Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raveonettes

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2400 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:16:01 »
Co to jest za logika? Z resztą trochę nie trafiłeś, bo ta seria to kontynuacja Marvel Knights, serii która w założeniu była dla dorosłych czytelników Marvela. Ale nawet jeśli, to nie rozumiem logiki twojej totalnie. Z resztą też takich gadanie, że dzieci to nawet nie zauważą tego - niezbyt fajne podejście do nich, nie powiem.
A co do komunikatu Egmontu - mimo wszystko trzeba im oddać, że coś z tym zrobią prawda? Wiecie, sam bym wolał być za zmieleniem całego nakładu, ale może zwyczajnie nie mogli tego zrobić przez umowę licencyjną z Panini? Nie znamy dokładnie umów jakie Egmont ma z nimi.
Również jest powiedziane, że zrobią to w formie dodatku - nie ma nigdzie mowy o luzem dołączonych kartkach - bazujcie na tym co zrobili jakieś 20 lat temu w przypadku Strażników, come on - poczekajmy jaki będzie finalny efekt, a nie już się nakręcajmy, że zły Egmont ponownie.
A już atak na Mikołaja i pokazanie jego komentarzy i docinki, że robi to bo pewnie pracuje tam już, albo dlatego, że dostaje darmowe egzemplarze jest zwyczajnie słabe z waszej strony - po prostu taka prawda. Egmont zrobił dobrze, że wydał ten komunikat, i czekam na finalny efekt, cieszę się, że coś z tym zrobił, nie przemilczał i zareagował na problem. Więc dalsze jeżdżenie po nim i z góry już określenie jak będzie wyglądać ten dodatek jest no trochę mało profesjonalne wiecie?
Ale jaki atak? My wpisujemy te głupoty, czy Mikołaj?

Offline Saruman

« Odpowiedź #2401 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:18:59 »
Panowie, mówimy tutaj o produkcie premium z nadrukowaną ceną 210zł. Za własne błędy wydawca powinien sam płacić, a nie konsument.

« Odpowiedź #2402 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:26:36 »
Ale jaki atak? My wpisujemy te głupoty, czy Mikołaj?
Ja nie widzę żadnej głupoty ze strony Mikołaja. Zawsze mógł Egmont to olać, przemilczeć temat jakby nic się nie stało.
A jednak coś zrobił w tym kierunku, ponownie - nie znamy umów między Egmontem a Panini - zapewne uniemożliwił on zmielenie nakładu i wydrukowanie go na nowo.
I jaki atak? Docinki, że klepie po plecach Egmont tylko dlatego, że dostaje od nich darmowe komiksy jest troszkę dziecinnym zachowaniem.
Generalnie widzę teraz u was taki schemat:
Egmont milczy = źle
Egmont wydał komunikat, że w jakimś stopniu naprawi ten problem = też źle
Poczekajmy na finalny efekt, może będzie on zadawalający?
Jasne, sam bym wolał zmielenie nakładu i wydrukowanie poprawnie na nowo - ale jeśli nie było takiej możliwości doceniam mimo wszystko podjęcie próby rozwiązania problemu, na tyle ile to możliwe. Mucha np. nie wycofała go i nie dołączy tych stron - rzuciła tylko mistycznym "jak będzie dodruk to damy wam te strony" czyli w skrócie nigdy tego raczej nie ujrzymy bo ten komiks dodruku raczej nie dostanie, a jak już to za długie lata.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Xmen

« Odpowiedź #2403 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:31:22 »
Ale się jaram, co to za dodatki? miałem nie brać tego komiksu ale teraz muszę xd Egmont brawa za postawę, na moim blogu napiszę dla was wiersz.
Dajcie spokój, największy wydawca robi takie numery i błąd naprawia wydrukowaniem jakichś karteczek, tak naprawdę to nie jest żadne rozwiązanie. Takie coś to mucha robi, po Egmoncie można oczekiwać więcej.
Dobrze, że wydali oświadczenie, przecież nikt tego nie kwestionuje. Widocznie ludzi nie zadowala "rozwiązanie" tego problemu. A już samo porównywanie Egmontu do muchy mówi wiele. Wątpię, żeby oni w umowie z panini mieli zapis, że mogą sprzedawać komiksy z wadą, w umowie prędzej jest, że komiks powinien być wydany poprawnie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:37:42 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2404 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:36:38 »
To niech nie mieli nakładu, tylko wydrukuje komiks na nowo. Sorry, ale nie odchodzi mnie, że teraz Egmont może stracić. Ktoś tak chyba sprawdza te wydruki sygnalne, a w tym przypadku to nie jest literówka, którą można przeoczyć. To raz. Dwa, mówimy o produkcie z ceną okładkową 210zł. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to jednak spora kwota i żałosne jest to, że chcąc kupić ten tytuł, muszę godzić się na jakiś zgniły kompromis tj. dodatki, luźne strony itp.
Natomiast, co do Mikołaja, przestałem go traktować poważnie, bo co by się nie działo i tak będzie bronić Egmontu.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2405 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:38:38 »
Ale się jaram, co to za dodatki?
Może jakieś kubeczki albo breloczki z nadrukiem tych rozkładówek.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2406 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:45:11 »
Nie no gość chwali za to, że popełnili błąd i łaskawie go koślawo naprawiają. Gdzie tu bić brawo za postawę?

Online michał81

« Odpowiedź #2407 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:51:31 »
Może nie mogą zmielić tego nakładu stąd takie a nie inne rozwiązanie.

Przynajmniej jakieś jest, a nie tak jak u Muchy, gdzie brakuje 4 stron i wydawca jeszcze twierdzi, że tych stron nie ma. Tu chociaż nie kłamią, że tak to miało zostać wydane.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2408 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:51:51 »
Problemem w tej branży jest to, że tu nie ma żadnej konkurencji, nikt inny nie wyda tego samego Spider-mana, Batmana itd.

To jest w sumie problem całej popkultury.
Generalnie oprócz krytyki to pozostaje "głosowanie portfelem", ale przypuszczam, że mimo głosów oburzenia na forum to ten komiks i tak się sprzeda (a i samo wydawnictwo jest na pewno świadome, że "krzykacze" to jest jakiś niewielki ułamek klientów i nawet jeśli oni nie kupią, to kupi ktoś inny) nie generując strat na poziomie zniszczenia obecnie wydrukowanych egzemplarzy i przygotowaniu nowych.

Online xanar

« Odpowiedź #2409 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 13:57:41 »
Ja nie widzę żadnej głupoty ze strony Mikołaja. Zawsze mógł Egmont to olać, przemilczeć temat jakby nic się nie stało.
A jednak coś zrobił w tym kierunku, ponownie - nie znamy umów między Egmontem a Panini - zapewne uniemożliwił on zmielenie nakładu i wydrukowanie go na nowo.
I jaki atak? Docinki, że klepie po plecach Egmont tylko dlatego, że dostaje od nich darmowe komiksy jest troszkę dziecinnym zachowaniem.
No mógł napisać np. że znowu coś zrobili :) tak samo u Muchy, tam to już w ogóle jakieś kuriozalne te posty tworzył  :)
Wszyło, że jak 50 osób napisało, że coś źle zrobili (po raz kolejny) no to już hejt  ;D ;D ;D I to wina klientów a nie wydawnictwa  ;D Jak oni ci niewdzięczni klienci śmią być niezadowoleni ;D

A tak szczerze mówiąc co mnie obchodzi jako klienta jakie oni tam sobie umowy popodpisywali, jakby wydrukowali wszytko czarno-białe to też byłoby spoko ? Później wydrukowaliby to wszytko jeszcze raz na kolorowo tylko bez okładek ;D
Przecież to chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze, twoje pieniądze, bo jak widać tych co zarobią na tobie to już im szkoda.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Saruto

« Odpowiedź #2410 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:01:56 »
Przecież to komiks za 200zł - nie ma szans na zmielenie dla kilku gości co im nie pasuje ;)

Offline Katharinka

« Odpowiedź #2411 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:08:41 »
Jezeli wydawnictwo zjebało, to powinno wziac na klate swoją winę i na takim komiksie stracić. Wydawanie z jakimiś latającymi karteczkami to zenada. Polski rynek jest żałosny, wydawnictwa nie biorą odpowiedzialności za swoje błędy.
Przecież możesz oddać tom i odzyskać pieniądze? Dali wadliwy możesz oddać. Czemu mają tracić i charytatywnie nowy Ci dać? To nie trzyma się logiki, możesz oddać ten który kupiłeś. Każdy koszt dla wydawnictwa to mniejsza szansa na wydanie nowego  innego komiku. Pieniądze na papier nie są z powietrza. Błędy się zdarzają, nie ma problemu jeśli trefny komiks można oddać- kupić później.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2412 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:09:04 »
Mało profesjonalny ten Egmont, wpadki gorsze niż u muchy. Tyle, że lepiej je "rozwiązują". Porównania muchy do Egmontu raczej nie świadczą dobrze o Egmoncie. Porównywać się trzeba do najlepszych a nie do, nieoszukujmy się jednego z gorszych wydawnictw.
A te "dodatki" tak naprawdę to czym są? bo zapomnieli napisać.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online xanar

« Odpowiedź #2413 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:12:34 »
Przecież to komiks za 200zł - nie ma szans na zmielenie dla kilku gości co im nie pasuje ;)
200 to jest na okładce, tam jeszcze ze dwie firmy po drodze na tym muszą zarobić, wydrukowanie tego to nie wiem z 50, ale pewnie jest tu ktoś kto wie lepiej.

Przecież możesz oddać tom i odzyskać pieniądze? Dali wadliwy możesz oddać. Czemu mają tracić i charytatywnie nowy Ci dać? To nie trzyma się logiki, możesz oddać ten który kupiłeś. Każdy koszt dla wydawnictwa to mniejsza szansa na wydanie nowego  innego komiku. Pieniądze na papier nie są z powietrza. Błędy się zdarzają, nie ma problemu jeśli trefny komiks można oddać- kupić później.
No i to jest to o czym pisze, no patologia.

Za błędy to się płaci, szkoda, że musi to robić klient.

Oddać można i później pójść kupić do innego sklepu jak np. chleb, bo w inny będzie dobry.  ::)

A co jak ktoś kupi później to się magicznie samo naprawi od leżenia.

Egmont to jest międzynarodowa korporacja a nie np. takie (bez obrazy) Studio Lain.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:19:52 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2414 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:12:38 »
Powinienem mieć możliwość oddania jeszcze pierwszego tomu. W tym momencie po co mi tom pierwszy jeżeli zostanę z niepełną historią? W takim wypadku nie trzyma się logiki kupowanie komiksów przed zakończeniem serii, bo oni w trakcie mogą coś odwalić. Co ja im mam dawać pieniądze charytatywnie? Może ty masz pieniądze na komiksy z powietrza, ja nie. Każde wspieranie wydawcy zakupem bubla skutkuje tym, że wydawca w przyszłości może tych bubli wydać więcej. Trochę mi się szkoda zrobiło Egmontu po twoim poście.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 14:15:09 wysłana przez Xmen »