Dobra, przejrzane. Poniżej spis komiksów z Batmanem lub innymi bohaterami Gotham City, które Egmont planuje wydać do końca roku:
LipiecBatman: Miasto szaleństwa (DC Black Label)
Batman, tom 6: Umierające miasto (Uniwersum DC)
SierpieńUniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)Red Hood: Outlaws, tom 5 (DC Webtoon)
Absolute Batman, tom 1: ZOO
Batman/Superman. World's Fines, tom 6: Niemożliwe (Uniwersum DC)
Injustice 2, tom 1
WrzesieńBatman. Detective Comics, tom 1: Ojcowskie miłosierdzie (DC All In)
Batman: H2SH (DC Deluxe)Batman Arkham: ClayfaceMroczny Rycerz. Powrót Mrocznego Rycerza (DC Limited)
Mroczny Rycerz. Mroczny Rycerz kontratakuje (DC Limited)
Superman. Człowiek ze stali, tom 1PaździernikBatman: Szalona miłość i inne opowieści (DC Compact)
Superman: Czerwony syn (DC Compact)
Batman: Azyl Arkham (DC Compact) <jest w opisie cyklu, ale nie widać go w zapowiedziach, więc... będzie / nie będzie ?>Batman: Dark PaternsListopadBatman: Gotham w świetle lamp gazowych i Pan przyszłości (DC Deluxe)
Batman: Nowe Gotham, tom 2Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong 2
GrudzieńBatman/Superman. World's Fines, tom 7: Całkowite zaćmienie (Uniwersum DC)
Batman. Mroczny rycerz mrocznego miasta
To mogą być nawet 22 zaplanowane tytuły, o ile nie zostawili jeszcze kilku niespodzianek. Łącznie powinno to dać rekordowe dla naszego rynku 42-43 wydania komiksowe z Batmanem w jednym roku kalendarzowym!
Zapowiedzi oceniam pozytywnie, choć nie bez uwag. Jak już pisałem, nie rozumiem czemu Egmont nie wydaje
Batman: The Last Halloween, które od ubiegłego roku jest dostępne za oceanem, a wciąż usilnie trzyma tego
H2SHa, który wciąż nie ma ostatniego zeszytu? W dodatku planują go wydać nie w standardowym formacie ongoingów tylko w DC Deluxe?!

Nie rozumiem też o co chodzi z tytułem "Dark Paterns" - zostawią go tak? Nie będzie spolszczony? Na duży plus grudniowa bomba, po 35-latach ponownie wydany zostanie
Mroczny rycerz mrocznego miasta znany z TM-Semic 8/91 (f*ck yeah!). I najwyraźniej regularnie już zapowiadany podczas Łódzkiego festiwalu komiksów
Batman: Gargoyle of Gotham ponownie wyleciał z planów Egmontu

W spisie podałem również dwa komiksy o Supermanie, ponieważ Batman odgrywa w nich sporą rolę drugoplanową.
Człowieka ze stali Johna Byrne'a pewnie wezmę, choć wolałbym, aby nie miał "1" na grzbiecie. Pozostałe plany zakupowe klasycznie zaznaczyłem na pomarańczowo. Na razie nie zapisałem w nich
Gotham by Gaslight, bo jeśli latem ruszy kolekcja Hachette, w której też ma się pojawić, to nie widzę powodu, aby kupować tego DC Deluxe'a.
Z komiksów niebatmanowych zwróciłem uwagę na brak drugiego tomu
Heat Seeker. Szkoda, ale bez problemu mogę poczekać na ten sequel do 2027.
Obydwie kupy. O dziwo Husha 2 czytam na bierzaco 🤣 ale Ostatniego Halloween nie mogłem zmęczyć i na pewno nie pomogli w tym zmieniający się co zeszyt artyści, świetnie, ale te zmiany co zeszyt w jednej historii utrudniały jej czytanie.
Kupy czy nie, Halloween jest skończone i ma gotowe wydanie, H2SH nie. Halloween jest kontynuacją deluksów z ubiegłego roku, Hush dopiero co wyszedł, więc logicznym wydaje się domknięcie najpierw sagi Loeba/Sale'a.
No nic, liczę na to, że okładkę TLH zobaczymy na wrześniowej prezentacji z planami na rok 2027.