Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278476 razy)

Hajsencat i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1680 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:46:03 »
No i co tu ci się nie podobna ?

W ramach "Odrodzenia" Egmont wydał w ciągu czterech miesięcy 15 nowych serii DC i jeden one-shot.

W ramach "Nowego DC Comics" w pierwszym roku inicjatywy wyszły 4 nowe serie. Piątą zaczęto wydawać dopiero 17 miesięcy po premierze inicjatywy.

W związku z tym tak, zdanie:

Takie twierdzenie, że w Rebirth było jakoś dużo nowych serii to są jakieś głupoty

nie podoba mi się pod względem wierności faktom.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #1681 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:01:35 »
Są jeszcze trwające mini-serie z Catwoman i Green Arrowem - mieliby po co sięgnąć.
Ale to są zbiorcze po jednym tomie, które nawet nie wiadomo kiedy wyjdą bo serie dopiero wystartowały. W Absolute Universe nie będzie takiego wyboru jak w przypadku Nowego DC Comics, gdzie mogli wybierać z 52 serii, które wtedy wychodziły, a które nie dotrwały do końca inicjatywy nie tylko u nas.

Offline Antari

« Odpowiedź #1682 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:02:19 »
Odrodzeniu przyświecał zupełnie inny cel strategiczny - dużo nowych serii możliwie najtaniej, więc siłą rzeczy miękka okładka. W New52 postanowiono podobnie jak teraz na trzy główne serie - Batman, Superman, WW.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W New52 wszystko leciało na twardo, nie wiem co masz na myśli pisząc, że "postawiono na trzy główne serie". Poza Batmanem, WW i Supermanem były na twardo Flash, Shazam, Harley Quinn, Detective Comics, Wieczny Batman, Szpon, Action Comics, Liga Sprawiedliwości, JLA, Superman Wyzwolony, Wieczne Zło, Suicide Squad. Pewnie jeszcze coś pominąłem ale nie chce mi się szukać.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1683 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:04:36 »
Chodzi o to, że na początku postawiono. Nowe DC Comics zaczęto od głównych postaci: Batmana, Detective Comics, Action Comics i Ligi i nowe komiksy wprowadzono dopiero ponad rok później. Absolute też zaczyna się od kilku głównych serii (no bo w zasadzie nie ma tam wiele więcej na razie): Batmana, WW i Supka. A w przypadku Odrodzenia to było: bum, 15 serii naraz.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Antari

« Odpowiedź #1684 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:07:04 »
Chodzi o to, że na początku postawiono. Nowe DC Comics zaczęto od głównych postaci: Batmana, Detective Comics, Action Comics i Ligi i nowe komiksy wprowadzono dopiero ponad rok później. Absolute też zaczyna się od kilku głównych serii (no bo w zasadzie nie ma tam wiele więcej na razie): Batmana, WW i Supka. A w przypadku Odrodzenia to było: bum, 15 serii naraz.

To też się nie zgadza z tym co pisał, bo WW wprowadzono później.

Offline xanar

« Odpowiedź #1685 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:07:24 »
W ramach "Odrodzenia" Egmont wydał w ciągu czterech miesięcy 15 nowych serii DC i jeden one-shot.

W ramach "Nowego DC Comics" w pierwszym roku inicjatywy wyszły 4 nowe serie. Piątą zaczęto wydawać dopiero 17 miesięcy po premierze inicjatywy.

W związku z tym tak, zdanie:

nie podoba mi się pod względem wierności faktom.

Jeszcze raz :
A globalnie podczas wydawania całej inicjatywy new 52 ile było tych nowych serii ???

Wymyśliłeś sobie jakąś tezę o pierwszych roku i coś sobie  udowadniasz xD

Moment, moment co to są nowe serie ?? Bo czy każda seria jest nowa ? Bo te 15 serii z Rebirth to są wszystkie jakie były ?

Czyli co ? Wszystkie jakie były w new 52 też są były nowe ?

Bo tak to miałeś w new52 z 10 ongoingów a w rebirth 15 nowych.

A tytułów jakie były wydane to chyba mniej więcej tyle samo, wszystkich książek jakie wydali to było z 70 do 80 dla rebirth.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #1686 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:17:11 »
Jeszcze raz :
A globalnie podczas wydawania całej inicjatywy new 52 ile było tych nowych serii ???

Jejku, ale co to ma do rzeczy? Przecież cała ta dyskusja zaczęła się od posta Warpatha:

Odrodzeniu przyświecał zupełnie inny cel strategiczny - dużo nowych serii możliwie najtaniej, więc siłą rzeczy miękka okładka. W New52 postanowiono podobnie jak teraz na trzy główne serie - Batman, Superman, WW.

i z kontekstu jasno można wyczytać, że nie chodzi o to, ile w ogóle łącznie wydano nowych serii w ciągu danej inicjatywy, tylko jak tę inicjatywę rozpoczęto. W Nowym DC Comics, jak i teraz w Absolute, zaczęto tylko od kilku głównych serii (z tym, że - jak wyżej pisze Antari - Warpath się pomylił, zaliczając do tego grona WW), a w Odrodzeniu od razu zaatakowano czytelników kilkunastoma nowymi seriami. W szczytowym okresie Nowego DC wychodziło naraz dziewięć serii, a w Odrodzeniu - od razu piętnaście.

Myślę, że o to chodzi w tej dyskusji i nie ma co wchodzić w jakieś dziwne definiowanie "nowych serii". Nowa seria to taka, której wychodzi pierwszy tom. Przecież "Batman" z New52 to nie ta sama seria Egmontu, co "Batman" z Odrodzenia.

A jeżeli nie o to chodzi w tej dyskusji, to ja podziękuję i z ukłonem się z tej wymiany postów wycofam.

Dziękuję z całego serca!

Offline Warpath

« Odpowiedź #1687 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:25:30 »
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. W New52 wszystko leciało na twardo, nie wiem co masz na myśli pisząc, że "postawiono na trzy główne serie". Poza Batmanem, WW i Supermanem były na twardo Flash, Shazam, Harley Quinn, Detective Comics, Wieczny Batman, Szpon, Action Comics, Liga Sprawiedliwości, JLA, Superman Wyzwolony, Wieczne Zło, Suicide Squad. Pewnie jeszcze coś pominąłem ale nie chce mi się szukać.

Przecież ja pisałem wyżej o Odrodzeniu w kontekście miękkiej, jaki błąd. Wystarczy poprawnie czytać. Cały czas powtarzam, że Absolute wydają podobnie jak New52 w twardej, od tego zaczęła się dyskusja. I tak jak wspominał Kadet - w New52 wprowadzano kolejne serie cyklicznie, a nie jednym rzutem jak w przypadku Odrodzenia. Na początku było ile serii?

Jejku, ale co to ma do rzeczy? Przecież cała ta dyskusja zaczęła się od posta Warpatha:

i z kontekstu jasno można wyczytać, że nie chodzi o to, ile w ogóle łącznie wydano nowych serii w ciągu danej inicjatywy, tylko jak tę inicjatywę rozpoczęto.

Dokładnie.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Lipiec 2026, 14:27:38 wysłana przez Warpath »

Offline Antari

« Odpowiedź #1688 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:35:26 »
Przecież ja pisałem wyżej o Odrodzeniu w kontekście miękkiej, jaki błąd. Wystarczy poprawnie czytać. Cały czas powtarzam, że Absolute wydają podobnie jak New52 w twardej, od tego zaczęła się dyskusja.

Pokrętna logika bo równie dobrze mogli ze wszystkim lecieć na twardo od razu w Rebirth skoro mieli już przetarty szlak w N52 na twardo i "się sprawdziło". To, że poszli w Rebirth na miękko sugeruje, że na miękko miało być lepiej/korzystniej. No a teraz minęło wiele lat i mamy powrót w Absolute do twardych bo "w N52 się sprawdziło". Jakie to życie jest przewrotne.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1689 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:53:15 »
Według mnie Nowe DC Comics zaczęło się na twardo, bo to był dopiero początek komiksowego boomu w Polsce i na początku bali się pójść w duży nakład (a jak mniejszy nakład, to wyższa cena, więc równie dobrze można jeszcze dorzucić twardą okładkę - na tym etapie nie zwiększa to ceny dramatycznie, a ludzie mają przynajmniej jakiś dodatek jakościowy). I potem musieli się już trzymać tej twardej aż do końca linii wydawniczej.7

Przy Odrodzeniu nakłady wzrosły, więc mogli już obniżyć ceny i puścić w miękkiej... a dlaczego teraz "Absolute" jest w twardej? Może adresują te komiksy do bardziej wtajemniczonych fanów niż główne serie? Może taki był wymóg DC? A może warunki rynkowe się zmieniły? O tym na forum nie za bardzo mówimy, ale to, czy taka a taka okładka się opłaca czy nie i jaki ma wpływ na cenę, też może się zmieniać z czasem.

Jeśli dobrze pamiętam, grafiki zaczęły się pojawiać na okładkach DC Deluxe pod obwolutami m.in. dlatego, że cena takiego rozwiązania spadła na tyle, że Egmont uznał, że może sobie na nie pozwolić. Słyszałem też np., że z uwagi na zmiany cen papieru takie wydania jak "Komiksy są super" z kilkoma albumikami w jednym tomie są dziś mniej opłacalne niż wtedy, kiedy seria miała premierę. Rynek nie stoi w miejscu, wiele dzieje się za kulisami.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #1690 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:53:23 »

i z kontekstu jasno można wyczytać, że nie chodzi o to, ile w ogóle łącznie wydano nowych serii w ciągu danej inicjatywy, tylko jak tę inicjatywę rozpoczęto. W Nowym DC Comics, jak i teraz w Absolute, zaczęto tylko od kilku głównych serii (z tym, że - jak wyżej pisze Antari - Warpath się pomylił, zaliczając do tego grona WW), a w Odrodzeniu od razu zaatakowano czytelników kilkunastoma nowymi seriami. W szczytowym okresie Nowego DC wychodziło naraz dziewięć serii, a w Odrodzeniu - od razu piętnaście.

Myślę, że o to chodzi w tej dyskusji i nie ma co wchodzić w jakieś dziwne definiowanie "nowych serii". Nowa seria to taka, której wychodzi pierwszy tom. Przecież "Batman" z New52 to nie ta sama seria Egmontu, co "Batman" z Odrodzenia.

A jeżeli nie o to chodzi w tej dyskusji, to ja podziękuję i z ukłonem się z tej wymiany postów wycofam.
No piszecie, ze coś nie tak pisze i później nie potrafić tego udowodnić xDD

No jak co ma do rzeczy, piszesz, ze w rebirth było 15 nowych serii no to się pytam ile było nowych wew52 ?

W new52 nie było nowych, jak to wg was działa ?

Przecież tam w tej pierwszej wypowiedzi są błędne założenia, bo jaki cel strategiczny był na new52 i dlaczego wydali to na twardo a nie na miękko.
Bo Rebirth to wiadomo jaki był po Marvel Now.

Przecież to w ogóle nie ma co porównywać, że teraz w Absolut postawili na trzy serie a ile tam tych serii jest do wyboru xDDD Przecież to jest śmiech na sali.
W new52 było ze 100 xD

Offline Warpath

« Odpowiedź #1691 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:55:28 »
Pokrętna logika bo równie dobrze mogli ze wszystkim lecieć na twardo od razu w Rebirth skoro mieli już przetarty szlak w N52 na twardo i "się sprawdziło". To, że poszli w Rebirth na miękko sugeruje, że na miękko miało być lepiej/korzystniej. No a teraz minęło wiele lat i mamy powrót w Absolute do twardych bo "w N52 się sprawdziło". Jakie to życie jest przewrotne.

Ech, naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy startem z 4 seriami na twardo (New52), a 15 (Odrodzenie)? Jeśli nie dostrzegasz tej "drobnej" rozbieżności, i nie dostrzegasz z jakiego powodu była wtedy wybrana miękka - dobrana właśnie do takiej ekspansywnej strategii wydawnictwa - to nie mam argumentów, by do Ciebie dotrzeć.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1692 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:55:59 »
No jak co ma do rzeczy, piszesz, ze w rebirth było 15 nowych serii no to się pytam ile było nowych wew52 ?

Napisałem taki długi post tutaj o tym, ile, możesz zobaczyć :)

Przecież to jest śmiech na sali.

No, myślę, że w tym punkcie możemy się zgodzić.

Miłego dnia!

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #1693 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 14:59:09 »
No to dowiem się ile było tych nowych serii, ale w new52 ? Bo w Rebirth to macie obcykane ? Widać nie xDD
Przecież ty na pytania nie odpowiadasz, tylko zapodajesz jakieś sowie projekcje. xD

Offline Warpath

« Odpowiedź #1694 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:03:00 »
No piszecie, ze coś nie tak pisze i później nie potrafić tego udowodnić xDD

W new52 nie było nowych, jak to wg was działa ?

Przecież tam w tej pierwszej wypowiedzi są błędne założenia, bo jaki cel strategiczny był na new52 i dlaczego wydali to na twardo a nie na miękko.
Bo Rebirth to wiadomo jaki był po Marvel Now.

Przecież to w ogóle nie ma co porównywać, że teraz w Absolut postawili na trzy serie a ile tam tych serii jest do wyboru xDDD Przecież to jest śmiech na sali.
W new52 było ze 100 xD

Bzdury piszesz i tyle. Nikt nie pisze o ilości nowych serii podczas całej ery (jak możesz porównywać etap zakończony do jeszcze nie rozpoczętego?), porównujemy start inicjatyw. A jako że nie masz argumentów, by obalić przytoczone fakty, próbujesz przekierować dyskusję na inne tory. Dyskutujesz tutaj sam ze sobą zupełnie w innym temacie. Pewnie uda Ci się samego siebie przekonać. Gratulacje.