Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32060 razy)

Offline nayroth

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #225 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:21:13 »
Pozwolę sobie nie zgodzić się, że to są zbędne zapychacze. Pisze je dalej Byrne, nawet rysuje (nie pamiętam czy wszystkie).

Sprawdziłem i od 3-go tomu bodajże dopiero Byrne tam cokolwiek pisze/rysuje w tej serii. W tomach 1 i 2  za serię odpowiada Marv Wolfman, pamietam ze wstępniaków że chciał wlasnie rozwijać poboczne watki obyczajowe..
Co kto lubi. Komplecista doceni że dostaniemy wszystkie tytuly zebrane do kupy. Natomiast mnie w tym interesuje jedynie to co rysowal Byrne, a przez reszte brnąłem z trudem..

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #226 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 01:25:45 »
A nie było jeszcze Marvel Zombies serii z Deadpoolem i nieumarłą głową Deadpoola?

Offline wojpiek

« Odpowiedź #227 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:00:01 »
Co do zbiorczych wydań Egmontu typu Batman Knightfall, Ziemia Niczyja, Epiki z Marvela, teraz zapowiedzi Supermana...przerażają mnie te wydania w grubych okładkach i na kredzie...
Egmont ostatnio poszedł po rozum do głowy w Daredevilach, ale raczej nie liczę że będzie podobnie np. w Epikach ;) ::)

Online Takesh

« Odpowiedź #228 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:14:15 »
Mam trochę amerykańskich Epików i dla mnie są super. Miękka oprawa i inny papier robią robotę. Wogóle to dawanie kredy do tych starych to porażka. Może kiedyś....

Offline wojpiek

« Odpowiedź #229 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:36:31 »
Mam dokładnie takie samo zdanie...co szkodzi Egmontowi dać taką cieńszą tekturową okładkę jaką już standardowo wszędzie daje i do tego trochę cieńszy papier, właśnie taki jaki jest w oryginalnych epikach?? Przecież to by zmniejszyło cenę i objętość...
Dziwię się ludziom którzy to kupują...Z jednej strony narzekają na wysokie ceny i brak miejsca na półkach a z drugiej strony kupują te wydania Egmontu czyli popierają takie działania wydawcy...
Po co Egmont na siłę tutaj kombinuje?? Wystarczy wydawać tak jak jest w oryginale!

Offline xanar

« Odpowiedź #230 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:45:27 »
Mam trochę amerykańskich Epików i dla mnie są super. Miękka oprawa i inny papier robią robotę. Wogóle to dawanie kredy do tych starych to porażka. Może kiedyś....
Przecież to jest wydawane najtaniej jak się da, tam już nie ma jak z jakości zejść ;D Ten sam papier jest też w tych wydaniach w nowym materiałem.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline amsterdream

« Odpowiedź #231 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:53:24 »
Ja kupuje bo nie ma wyboru. Ale nie cierpię superhero z poprzedniego wieku na kredzie  >:(
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #232 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 13:11:35 »
Przecież to jest wydawane najtaniej jak się da, tam już nie ma jak z jakości zejść ;D Ten sam papier jest też w tych wydaniach w nowym materiałem.

Jest - wszystko dać w Pocketach. I jeszcze raz - Hachette jakoś wydaje taniej mimo wszystko. I chyba do interesu nie dokładają.

@wojpiek
Nawet przy takiej zmianie raczej ceny u nich nie spadną, bo będą się tłumaczyć wzrostem kosztów materiałowych i osobowych, inflacją itd. Ja też nie rozumiem jak Hachette może podnieść cenę o 10% najnowszego MMH względem BiZDC i MO i dalej wydawać, ale Egmont musi podnosić 20-30-40% a potem jeszcze dawać nam do zrozumienia, że klientom i tak łaskę robią. Nie znam kulisów wydawania/drukowania komiksów/książek, więc nie wiem jak to działa, jaka jest sprzedaż i zysk. Ale z boku wygląda to dla klienta nieco dziwnie, niepokojąco.

Jak napisał amsterdream - kupuję, bo innego wydania nie będzie. Albo to, albo nic. I oni to wiedzą i wykorzystują swoją dominującą pozycję na rynku. A co by było gdyby nie było innych Batmanów od konkurencji? IMHO jeszcze gorzej. Tak przynajmniej mam wybór którą Kobietę Jutra kupić.

Offline Kadet

« Odpowiedź #233 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 13:13:43 »
Nie znam kulisów wydawania/drukowania komiksów/książek, więc nie wiem jak to działa, jaka jest sprzedaż i zysk.

I myślę, że na tym możemy zakończyć.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #234 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 14:08:42 »
Nie znam kulisów wydawania/drukowania komiksów/książek, więc nie wiem jak to działa, jaka jest sprzedaż i zysk.
Nie wiem, ale się wypowiem, a przy okazji od lat będę wbijał szpilki Kołodziejczakowi, wmawiając, że nie miał planu na wydawania Superhero, i ogólnie wiecznie krytykował Egmont od najgorszych wydawnictw i największego zła świata, a przy okazji zostawiając u nich co miesiąc grube setki złotych - jesteś jedyny w swoim rodzaju Bazyl, naprawdę.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Szekak

« Odpowiedź #235 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 14:27:43 »
Ja jestem zdziwiony, ze wam sie chce ciagle te posty Bazyla czytac... ja od dawna juz automatycznie je omijam... polecam.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Midar

« Odpowiedź #236 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 14:46:37 »
Dziwię się ludziom którzy to kupują...
Ja kupuję właśnie, ze względu na taką formę wydania. Mogliby tylko zrezygnować z tego „zamszu” na niektórych okladkach.

Offline Komediant

« Odpowiedź #237 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 15:05:46 »
Ja kupuje bo nie ma wyboru. Ale nie cierpię superhero z poprzedniego wieku na kredzie  >:(

W Ameryce też niespecjalnie mają wybór. Marvel nawet puszczając Facsimile Editions, dokładne przedruki starych zeszytówek, wydaje je na kredzie. Stare, nowe, Epiki, Omnibusy - wszędzie śliski papier.
Trochę lepiej jest w DC, wydania facsimile mają dobry newsprint, trochę trade'ów w ostatnich latach miało matowy papier (m.in. Caped Crusader/Dark Detective, nawet Batmany Kinga od pewnego momentu), przy czym tam czytelnicy są do tego nieprzyzwyczajeni i widziałem sporo narzekań na 'tandetny' papier kiedy tylko im się tam nic nie błyszczało. DC Finest niestety puszczają na cieniutkiej kredzie, w sumie ten sam standard co marvelowe Epiki (przynajmniej cena niższa, Epiki zaczynały od 40 dolców <i lepszego papieru>, teraz 55 to chyba standard).
Ze staroci świetne wrażenie robi kompendium GI Joe Larry'ego Hamy, z oczyszczonymi skanami na klasycznym newsprincie - mega klimatyczne (chociaż tam przedobrzono z ilością zeszytów w tomie i jest to wręcz absurdalnie grube).

Online Castiglione

« Odpowiedź #238 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 15:14:12 »
Ja kupuję właśnie, ze względu na taką formę wydania. Mogliby tylko zrezygnować z tego „zamszu” na niektórych okladkach.
Dokładnie.

Offline xanar

« Odpowiedź #239 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 17:18:10 »
W Ameryce też niespecjalnie mają wybór. Marvel nawet puszczając Facsimile Editions, dokładne przedruki starych zeszytówek, wydaje je na kredzie. Stare, nowe, Epiki, Omnibusy - wszędzie śliski papier.
Trochę lepiej jest w DC, wydania facsimile mają dobry newsprint, trochę trade'ów w ostatnich latach miało matowy papier (m.in. Caped Crusader/Dark Detective, nawet Batmany Kinga od pewnego momentu), przy czym tam czytelnicy są do tego nieprzyzwyczajeni i widziałem sporo narzekań na 'tandetny' papier kiedy tylko im się tam nic nie błyszczało. DC Finest niestety puszczają na cieniutkiej kredzie, w sumie ten sam standard co marvelowe Epiki (przynajmniej cena niższa, Epiki zaczynały od 40 dolców <i lepszego papieru>, teraz 55 to chyba standard).
Ze staroci świetne wrażenie robi kompendium GI Joe Larry'ego Hamy, z oczyszczonymi skanami na klasycznym newsprincie - mega klimatyczne (chociaż tam przedobrzono z ilością zeszytów w tomie i jest to wręcz absurdalnie grube).
Cieniutką kredę to masz w tych omnibusach z Turcji gdzie można czytać dwie strony na raz, w Finest/Epic/Compendium  to ja nie wiem co to jest, jakaś pół/kreda z domieszką jakiegoś brudu czy coś, przecież to nawet kolorów nie oddaje, czarny na kredzie to wyglądałby jak czarny a nie jakiś wyblakły.
Twój komiks jest lepszy niż mój