Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 421891 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3030 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 21:36:27 »
Akurat w tym przypadku to honor nakazywał raczej nie dodrukowywać więcej tej wersji, mimo że ewidentnie nadal by się sprzedawała.
Tak, dobrze, że się nie ugięli i nie dodrukowali tej wersji.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #3031 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:04:06 »
Komiks dostępny w zwykłym wydaniu od dawna, a nie długo również w wersji budżetowej. No idealnie. Tak powinno to wyglądać.

Nie do końca, jeśli wydadzą wersję absolute - a wszystko na to wskazuje - to będzie zawierała 2 wersje kolorystyczne. Na rynku mamy tylko jedną wersję kolorystyczną. Zdaje sobie sprawę, że dla wielu osób nie ma żadnego znaczenia: format, kolory, brak kolorów, a nawet obcięte kadry, albo brakujące strony, ale jest też spora grupa, dla której ma to znaczenia. Przykładowo mi bardziej podoba się oryginalna wersja kolorystyczna.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline komiks

« Odpowiedź #3032 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:07:51 »
Gdyby wersje LIMITED były drukowane w takich nakładach, że starczy dla wszystki, to nie byłyby LIMITED.

Tylko że niektóre Limited były dostępne rok albo dłużej, a 250 sztuk w etui, może nie dotrwać do końca dnia. W limited nie chodzi o to, żeby nie starczyło, tylko że nie będzie dodruków.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3033 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:10:46 »
O to też, ale głównie jak sama nazwa wskazuje o limitowany nakład.
Większość komiksów z limited to była lipa, nie dziwne, ze latami walały się po półkach.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3034 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 00:31:02 »
Nie nadążam za ilością postów tu na forum, a trochę się zgubiłem. Czyli wyjdzie Zabójczy Żart Limited, który będzie zawierał tę samą historię, ale w dwóch wariantach kolorystycznych, TKJ Compact za 45 zł i wciąż będziemy mieć wydanie z kolorami Bollanda za ok 30-35 zł w twardej oprawie?
Kto kupi tego compacta jeśli ten tomik w twardej kosztuje tak mało?
Jaka cena za ten Limited? Kompletnie mnie to nie interesuje, ale do porównania z innymi wydaniami chętnie się dowiem.

Offline komiks

« Odpowiedź #3035 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 00:48:56 »
Ja to rozumiem tak, że głównym celem Compact nie jest bycie alternatywą do zwykłego komiksu, atrakcją jest nietypowa forma, przypominająca pulpowe wydania książkowe.

Offline Konrad

« Odpowiedź #3036 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 02:34:33 »
Nie nadążam za ilością postów tu na forum, a trochę się zgubiłem. Czyli wyjdzie Zabójczy Żart Limited, który będzie zawierał tę samą historię, ale w dwóch wariantach kolorystycznych, TKJ Compact za 45 zł i wciąż będziemy mieć wydanie z kolorami Bollanda za ok 30-35 zł w twardej oprawie?
Kto kupi tego compacta jeśli ten tomik w twardej kosztuje tak mało?
Jaka cena za ten Limited? Kompletnie mnie to nie interesuje, ale do porównania z innymi wydaniami chętnie się dowiem.
Jeśli chodzi o DC Compact to po pierwsze będzie miało okładkowo nie 45zł jak napisałeś, a 24,99zł (czyli w sklepach do dostanie w okolicach 15-17zł). A po drugie to nie będzie tylko Zabójczy żart, ale i Człowiek który się śmieje (od dawna niedostępny), czyli cały tom będzie mieć 210 stron.
https://komiksopedia.pl/tytul/batman-zabojczy-zart-czlowiek-ktory-sie-smieje/

Offline GoNzO

« Odpowiedź #3037 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 04:30:37 »
No i teraz wychodzą z pomysłem 250 sztuk (sic!) Zabójczego żartu.

Zajebiste etui :'(

Elemental i Scream może, a Egmont nie może. Jedyny sens to sprzedaż po 1 sztuce na jakiejś imprezie (choć sam nie bywam), jak oni to chcą dystrybuować?
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline stab

« Odpowiedź #3038 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 05:31:23 »
Pewnie tylko egmont i gildia.

Offline radef

« Odpowiedź #3039 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 09:45:55 »
A po drugie to nie będzie tylko Zabójczy żart, ale i Człowiek który się śmieje (od dawna niedostępny), czyli cały tom będzie mieć 210 stron.
https://komiksopedia.pl/tytul/batman-zabojczy-zart-czlowiek-ktory-sie-smieje/
Najpewniej nie będzie liczyło 210 stron, tylko bliżej 140 stron, bo obstawiam, że w nim pojawi się tylko "Człowiek, który się śmieje", bez dodatkowych zeszytów z tamtego wydania. A przynajmniej na to wskazuje cena.
Ja to rozumiem tak, że głównym celem Compact nie jest bycie alternatywą do zwykłego komiksu, atrakcją jest nietypowa forma, przypominająca pulpowe wydania książkowe.
No właśnie nie - chodzi o wydanie komiksów w cenie, która nie byłaby do uzyskania w innym formacie. Dwa z DC Compact będą kosztować 25 zł, tomy po 250-300 stron będą kosztować 40-45 zł, a ponad 400-stronicowi "Strażnicy" 60 zł. A to wszystko mówimy o cenach okładkowych, od których będą normalne rabaty.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Saruto

« Odpowiedź #3040 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 11:01:10 »
Dla mnie spoko jak jest Limited i wersja zwyczajna. Przecież w obu przypadkach mamy ten sam komiks. Pewnie ten sam przekład będzie. Jakby Broń X od początku tak była sprzedawana, to dalej leżałaby w sklepach.

Offline Juby

« Odpowiedź #3041 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 12:12:39 »
Ciekawe jaka będzie cena tego Zabójczego żartu. Wersja NOIR kosztowała 100 zł, a to było sześć lat temu. Obecne ceny okładkowe są o dobre 10-20 zł wyższe + to będzie grubszy album (152 str. do 112 str.) + w kolorze (droższy druk) + etui. Nie zdziwi mnie nawet 200 zł na okładce, ew. 150 zł bez etui.

Podczas festiwalu kupiłem najnowsze DC Limited:

Nie wiedziałem, że przestali w nich dawać wszytą zakładkę (w NOIRach, które posiadam takowa jest, w Lidze Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie również - dawno temu to odpuścili?), ale wrażenie robi rozkładówka z Grotą Nietoperza:

Ale i tak największą przyjemność sprawił mi ten mniejszy album. Z marszu wiedziałem, że kupię Arkham Pingwina, bo lubię tego typu antologie, dlatego nawet nie sprawdzałem jej zawartości. A tu nie tylko komiksowy debiut postaci, nie tylko Batman #374, czyli uzupełnienie luki z Nocturny i Nocnego Złodzieja od Hachette, ale przede wszystkim bomba:

:D

To jeden z czterech pierwszych komiksów z Batmanem jakiego miałem w swoich rękach! <3
W końcu dowiem się co powinno być w tych chmurkach przy wymianie zdań policjanta z Batmanem, które były puste w TM-Semic ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3042 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 12:42:40 »
@up
Kupiłeś mnie tą uzupełnioną luką w Kolekcji BiZdc

Offline Pestak

« Odpowiedź #3043 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:00:11 »
To jeden z czterech pierwszych komiksów z Batmanem jakiego miałem w swoich rękach! <3
W końcu dowiem się co powinno być w tych chmurkach przy wymianie zdań policjanta z Batmanem, które były puste w TM-Semic

Ten przypadek pokazuje, jak TM-SEMIC potrafił przekuć swoje błędy w sukces. Pamiętam, że potem był konkurs dla czytelników, żeby uzupełnić te dymki :)

Mucho, Egmoncie - uczcie się. Zróbcie też swoje konkursy dla czytelników typu: "Jakich stron/okładek brakuje?", "Jakie rozkładówki są złożone nieprawidłowo?" , "Które fragmenty tłumaczyła sztuczna intelignecja?" itd., itp.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3044 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:21:40 »
Ale i tak największą przyjemność sprawił mi ten mniejszy album. Z marszu wiedziałem, że kupię Arkham Pingwina, bo lubię tego typu antologie, dlatego nawet nie sprawdzałem jej zawartości. A tu nie tylko komiksowy debiut postaci, nie tylko Batman #374, czyli uzupełnienie luki z Nocturny i Nocnego Złodzieja od Hachette, ale przede wszystkim bomba:

Jak do tej pory nawet nie spoglądałem w kierunku tego tytułu tak teraz zacznę hamletyzować... Też mam straszny sentyment do tego zeszytu...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".