Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278314 razy)

dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 11 Gości przegląda ten wątek.

Online Crono

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #405 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 10:39:15 »
Dla mnie najważniejsza informacja to ta, że Egmont jest zainteresowany wydaniem epików z przygodami pająka, które obecnie ukazują się w ramach kolekcji Marvel Origins. Da się? Da. Szkoda tylko że tak mutantów potraktowali, wydaniem tej żółtej kolekcji 🤬

Offline Warpath

« Odpowiedź #406 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 10:42:53 »
No proszę, czyli Egmont jednak wygrał wyścig o FF: Heroes Reborn : ) Mam nadzieję, że mówimy o pełnych 12 zeszytach serii, a nie jedynie o początkowych 6 faktycznie ilustrowanych przez Jima Lee. No i szczerze, chętnie zobaczyłbym również Iron Mana: Heroes Reborn Whilce'a Portacio.

Mam wrażenie, że Egmont coraz mocniej zdaje sobie sprawę jak głęboko nostalgia drenuje portfele czytelników - dla mnie świetna wiadomość, keep it coming : )

Offline Castiglione

« Odpowiedź #407 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:04:19 »
O, czyli ten Ghost Rider będzie zawierał też "Trail of Tears". Fajnie, mam tylko nadzieję, że to będzie deluxe, a nie kolejna nowość w limited.

Offline Lobo

« Odpowiedź #408 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:20:59 »
Ciekaw jestem czy ten nowy projekt o którym mowa to nie Aliens Uniwersum

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #409 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:24:01 »
Nie mogę, no nie mogę z tymi zapowiedziami. Zamiast dać z lat 90-tych np. Maximum Security, to nie, Egmont powtórzy po TM Semic Heroes Reborn. Hachette sprzedaje starego Spider-Mana a Mucha Ghost Ridera - to Egmont się pod nich podczepi. I jeszcze żeby dokopać komplecistom ich GR będzie półdublem po Kolekcji, jak wcześniej Thunderbolts.

Punisher Remedera oczywiście na plus ale cała reszta to pokazanie absolutnego braku inwencji i własnego pomysłu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #410 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:30:28 »
Heroes Reborn wreszcie!

Mam tylko nadzieję, że puszczą całe uniwersum.

Aha. I żeby jeden z tomów miał słynną okładkę Liefielda z Kapitanem Ameryką  :P

Offline Warpath

« Odpowiedź #411 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 11:35:43 »
Generalnie Heroes Reborn jest dobrym ruchem, szczególnie jeśli stoi za tym - na co liczę - szerzej zakrojona strategia wydawnicza. Egmont wydaje w tym roku Onslaughta w Punktach Zwrotnych, a jak wiadomo Heroes Reborn jest z tym wydarzeniem powiązany. Możliwe, że idąc za ciosem wydadzą Heroes Return, co daje im idealny punkt wyjściowy by wystartować z rewelacyjnym Avengers v3 Kurta Busieka i George'a Pereza. Piękna wizja dla Marvel Classic w HC, Avengers jeszcze nie było.

« Odpowiedź #412 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 12:52:36 »
O, czyli ten Ghost Rider będzie zawierał też "Trail of Tears". Fajnie, mam tylko nadzieję, że to będzie deluxe, a nie kolejna nowość w limited.

W Łodzi mówili, że to będzie "Marvel Limited". Jeżeli tak będzie, to ciekawe, czy dadzą etui, jak w "Zabójczym żarcie"?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Takesh

« Odpowiedź #413 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 13:50:19 »
Generalnie Heroes Reborn jest dobrym ruchem, szczególnie jeśli stoi za tym - na co liczę - szerzej zakrojona strategia wydawnicza. Egmont wydaje w tym roku Onslaughta w Punktach Zwrotnych, a jak wiadomo Heroes Reborn jest z tym wydarzeniem powiązany. Możliwe, że idąc za ciosem wydadzą Heroes Return, co daje im idealny punkt wyjściowy by wystartować z rewelacyjnym Avengers v3 Kurta Busieka i George'a Pereza. Piękna wizja dla Marvel Classic w HC, Avengers jeszcze nie było.

Mogliby też puścić genialnych Thunderbolts Busieka i Bagleya.

Offline Warpath

« Odpowiedź #414 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 14:07:18 »
Prawda, T-boltsi tej dwójki są mega. Niemniej moja wiara w Egmont była i jest stosunkowo niska w stosunku do tych raczej peryferyjnych (i dłuższych) runów / serii. Dlatego 4 omnibusy Thunderboltsów od jakiegoś czasu już stoją u mnie na półce w oryginale w oczekiwaniu na brakujący tom Dark Reign z premierą w maju. Jednak jeśli Egmont kiedykolwiek się zdecyduje - podbijam, brać w ciemno : )

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #415 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 14:14:48 »
W swoim czasie Heroes Reborn było mieszane z błotem. Przeniesiono bohaterów do innego uniwersum pozbawiając historię ciągłości i pozmieniano ich origin story. W zamian były nudne fabuły i brzydkie rysunki (chyba że ktoś lubi specyficzny styl końcówki lat 90).

Heroes Reborn trochę było tym dla FF, Iron-Mana i Kapitana Ameryki, czym kilka lat później One More Day dla Spider-Mana. Tyle że w przeciwieństwie do pajączka, bardzo szybko się z tego wycofano. Liefeld został zwolniony po 6 zeszytach, a cała idea przetrwała rok, żeby cofnąć wszystko do punktu wyjścia w evencie Heroes Return.

Jeśli ktoś nie ma nostalgii wobec tej ery, to nie jest dobry materiał.

Offline Warpath

« Odpowiedź #416 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 15:36:01 »
W superhero takie zabiegi były, są i będą - chwilowe alternatywne wersje bohaterów z odmiennymi originami, dążenie do resetu serii. Niby czym innym było New 52 i jest zbliżający się Absolute? Mamy dokładnie to samo, te wersje na długo z czytelnikami nie zostają, a mimo to słupki sprzedażowe wysoko. Taka natura superbohaterszczyzny : )

Offline bababatman

« Odpowiedź #417 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 15:36:32 »
Na wątku Studia Lain w trakcie proponowania kolejnych komiksów, które to wydawnictwo mogłoby wydać, często padało Heroes Reborn. Wygląda na to, że ludzie z Egmontu muszą śledzić to forum. Mnie osobiście ta zapowiedź nieszczególnie ciekawi. Dużo bardziej zainteresowałoby mnie Avengers duetu Busiek/Perez, do którego ta historia w pewien sposób prowadzi. Mega bym się cieszył, gdyby Egmont, Mucha albo ktokolwiek inny wydałby X-Factor Davida albo The Ultimates Millara.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #418 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 15:40:06 »
Heh. Jednak musze przeprosić Egmont, bo po przejrzeniu swojej półki okazuje się, że nie mam tego Mega Marvela. Mam poprzedni z Czwórką, ale nie Reborna. Czyli ten komiks biorę. Natomiast portfel odpocznie jeśli chodzi o Ghost Ridera. Aż tak nie lubię tej postaci, by brać półdubla jak wziąłem Thunderboltsów i płacić jeszcze raz za "Drogę ku potępieniu", którą mam na półce. Szkoda, że tych dwóch historii Egmont nie wyda osobno. Albo zamiast "Drogi", nie da czegoś innego do podwójnego albumu.

Offline Pestak

« Odpowiedź #419 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 15:54:51 »
Heh. Jednak musze przeprosić Egmont, bo po przejrzeniu swojej półki okazuje się, że nie mam tego Mega Marvela.

Rozumiem, że  skoro Ty nie masz to wszystko zmienia i polityka wydawnicza Egmontu jest jednak w Twojej opinii bardzo dobrze przemyślana:) Nie ośmieszaj się takimi wypowiedziami.