Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278427 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1290 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 17:29:55 »
Po nazwiskach wpisanych w katalogu wygląda na to, że będzie to to:
https://gildia.pl/263805-wielka-kolekcja-komiksow-marvela-58-ghost-rider-droga-ku-potepieniu.html
Nie tylko to, bo będzie jeszcze nie wydane u nas do tej pory Trail of Tears.

Offline michał81

« Odpowiedź #1292 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 18:23:03 »
No bez jaj, nadal upierają się przy tym Hushu 2, którego nie ma, w dodatku zamiast wydać go normalnie na miękko to wrzucili do DC Deluxe, a Ostatniego Halloween jak nie było, tak nie ma? >:(
Obydwie kupy. O dziwo Husha 2 czytam na bierzaco 🤣 ale Ostatniego Halloween nie mogłem zmęczyć i na pewno nie pomogli w tym zmieniający się co zeszyt artyści, świetnie, ale te zmiany co zeszyt w jednej historii utrudniały jej czytanie.

Online Xmen

« Odpowiedź #1293 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 19:10:27 »
Już od kilku lat jest czekanie na katalog a później narzekanie, że nie ma niespodzianek, słabo, dupy nie ukrywa. Mniej tytułów do roku poprzedniego znaczy to, że znowu będą musieli podnieść ceny, żeby zarobić jeszcze więcej. No i wiadomo, że papier drożeje.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Juby

« Odpowiedź #1294 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 19:48:23 »
Dobra, przejrzane. Poniżej spis komiksów z Batmanem lub innymi bohaterami Gotham City, które Egmont planuje wydać do końca roku:

Lipiec
Batman: Miasto szaleństwa (DC Black Label)
Batman, tom 6: Umierające miasto (Uniwersum DC)

Sierpień
Uniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)
Red Hood: Outlaws, tom 5 (DC Webtoon)
Absolute Batman, tom 1: ZOO
Batman/Superman. World's Fines, tom 6: Niemożliwe (Uniwersum DC)
Injustice 2, tom 1

Wrzesień
Batman. Detective Comics, tom 1: Ojcowskie miłosierdzie (DC All In)
Batman: H2SH (DC Deluxe)
Batman Arkham: Clayface
Mroczny Rycerz. Powrót Mrocznego Rycerza (DC Limited)
Mroczny Rycerz. Mroczny Rycerz kontratakuje (DC Limited)
Superman. Człowiek ze stali, tom 1

Październik
Batman: Szalona miłość i inne opowieści (DC Compact)
Superman: Czerwony syn (DC Compact)
Batman: Azyl Arkham (DC Compact) <jest w opisie cyklu, ale nie widać go w zapowiedziach, więc... będzie / nie będzie ?>

Batman: Dark Paterns

Listopad
Batman: Gotham w świetle lamp gazowych i Pan przyszłości  (DC Deluxe)
Batman: Nowe Gotham, tom 2
Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong 2

Grudzień
Batman/Superman. World's Fines, tom 7: Całkowite zaćmienie (Uniwersum DC)
Batman. Mroczny rycerz mrocznego miasta

To mogą być nawet 22 zaplanowane tytuły, o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek. Łącznie powinno to dać rekordowe dla naszego rynku 42-43 wydania komiksowe z Batmanem w jednym roku kalendarzowym!

Zapowiedzi oceniam pozytywnie, choć nie bez uwag. Jak już pisałem, nie rozumiem czemu Egmont nie wydaje Batman: The Last Halloween, które od ubiegłego roku jest dostępne za oceanem, a wciąż usilnie trzyma tego H2SHa, który wciąż nie ma ostatniego zeszytu? W dodatku planują go wydać nie w standardowym formacie ongoingów tylko w DC Deluxe?! >:( Nie rozumiem też o co chodzi z tytułem "Dark Paterns" - zostawią go tak? Nie będzie spolszczony? Na duży plus grudniowa bomba, po 35-latach ponownie wydany zostanie Mroczny rycerz mrocznego miasta znany z TM-Semic 8/91 (f*ck yeah!). I najwyraźniej regularnie już zapowiadany podczas Łódzkiego festiwalu komiksów Batman: Gargoyle of Gotham ponownie wyleciał z planów Egmontu ;D

W spisie podałem również dwa komiksy o Supermanie, ponieważ Batman odgrywa w nich sporą rolę drugoplanową. Człowieka ze stali Johna Byrne'a pewnie wezmę, choć wolałbym, aby nie miał "1" na grzbiecie. Pozostałe plany zakupowe klasycznie zaznaczyłem na pomarańczowo. Na razie nie zapisałem w nich Gotham by Gaslight, bo jeśli latem ruszy kolekcja Hachette, w której też ma się pojawić, to nie widzę powodu, aby kupować tego DC Deluxe'a.

Z komiksów niebatmanowych zwróciłem uwagę na brak drugiego tomu Heat Seeker. Szkoda, ale bez problemu mogę poczekać na ten sequel do 2027.

Cytat: 'michał81'
Obydwie kupy. O dziwo Husha 2 czytam na bierzaco 🤣 ale Ostatniego Halloween nie mogłem zmęczyć i na pewno nie pomogli w tym zmieniający się co zeszyt artyści, świetnie, ale te zmiany co zeszyt w jednej historii utrudniały jej czytanie.
Kupy czy nie, Halloween jest skończone i ma gotowe wydanie, H2SH nie. Halloween jest kontynuacją deluksów z ubiegłego roku, Hush dopiero co wyszedł, więc logicznym wydaje się domknięcie najpierw sagi Loeba/Sale'a.

No nic, liczę na to, że okładkę TLH zobaczymy na wrześniowej prezentacji z planami na rok 2027.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1295 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 20:02:12 »
katalog wyjątkowo spokojny i mało ekscytujący. Skoro i tak będą podwyżki to i tak nawet z tego co ciekawsze większości nie kupię. Mam nadzieję że majowe katalogi Egmontu są i będą zapowiedziami na cały rok ,bez niezapowiedzianych niespodzianek. Nie lubię niespodzianek.

« Odpowiedź #1296 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 20:16:25 »
To mogą być nawet 22 zaplanowane tytuły, o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek. Łącznie powinno to dać rekordowe dla naszego rynku 42-43 wydania komiksowe z Batmanem w jednym roku kalendarzowym!
I widzisz, właśnie dlatego uważam ewentualną kolekcję Batmana za totalnie zbędną u nas, z każdym rokiem tytułów z tą postacią jest co raz więcej i więcej - bądźmy cierpliwi to Egmont to zrobi zwyczajnie lepiej, pełniej i z większą szansą, że nie zrobi tam byka typu tekst poza dymkiem itp.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #1297 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 20:23:38 »
Zapowiedzi oceniam pozytywnie, choć nie bez uwag. Jak już pisałem, nie rozumiem czemu Egmont nie wydaje Batman: The Last Halloween, które od ubiegłego roku jest dostępne za oceanem, a wciąż usilnie trzyma tego H2SHa, który wciąż nie ma ostatniego zeszytu? W dodatku planują go wydać nie w standardowym formacie ongoingów tylko w DC Deluxe?! >:(
Uczepiłeś się tego The Last Halloween jakby to był najlepszy komiks z Batmanem, może nie jest to kupa w mojej ocenie, ale do Long Halloween czy Dark Victory mu bardzo bardzo daleko, niestety średniak.
Wiesz dlaczego uczepili się tego H2SHa? Bo to ostatnie zeszyty ostatni zeszyt ma być płynnym przejściem do status quo które mamy w runie Fractiona - zauważ, że go nie zapowiedzieli, właśnie dlatego, że czekają z dokończeniem tamtej serii, zanim przejdę do nowej, czyli nie chcą serwować tego co mają ludzie w USA, czyli czytają run Fractiona nie wiedząc jak to się stało, bo nie ma jeszcze ostatniego zeszytu H2SHa.

Co do wydania go w DC Deluxe to prostu chcą go wydać identycznie do niedawnego pierwszego Husha, od cała filozofia.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Castiglione

« Odpowiedź #1298 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 20:56:39 »

Fakt, walnąłem się, ale w Marvel Limited też nie biorę ;D

Offline greg0

« Odpowiedź #1299 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 21:16:35 »
Asterix #25, Lasy Opalu t.05, Smerfy #42, XIII t.06, Asterix #26, Lucky Luck #83, Asterix #27, Pan Paparura,  Asterix #28, Lucky Luck Jolly Jumper, Asterix #29, Kajtek i Koko. na tropach... #02, XIII t.07, Asterix #30.
... a do tego coś od Ongrysa, Kurca, LiT i KG i niech sobie papier drożeje. 

« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Maj 2026, 21:30:31 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Saruto

« Odpowiedź #1300 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 21:45:11 »
Kolejny rok i znowu bez efektu wow. Jest co czytać SL, NSC i NC ładnie uzupełniają mi ramówkę.
Natomiast Egmont dalej nie ma psychy żeby wydać Czarną Panterę.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1301 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 22:18:39 »
Dla mnie prawie nic, ale przynajmniej córki się ucieszyły, że w końcu wpadło kilka kontynuacji ich ulubionych serii typu Czarolina czy Pamiętniki Wisienki.

No i chyba już zapomnieli o szumnym powrocie Mariniego do E.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Maj 2026, 22:32:01 wysłana przez JanJ »

Online Castiglione

« Odpowiedź #1302 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 22:37:17 »
No tych "Drapieżców" to się chyba nie doczekamy >:( A akurat tę serię chciałbym sobie wymienić na hc.

« Odpowiedź #1303 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 22:57:20 »
 Jeżeli chodzi o superbohaterszczyznę to jest całkiem spoko, chociaż brakuje jakichś nieoczywistych tytułów. Z drugiej strony dzisiejsze ceny, trochę zniechęcają do eksperymentów. Jeżeli chodzi o Amerykę spoza mainstreamu lub Europę to się w sumie nie znam, ale jakoś nie widać czegoś ekstra. Mi osobiście brakuje Mistrzów Komiksu.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1304 dnia: Pt, 08 Maj 2026, 23:01:29 »
To Wolverine Epic aż tak słabo się sprzedaje że nie potrafią utrzymać tempa jednego tomu rocznie? Ogólnie strasznie mało z klasycznego Marvela i DC.

Liczba komiksów które mnie zainteresowały nie przekroczyła nawet dziesięciu :'(

Spisałem wszystko meisiąc po miesiącu, łącznie 146 tytułów (jesli czegoś nie przegapiłem). W katalogu brakuje sporo tytułów, które był zapowiedziane na MFKiG.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/katalog-egmontu-na-2026-rok/

Czyli Egmont mocno zwalnia. Nie wróży to dobrze ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...