Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278299 razy)

dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline Bushiken

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #435 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 11:24:18 »
Chyba zdążyli też całość w Epicach zanim licencja się skończyła.
Obecnie prawa ma Titan i wydają teraz oni od początku w Omnibusach.
Może nawet papier lepszy niż u tego złego Marvela nie Xanar :)
Szczerze pytam bo nie oglądałem porównań jak Titan wydaje czy na grubszym.

Offline xanar

« Odpowiedź #436 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 11:58:06 »
Nie mam pojęcia, Conan mnie średnio interesuje, nawet nie wiem gdzie oni to drukują.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #437 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 12:31:01 »
Jeśli będą powtarzać historie/adaptacje Howarda jak w SSoC to słabo. Już tak było z Wieżą Słonia od Dark Horse i może starczy. Zgadzam się, że też bym chciał drugą serię Marvela (kolorową) Conan Barbarzyńca. Ale nie wiem, czy Egmontowi opłacałoby się drukować aż takie starocie. Chyba żeby ominęli pierwsze 10 lat i ruszyli gdzieś od 1985 roku.

Offline Archie

« Odpowiedź #438 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 20:31:52 »
Była jakaś mowa o kolejnym tomie Punisher: Dziennik wojenny?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Pestak

« Odpowiedź #439 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 21:05:01 »
Była gdzieś mowa w takim sensie, że go nie będzie (przynajmniej od Egmontu) bo Amerykanie jeszcze nie wydali.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #440 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 20:04:00 »

Egmont wstrzymał sprzedaż tego komiksu, wycofał z większości sklepów, miał wydać poprawione wydanie, pół roku minęło i ani widu ani słychu. Naprawdę słabe zachowanie ze strony największego wydawcy w Polsce.
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #441 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 20:32:54 »
Tylko czy gdzieś powiedzieli, że będzie nowe wydanie? Bo szczerze mówiąc nigdzie o takim nie słyszałem, ale może coś mi umknęło? Cały czas była mowa, że pracują nad jakimś dodatkiem/prezentem do tego tomu, ale jeszcze nie mogą zdradzić co to będzie, ale wprost o poprawionym wydaniu CHYBA nie wspominali? Sam czekam na ten tom, ale coś mi mówi, że chyba się nie doczekam :/ Z drugiej strony "Superkwęka" po roku wydają poprawionego :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline amsterdream

« Odpowiedź #442 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 22:11:56 »
To jak nie będzie nowego to po cholere wycofali stare? Do dzisiaj nie przeczytałem ostatniego tomu Straczynskiego bo się podobno przeplata z tym komiksem. To jak Egmont zakończył ten run to jest totalna żenada.

« Odpowiedź #443 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 22:40:44 »
Tylko czy gdzieś powiedzieli, że będzie nowe wydanie? Bo szczerze mówiąc nigdzie o takim nie słyszałem, ale może coś mi umknęło? Cały czas była mowa, że pracują nad jakimś dodatkiem/prezentem do tego tomu, ale jeszcze nie mogą zdradzić co to będzie, ale wprost o poprawionym wydaniu CHYBA nie wspominali? Sam czekam na ten tom, ale coś mi mówi, że chyba się nie doczekam :/ Z drugiej strony "Superkwęka" po roku wydają poprawionego :)
Na panelu Egmontu w Łodzi padło, że mamy czekać bo dogadują to.
Trwa to długo, cóż, zobaczymy co przyniosą najbliższe miesiące, przynajmniej wycofali go, pieniądze zwrócili - Mucha dopiero po jakimś czasie przyznała się do brakujących stron, Hachette milczy jak robi błędy więc chyba dla nich problemów nie ma jak tekst jest poza dymkami itp.

Więc mimo wszystko moim zdaniem Egmont zachował się właściwie po tym jak wyszło, że ten tom jest wadliwy.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #444 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 22:57:52 »
W sumie to czytelnicy zauważyli błąd i wymusili na Egmoncie działanie. Drugi tom wycofali niepotrzebnie, teraz niektórzy zostaną z jednym tomem. Mogli wszędzie dać informację, że to bubel. Ludzie mieliby wybór, dokończyć historię z bublem, czy zostać z urwaną historią. Ile miesięcy można czekać? Minęło już pół roku, albo lepiej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #445 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 06:49:21 »
To jak nie będzie nowego to po cholere wycofali stare?
Dlatego, że później byłby większy problem z tym komu mają wysłać te "dodatki", a tak są w stanie dołożyć to do komiksu i wysłać to ponownie do dystrybutorów.

Do dzisiaj nie przeczytałem ostatniego tomu Straczynskiego bo się podobno przeplata z tym komiksem. To jak Egmont zakończył ten run to jest totalna żenada.
To sam sobie robisz krzywdę. Nie potrzebujesz znać Spider-man Marvel Knights tom 2, aby czytać run Straczynskiego. Tak naprawdę musisz znać ten ostatni tom Straczynskiego, aby zrozumieć o co chodzi w tym drugim tomie Marvel Knights, a nie w drugą stronę. Nie musisz czytać tego na przemian jak sugeruje jakaś rozpiska, bo jest to mało poręczne, takie czytanie ma sens tylko w wydaniach zeszytowych, przy zbiorczych jest to bardzo upierdliwe.

Drugi tom wycofali niepotrzebnie, teraz niektórzy zostaną z jednym tomem. Mogli wszędzie dać informację, że to bubel. Ludzie mieliby wybór, dokończyć historię z bublem, czy zostać z urwaną historią.
Pierwszy tom to zamknięta i solidna historia (jak na Millara). Nie trzeba znać tomu drugiego. Nie bez powodu też w oryginale zmieniono tytuł serii, więc jak ktoś kupił ten pierwszy tom to tak naprawdę ma całą serie i nic nie traci. Kłamstwem jest zatem jeśli ktoś pisze, że czytelnicy zostali z urwaną historią, bo nie zostali. To co najlepsze jest i tak w tym pierwszym tomie.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Styczeń 2026, 06:58:59 wysłana przez Mr M »

Offline rapr

« Odpowiedź #446 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 08:21:52 »
Drugi tom MK to jest absolutna męczarnia. A jak czyta się to według rozpiski, to jest to dodatkowo widoczne, bo nagle się okazuje że da się napisać solidny komiks. Zarówno fabularnie i rysunkowo można odpuścić.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #447 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 09:55:10 »
Więc mimo wszystko moim zdaniem Egmont zachował się właściwie po tym jak wyszło, że ten tom jest wadliwy.

Z mojej perspektywy nie do końca. Rozjechane rozkładówki nie przeszkadzały mi w ogóle, jestem przyzwyczajony do takich błędów. A teraz nie mogę przeczytać historii do końca bo w sklepach w których kupuje nie ma tego komiksu a na allegro wyczuli pieniądz i chodzi już w cenie okładkowej a tyle za komiks z błędem nie dam. Dla mnie to jest jakaś kuriozalna sytuacja - albo wycofujemy stare wydanie i wypuszczamy szybko poprawione albo zostawiamy stare i kto chce niech kupuje. To co Egmont zrobił to jest najgorsza możliwość ze wszystkich.

Offline michał81

« Odpowiedź #448 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 10:04:31 »
A teraz nie mogę przeczytać historii do końca
Której historii?

Runu Straczynskiego? Możesz przeczytać i nie odczujesz, że czegoś brakuje, bo nic w niej nie brakuje.

Pierwszego tomu Marvel Knihts? Możesz przeczytać i nie odczujesz, że czegoś brakuje, bo nic w niej nie brakuje.

Bardziej do tego 5 tomu Straczynskiego przydałoby się przeczytać Wojnę domową niż 2 tom Spider-man Marvel Knights.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #449 dnia: So, 17 Styczeń 2026, 10:17:44 »
Bardziej do tego 5 tomu Straczynskiego przydałoby się przeczytać Wojnę domową

Która w wydaniu Egmontu też miała rozjechane rozkładówki. I co teraz? :)

Z mojej perspektywy nie do końca. Rozjechane rozkładówki nie przeszkadzały mi w ogóle, jestem przyzwyczajony do takich błędów. A teraz nie mogę przeczytać historii do końca bo w sklepach w których kupuje nie ma tego komiksu a na allegro wyczuli pieniądz i chodzi już w cenie okładkowej a tyle za komiks z błędem nie dam.

No to sam sobie zaprzeczasz. Jak ci nie przeszkadzało, to trzeba było w te wakacje to kupić a nie teraz narzekać że nie ma. Ja tak zrobiłem i z tym komiksem i z Superkwękiem jak tylko gruchnęła wieść, że będą wycofywać. Bo wycofanie będzie na pewno, a poprawione wydanie to zawsze najpierw tylko obietnica.

Zgadzam się, że ten MK tom 2 jest słaby i te tie-iny prawie nic nie wnoszą do zeszytów Straczynskiego. Które też grzęzną fabularnie po rozprawie z Kingpinem - dalej niewiele się dzieje. Ale jak się jest komplecistą, to chce się mieć wszystkie premiery i rozumiem amsterdreama że chce to mieć. Mucha też drukuje z błędami ale przynajmniej nie wycofuje takich pozycji z dystrybucji. Dzielnie się niczym nie przejmuje i sprzedaje aż się wyprzeda i wtedy może ewentualny dodruk będzie bez błędów. :)

A tak ogólnie poza Epicami Pająka z lat 60-70-tych i dalszymi tomami Wellsa, to ja oczekiwałbym zapowiedzi  albumów z modern classic. Ten Brand New Day sam się nasuwa, żeby całkiem zamknąć run Slotta dla polskiego czytelnika.