 3 tytuły wychodziły na twardo w poprzednich latach.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 15:56:36 wysłana przez Antari »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1699 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 16:32:48 »
Ale przecież tak wyglądała ogólna ewolucja profilu wydawniczego Egmontu w tamtych latach. Na początku XXI w. wydawali superbohaterów tanio, adresując to do większego grona odbiorców (miękka oprawa, niższa cena, duże nakłady). Kiedy rynek zaczął się ochładzać pod koniec pierwszej dekady XXI w., postawili na bardziej wypasione wydania (twarda oprawa) w mniejszych nakładach i po wyższych cenach - w HC wyszła większość Batmanów w tzw. okresie "jeden Batman na rok".

Nowe DC Comics było jednym ze zwiastunów ponownego wzrostu popularności komiksów na początku drugiej dekady XXI w., ale tego jeszcze Egmont nie wiedział, rozpoczynając inicjatywę, dlatego zaczął od tylko kilku serii i dotychczasowego formatu w HC. I tak, twierdzę, że dla spójności wydawania trzymali się tego formatu aż do końca serii Nowe DC Comics, ale potem przy premierze "Odrodzenia" przyjęli inne parametry i zaczęli już z SC i większymi nakładami od początku.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #1700 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 17:01:23 »
No jak co ma do rzeczy, piszesz, ze w rebirth było 15 nowych serii no to się pytam ile było nowych wew52 ?
Egmont nie mógł wydać pewnych serii na starcie bo ich nie było np. Wieczny Batman, więc możesz samo sobie policzyć ile tych nowych serii było, chyba że nadal wolisz udawać idiotę, bo brakuje ci argumentów

Offline xanar

« Odpowiedź #1701 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 17:29:20 »
Nowe Dc komks wcale nie było tanie, przed tym pojawiła się konkurencja w postaci wkkm i okazało się, że można wydawać taniej (to chyba jedyna rzecz, przy której Bazyl ma racje)

Antari dobrze pisze - rzecież mogli to wydać na miękko, dla klienta byłoby lepiej bo taniej szczególnie, że rynek praktycznie nie istniał
Dla mnie to nie był "wielki sukces" wielkim sukcesem to było Marvel Now, dlatego to Rebirth wydali tak jak wydali.

Egmont nie mógł wydać pewnych serii na starcie bo ich nie było np. Wieczny Batman, więc możesz samo sobie policzyć ile tych nowych serii było, chyba że nadal wolisz udawać idiotę, bo brakuje ci argumentów
Przecież ja to pisze z perspektywy 2026 roku a nie 2013 - ile było wydanych ::)  Kto tu robi z siebie idiotę.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1702 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 17:42:51 »
Nowe Dc komks wcale nie było tanie, przed tym pojawiła się konkurencja w postaci wkkm i okazało się, że można wydawać taniej (to chyba jedyna rzecz, przy której Bazyl ma racje)

Ale kto pisze, że było tanie? Proszę, nie wymyślaj wypowiedzi. Przecież piszę, że od Nowego DC Comics zaczął się wzrost popularności komiksów SH, ale Egmont nie wiedział, że tak będzie, dlatego wydał to jeszcze tak, jak Batmany z tego okresu posuchy. Natomiast czemu WKKM wyszło taniej - przecież oczywiste, że to była dystrybucja kioskowa z całkiem innymi warunkami finansowymi; nie udawajmy nagle, że to były porównywalne warunki wydawnicze. Egmont nie byłby w stanie wtedy wypuścić książkowo haceków w takiej cenie, w jakiej Hachette zrobiło to kioskowo.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #1703 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 17:57:08 »
Kto tu robi z siebie idiotę.
Ty. Nie wiem po co w ogóle pytałeś.

Przepraszam tam nie ma znaku zapytania na końcu, więc jak widać sam potwierdzasz ten fakt, gratuluje samokrytyki. 

Offline xanar

« Odpowiedź #1704 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 18:13:31 »
A nie od WKKM, (zasadniczo to od filmów) wyszło wcześniej parę miesięcy przed new52 a testy były jeszcze wcześniej.
"Egmont nie wiedział, że tak będzie", raczej wiedział, że pojawi się kolekcja, oni działali zachowawczo, czy mogli inaczej, nie wiem.
Jak widać popularność filmów Marvela, przełożyła się na komiksy Marvela (Marvel now), ale nie na DC, patrząc po Rebirth.

Na Wikipedii jest
Marvel NOW! - 110 tomów
DC Odrodzenie - 106 tomów

Czyli to Rebirth tak źle się nie sprzedało.

Ty. Nie wiem po co w ogóle pytałeś.

Przepraszam tam nie ma znaku zapytania na końcu, więc jak widać sam potwierdzasz ten fakt, gratuluje samokrytyki. 
ty to faktycznie masz coś nie tak z banią, przychodzisz tu, wyzywasz ludzi od idiotów, lecz się człowieku.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1705 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 18:33:35 »
A nie od WKKM, (zasadniczo to od filmów) wyszło wcześniej parę miesięcy przed new52 a testy były jeszcze wcześniej.

Kurka, tak często jedziesz po Bazyliszku, a jak przychodzi co do czego, to idziesz dokładnie tą samą linią rozumowania ;)

Odpiszę Ci więc, jak odpisywałem jemu: wiadomości o planach wydania N52 przez Egmont pojawiły się już w maju 2012 r., parę miesięcy przed rzutem testowym WKKM.

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/egmont-2025/msg337284/#msg337284

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #1706 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 18:51:38 »
No i następny, weź mi pokaż kiedy ja ostatnio z nim rozmawiałem, albo o nim pisałam skoro "tak często"  ::)
Jak często to ze 3 razy nie będzie problemu znaleźć.

Ale ja sobie zdaje sprawę, że kupić licencje, przetłumaczyć to wszystko itd. to nie jest "jeden dzień", mam podejrzenia, że wydaniem kolekcji będzie podobnie, przynajmniej na początku to jakoś wyglądało profesjonalnie, mam na myśli tłumaczenie.

Online radef

« Odpowiedź #1707 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 22:50:27 »
Mam wrażenie, że ta dyskusja się tutaj powtarza po raz enty...

Tak więc w skrócie: komiksy superhero przez lata sprzedawały się źle, więc Egmont poszedł w wydania w niższym nakładzie, w twardej oprawie. Aż się pojawił pod koniec 2011 roku "Joker", który Egmontowi szedł na pniu, rzecz niespotykana w tamtym okresie. Potem na pniu sprzedały się trzy Batmany wydane przy okazji "Mroczny Rycerz powstaje" i na podstawie tego Egmont podjął decyzję o tym, by ruszyć z N52, czyli "Nowym DC Comics". Powoli, z najpopularniejszymi bohaterami.
To, jak dynamicznie zmieniał się i rósł rynek w Polsce świadczył fakt, że 1. tom "Ligi Sprawiedliwości" miał obniżoną cenę bodajże miesiąc przed premierą, początkowo miał kosztować 90 zł, ostatecznie cena okładkowa tomu to było 75 zł. Podobnie było z innymi komiksami, których ceny zaczęły się zmniejszać, co świadczyło o tym, że Egmont wydaje w coraz to większych nakładach.
Później w 2015 roku Egmont wystartował z "Marvel Now", najpierw powoli z 6 seriami, potem dokładał kolejne cykle. Dzięki temu, że nakłady rosły, tu można było postawić na miękką okładkę, ciut mniejszy format i niższą cenę. To idealnie współgrało z tym, jak filmy Marvela zaczęły podbijać polskie kina, co na pewno pomogło cyklowi. Ogólnie "Marvel Now" okazał się być ogromnym sukcesem, o czym świadczy fakt, że nadal komiksy Marvela są wydawane w ten sposób i raczej Egmont nie zastanawia się nad innymi rozwiązaniami.
Sukces "Marvel Now" zmobilizował Egmont do startu z "DC Odrodzeniem", największej tego typu akcji z komiksami superhero w Polsce, gdzie 15 serii wystartowało w ciągu 4 miesięcy. Jak się jednak okazało, DC jednak nie sprzedawało się tak dobrze, potem zaczęły się problemy DC w kinach, które na pewno nie pomogły całej sytuacji i to doprowadziło do tego, że oferta DC w Egmoncie od tego czasu trochę miota się pomiędzy wydaniami dla szerszej publikacji a edycjami bardziej kolekcjonerskimi. Z tego też pewnie wynika jak będzie wydawany "Absolute".

Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1708 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 22:56:20 »
Ale to wszystko już było wydawane na miękko. Trudno, żeby nagle w połowie jakiejś serii Marvel Now zaczęto ja wydawać w twardej oprawie.
Ja piszę o obietnicy chyba z poprzedniego MFKiG, kiedy padło sformułowanie, że więcej nowych komiksów wydawanych będzie na miękko. Jakoś nie zauważyłem. Mamy za to start nowej, dużej inicjatywy, która zupełnie niepotrzebnie dostaje twardą okładkę.
Całe Marvel Fresh wychodzi na miękko.
Nowe Ultimate jest zapowiedziane na miękko.
Całe Uniwersum DC wychodzi na miękko.
Regularne DC All-In (nie Absolute) jest pozapowiadane na miękko, poza eventowym "Alfa i Omega".
Więc może chodzić o jakąś większą "ważność" Absolute'ów(?)
Nie wiem czy jest "więcej", ale to daje niemal wszystkie bieżące serie na miękko.

W New52 wydali 10 serii w Rebirth 15, jak się pododaje, takie rzeczy jak Szpon, czy Wieczne Batmany to wyjdzie, że wydali mniej więcej tyle samo.

Takie twierdzenie, że w Rebirth było jakoś dużo nowych serii to są jakieś głupoty xDD, bo w New52 to nie było nowych serii  ;D ;D ;D
W porównaniu z Nowym DC, w Odrodzeniu zupełnie nowe były: All Star Batman (choć w Nowym DC były inne "dodatkowe" serie z Batmanem), Nightwing, Green Arrow, Aquaman, Hal i Korpus Zielonych Latarni, Nastoletni Tytani. Nie liczę jednostrzałowców/eventów, bo to co innego, niż ciągniecie jakiejś serii na np. 8 tomów. To jest całkiem dużo.

4. Równie dobrze można jeszcze dorzucić twardą okładkę - na tym etapie nie zwiększa to ceny dramatycznie, a ludzie mają przynajmniej jakiś dodatek jakościowy - absolutnie nie i tu pojawia się projekcja. Na tym etapie dodanie twardej okładki także zwiększa cenę (o ile tego nikt nie wie). Ale fakty są takie, że zwiększa. I tu nie ma żadnej gadki. Dodatek jakościowy nie ma znaczenia, bo wielokrotnie były na ten temat debaty na forum i zasadnicza większość preferuje miękkie okładki. Egmont oferując na miękko nawet przy małych nakładach zyskałby: 1) większą sprzedaż bo - taniej i 2) większa preferencja miękkich okładek przez odbiorców (z powodów jakie tu wielokrotnie padały, więcej miejsca na półce, wygodniejsze czytanie itd).
TK jasno mówił, że pójście w twarde okładki przy Nowym DC było błędem, który naprawili niejako przy Marvel Now i Odrodzeniu DC.
Batman (główna seria) z Nowego DC okładkowo kosztował konsekwentnie 75 zł (oprócz cieńszego ostatniego tomu 10, który wyniósł 60 zł).
Batman (główna seria) z Odrodzenia okładkowo była bardziej zróżnicowana w zależności od grubości, ale typowo było po 40 zł, najgrubsze tomy 7 (70 zł) i 12 (80 zł) były grubsze niż te z Nowego DC (tom 12 miał większą objętość, niż 2x taki za 40 zł).
To pokazuje, że miękka okładka zamiast twardej tak jak twierdzisz miała wyraźny wpływ na cenę (co jest ważne dla wielu czytelników), trudno ustalić wpływ wielkości nakładu na cenę, bo tego po prostu nie znamy.
I w przypadku Egmontu, to tak naprawdę powrót do miękkich opraw, bo przecież jeszcze kilka lat wcześniej, wchodząc w np. Baśnie, Star Wars, czy Lucyfera, wydawał je jako zwykłe TPB.

5. Musieli się już trzymać tej twardej aż do końca linii wydawniczej - nie musieli, bo każdego roku wychodziły nowe serie z innymi nakładami niż Batman i one też wychodziły na twardo. Nic nie stało na przeszkodzie żeby wychodziły na miękko. Cała linia wydawnicza nie jest magicznie zablokowana bo 1 czy 3 tytuły wychodziły na twardo w poprzednich latach.
Tylko chyba właśnie o to chodziło, żeby cała linia wydawnicza była wydawana konsekwentnie do jej końca, skoro i tak została "zastąpiona" przez nową.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1709 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 00:36:44 »
No i następny, weź mi pokaż kiedy ja ostatnio z nim rozmawiałem, albo o nim pisałam skoro "tak często"  ::)
Jak często to ze 3 razy nie będzie problemu znaleźć.

Nie napisałem, że ostatnio, tylko że "często". Trudno by było, żebyś z nim ostatnio rozmawiał, skoro przez parę miesięcy miał bana. Po prostu wbiła mi się w pamięć nasza rozmowa sprzed paru lat: https://forum.komikspec.pl/o-stronie-i-forum/sugestie-na-temat-forum/msg245877/#msg245877.

Dziękuję z całego serca!