Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418547 razy)

Offline Rotting Hood

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #750 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 16:15:58 »
Czy ktoś wie jaki będzie ten nowy Amazing Spider-Man Korporacja Beyond, czy warto go zbierać jak poprzednią serię skończyłam na Amazing Spider-Man 4 Ścigany?
Zapytam jeszcze o Tytani. Świat Bestii Tom 1 czy można w to wejść nie posiadając i nie czytając Mrocznego kryzysu na Nieskończonych Ziemiach. Posiadam za to Nightwing'a dwa tomy i nie wiem czy też trzeci, który jest opisany "po wydarzeniach z Mrocznego Kryzysu" nie będzie zbyt niezrozumiały?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #751 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 16:49:35 »
Zastanawiam się nad zaczęciem kupowania serii "Batman Ziemia Niczyja". Zawsze się gdzieś przewija wśród tych ocenianych jako lepsze jeśli chodzi o Batmana, a choć Egmont wydaje sporo z tym bohaterem, jakoś większość tytułów już przez lata uzbierałem z tych jednotomowych. Pytanie zatem brzmi, czy opinie o tej serii są uzasadnione i jest, jako całość, dobra i warta zapoznania się? I drugie, jeśli warto to od jakiego momentu wchodzić w serię? Od Knightfall, od Epidemii czy od razu w Ziemia Niczyja Kataklizm?
Od razu zaznaczę, że w czasach TM Semic to głównie Spider Man komiksowy był moim numerem 1, a Batman tylko jako TAS, więc sentymentu do Knightfall zupełnie nie mam i mogę bez żalu odpuścić.
Epidemia oraz Dziedzictwo nie są mi znane wcale, nie wiem więc czy odpuścić czy jednak warto.

Knightfall za mną, bardzo mi się podobało i czytałem z dużo większą przyjemnością niż za czasów TM-Semic. Epidemię i Dziedzictwo proponuję odpuścić,  Ziemi Niczyjej mam pierwszy tom ale jeszcze nie czytałem- po lekturze dwóch wcześniej wymienionych paździerzy muszę zrobić dłuższą przerwę :)

A z zapowiedzi na kwiecień to zawinę Pięć Krain i może kiedyś Bloodborne - czyli jest elegancko.

Offline Saruman

« Odpowiedź #752 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 17:58:37 »
Ja już na starsze rzeczy przestałem na Egmont liczyć i pomimo, ze dużo od nich biorę, to naprawdę nie ogarniam czasem ich polityki. FF to bardzo ważny element świata Marvela, pojawiają się praktycznie w każdym większym evencie, a w tym momencie mamy jedną serię. Już nie wspomnę, że absurdem było, że nie wydali nic przy okazji wydawania Empireum. Dlatego mam dwa omnibusy (Millara i Fractiona) oraz wszystkie trejdy Soula. W zeszłym roku dodrukowali też omnibus Waid'a więc prędzej czy później sobie go kupię i będę miał komplet. A ponadto w lipcu film - idealny moment, żeby coś wydać.

Ja po cichu liczę, że może Fantastyczna Czwórka zajmie miejsce Daredevila, z którym zaczynamy być na bieżąco. Czyli fajne, kompletne wydania runów na twardo (albo i na miękko, dla mnie spoko).
Albo FF Epic Collection.

@UP
Dla mnie zarówno Epidemia jak i Dziedzictwo to świetne komiksy, nie pomijałbym, chyba że ktoś chce mocno ograniczyć ilość zakupów. W takim razie i tak bym coś innego odpuścił, ale co kto woli.
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 18:04:43 wysłana przez Saruman »

Offline Death

« Odpowiedź #753 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 20:12:28 »
Fajne te zapowiedzi na kwiecień. Dla mnie: Homar Johnson, Asteriks Legionista, Lucky Luke: Calamity Jane, Dzieci Belzagora (W dół do ziemi było naprawdę fajne) i chyba Gwiazda Pustyni, choć po Lotce tak się zraziłem do tego scenarzysty, że nie kupuję jego komiksów i omijam szerokim łukiem chociażby Skorpiona. Może się przekonam, bo Gwiazda Pustyni czytana dawno temu mi się podobała.

Offline 79ers

« Odpowiedź #754 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 21:27:22 »
Najważniejszy jest 3 tom Kleksa  ;D ;D

Offline parsom

« Odpowiedź #755 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 21:31:41 »
Gdyby Egmont tego nie spiep... to mogłoby tak być.

Offline michał81

« Odpowiedź #756 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 21:53:45 »
Zapytam jeszcze o Tytani. Świat Bestii Tom 1 czy można w to wejść nie posiadając i nie czytając Mrocznego kryzysu na Nieskończonych Ziemiach. Posiadam za to Nightwing'a dwa tomy i nie wiem czy też trzeci, który jest opisany "po wydarzeniach z Mrocznego Kryzysu" nie będzie zbyt niezrozumiały?
Jeśli będziesz za każdym razem się zastanawiać czy coś zrozumiesz po którymś kolejnym kryzysie/crossoverze/evencie mającym wszystko odmienić w świecie superbohaterskim to nie są to komiksy dla ciebie. Tu albo się w nie wchodzi i czyta (najlepiej od jedynek), albo odpuszcza. Ale odpowiadając na twoje pytania dotyczące Tytanów i Nightwing'a w obu dwóch się odnajdziesz nie znając Mrocznego Kryzysu. Powiem więcej nawet polecam zacząć od przeczytania 3 tomu Nightwing'a (znając wcześniejsze dwa tomy), bo jest to trochę prolog do serii z Tytanami. Natomiast co do Tytanów to jedyne co musisz wiedzieć to, że po wydarzeniach w Mrocznym Kryzysie doszło do rozwiązania Ligi Sprawiedliwości. Liga przestała funkcjonować, a zadanie ochrony świata podejmują się za nich Tytani (i podczas Kryzysu Beast Boy dostał postrzał w głowę stąd opaska na oku w serii Nightwing, ale ona i tak znika w serii Tytanów). Możesz śmiało zaczynać od pierwszego tomu, jedyny problem to że seria jest związana mocno z kolejnym eventem Beast World, który z tego co rozumiem będzie wydany jako część tej serii w kolejnych tomach.

Dodam jeszcze, że polecam wszystkim sprawdzić zeszyt #105 Nightwing'a, który jest narysowany z oczu głównego bohatera, czyli czytelnik ogląda całą historię tak jak widzi ją Dick Grayson.

Egmoncie czekam na wydanie Grayson Superspy omnibus Kinga, oj przydałoby się. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 22:09:08 wysłana przez michał81 »

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #757 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 22:34:02 »
To niestety chłodna kalkulacja. Miejsca na półkach brakuje. Posiadam wszystkie wcześniejsze kryzysy, ten zbierał fatalne opinie więc odpuściłam, coś kosztem czegoś (chociażby nabycie Darkness). Pragnęłabym czytać od jedynek wszystko i posiadać całości, nie pieniądze są tu największym problemem a czas i miejsce. Nagromadzanie się kupki / gruzowiska wstydu. Ja się boję, że życia mi nie starczy by to przeczytać. Przeraża mnie ilość tekstu, który na mnie czeka a fascynują światy do których mogę się udać dzięki temu co już zdobyłam, dlatego chcę posiadać ich więcej i więcej. Ciągle coś wymyślam nowego ale i coś muszę ucinać niestety. W tym, roku doszedł świat Asteriksa, świat z Top Cow, Energon Universe, żółwie... a zaczyna się luty. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, każda nawet najmniejsza uwaga bardzo mi się przydaje.

Offline michał81

« Odpowiedź #758 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:00:57 »
Osobiście nie rozumiem narzekania na Mroczny Kryzys. Na pewno wymaga znajomości Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach, ale mi się czytało jak każdy inny taki Kryzys. Po prostu jest to kolejne superbohaterskie ratowanie świata. Być może nie pasowało czytelnikom, że najbardziej znanych bohaterów usunięto a ich miejsce zajęli bohaterowie z młodszego pokolenia, a patrząc jakie zainteresowanie na forum wywołuje to z kim sypia Jon zamiast tym jak próbuje wejść w buty swojego ojca po jego zniknięciu (bo o tym jest w Kryzysie głównie), to jest trochę dziwne, bo powinien ten komiks się bardziej spodobać. No ale na forum widać wiekszosc uzytkowników plci męskiej woli zaglądać do jego sypialni i dyskutować o tym.
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 23:04:55 wysłana przez michał81 »

Online Xmen

« Odpowiedź #759 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:17:22 »
Oni dla tych wielkich eventów nie potrafią nawet nowej nazwy wymyśli.
DC jak Polska, zawsze w kryzysie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #760 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:21:17 »
Oni dla tych wielkich eventów nie potrafią nawet nowej nazwy wymyśli.

Może mają Kryzys Wyobraźni?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #761 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:23:27 »
Może po prostu warto byłoby darować sobie przerabianie alkowy tej postaci według sztampy postępackiej, a miast tego skupić się na wprawnie rozpisanych scenariuszach, wartych uwagi rozgarniętych czytelników...

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #762 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:30:02 »
Powiem szczerze, że tak jak uwielbiam Supermana od czasów TM-Semic, mimo iż są to naprawdę dobrze napisane historie przez Taylora poprzestałam na pierwszym tomie Syna Kal-Ela. Nie jestem fanką tego co się dzieje z Jonathanem. Taki mamy świat - wiem, ale gdy ja miałam 11 lat i czytałam Śmierć Supermana to z wypiekami łapałam oddech. Jeżeli sobie pomyślę, że mój 11 letni syn zacznie przygodę z komiksem od Syna Kal-Ela i pierwsze z czym się zetknie w ciszy swojej wyobraźni to będzie to o czym wszyscy mówią (oby nie z wypiekami to czytał) to chyba podziękuję za taki przekaz. Natomiast wszystkie inne losy Supermana chętnie śledzę nadal i czekam na Supercorp i Powrót Metallo.

Offline Adolf

« Odpowiedź #763 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 23:39:19 »
Czy ktoś wie jaki będzie ten nowy Amazing Spider-Man Korporacja Beyond, czy warto go zbierać jak poprzednią serię skończyłam na Amazing Spider-Man 4 Ścigany?

Nie ma dobrej odpowiedzi. Z tego co widzę run Spencera Ci nie podszedł. Mi także średnio leży. Jednak wolę te dojrzalsze przygody Pająka z przeszłości... Ale i tak kupuję wszystko co z nim wychodzi. I chętnie sprawdzę czy coś się zmieniło na plus. Nie oszukuję się, Pająk już pewnie nigdy nie będzie odpowiednio poważny i mroczny by spełniał moje wymagania. Z tego co widzę, to także preferujesz ten kierunek. I także sięgasz po Top Cow. Pewnie ta część nas bardziej zadowoli. Przed nami przecież Witchblade...

Offline Warpath

« Odpowiedź #764 dnia: So, 08 Luty 2025, 00:31:35 »
Bankowo:

Gwiazda Pustyni 2
Nightwing 3
Tytani 1
Kleks 3 - chociaż format woła o pomstę
Thor 3

5 krain niestety męczy mnie takie epizodyczne czytanie tej historii. Człowiek zdąży się wkręcić i koniec. Chyba lepiej weszłoby mi integralami.
Punk Rock Jesus i Spider: Beyond- poczekam na pierwsze opinie.
Homar 2 - muszę najpierw nadrobić pierwszy z kupki wstydu i wyrobić sobie opinię