Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 455115 razy)

Offline eyesore

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2505 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 12:58:32 »
człowiek wchodzi na forum po dobie nieobecności, nowe 5 stron w wątku Egmontu, myśli sobie, "o, może wrzucili nowe zapowiedzi albo coś fajnego ogłosili" a tu dalej o mieleniu, i debilach, ech...

« Odpowiedź #2506 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 13:16:04 »
Kolego, pora ochłonąć. Myślę, że wpadłeś w jakiś amok. Wayne vs Userzy Komikspec. Każdy z nas chce komiksów idealnych jak ze Studia Lain, ale nie każdy z nas chce być dymany przez wydawnictwo. Reagując impulsywnie stajesz się tylko obiektem drwin i ataków. Prawda jest taka, że Egmont dał ciała i ich oświadczenie nie było zadowalające. Fani są zawiedzeni. Każdy liczył, że największe polskie wydawnictwo pokaże klasę jakiej nie pokazała Mucha, a tu śmieszne dodatki, prawdopodobnie doczepiane karteczki... Bazyl na szczęście odpoczywa od forum, ale w swoim wypełnionym komiksami Egmontu pokoju siedzi i się leje ze śmiechu. Gdyby mógł coś napisać, to by sobie nieźle poużywał.

A co Ty masz z tymi kobietami? Napisałem Ci, że nie zamierzam Ci wypominać i kiedyś napisałem, że doświadczenie przyjdzie z czasem. Każdy jest młody i naiwny, nie ma się czego wstydzić.
Ależ ja jestem spokojny, to wy mimo, że nawet nie wiecie jak będzie to wyglądać już z góry Egmont krytykujecie, mimo, że nawet nie znacie zapisów licencyjnych. Ja i Michał mówimy wam twardo, że zapewne był tam zapis uniemożliwiający zmielenie nakładu - co wy na to? Wiecie lepiej od wszystkich, że na pewno tak nie było, my mamy rację, a w nie  ::)
I ponownie, rozmowa o Panini to temat rzeka, to nie jest rzecz na jedną wiadomość, a ja też mam swoje rzeczy do zrobienia, żeby teraz pisać jakieś 20 długich wiadomości o tym.
I tak samo wasze teorie odnośnie jak to będzie wyglądać - utwierdziliście się w przekonaniu, że będzie to zrobione po taniości, że na pewno to będą luzem karteczki (na podstawie czego? Strażników sprzed 20 lat? Nie no, wow, nie to, że od tego czasu wszystko poszło do przodu, ale co tam)
A już Adolf twoich teksów do mnie o kobietach i naiwności to zwyczajnie twoje teksty są żenujące. Tak, ja naiwny wierzę, że każda dziewczyna jaką poznałem na studiach skrycie pragnie być w związku z 30 lat starszym gościem. Chwila, jak to są w związku z chłopakami w swoim wieku? Jak to randkują z innym ludźmi ze studiów?  :o Nie no, pewnie, to tylko udawane. To ty teraz zaczynasz jakieś teorie spiskowe znów na temat kobiet, i jeszcze mi wyjeżdżasz, że niby jestem naiwny i z wiekiem zobaczę jak jest naprawdę. Hahaha nie no, niesamowite, odklejenie z twojej strony teraz osiągnęło zenitu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Dracos

« Odpowiedź #2507 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 13:37:09 »
człowiek wchodzi na forum po dobie nieobecności, nowe 5 stron w wątku Egmontu, myśli sobie, "o, może wrzucili nowe zapowiedzi albo coś fajnego ogłosili" a tu dalej o mieleniu, i debilach, ech...

Też czekam aż ten żar świętego oburzenia się wypali i jakieś nowe tematy będą poruszane.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2508 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 13:50:50 »
Gdybym dostał sygnał, że nie jest planowane naprawienie tego problemu i mam się zadowolić tak jak jest - bym pewnie zwrócić. Ale gdybym otrzymał komunikat, że za jakiś czas wróci 2 sezon w sprzedaży z dodatkiem w postaci dodatkowej płyty gdzie jest ten odcinek poprawnie z dźwiękiem - zwróciłbym i potem kupił to wydanie z dodatkiem.
Tak jest w tym przypadku - Egmont wyda ten komiks znów, z dodatkiem, więc na huk mam zwracać poprzedni tom jaki jest dobrze wydrukowany?

Chyba raczej dodatkiem w postaci plyty CD i teraz zsynchronizuj sobie w domu odtwarzacz DVD z CD to bedziesz mogl posluchac co mowią bohaterowie w serialu :)

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2509 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 14:31:01 »
Jeżeli był zapis zakazujący zmieleniu nakładu czyli co...z góry wiedzieli że zjebali? Bo jak można załączyć tak absurdalny zapis?

Offline _Paweł

« Odpowiedź #2510 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 14:48:27 »
Wiem, jak będzie. Dołączą jeszcze raz te źle wydrukowane kartki, tylko na odwrót, do tego taśmę przezroczystą i można będzie sobie ładnie skleić. Tak, żeby i z jednej i z drugiej ładnie wyglądało. W ten sposób będziemy mieli każdą dwustronicową grafikę podwójnie. Taki dubel w komiksie. Już się nie mogę doczekać.
A tak serio, to z punktu widzenia mnie, niedzielnego czytacza, to solidny rabat i bym brał.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2511 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 16:53:48 »
W sumie ani jedna ani druga strona nie zna zapisów licencyjnych. Wiadomo Michał zawsze napisze, że rozmawiał z kimś z wydawnictwa itd itp ale dalej prawdy nie zna. Stało się trudno, poczekajmy na "dodatki", nie ma co dalej drążyć. Kręcimy się w kółko.
Wayne napisz nam jak funkcjonuje panini, żeby odbić trochę od tego, że Egmont nie podołał jako największy wydawca. Pamiętasz jeszcze?
Teraz mnie naszło, to złe panini wcisnęło egmontowi taką umowę i specjalnie podrzuciło im złe pliki  ;D MUREM ZA EGMONTEM xd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #2512 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:30:43 »
Wiem czy nie wiem, forum jak widać wie lepiej. Zresztą takich rzeczy się nie dyskutuje publicznie  :P

Offline Xmen

« Odpowiedź #2513 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:36:41 »
Chłopie zlituj się. Jak się nie dyskutuje to nie zaczynaj.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #2514 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 19:21:25 »
W sumie ani jedna ani druga strona nie zna zapisów licencyjnych. Wiadomo Michał zawsze napisze, że rozmawiał z kimś z wydawnictwa itd itp ale dalej prawdy nie zna. Stało się trudno, poczekajmy na "dodatki", nie ma co dalej drążyć. Kręcimy się w kółko.
Wayne napisz nam jak funkcjonuje panini, żeby odbić trochę od tego, że Egmont nie podołał jako największy wydawca. Pamiętasz jeszcze?
Teraz mnie naszło, to złe panini wcisnęło egmontowi taką umowę i specjalnie podrzuciło im złe pliki  ;D MUREM ZA EGMONTEM xd
Ale wy wiecie, że to na pewno będą luzem kartki, na podstawie w sumie jednego komiksu sprzed 20 lat. Wooow ;) i Michał tylko powiedział co usłyszał po rozmowie z kimś, nigdzie nie powiedział, że tak musiało być w 100% w tym przypadku
I mówiłem ci już, ale powtórzę się - zwyczajnie mam swoje inne rzeczy do roboty niż ci teraz pisać rozprawkę na 20 wiadomości o tym jak to działa.
Sociale:

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2515 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 19:33:53 »
Ale wy wiecie, że to na pewno będą luzem kartki, na podstawie w sumie jednego komiksu sprzed 20 lat. Wooow ;) i Michał tylko powiedział co usłyszał po rozmowie z kimś, nigdzie nie powiedział, że tak musiało być w 100% w tym przypadku
I mówiłem ci już, ale powtórzę się - zwyczajnie mam swoje inne rzeczy do roboty niż ci teraz pisać rozprawkę na 20 wiadomości o tym jak to działa.
To po co zaczynasz te swoje wywody o Panini, jak teraz się wykręcasz? To może zamiast tłuc posty, jeden za drugim, podzielisz się z nami to tajemną wiedzą, którą posiadasz?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2516 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 20:16:00 »
Koleś od ponad doby pisze wiadomość za wiadomością, a jak trzeba napisac coś konkretnego to nagle nie ma czasu.
Wayne wiem, że nie wiesz co to rozprawka. Ty nie masz napisać rozprawki, tylko przedstawić rzekomą wiedzę którą posiadasz na temat tego jak działa panini.
Bo swoje rozważania i domysły to już od kilku stron przedstawiasz.

Offline celtic

« Odpowiedź #2517 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 21:42:44 »
Czy nie było w przeszłości że Nocturno Sandovala miało źle wydrukowane strony? Komiks wrócił do drukarni i strony były wycinane i ponownie wklejane. Pamięta ktoś tą sytuację?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

« Odpowiedź #2518 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 22:33:18 »
Panini swego czasu, dokładnie jakoś w okolicach WKKM myślało czy w Polsce nie wydawać bezpośrednio Marvela bez pośredników. Przypominam, że działa coś takiego jak Panini Comics - wydają oni bezpośrednio w  Argentynie, Brazylii, Chile, Francji, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, Meksyku, Peru, Portugalii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Finalnie nic z tego nie wyszło, pewnie uznali, że to się im nie opłaca na naszym rynku. Przyszedł więc Egmont, i co dalej było to wiadomo
Wielka Brytania to też uzyskali tą licencję po upadku linii Marvel UK w latach 90.
Do takiego Panini też należy działający we Włoszech Cult Comics - wydają oni komiksy od Image Comics, Dynamite Entertainment, Dark Horse Comics. Planet Manga to również należy do Panini.
Jak widać Panini ma dość dużo do gadania, ba, polecam przejrzeć wasze komiksy Marvelowskie czy to Egmontu, Muchy, czy z Kolekcji Hachette - zawsze macie tam wspomniane Panini, i, że jest to na ich licencji również. Panini Comics Group dokładnie rzecz ujmując.
Więc jak widać nawet Egmont musi od nich brać licencję.
Skoro aż tak Panini się rządzi to dlaczego by nie mogło wymusić na Egmoncie zapisu, że nie mogą zmielić całego nakładu? Co w tym takiego dziwnego? Panini też na tym zarabia, a w przypadku zmielenia straci kasę - to takie trudne?
Kto wie czy np. Egmont nie powiedział Panini, że ruszy z wydawaniem Epiców ze Spider-Manem i ogólnie będzie go wydawać więcej i Panini dało znać Hachette, żeby nie ruszało z Kolekcją Spider-Mana? Pewnie teraz mnie nazwiecie Bazylem znając was.
Ale dla Panini liczą się zyski i kasa - widać Egmont dał lepsze warunki. Wiecie, nie wszystko musi się odbijać na teście - to są zakulisowe gry, rozmowy itp.
Tyle ode mnie, chcieliście, żebym się rozpisał na temat Panini, zrobiłem to pokrótce.
Sociale:

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2519 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 22:56:35 »
Z całym szacunkiem, ale to co napisałeś to są zwykłe rozważania. Większość wtajemniczonych osób niczego nowego się nie dowiedziała. Biorąc pod uwagę to, co mówił TK w filmikach na yt jestem skłonny uwierzyć mu, że klient, do którego kierowane są kioskowe kolekcje to nie jest ten sam odbiorca, który nabywa komiksy od Egmontu. Taki tom od Hachette masz w sprzedaży przez 2 tygodnie. Okej, niby jest to dostępne od jakiegoś czasu w Gildii i na stronie wydawnictwa, ale w przypadku WKKM tak nie było.

Nie chodzi o to, że musisz teraz sypać dowodami, że coś wiesz, ale po prostu jakaś zakulisowa, POTWIERDZONA, wiedza to jest coś co by nas przekonało do Twojego zdania ;)

Co do mielenia to wydaje mi się, że Panini ma to w dupie :) Ale jestem bardzo ciekaw jaki system kar/punktów obowiązuje licencjobiorców.
Nam to się wszystkim wydaje, że nad komiksem pieczę sprawuje 5 korektorów i drugie tyle redaktorów, i jeszcze ktoś od kontroli jakości przed i po drukowaniu. Później wychodzi, że w sumie to yolo :)

Ale akurat kolega, który w wydawnictwie mangowym pracował przy kilku tytułach nie dowierza w to, że można źle złożyć i wydać w taki sposób komiks. Literówki tak, to się zdarza. Tłumaczenie, które nie odpowiada wszystkim czytelnikom również. Ale skład to już kompromitacja.