Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417560 razy)

Pestak i 4 Gości przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #555 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:59:58 »
O czym wy piszecie? to jest oparte o zawartość wydania omnibusów
Batman: Road to No Man's Land Omnibus (ISBN 9781779506610)
Detective Comics #719-722, 724-729
Batman:Shadow of the Bat #73-82
Nightwing #19-20
Batman #553-562
Azrael #40, 47-50
Catwoman #56-57
Robin #52-54
Batman:Blackgate Isle of Men #1
Batman Chronicles #12, 14-15
Batman:Huntress/Spoiler #1
Batman:Arkham Asylum - Tales of Madness #1
Batman:No Man's Land Secret Files #1
Batman: No Man's Land Omnibus Vol. 1 (ISBN 1779513224)
Batman: No Man's Land #1
Batman: Shadow of the Bat #83-88
Batman #563-568
Detective Comics #730-735
Azrael: Agent of the Bat #51-57
Batman: Legends of the Dark Knight #116-121
Batman Chronicles #16-17
Young Justice In No Man's Land #1
Robin #67
JLA #32
Nightwing #35-37
Batman: Harley Quinn #1
Catwoman #72-74
part of Batman: No Man's Land Gallery #1 (10 of the 32 pinups)
Batman: No Man's Land Omnibus Vol. 2 (ISBN 1779517149)
Batman: Legends of the Dark Knight #122-126
Azrael: Agent of the Bat #58-61
Batman #569-574
Batman: Shadow of the Bat #89-94
Detective Comics #736-741
Catwoman #75-77
Robin #68-73
The Batman Chronicles #18
Nightwing #38-39
Batman No Man's Land #0
Batman: No Man's Land Secret Files #1

Oczywiście że jest oparte o inne wydanie, wrzucałem rozpiskę o które w temacie o Batmanie:

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman/msg248230/#msg248230

Dostajemy to samo + dodatkowe zeszyty w tomie pierwszym i teraz piątym + nie wiedzieć czemu Egmont pominął jedną okładkę i dostaniemy 1, 2, 3, 5 i 6, a w którym tomie będzie czwarta i czy w ogóle będzie ta grafika, czy inna? Nie wiadomo.
Nie jest to oparte o te wydania.

Edit:
Sprawdziłem. Omnibusy też nie zwierają JLA #32 i Batman: Harley Quinn, czyli tak jak pisałem, polskie wydanie jest bazowane na 7-tomowym wydaniu amerykańskim, tylko Egmont w pierwszym dodał nam cztery zeszyty serii Azrael: Agent of the Bat, aby lepiej to połączyć z Dziedzictwem, a w najnowszym dodadzą nam trzy zeszyty z różnych serii (nie wiem z jakiego powdu).
sprawdź zawrtość jeszcze raz ponieważ jest to co piszesz jest w omibusach
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:49:47 wysłana przez michał81 »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #556 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:10:10 »
TK nie wydałby na twardo. Cały czas mówimy tutaj o serii współczesnej, w środku której znajduje się event ważny dla uniwersum, który czytelnicy Fresha powinni mieć możliwość przeczytania.
Fajnie mieć wszystkie komiksy z danym bohaterem w jednej wielkości, ale te linie wydawnicze czemuś służą i robienie niepotrzebnych wyjątków będzie powodowało tylko nieporozumienia.
Daredevil Zdarskiego to współczesna seria i powinna być wydana jak współczesny komiks. Koniec i kropka.

To twoje zdanie, ja mam inne. Devil's Reign został rozdmuchany przez marvela, równie dobrze mogły by być to kolejne zeszyty DD. Zresztą po Zdarskim wchodzi  Saladin Ahmed i pisze sobie DD całkowicie na boku, omijając eventy marvela.
A jakby było na twardo to czytelnik Fresha nie miał by możliwości przeczytania? No tak, bo by mu twarda okładka nie pasowała do innych komiksów na miękko. Ty patrzysz na siebie, a ja na siebie i tyle.

Nieporozumienia? To dla Egmontu nie problem, wydawał współczesną Ligę Sprawiedliwości, a w trakcie walną grubasa Wojna totalna Rok Łotrów na twardo.

A czy TK by wydał czy nie, to już nie ma znaczenia. To było tylko takie wtrącenie z mojej strony. Bo on zapowiadał, że DD będzie iść na twardo.

Offline eridraven

« Odpowiedź #557 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:31:55 »
Tu raczej chodzi o ceny tektury. Poszły mocno w górę i Wydawcy będą przez to podnosić ceny lub zamieniać na miękką. Oczywiście dotyczy to umów sprzed podwyżki.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Juby

« Odpowiedź #558 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 15:38:10 »
Nie jest to oparte o te wydania.

Czyli całkowicie przypadkiem biorą z nich okładki, a trzy poniższe tomy pokrywają się z amerykańskimi w 100% (no, poza podmienioną okładką w ostatnim, którą wzięli z kolejnego tomu)?

Sorry, ale trzymam się swojego. Egmont bazuje na tym 7-tomowym wydaniu, tylko wzbogaca je gdy uzna to za stosowne. W marcowym tomie o trzy zeszyty obecne w drugim Omnibusie, a w Kataklizmie o cztery zeszyty serii o Azraelu, których nie było w żadnym innym wydaniu.

« Odpowiedź #559 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 16:26:55 »
Czyli całkowicie przypadkiem biorą z nich okładki, a trzy poniższe tomy pokrywają się z amerykańskimi w 100% (no, poza podmienioną okładką w ostatnim, którą wzięli z kolejnego tomu)?

Sorry, ale trzymam się swojego. Egmont bazuje na tym 7-tomowym wydaniu, tylko wzbogaca je gdy uzna to za stosowne. W marcowym tomie o trzy zeszyty obecne w drugim Omnibusie, a w Kataklizmie o cztery zeszyty serii o Azraelu, których nie było w żadnym innym wydaniu.
Ale Michał mówi o zawartości zeszytowej, a tej bliżej do wydań z Omnibusów, niż tych 7 tomach. Jedynie co je łączy to faktycznie identyczne, bądź zbliżone okładki. Zeszyty to już właśnie Egmont sam składa i najbardziej sugeruje się Omnibusami - tutaj dokłada zeszyty Azraela, tutaj Batman: Harley Quinn, w kolejnych tomach może też jeszcze coś dodać.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online michał81

« Odpowiedź #560 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 16:55:33 »
Nie bądź bazylem i nie szerz dezinformacji jak on to robi. Powtórzę jeszcze raz nasza edycja jest oparta o zawartość omnibusów. Co sam kolejny raz potwierdzasz przytaczając brakujące zeszyty których nie ma w prezentowanym kolejny raz przez ciebie wydaniu. Jakie okładki Egmont używa to jest już jego sprawa.

Offline Juby

« Odpowiedź #561 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 17:11:25 »
@wayne_collector
Ale do dzisiejszej zapowiedzi wydaniom Egmont nie było i wcale nie jest bliżej do omnibusów, są niemal 1 do 1 jak wydania, które wrzuciłem + te 4 zeszyty Azraela (których w omnibusach też nie ma!).
I nie, okładki to nie jedyne co je łączy, polskie tomy są wydawane dokładnie tak samo jak to 7-tomowe wydanie, które linkowałem, bądź je poszerza (na ten moment 2 z 5 dostało poszerzenie).
Zerknij sobie na spis zawartych w nich zeszytów: tom 1 u nas to 100% amerykańskiego + 4x Azrael, tomy 2-4 to 100% ta sama zawartość co w tomach 2-4 amerykańskich (tylko w czwartym Egmont dał okładkę tomu 5), a w tym najnowszym też daje to samo + 3 zeszyty zaczerpnięte z omnibusa (i okładkę z amerykańskiego tomu szóstego nadal zapominając o tej z czwartego). W szóstym tomie Egmontu na 100% będzie: Azrael: Agent of the Bat #58, Batman #569-571, Batman: Legends of the Dark Knight #122-124, Batman: No Man’s Land Secret Files #1, Batman: Shadow of the Bat #89-92, Detective Comics #736-738 i Robin #68-72 + ewentualnie jakiś bonus jeśli Egmont dorzuci coś z późniejszych wydań, lub w ogóle coś czego nigdy nie było w zbiorczych. Jeśli Egmont nie bazuje na tym co twierdzę, to skąd to wiem?* Jeśli Egmont nie bazuje na tym co twierdzę, to czemu w żadnym z pięciu dotychczasowych tomów nawet jeden zeszyt z wydania amerykańskiego nie wystąpił u nas w innym numerze (nie przeszedł na przykład na późniejszy)?

* zapisz sobie tego posta i sprawdź gdy NML6 trafi do ich zapowiedzi (mam nadzieję, że wyjdzie w czerwcu).

Online michał81

« Odpowiedź #562 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 19:58:55 »
Nadal się zastanawiam kto wpadł na tak głupi pomysł, aby wydawać Daredevila na miękko. Po rozpisce Michała widać, że to grubasy. Chociaż moim zdaniem Devil's Reign wydadzą osobno, bez numerku na grzbiecie. TK wydał by na twardo.
Tylko jest mały problem, bo Daredevil: Woman Without Fear to są tie-iny do tego eventu i wydanie Daredevil (vol. 6) #31–36 jako osobnego tomu jest bez sensu ze względu na objętość (Devil's Reign to tylko jakieś 200 stron), wg mnie będzie to w ten sposób, chociażby dlatego, że podobnie wydano Shadowland.

Jedynie co dostaniemy dodatkowo powiązane z tym eventem to zeszyty Moon Knighta od Jeda MacKay (#8 oraz tie-in), którego to Egmont zapowiedział na emefce (oczywiście jak Egmont nie zapomni o Devil's Reign: Moon Knight, który nie jest zebrany w zbiorczych tpb, a w omnibusie, to wtedy będzie tylko #8).

Mnie bardziej zastanawiam czy puszczą po Devil's Reign serię Punisher od Jasona Aarona ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Styczeń 2025, 20:06:19 wysłana przez michał81 »

Offline badday

« Odpowiedź #563 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 20:08:46 »
A czy już wiadomo co będzie po Ziemi Niczyjej? Pójdą dalej?

Offline Kvothe

« Odpowiedź #564 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 20:10:27 »
Bardziej mi chodzi o to, że wydadzą Devil's Reign tak jak Króla w czerni Catesa. Bez numerku na grzbiecie, aby ci co nie zbierają DD mogli przeczytać sam event i tylko niezbędne zeszyty do niego.
A z tie-inów dostać możemy jeszcze: DEVIL'S REIGN: X-MEN #1-3, DEVIL'S REIGN: SPIDER-MAN. Bo dorzucą to do regularnych serii.

Też się zastanawiam czy wydadzą Punishera "ninja" od Aarona. I czy na twardo czy nie, bo Punisher też u nas tylko na twardo wychodzi.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Styczeń 2025, 20:19:01 wysłana przez Kvothe »

Online michał81

« Odpowiedź #565 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 20:25:42 »
Bardziej mi chodzi o to, że wydadzą Devil's Reign tak jak Króla w czerni Catesa. Bez numerku na grzbiecie, aby ci co nie zbierają DD mogli przeczytać sam event i tylko niezbędne zeszyty do niego.
A z tie-inów dostać możemy jeszcze: DEVIL'S REIGN: X-MEN #1-3, DEVIL'S REIGN: SPIDER-MAN. Bo dorzucą to do regularnych serii.
No chyba że Daredevil: Woman Without Fear połączą z Devil's Reign X-men, co może fabularnie miałoby jeszcze sens pod kątem Elektry.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #566 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 21:10:48 »
Saga Klonów to wybitna historia, którą każdy fan superhero powinien znać i mieć w kolekcji.

Ponadto, w kręgu moich zainteresowań znajduje się Daredevil, bo miękka okładka to znakomity wybór! Będzie przynajmniej nieco odmiennie w stosunku do poprzednich runów, a i zaoszczędzi się całe 10 złotych.

No i oczywiście Batman: Ziemia Niczyja, bo komiksy o tym bohaterze wychodzą w Polsce bardzo rzadko, więc każdy tytuł warto brać.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #567 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 21:19:16 »
Saga Klonów to wybitna historia, którą każdy fan superhero powinien znać i mieć w kolekcji.
Ty tak na serio?

Offline death_bird

« Odpowiedź #568 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 21:54:31 »
Przecież z każdego jednego zdania wylewa się sarkazm...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #569 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 22:05:48 »
Przecież z każdego jednego zdania wylewa się sarkazm...
Mam nadzieję, chociaż już nie takie rzeczy na tym forum czytałem:)