Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278450 razy)

Hajsencat, BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1005 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 15:04:14 »
Jeśli nie wydzą części tytułów dając argument, że będą niezrozumiałe dla czytelnika, to co mamy powiedzieć o poprzednich tomach? Przecież cała idea Punktów Zwrotnych to wyrwane często historie, które czasem bez uzupełnienia o zeszyty których nie ma w danym tomie mogą być niezrozumiałe.

Już nie mówiąc o takiej Trylogii Mesjasza, już w samym opisie jest wspomniany Ród M którego jakoś Egmont wcześniej nie wydał, i kto nie ma wydania Muchy/WKKM to również nie będzie znał przyczyny dlaczego nie rodzą się nowi Mutanci itp.

Egmont skopał totalnie Mutantów, zamiast iść po prostu w jakieś Complete Edition czy Epici wkopał się Milestones które są na naszym rynku totalnie bez sensu.

Liczę, że Mucha to ogarnie i będzie łatać, jedynie ich tempo jest tak ślimacze, że z tematem jednego Epica na rok, to czekają nas długie lata jeszcze zanim to nabierze kształtów
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Castiglione

« Odpowiedź #1006 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 18:10:40 »
Najbardziej czekałem właśnie na Sagę, żeby wymienić kolekcyjne wydanie, a tu taki genialny pomysł wydawnictwa.
Dokładnie. To ja nie wiem, po co oni wydali tę "Broń X" w Marvel Limited, przecież to już miało u nas kilka wydań, kto to kupi... a nie, wait...

przynajmniej nie wspieram portfelem takich patologii jak nie wydawanie części serii ::)
A dodajmy do tego, że już na wstępie ta seria składa się z wycinków, które pozbawiono wszelkiej podbudowy ;D

Offline Antari

« Odpowiedź #1007 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 19:55:06 »
Dlatego ja kupuję w omnibusach po angielsku, a polskie wydania kupuję i traktuję jako uzupełnienie, dla ciekawostki. Albo gdy jest to coś wyjątkowego jak Weapon X w Limited. Ale rozumiem, że raczej niewiele osób tak robi i po porostu wybiera jedno wydanie. Czy to z braku kasy czy miejsca.

Offline Crono

« Odpowiedź #1008 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:20:30 »
Ja zbieram epiki X-men, mam już 12 czy 13 tomów. Oczywiście polskie wydania też kupuję. Ostatnio kupiłem omnibusa X-Factor original X-men i tak mnie teraz korci, żeby kupować omnibusy Uncanny X-men. Nie jestem fanem omnibusów, wkurzają mnie obwoluty, ale większy format jednak robi różnicę. No i lepszy papier jest w tych omnibusach niż w nowych epikach.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1009 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:22:40 »
Święta prawda Antari.

Od połowy lat 2000 czytałem Marvela na bieżąco jedynie cyfrowo.
Przy okazji WKKM zacząłem z Marvelem po Polsku jako, że Egmont wcześniej nic praktycznie nie wydawał.
Jednak w okolicach 2016 roku odkryłem Omnibusy które są zdecydowanie lepsze od zwykłych TPB, sprzedałem WKKM i tak obecnie mam ponad 200 Omniaków a miejsca nie ma w 2 domach jednorodzinnych.
Abstrahując czy to mają być Omnibusy, Epici, Masterworsky czy zwykłe trade'y zbieranie po angielsku daje swobodę i wolność a nie liczenie na kaprysy Big E, Pazernej Muchy lub poszatkowanych kolekcji.
Tak samo z DC, co prawda zbieram jedynie Vertigo ale tu także do wyboru do koloru, Absoluty, Omniaki czy Compedia.

Polskie wydania zbieram jedynie Frankofony i Kaczki.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:24:18 wysłana przez Bushiken »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1010 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:26:41 »
Abstrahując czy to mają być Omnibusy, Epici, Masterworsky czy zwykłe trade'y zbieranie po angielsku daje swobodę i wolność a nie liczenie na kaprysy Big E, Pazernej Muchy lub poszatkowanych kolekcji.

Marvel też potrafi być pazerny i dublować spore części materiału w swoich zbiorczakach ;)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1011 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:32:58 »
Zwłaszcza jak wyczuje, że któryś mu się lepiej sprzedaje

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1012 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:39:22 »
Marvel też potrafi być pazerny i dublować spore części materiału w swoich zbiorczakach ;)

Zdecydowanie zwłaszcza jeśli to X-Men lub Spider-man. Z pazernością odnosiłem się jednak do słynnych wysokich cen Muchy w porównaniu do Egmontu a nie dublowania materiału.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1013 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 08:41:57 »
kręcą się już
Co tam u chomików?😄

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #1014 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 09:14:41 »
Do majowych zapowiedzi Egmontu niespodziewanie dołączył zbiorczy album z przygodami Doktora Who, który zapowiadano jeszcze podczas ubiegłorocznej edycji MFKiG.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/doktor-who-dolacza-do-majowych-zapowiedzi-egmontu/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1015 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 09:21:54 »
^^
Zawsze chciałem wejść w ten świat, ale nigdy nie było okazji.
Czy dla osoby, która zna Doktora tylko dzięki popkulturowej osmozie (= nie oglądałem, ale wiem mniej więcej o co chodzi), to przystępny album?

BTW: Nie lubię "filmowych" okładek :P

BTW2: Nie widzę tej zapowiedzi na stronie Egmontu. Skąd Wy bierzecie takie smaczki? :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Kwiecień 2026, 09:29:09 wysłana przez Gruby AL »

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #1016 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 09:56:53 »
Co tam u chomików?😄

stoją w blokach startowych :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1017 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 13:39:55 »
Start dziś czy po weekendzie?😄

Online Xmen

« Odpowiedź #1018 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 16:17:47 »
Nie zapomnijcie dać im jeść ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline dexxx30

« Odpowiedź #1019 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 16:25:36 »
Do majowych zapowiedzi Egmontu niespodziewanie dołączył zbiorczy album z przygodami Doktora Who, który zapowiadano jeszcze podczas ubiegłorocznej edycji MFKiG.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/doktor-who-dolacza-do-majowych-zapowiedzi-egmontu/

Cieszył się człowiek jak głupi na tego Doktora, a tutaj taka paskudna okładka wybrana przez Egmont. Z tych trzech historii najgorsza niestety...