Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 458315 razy)

Offline Warpath

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2700 dnia: Nd, 31 Sierpień 2025, 23:31:01 »
Dwa pytania do zorientowanych odnośnie nowości Egmontu:

- Przedwieczni Gillena - jest to reinterpretacja tej samej historii Kirby'ego czy Gaimana? Czy całkowicie nowa opowieść z Eternalsami? Zakładam też, że jest tu jakaś konotacja z zapowiedzianym Sądnym Dniem?

- Injustice: Punkt zerowy - czy ta historia trzyma dobry poziom? Waham się, czy potrzebuję tego tomu jako dopełnienia serii. Wnosi coś istotnego do głównej?

Offline michał81

« Odpowiedź #2701 dnia: Nd, 31 Sierpień 2025, 23:56:46 »
- Injustice: Punkt zerowy - czy ta historia trzyma dobry poziom? Waham się, czy potrzebuję tego tomu jako dopełnienia serii. Wnosi coś istotnego do głównej?
Jest ok, ale poziomem do pierwszych nie dorasta, tylko że spadek jakości już seria zaliczyła po odejściu Taylora. Jest to adaptacja wydarzeń z gry, ale z perspektywy Harley Quinn. Domyka wątki przedstawione w pierwszych 5 latach Injustice i doprowadza do finalnej konfrontacji Batmana z Supermanem. Pomimo że gra była tylko bijatyką, fabularnie była bardzo rozbudowana. Jeśli Egmont zdecyduje się na wydanie Injustice 2 to będziesz mieć dziurę fabularną.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2702 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 09:01:20 »
Grę przeszedłem, wciąż stoi na półce, więc continuum nie stanowi problemu : )

Zatem sobie odpuszczam, skoro to i tak powtórka i do tego prezentowana z perspektywy, dzięki : )

Offline Toranga

« Odpowiedź #2703 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 12:34:44 »
Dwa pytania do zorientowanych odnośnie nowości Egmontu:

- Przedwieczni Gillena - jest to reinterpretacja tej samej historii Kirby'ego czy Gaimana? Czy całkowicie nowa opowieść z Eternalsami? Zakładam też, że jest tu jakaś konotacja z zapowiedzianym Sądnym Dniem?

Przedwieczni to kontynuacja wcześniejszych przygód, będąca jednak nowym początkiem i nowym, oryginalnym spojrzeniem Gillena.
Sądny Dzień to w zasadzie bezpośrednia kontynuacja serii Eternals (za obie odpowiada Gillen).
Teoretycznie można zakończyć czytanie na Przedwiecznych, ale w drugą stronę to nie działa. Tzn. przed Sądnym dniem raczej trzeba przeczytać Przedwiecznych, żeby wiedzieć, o co chodzi.

Jakbyś chciał więcej info, to za mniej więcej dwa tygodnie planuję wrzucić na kanał YT https://www.youtube.com/@czytelniakomiksumiedzykadr3097 omówienie Przedwiecznych i zapowiedź/omówienie Dnia Sądu.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2704 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 14:13:41 »
Okey, dzięki - czyli generalnie to nowe przygody a nie powtórka wcześniejszych schematów wykorzystanych przez Kirby'ego i Gaimana. A dodatkowo musisz-znać przez Sądnym Dniem. To raczej definiuje zakup.

Offline Simon11

« Odpowiedź #2705 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 14:25:55 »
Z Przedwiecznymi jest pewien problem - to komiks tak nudny, że naprawdę ciężko go skończyć.

Z Sądnym dniem jest inny problem - to absolutnie jeden z najgorszych eventów w historii X-Men, niżej miałbym chyba tylko Age of X-Man.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2706 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 14:48:26 »
Hm, Sądny Dzień miałem na liście zakupowej i głównie dlatego patrzyłem w stronę Przedwiecznych (nie bardzo wiem co tu ciekawego mogliby wykreować - postaci są po prostu mało angażujące). Jest aż tak źle?

Offline michał81

« Odpowiedź #2707 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 15:00:22 »
Sądny Dzień jest eventem X-men vs Przedwieczny vs Avengers (A.X.E.: Judgment Day). U nas zrezygnowano z A.X.E.. Ogólnie był oceniany pozytywnie, ale wiadomo nie każdemu może się spodobać. Tu w grę wchodzą kosmiczne byty w postaci Celestiali. Jeśli się nie mylę to Marvel kolejny raz chciał spiąć komiksy z filmami stąd wrzucenie w to Przedwiecznych.

Offline Warpath

« Odpowiedź #2708 dnia: Pn, 01 Wrzesień 2025, 15:41:35 »
Okey, zatem wstrzymam się i poczekam na spływające opinie i recenzje. Nie ma pośpiechu, to nie Lain ; )

Offline Toranga

« Odpowiedź #2709 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 11:59:50 »
Z Przedwiecznymi jest pewien problem - to komiks tak nudny, że naprawdę ciężko go skończyć.

Z Sądnym dniem jest inny problem - to absolutnie jeden z najgorszych eventów w historii X-Men, niżej miałbym chyba tylko Age of X-Man.

Co do Przedwiecznych to w ogóle się nie zgadzam.
Uważam, że to całkiem udana seria i Gillen sporo wyciska z tych postaci.

Natomiast Judgement Day właśnie czytam w Omnibusie i dopóki nie skończę nie będę wydawał opinii. Choć jak na razie oceniam niżej niż serię. Ale mam jeszcze 70-80% do przeczytania.

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #2710 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 15:54:16 »
Skoro trochę o Przedwiecznych poszło, to mam pytanie czy warto wchodzić w nowe tomy Venoma i Moon Knight? Ktoś już czytał? 

Offline panAeL

« Odpowiedź #2711 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 10:57:15 »
Skoro trochę o Przedwiecznych poszło, to mam pytanie czy warto wchodzić w nowe tomy Venoma i Moon Knight? Ktoś już czytał?
Moon Knight przyjemny. Nic wybitnego (zwłaszcza w warstwie rysunków, które momentami przypominały mi jakiś webkomiks), ale czytanie nie bolało.

Venoma nie czytałem.

Jestem w połowie Przedwiecznych i póki co również nie zgadzam się z osobami twierdzącymi, że to nudny komiks :)

Offline eyesore

« Odpowiedź #2712 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 12:51:15 »
Mam za soba MK i szczerze mówiąc wiem że przeczytałem ale o czym to było to już tak średnio, rysunki jak przedmówca stwierdził, taki webkomiks, mocny średniak jakich dużo.
Szczerze mówiąc jak masz coś wybrać do czytania z średniaków to proponuje Redcoat z Nagle, bardzo przyjemne czytadło, jak MK dał bym max 5/10 to za Redcoat uważam 7.5/10.

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #2713 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 19:03:38 »
Dzięki, sporo dają takie informacje w dobie tego, że komiksów coraz więcej i coraz bardziej trzeba ucinać bo i miejsce się kończy i portfel nie z gumy :D (festiwal na horyzoncie) chwilowo chyba się wstrzymam z tymi tytułami, dokończę Daredevila do diabelskich rządów.

Offline michał81

« Odpowiedź #2714 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 19:28:40 »
dokończę Daredevila do diabelskich rządów.
trochę bez sensu, bo zostanie jeszcze jeden tom runu Zdarskiego (lub dwa zależy jak Egmont wyda)