Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 449651 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 15:15:15 »
Jeśli pomijasz różnorodność tytułów w obu Kolekcjach Hachette, to tak ty to widzisz. Dla mnie nie tylko ta dwójka. To, że Egmont jest pasywny i wydaje "bezpiecznie", niech nie zasłania całego pejzażu superhero w Polsce.
pytanie z tegorocznej emefki o ryzkowny komiks superhero wydawany przez Egmont
"Czy będziecie kontynuować Ptaki Nocy'
odpowiedź
"Seria nie będzie kontynuowana, bo zalega 2 tomy na magazynie"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 15:51:01 »
@UP
Zapamiętaj to proszę, gdy znowu zechcesz napisać, że Kolekcje są złe, bo urywają runy/serie po dwóch tomach. Nie tylko one.

W BiZDC wyszły 3 tomy z Ptakami Nocy. Szkoda, że wśród nich znalazł się "Wielkie Umysły Myślą Podobnie", który powtarzał nie całą zawartość 1 tomu Egmontu. Mogliby wydać od razu zeszyty/trejd po 2 tomie Egmontu. W sumie zabrakło tylko jednego grubaska i można by zakończyć run Simone po polsku.

Co do zalegania - Catwoman Brubakera i Cooke'a też do dziś jest spokojnie dostępna. Wszystkie 3 tomy można kupić. Simone się nie udało. W ogóle superhero kobiece w Polsce ma mniejsze przebicie i zainteresowanie, o czym świadczą ciągle anulacje serii z Wonder Woman. Szkoda, że Hachette w BiZDC, tak jak Eaglemoss w WKKM zdubluje ten komiks z Catwoman. Akurat tutaj DC Deluxe było lepsze.

Offline deFranco

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 18:13:32 »
Jeśli LiT będzie pędził do przodu jak pędzi, to w moim przypadku zachodzi obawa, że 2025 rok będzie
pierwszym od dawna, gdzie najwięcej komiksów kupionych nie będzie z Egmontu.

Z nowych rzeczy tylko Punisher, Fury, na 80% Jesus, do przemyślenia Lasy Opalu.
Z kontynuacji, 1629, Skorpion, Wolverine epic. I to w zasadzie wszystko  :(

Od lat czekam na Lobo, Tomb of Dracula ;), Rozbitkowie z Ythaq.  Kolejny rok bez kontynuacji Kenii (to już zalatuje lekceważeniem).
Z Heroin przyjąłbym coś z: Red Sonja, Black Cat, Zatanna.

Frankofony i klasyka nie superhero, bieda.
Strasznie dużo komiksu dziecięcego i familijnego  :-\
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline michał81

« Odpowiedź #273 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 18:24:01 »
Frankofony i klasyka nie superhero, bieda.
Strasznie dużo komiksu dziecięcego i familijnego  :-\
Bo cieszy się dużą popularnością. Kolejki do autorów komiksów dziecięcych biły na festiwalu rekordy. Wydawane Delisie to jest ewenement na miarę serii WITCH z początku lat 2000.
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 19:30:37 wysłana przez michał81 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #274 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 19:40:18 »
Popularność komiksu dziecięcego i familijnego to dobra wiadomość, nie ma co się tym zrażać nawet jeśli nie ma się nikogo w domu kto byłby ich odbiorcą.

Poskładałem sobie w głowie różne wiadomości i zdjęcia slajdów od kolegów dotyczące frankofonów.
Kontynuacje:
  • XIII - będą kolejne zbiorcze po tworzonych przez van Hamme'a co do Mystery nie ma decyzji
  • LEO - Bellatrix (być może seria będzie krótka jak Neptun czyli 2 albumy)
  • 1629
  • 5 Krain
  • Świat Akwilonu - 12 albumów na rok. Biorąc pod uwagę że w FR w 2023 wyszło 12 albumów, a w tym roku już 9 to średnio widzę tempo doganiania.
  • Świat mitów - Midas, Apollo, Atena
  • Marini - Skorpion tomy 13 i 14 oraz Gwiazda Pustyni zbiorczy tom 2
  • Agata Christie - Rendez-vous à Bagdad
  • Sambre - Wznowienia i coś nowego czyli zapewne tom 7 i 8 głównej serii. Co prawda niby są jeszcze dostępne wszystkie tytuły, ale może są na wykończeniu
  • Asteriks - 12 albumów na rok
  • Lucky Luke - oprócz zwykłych albumów Choco-boys z tej samej serii co Lucky Luke na siodełku
  • Yakari - zapowiedziano 3 albumy
  • Idefiks i nieugięci
  • Adaptacje literatury - Ostatni Mohikanin, Katedra Marii Panny w Paryżu, Wojna i Pokój
Nowości
Luźne info i moje dywagacje
  • Nad tytułami ze świata Troy się zastanawiają czyli nie brzmi to dobrze szczególnie że brakuje 4 one shotów które można by włożyć w jeden integral i dwóch zbiorczych po 2 albumy.
  • Brak informacji o Kenii niekoniecznie musi znaczyć że nie wyjdą być może chcą najpierw wydać wszystko z linii Aldebarana
  • Rozbitkowie z Ythaq, a zapewne i inne tytuły z Fantasy Komiks są rozpatrywane póki co Lasy Opalu
  • Jakbym miał obstawiać kolejnym tytułem Mariniego będą Drapieżcy nic nowego o Orłach Rzymu nie było mówione

Ogólnie jeśli idzie o tą niszę Egmontu można powiedzieć że kontynuacjami stoją co niekoniecznie jest czymś złym bo mało jest wydawców którzy by się mogli podjąć wydawania długich serii. Mimo wszystko brakuje trochę nowości dwa one shoty i jedne Lasy Opalu wydają się trochę skromne. (Większości tytułów familijnych nie znam więc pozwoliłem sobie wymienić tylko te które znam lub chociaż kojarzę)
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 19:45:09 wysłana przez Dracos »

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #275 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 19:57:22 »
Ta popularność komiksu dziecięcego nie powinna cieszyć bo przypominają się lata 2008-2012.

Offline Rapanui

« Odpowiedź #276 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:13:22 »
  • Brak informacji o Kenii niekoniecznie musi znaczyć że nie wyjdą być może chcą najpierw wydać wszystko z linii Aldebarana
Słabo to wygląda. Minęło już 5 lat i na chwilę obecną brak jakiejkolwiek informacji co planują w przyszłości z tą serią. Taki stan rzeczy to raczej nie dlatego że chcą to wydać. Powiedziałbym raczej że wręcz przeciwnie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #277 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:14:03 »
W latach 2008-212 nie było tylu mniejszych wydawnictw zapełniających niszę komiksu nie-dzięcięcego. Dla mnie Egmont może pójść całkowicie w ten segment - bez różnicy czy dany komiks stoi u mnie na półce z logiem Egmontu czy innego wydawnictwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #278 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:22:16 »
Słabo to wygląda. Minęło już 5 lat i na chwilę obecną brak jakiejkolwiek informacji co planują w przyszłości z tą serią. Taki stan rzeczy to raczej nie dlatego że chcą to wydać. Powiedziałbym raczej że wręcz przeciwnie.

Nie mówię że nie i być może masz rację. Natomiast pamiętam że w którymś materiale z YT czyli względnie niedawno TK mówił że będzie kontynuacja Kenii.
@misiokles Różnica jest tylko w cenie mimo wszystko Egmont dzięki swoim nakładom dalej oferuje najniższą plus nie trzeba się spieszyć z zakupem ;)

Online lis22

« Odpowiedź #279 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:27:46 »
Ja zbieram komiks dziecięcy i młodzieżowy dla siebie ( Smerfy, Yakari, Luca, Garfield, Kaczki, Koń by się Uśmiał, Kamila i Konie, Asterix, Idefix i Nieugięci, Ptyś i Bill, Witch, itp. ) i jestem zadowolony, że Egmont tyle tego wydaje, choć sporo poubijał, jak Dziobak Toto czy O Czym Szumią Wierzby, mam nadzieję, że Borsuk i Lisica jednak zostaną ;)

Superhero wydaje jeszcze Mucha, są kolekcje a komiksu dziecięcego i młodzieżowego chyba poza Egmontem nie ma a w latach 80.tych i 90.tych było tego sporo.

Offline michał81

« Odpowiedź #280 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:39:49 »
Superhero wydaje jeszcze Mucha, są kolekcje a komiksu dziecięcego i młodzieżowego chyba poza Egmontem nie ma a w latach 80.tych i 90.tych było tego sporo.
co a herezje tu czytam, komiksu dziecięcego i młodzieżowego chyba poza Egmontem nie ma? a sprawdzałeś ofertę Kultury Gniewu dokładnie Krótkie Gadki? a komiksy Bum Projekt który wrócił z Mysią Strażą (i miał też komiks o Minionkach), a widziałeś zeszyty Ongrysa (Piraci z Wysp Szczęśliwych,  Nieustraszeni Łowcy Strachów) oraz od niego Tytusa, Romka i A'Tomka i nowe komiksy Baranowskiego? nie opowiadaj bajek

jak chcesz komiksy dla młodzieży to sprawdź ofertę Młodego Booka, albo komiksy z wydawnictwa Jagura (Heartstopper sprzedaje się w takich ilościach że superbohaterowie to się chowają)
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:42:56 wysłana przez michał81 »

Online lis22

« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 20:47:24 »
Z Bum Projekt mam tylko Mysią Straż i nie jest to komiks dla dzieci ;)
Poza Egmontem i Muchą najwięcej komiksów kupuję z wydawnictwa Lost in Time i choć są tam komiksy z kreską niby dla młodszego odbiorcy ( np. antropomorficzne wersje "Wyspy Skarbów" i "Dzieci Kapitana Granta" ) to też nie są to komiksy dla dzieci.
Egmont wydaje jednak znane serie, jak właśnie Smerfy, Yakari, Kaczki, Garfield, itp.

Offline michał81

« Odpowiedź #282 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 21:13:36 »
podałem ci konkretne tytuły a ty mi pisze jakieś bajki, że nie ma komiksów dla dzieci i tylko Egmont je wydaje

czytałeś Ryjówka Przeznaczenia?

Detektywa Misia Zbysia?

Wrzaskuna?

Tymka i Mistrza?

Wielkiego Złego Lisa?

Kalinkę?

Bajkę na końcu świata?

i jeszcze trochę innych rzeczy które wydaje Kultura Gniewu?

Offline Death

« Odpowiedź #283 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 21:23:43 »
Ja kupuję dla siebie Hotel Dziwny. :D

Online lis22

« Odpowiedź #284 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 22:42:00 »
Z wymienionych mam Wielkiego Złego Lisa i muszę kupić ten drugi, świąteczny komiks.