Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32048 razy)

Offline Pestak

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #60 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:05:26 »
Dokładnie, powiem wam szczerze, że dopóki red.nacz. się nie zmieni (lub jej nie zmienią) to nie ma sensu tracić czasu na te spotkania (czy to na żywo czy nawet odsłuch on-line w innym czasie). Lepiej post factum wejść na forum - będzie tutaj i tak pełna lista zapowiedzi i odpowiedni komentarz do nich.

Offline FanEgmontu

« Odpowiedź #61 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:19:34 »
zapowiedzi duzo lepsze niż w poprzednich latach to na plus :D
na minus brak wonder woman Toma Kinga i punishera Aarona :(

Temat o komiksach a biali chłopcy mają problem z formą i sposobem prowadzenia prezentacji xD no tak bo przecież prezentacja jest ważniejsza od komiksów!

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #62 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:34:36 »
Nie widzę jakiegoś spadku poziomu zapowiedzi Egmontu po Kołodziejczaku. Tomasz lubi sh z lat '90, Martyna woli komiks dziecięcy i każde o swojej działce coś potrafi powiedzieć. A Egmont jednak obecnie komiksem dziecięcym stoi.

Z tą medialnością, przebiciem i oddaniem fanów dla Kołodziejczaka to lekka przesada, właściwa chyba dla tego forum. Poszedł na swoje na yt i jakoś tę całą jego medialność, zainteresowanie i oglądalność diabli wzięli. Niektórym się wydawało, że ludzie czekali prezentację zapowiedzi na MFKiG dla Kołodziejczaka, ale prawda jest taka, że ludzie po prostu czekają na zapowiedzi.

Z Kołodziejczakiem były te same problemy - mylił się, nie znał części tytułów, pod koniec przyśpieszał, bo się nie wyrabiał (czyli zawsze na zapowiedziach DC). Godzina to po prostu zbyt krótki czas na prezentację tak dużej oferty i jeszcze odpowiedzi na pytania publiczności. Może w końcu do kogoś tam to dotrze.
Batman returns
his books to the library

Offline death_bird

« Odpowiedź #63 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:34:51 »
Fajnie, że idą w starsze epiki Pająka, nie tak fajnie, że pomijają to co wyszło w jakiejś kioskowej kolekcji. Nie każdy ją kupował licząc właśnie na Egmont...  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline amsterdream

« Odpowiedź #64 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:39:55 »
Długo się biłem z myślami ale jednak chyba te Epiki pająka odpuszczę.  Nie lubię takich starszych komiksów na papierze kredowym. Rysunki tracą 90% swojego uroku o czym ostatnio przekonałem się Sagą miotu od Muchy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Pestak

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:46:28 »
Fajnie, że idą w starsze epiki Pająka, nie tak fajnie, że pomijają to co wyszło w jakiejś kioskowej kolekcji. Nie każdy ją kupował licząc właśnie na Egmont...  ???

Myślę że nie pomijają. Po prostu jak już wydadzą wszystkie inne to wtedy na koniec dadzą te najstarsze. I to akurat jedna z nielicznych słusznych decyzji egmontu  jeśli chodzi o epicki skoro już i tak zaczęli je wydawać od dupy strony.

Offline Kandor

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:48:30 »
Przecież to celowe: jeszcze zdążą wydać to za jakieś dwa lata, teraz to byłby strzał w stopę. Te nowe każdy może kupić a na dublowanie jest za wcześnie. Pestak, łatwo się domyślić że nie pominą w ogóle, ale kolega chciałby już teraz, co jest na chwilę obecną niemożliwe (mało opłacalne). Oczywiście co do DC Deluxe Egmont jak zwykle nie bawi się w sentymenty i tak jak całymi latami zwlekało z wydaniem Supergirl Toma Kinga tak teraz ten komiks zapowiedziało dwa miesiące po premierze w kolekcji BiZ (nie sądzę że to przypadek że pani Martyna poczuła się w obowiązku dodać że będą bazować na edycji Deluxe).
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 16:01:24 wysłana przez Kandor »

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:48:50 »
na minus brak wonder woman Toma Kinga
Przecież jej serię z Rebirth ucięli po 4 tomie jak Rucka przestał pisać tą serię, a z New 52 do niedawna jeszcze zalegała na magazynach im. Więc Wonder Woman u nas się nie sprzedaje, i tak fajnie, że dali nam jej serię w Absolute, co według mnie właśnie nie było takie pewnej ze względu na poziom sprzedaży jej u nas
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 15:59:46 »
Mogą nam dać Wonder Woman Morrisona (Earth One) lub powtórkę z "Nowego DC Comics/New 52" w ramach DC Compact jak w USA, z drugiej strony tyle Batmana, a tak mało czasu w życiu do ponownego wydawania/czytania 😁

Offline death_bird

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 16:12:56 »
Przecież to celowe: jeszcze zdążą wydać to za jakieś dwa lata, teraz to byłby strzał w stopę. Te nowe każdy może kupić a na dublowanie jest za wcześnie.

No nie wiem.
Ci, którzy chcieli to w ramach kolekcji (bo lubią kolekcje) mają to już w ramach tejże i z ich punktu widzenia nie ma znaczenia czy to wyjdzie w przyszłym roku, za 2 lata czy 5 (nikt nie wie czy to będzie się nadal ukazywało po cztery tomy rocznie) - i tak nie kupią, bo nie są grupą docelową. Ci, którzy woleliby Egmont, ale brali kolekcję, bo zakładali, że od E. nie doczekają się zawsze mogą sprzedać wydanie kioskowe i wymienić na "lepszą" wersję.
Ale są też tacy, którym jak każą czekać jakieś kolejne lata na pierwsze tomy to się w końcu zirytują i wezmą albo oryginały albo dwa pierwsze omnibusy i w przyszłości za te tomy Egmontowi podziękują.
Jak doskonale rozumiem dlaczego zaczęli od Kravena tak teraz mogliby spokojnie zacząć od początku. Od dzisiaj do za parę lat grupa docelowa raczej się zmniejszy niż powiększy.
Tymczasem patrząc po liście tomów, które już wyszły w oryginale to jest autostrada aż do pierwszych numerów od Semica. Po mojemu aż się prosi.  ::)
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 16:26:46 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online Castiglione

« Odpowiedź #70 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 17:44:04 »
Według mnie spoko rozwiązanie z tymi Epikami. Jest okazja zgarnąć czytelników, którzy poprzednie zeszyty przeczytali w kolekcji, a nie kazać im czekać kolejny rok i drukować znowu to samo, co już mają. A luki można później uzupełnić, podobnie jak to zrobili z Barksem.

zapowiedzi duzo lepsze niż w poprzednich latach to na plus :D
na minus brak wonder woman Toma Kinga i punishera Aarona :(

Temat o komiksach a biali chłopcy mają problem z formą i sposobem prowadzenia prezentacji xD no tak bo przecież prezentacja jest ważniejsza od komiksów!
No niesamowite, ludzie po obejrzeniu prezentacji oceniają prezentację xD

Offline Xmen

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 17:56:31 »
Na to wychodzi, że prezentacja ważniejsza od komiksów. Bo po samej prezentacji nie do końca wiadomo o jakich komiksach mamy mówić.
Gdyby nie kilku obcykanych forumowiczów, to po samych okładkach nie każdy wiedziałby o co chodzi.
 A ci "biali chłopcy" po co? skąd pewność, że wszyscy są biali ? jakiś następny z urojeniami? czy po prostu rasistą nie lubiący białych?
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 17:58:48 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 17:59:32 »
Widzę że najwięcej do powiedzenia nie o samych zapowiedziach a o osobie zapowiadającej mają marudy, które nawet na festiwal nie pojechał. Proponuje choć raz w roku pojechać na jakiś festiwal i wybrać się na jakieś spotkanie i przekonać się czy aż tak źle jest jak opisujecie, bo przecież was tam i tak nie było.

« Odpowiedź #73 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 18:00:11 »
No dobra, wreszcie w pociągu, trochę można złapać oddechu po targach i przede wszystkim wczorajszym panelu Egmontu, i drugim w jakim miałem okazję być na żywo, pokrótce więc moja opinia, ograniczę się do amerykańskich, z racji, że najbardziej mnie one interesują:
Star Wars nuda, oprócz jednego złota na które czekałem - Epic Collection wreszcie zbiorę w porządnych wydaniach komiksy z Legend, tak wiem, że była kolekcja, ale ominęła mnie ona, a z resztą wydania Epicowe Egmontu na pewno będą lepsze niż to co nam serwowało DeAgostini.
Z Marvela co mnie najbardziej cieszy:
Nowy Ultimate - szybciej niż zakładałem, ale cieszę się jak dzieciak, biorę te serie od razu, szkoda jedynie, że wydania w krótkich trejdach, zamiast zebrać parę i zrobić grubaska na twardo. Epici z Spider-Manem z lat 70 - nowy materiał i spokojnie nie będzie na razie powtarzania zeszytów z Origins.
Tutaj boli brak Brand New Day - wychodzi film, okazja idealna, ale cóż, jestem w stanie to zrozumieć bo w Classic właśnie będą Epici z Pajączkiem i właśnie dwa tomy Milesa Moralesa - czyli do końca 2026 zamkniemy go, a przynajmniej serię któr dzieje się właśnie jeszcze w starym Ultimate, miło, że tak szybkie tempo.
Avengers Twilight Chipa Zdarsky'ego - nie spodziewałem się takiego tytułu, bardzo miła niespodzianka, słyszałem dużo dobrego o tym, sprawdzę na pewno.
SHIELD Jonathana Hickmana - kolejny tytuł niespodziewany, ale no Hickman u nas ma status cenionego twórcy, więc widzę, że powoli Egmont leci z jego tytułami z Domu Pomysłów, które niekoniecznie są F4 czy Avengers.
DC:
cztery tomy Batman/Superman World's Finest - w cholerę cieszy mnie, że aż tyle, uwielbiam tą serię całym serduszkiem.
Absolute Power i późniejsze serię z Batmanem, Supermanem, i Wonder Woman - czyli jednak już w 2026, bardzo dobra informacja, jedynie ciekawe, że serie solowe poszczególne będą wydawane na twardo, a nie na miękko, wracamy trochę do czasów New 52 widzę pod tym względem.
Z klasyki: Man of Steel Byrne'a i New Gotham - tak jak New Gotham się spodziewałem to Supka Byrne'a nie, ale pozytywne zaskoczenie, miło, że dostaniemy całość jego sagi Supermana, po tym co dostaliśmy w wyrywkach w BiZ chciałem iść w wydania orginalne, miło więc, że Egmont da nam to po polsku.
Supergirl: Woman of Tomorrow - do przewidzenia ze względu na film, mam w wydaniu BiZ, ale biorę wydanie Egmontu, świetny tytuł który z miłą chęcią powtórzę w powiększonym formacie w DC Deluxe. Batman: Dark Patterns - słyszałem o tej serii dużo dobrego, sprawdzę na bank.
Batman: Hush w DC Deluxe - było do przewidzenia, że go wydadzą skoro wydadzą Husha 2, mimo, że znam doskonale i mam w wydaniu kolejnym rozważę zakup. Oczywiście Husha, bo Husha 2 nie zamierzam tykać nawet końcówką kija  ;)
WildC.A.T.S - no no no  ;) Fajno, fajno, widzę ktoś tutaj zauważył, że chyba jednak komuś udaje się zajebiście sprzedawać lata 90 takie i postanowił się zaczepić  ;D

Ogólnie zapowiedzi uważam za przewidywalne, z parę maksymalnie zaskoczeń. Ale są to dobre zapowiedzi, i zapowiada się solidny rok  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Castiglione

« Odpowiedź #74 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 18:08:03 »
Widzę że najwięcej do powiedzenia nie o samych zapowiedziach a o osobie zapowiadającej mają marudy, które nawet na festiwal nie pojechał. Proponuje choć raz w roku pojechać na jakiś festiwal i wybrać się na jakieś spotkanie i przekonać się czy aż tak źle jest jak opisujecie, bo przecież was tam i tak nie było.
No bo nagranie z festiwalu to jakaś manipulacja, na żywo wyglądało to zapewne całkiem inaczej xD

Choć jak dla mnie akurat nie było tu jakiegoś wielkiego problemu, prowadząca średnio ogarniała temat, to fakt, ale oglądało mi się spoko, bo w większości przypadków i tak mniej więcej wiem, o jakich komiksach jest mowa.