Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 186720 razy)

OokamiG, Evertsen_Dante, xardas, Crono i 15 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1065 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 14:20:45 »
Ciekawe dlaczego Epik akurat No. 5. Czy to znaczy, że ignorują pierwsze cztery czy też będą skakać jak te pasikoniki. .
Marvel Origins od Hachette - sama Pani Alicja powiedziała w którymś z filmów, że wcześniejszym materiałem na razie zaopiekował się ktoś inny. Skończy się ta kolekcja na jesieni, więc za parę lat pewnie wydadzą pierwsze cztery Epici.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #1066 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 15:06:40 »
A co ma Supergirl do wydania Batman? Już pisałem o tym że będzie w czerwcu i dlaczego.
Cegła = klasyczny Batman / klasyczny Superman
Nie znasz lisa? To niereformowalny przypadek / konto przeznaczone do zadawania idiotycznych pytań, na większość których można samemu znaleźć odpowiedź w dwie minuty. Też już mu pisałem, ale on zawsze pyta, ale chyba nawet nie czyta odpowiedzi.

Filmozercy też nie czytają tego, co kopiują i powtarzają Batmna. Nowe Gotham. Tom 1. Ten Batmna to jest jakiś nowy bohater? ::)

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1067 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 15:27:23 »

Dlaczego? :(
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Kwiecień 2026, 15:35:52 wysłana przez Gruby AL »

Offline Saruman

« Odpowiedź #1068 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 15:40:14 »
Fajnie, że wreszcie kolejny pajęczy Epik. Mam nadzieję, że kolejne będą szybciej, bo na ten trzeba było rok czekać. Z zapowiedzi wiemy o jeszcze jednym tomie w 2026. Tak sobie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1069 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 15:51:57 »
Może w pewnym sensie dogadali się z Hachette (albo nie chcieli im robić konkurencji).
Między ostatnim tomem pająka w ramach Marvel Origins a tym epikiem będą chyba trzy zeszyty przerwy.

To oznaczałoby, że nie przedłużą tej kolekcji poza nr 100.
Przy czym w tej sytuacji bardziej mi to wygląda w ten sposób, że E. nie wierzy żeby na chwilę obecną cztery pierwsze tomy się sprzedały i być może rzucą je na rynek gdy sami dobiją do końca tego co jest (w sensie do Kravena) i gdy Pająki z kolekcji na portalach aukcyjnych będą chodziły z odpowiednią przebitką urzędową. Wtedy E. wjedzie na białym chomiku i łaskawie je zaproponuje. Taki scenariusz jakoś bardziej do mnie przemawia niż pakt o nieagresji. Hachette, Panini czy kto to tam nie jest zwyczajnie ich wyprzedził i teraz nie chcą naciąć się na mniejsze przychody...
Na podstawie tego co piszesz chyba jednak w ten sposób bym to sobie tłumaczył... No nic. Pożyjemy, zobaczymy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #1070 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 16:05:18 »
Czyli to co pisałem ci wyżej death__bird, Egmont po prostu widzi, że w ostatnich paru latach ktoś materiał ten już wydał, i raczej mało osób by ponownie go kupiło ponownie teraz, poczekają parę lat aż kolekcja się skończy i przestanie być szeroko dostępna w np. Gildii i wydadzą te tomy kiedy resztę wydadzą.

Sam bym teraz nie kupował tamtych tomów właśnie, poczekam sobie parę lat, sprzedam to za parę lat i wymienię na Epici  :)
Sociale:

Online radef

« Odpowiedź #1071 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 16:13:08 »
Marvel Origins od Hachette - sama Pani Alicja powiedziała w którymś z filmów, że wcześniejszym materiałem na razie zaopiekował się ktoś inny. Skończy się ta kolekcja na jesieni, więc za parę lat pewnie wydadzą pierwsze cztery Epici.
Czyli znowu Bazylowanie.
A na pierwsze Epiki, niezależnie od tego czy były już wydane wcześniej (a w sumie tu mamy podobną sytuację jak z "Mroczną Phoenix") i tak byłoby zainteresowanie. Więc mam nadzieję, że to jest tylko tymczasowe rozwiązanie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Juby

« Odpowiedź #1072 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 16:19:01 »

Dlaczego? :(
Może starają się jakoś trzymać stylu zapoczątkowanego przy Knightfall? Czcionka, jaką zapisane jest słowo BATMAN pasuje do grzbietów Knightfall-Epidemii-Dziedzictwa-NML. Ale czemu NOWE GOTHAM nie jest takim fontem, jakim były pisane tytuły u nas wcześniej, albo czemu nie takim jak jest w oryginale? I czemu odpuścili podtytuły tomów? Idk. Wygląda to dość biednie. Sam zrobiłem coś takiego w 5 minut (brakuje tylko tego czerwonego, zanikającego cienia za tytułem):

W każdym razie, w naszym pierwszym tomie Nowego Gotham będziemy mieli kompletną zawartość tomu pierwszego od Urban Comics oraz Turning Points #1–5 z tomu drugiego. Do wydania pozostanie więc reszta zawartości francuskiego tomu drugiego (Batman #587, Robin #86, Birds of Prey #27, Catwoman #90, Nightwing #53, Detective Comics #754, Batman: Gotham Knights #13) oraz całość tomu trzeciego (Detective Comics #756-765 + Superman #168) plus pominięta przez francuzów Batgirl #12, o której już kiedyś pisałem (o ile Egmont ją uwzględni). Czyli 17 zeszytów w tomie pierwszym i 18, lub 19 w tomie drugim.

Przy Ziemi niczyjej Egmont schodził z ceną okładkową przy tomach poniżej 500 stron. Najwyraźniej już nie dadzą rady (koszty produkcji nieustannie rosną). Szkoda.

Offline lis22

« Odpowiedź #1073 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 16:57:18 »
Nie znasz lisa? To niereformowalny przypadek / konto przeznaczone do zadawania idiotycznych pytań, na większość których można samemu znaleźć odpowiedź w dwie minuty. Też już mu pisałem, ale on zawsze pyta, ale chyba nawet nie czyta odpowiedzi.

Filmozercy też nie czytają tego, co kopiują i powtarzają Batmna. Nowe Gotham. Tom 1. Ten Batmna to jest jakiś nowy bohater? ::)

Komiksy z tej "serii" wychodziły co trzy miesiące, w lutym był trzeci tom "Śmierci Supermana", kolejny tom powinien być w maju, więc uznałem, że to będzie "Supergirl Women in Tomorow" i że Batmany będą w sierpniu i w listopadzie.

« Odpowiedź #1074 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 17:02:54 »
Czyli znowu Bazylowanie.
A na pierwsze Epiki, niezależnie od tego czy były już wydane wcześniej (a w sumie tu mamy podobną sytuację jak z "Mroczną Phoenix") i tak byłoby zainteresowanie. Więc mam nadzieję, że to jest tylko tymczasowe rozwiązanie.
Tylko ostatnie wydabue Mrocznej Phoenix to WKKM czyli, 13.02.2013, 13 lat temu. Marvel Origins to kwestia trzech lat, i te tomy nowe można kupić np. w Gildii - więc bym nie powiedział, że było by takie zainteresowanie tym pierwszym Epiciem w tym momencie, raczej fani Spider-Mana kupowali/kupują te tomy z Origins, bo w tym 2023 to była jedyna możliwość zapoznania się z tymi zeszytami po polsku i w kolorze
Sociale:

Offline Juby

« Odpowiedź #1075 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 17:04:41 »
Komiksy z tej "serii" wychodziły co trzy miesiące, w lutym był trzeci tom "Śmierci Supermana", kolejny tom powinien być w maju, więc uznałem, że to będzie "Supergirl Women in Tomorow" i że Batmany będą w sierpniu i w listopadzie.
Co mini-seria z lat 2021-2022 ma do wydawania klasycznego Batmana i Supermana z ongoingów z lat 1986-2011?

Supergirl wychodzi w maju (i w czerwcu antologia Świat) pod premierę kinowego filmu o tej postaci.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Kwiecień 2026, 17:07:05 wysłana przez Juby »

Offline lis22

« Odpowiedź #1076 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 17:06:21 »
Co mini-seria z lat 2021-2022 ma do wydawania klasycznego Batmana i Supermana z ongoingów z lat 1986-2011?

Supergirl wychodzi w maju (i w czerwcu antologia Świat) pod premierę kinowego filmu o tej postaci.

W poprzednich latach te tomy wychodziły co trzy miesiące, na zmianę Batman i Superman i liczyłem na to, że tak to zostawią i tyle.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1077 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 19:59:15 »
Dla mnie:
- Amazing Spider-Man Epic Collection. Sekret kamiennej tablicy
- Batman. Nowe Gotham. Tom 1
- Moon Knight. Tom 3
- Przeznaczenie X. Wolverine. Tom 3
- Pięć Krain. Mnie pierwszą zabijcie. Tom 12

Czekam na Avengers Jeda MacKay'a, zaś DC All-in, który przeważnie kontynuuje wątki serii z poprzedniej ery, niespecjalnie do mnie przemawia. Sięgnę jedynie po Detective Comics, gdyż Tytani będący drugim zbieranym przeze mnie tytułem w naturalny sposób domyka Władza Absolutna. Szkoda, że nie ma Green Lanterna / Corps, chętnie bym brał. Zatem z mojej strony szykuje się spora przerwa od współczesnego DC, gdyż mi akurat jako jednemu z nielicznych nadciągające Absolute uniwersum kasy z portfela nie wyciągnie.

Online michał81

« Odpowiedź #1078 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 20:10:31 »
Opis one-shota DC All In Alfa i Omega jest ten sam opis co tom Flash 3 Wszechświat i dusza. Coś z tym ładowaniem zapowiedzi poszło nie tak.

Offline reynevandudek

« Odpowiedź #1079 dnia: Pn, 13 Kwiecień 2026, 20:33:15 »
Po liście dodruków widać ze takie serie jak 100 naboi, Transmetropolitan, Ludzie Północy czy Kaznodzieja już nie dostaną dodruków i chyba ich zdobycie w całości można odpuścić.
Ja ciągle czekam na Baśnie...