Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414787 razy)

Offline Klima

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #255 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 11:21:50 »
A dobrze widzę że oprócz runu Duggana w X-men dostaniemy też Immortal X-men Kierona Gillena?

Offline Smok

« Odpowiedź #256 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 11:54:27 »
Już zrobiło to kilka osób, ale miłych słów nigdy za wiele. Osoby zamieszczające zdjęcia w tym temacie (z michał81 na czele) - dziękuję Wam! W tym roku nie mogłem dotrzeć na MFKiG i niezmiernie cieszę się z Waszych fotek oraz doniesień z panelu Egmontu.

Jeśli chodzi o zapowiedzi:

- jeśli chodzi o Marvela/DC, to sporo interesujących mnie tytułów od tych wydawnictw kupuję w oryginale, więc mało co znalazłem tu dla siebie, ale oferta wydaje się całkiem zadowalająca (zwłaszcza powody do radości powinni mieć miłośnicy Spider-Mana i Batmana). Na pewno sięgnę po "Challengers of the Unknown", bo Sale'a dobrze się ogląda w powiększonym formacie. A skoro o formatach mowa, to szkoda, że z powodu standardowych rozmiarów odpuszczę sobie nowe wydanie "For All Seasons" - w oryginale wersja Deluxe nie jest łatwo i tanio dostępna i w tej kwestii liczyłem na Egmont. No nic, zostanę z tym, co mam.
- cieszy sięgnięcie po pominięte wcześniej komiksy Star Wars i ogólnie zadowolenie wywołuje też ilość zapowiedzianych tytułów;
- "Lady Baltimore"! W ubiegłym roku podczas panelu zapytałem o ten tytuł i super, że jednak będzie u nas wydany;
- drugi tom "Sir Edward Grey. Łowca Czarownic" - coś na jego temat padło? Nie widzę okładki i teraz zastanawiam się, czy pojawi się pod koniec 2025 czy może zleciał na 2026r;
- nowy "Cyberpunk 2077" był co prawda pewniakiem, ale szalenie lubię to uniwersum i cieszę się, że "Kickdown" pojawi się raczej wcześniej niż później (skoro są to zapowiedzi na 3/4 roku);
- z frankofonów najbardziej ciekawią "1629" oraz "Skorpion" i "Gwiazda pustyni". Swoją drogą, została poruszona sprawa "Orłów Rzymu" czy temat przemilczano?

Offline Brzon

« Odpowiedź #257 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:06:57 »
a jakiego innego epika byś chciał? X-men? nie da rady temat tych epików wałkujemy do czasów prehistorycznych ;)
Daredevil po Millerze. Akurat zrobi się miejsce w HC skoro D. przechodzi do wydań miękkookladkowych :D

Offline michał81

« Odpowiedź #258 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:15:08 »
Daredevil po Millerze. Akurat zrobi się miejsce w HC skoro D. przechodzi do wydań miękkookladkowych :D
i z tym się zgadzam, to byłaby najelepsza opcja

Offline NuoLab

« Odpowiedź #259 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:26:23 »
No i legancko - XIII, Kajtek i Koko, Lucky Luke i nowy Asterix na miękko. Wygaszanie zbieractwa w toku co cieszy mnie i moje półki.

Offline Brzon

« Odpowiedź #260 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:37:38 »
Cały czas nie rozumiem, dlaczego Egmont nie ruszył z marvelowskimi komiksami o Obcym i Predatorze. Obie marki mocno rozpoznawalne, wydawane już w PL. E. wydaje sporo innych filmowych marek, a tu cisza. Bez sensu.

Offline LukCook

« Odpowiedź #261 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 12:43:00 »
Cały czas nie rozumiem, dlaczego Egmont nie ruszył z marvelowskimi komiksami o Obcym i Predatorze. Obie marki mocno rozpoznawalne, wydawane już w PL. E. wydaje sporo innych filmowych marek, a tu cisza. Bez sensu.

Też tego nie rozumiem. Dodatkowo mają ogarnięte komiksy z czasów Dark Horse przez Scream, więc mogliby wejść w Marvel bez większego bagażu.

Offline michał81

« Odpowiedź #262 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:00:46 »
(z michał81 na czele)
oj tam oj tam, od kilku lat mam sensowny telefon żeby robić te zdjęcia, więc jak jestem to wrzucam je na forum

mogę tylko dać kilka uwag jak ktoś chce robić takie relacje
- nie siadać w pierwszych rzędach, może i dobrze wszystko widać, ale do robienia zdjęć jest za blisko
- nie siadać po bokach raczej bliżej środka bo wtedy zdjęcia nie wychodzą pod kątem (czasem można to zniwelować siedając dalej niż w pierwszym rzędzie)
- robić dużo zdjęć, bo jedno może być za mało i często może się nie udać (ktoś z przodu zasłoni, będzie rozmazane)
- nie umieszczać na bierząco zdjęć na forach czy w socialach bo nie ma na to czasu, jeśli tak ktoś zrobi to na 100% pominie jakiś slajd, na to przyjdzie czas później
- nie odbierać telefonów jeśli tak ktoś zrobi to na 100% pominie jakiś slajd

pomimo tych rad zawsze coś się wywali (mi w tym roku wyszło jedno rozmazane zdjęcie - choć robiłem je 3 razy - i jeden slajd przegapiony po telefon zadzwoni i odebrałem

jest jeszcze jedna ważna rzecz odnośnie spotkania z Egmontem ale o to pytajcie @wayne_collector może wam ją zdardzi ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:18:44 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #263 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:25:34 »
wyglada na to ze nasz rynek stoi - super hero, komiksem mlodziezowym i manga... w sumie dogonilsmy pod tym wzgledem zachod ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline michał81

« Odpowiedź #264 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:26:26 »
Stoi Batmanem i Spider-manem. 😉 z tym superhero to bym tak nie przesadzał.

Offline xanar

« Odpowiedź #265 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:28:15 »
A na zachodzie to jest inaczej, jaszcze można do tego dodać X-men.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #266 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:32:23 »
U mnie tradycyjnie kupuję tylko Świat Mitów, a z superhero to co bym ewentualnie kupił już mam od paru lat w anglojęzycznych tomach.

« Odpowiedź #267 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:32:39 »
jest jeszcze jedna ważna rzecz odnośnie spotkania z Egmontem ale o to pytajcie @wayne_collector może wam ją zdardzi ;)
To może bliżej kolejnej Łodzi, żeby zostawić sobie jakiegoś asa w rękawie   ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #268 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 14:54:37 »
wyglada na to ze nasz rynek stoi - super hero...

No i tak powinno być. Jaki problem? To superhero i kaczki Disneya zaczęły rozwijać nasze komiksowo w latach 90-tych. Wielu forumowiczów wyrosło wtedy na tych zeszytówkach. Nic więc dziwnego, że 30 lat później dalej kupują ten gatunek.

z tym superhero to bym tak nie przesadzał.

Jeśli pomijasz różnorodność tytułów w obu Kolekcjach Hachette, to tak ty to widzisz. Dla mnie nie tylko ta dwójka. To, że Egmont jest pasywny i wydaje "bezpiecznie", niech nie zasłania całego pejzażu superhero w Polsce.

Offline lis22

« Odpowiedź #269 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 15:13:17 »
Ja zaczynałem od Kajko i Kokosza, Tytusa, Kleksa, Thorgala, Hugo, itp. Jednak lata 90.te to były właśnie komiksy Disneya i superhero i nie oszukujmy się, to dzięki sukcesowi i popularności superhero, głównie MCU, komiks w Polsce w 2015 roku miał swój renesans i teraz jest aż tyle serii, nie tylko superhero ale bardzo różnych.