Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580112 razy)

Offline lis22

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3495 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:04:55 »
Odnośnie tego Sknerusa to ten Gigant z podwójną okładką jest częścią tego wydawnictwa?

https://gildia-imgs.b-cdn.net/gildia-images/000/604/610/604610/1733145998/800.webp

Online Castiglione

« Odpowiedź #3496 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:32:23 »
W Gigancie znajduje się historia Jasona Aarona (ta sama, którą wydano osobno w wersji albumowej) oraz inne komiksy różnych autorów - razem jest to 250 stron komiksów. Nie ma natomiast materiałów dodatkowych, które zbiera edycja twardookładkowa.

Offline nekro

« Odpowiedź #3497 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:39:38 »
No i Gigant na dużo mniejszy format, a czy jest różnica w papierze?

Offline PJP

« Odpowiedź #3498 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:42:11 »
Jak na beznadziejną promocję, o której tu wyżej czytałam, to poszło powyżej oczekiwań. Cały nasz nakład w jeden dzień
Miałem w tym swój udział, docierając do starych kaczkofanów, skalperów, ludzi z miasta i w ogóle  8)
Rozumiem rozczarowanie sposobem (a raczej: formatem) wydania "Kleksa" ale profanacją to bym tego jednak nie nazwał
Czytam drugi tom i profanacja to i tak delikatne określenie.
Nie chodzi tylko o format, ale także zakres materiału i jego prezentację
Otóż to.
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:47:29 wysłana przez PJP »

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3499 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 18:12:19 »
Wspaniała to była promocja. Taka nie za długa.

Offline Murazor

« Odpowiedź #3500 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 18:55:45 »
I tak dluzsza, niz dostepnosc Broni X po premierze ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #3501 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 19:00:41 »
Albo tego pakietu z mieczami ;D, tam to nie wiedzieli, że już nie mają, ale dalej chcieli sprzedawać  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3502 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 21:23:48 »

A tak marginesie: ja nie umiem w kaczki, a syn chce historie z Superkwękiem. Co polecicie?

Offline Kadet

« Odpowiedź #3503 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 21:34:10 »
A tak marginesie: ja nie umiem w kaczki, a syn chce historie z Superkwękiem. Co polecicie?

Moim zdaniem jedne z najlepszych komiksów z Superkwękiem w "Gigantach" robił duet Lucio Leoni i Emanuela Negrin. Tu masz listę historii ich autorstwa - po kliknięciu w kody po lewej zobaczysz, w których "Gigantach" można je znaleźć (niestety trzeba będzie poszukać ich na Allegro, OLX itp.): LINK.

Szczególnie lubię z tej listy "Niedolę idola" i "Szablę pułkownika", a mój ulubiony to "Efekt lawiny" (ale przed nim najlepiej najpierw przeczytać "Cichy oszust: Strefa cienia").

EDIT: Obecnie najbardziej znanym twórcą komiksów z Superkwękiem jest Marco Gervasio - oto wydane w Polsce komiksy, przy których pracował (najmocniej widać jego warsztat, gdy sam pisze scenariusz, ale i wśród historyjek, które tylko rysował, jest kilka ciekawych pozycji) - LINK.

Oprócz tego bardzo istotnym komiksem dla postaci Superkwęka jest "Powrót do korzeni" z Giganta 4/1997. Może Cię też zainteresować "Gigant Poleca" 135: są w nim aż cztery komiksy z Superkwękiem.

« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Grudzień 2024, 21:47:38 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3504 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 21:49:47 »
Wielkie dzięki, taką wiedzę to ja szanuję. :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #3505 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 23:27:32 »
Jak na beznadziejną promocję, o której tu wyżej czytałam, to poszło powyżej oczekiwań. Cały nasz nakład w jeden dzień.
Zwłaszcza, że nawet nie zdążyłam wrzucić info o promocji na stronę czy inne kanały poza forum.
Czyli nie tylko marudami to forum stoi ;)

Zysk to jedno, ale zadowolenie (czy jak to się teraz korporacyjnie mówi - "doświadczenie") klientów to druga sprawa. Nie wiem, czy tę promocję organizował sklep, czy wydawnictwo, ale wydaje mi się, że można było to przygotować lepiej - też by się szybko wyprzedało, a wrażenia byłyby milsze.

Co do zasady klient kupujący w preorderze to najcenniejszy klient dla wydawnictwa, bo przekazuje gotówkę jeszcze przed premierą towaru - a szybszy wpływ środków zwiększa płynność firmy i pozwala generować dodatkowe zyski. No i logiczne jest też, że jeśli mamy ograniczoną liczbę gadżetów i chcemy je jakoś rozdystrybuować, to najlepiej, by przypadły tym, którzy jako pierwsi złożą zamówienia.

W obecnej sytuacji zamiast zachęcić klientów do zakupów w preorderze, zniechęcono ich - część jest tak zdenerwowana, że w ogóle będzie teraz kupować poza sklepem Egmontu, a część będzie na przyszłość się bała przy takich komiksach robić preordery, bo będą mieli z tyłu głowy, że może się pojawi podobna promocja i lepiej poczekać dla pewności. A takie odczucia jeszcze wzmacnia fakt, że promocja nie oferowała abstrakcyjnej zniżki ceny (to byłoby łatwiej przełknąć, bo ludzie są świadomi, że takie obniżki pojawiają się i znikają), tylko namacalny gratis (zestaw grafik), którego nie da się dostać w takiej formie poza promocją.

Tak więc moim zdaniem z biznesowego punktu widzenia najlepiej byłoby zrobić promocję od samego rozpoczęcia preorderu, a jeśli to z jakiegoś powodu było niemożliwe - przynajmniej dodać grafiki do zamówień ludzi, którzy kupili ten zestaw dwóch komiksów przed rozpoczęciem promocji.

Widzę, że od jakiegoś czasu Egmont stara się dodawać do swojej oferty różne "gadżety" czy "bajery", jak alternatywne okładki w "Dziesięciocentówce" i w "Broni X", futerały w "Knightfallu", "X mieczy" i innych seriach czy teraz te grafiki ze Sknerusem. Być może to jakiś nowy sposób na zwiększanie dochodów w trudnych warunkach gospodarczych. Faktem jest jednak, że na razie sposób dystrybucji tych gadżetów budzi często negatywne emocje przez dość arbitralne ograniczenia albo trudne do zrozumienia kryteria dostępności, w wyniku czego lojalni klienci marki mogą czuć się lekceważeni.

Pozostaje mieć nadzieję, że te potknięcia wynikają z tego, że wydawnictwo jest dopiero na początku tej drogi. Oby udało im się wyciągnąć wnioski z tych problemów i w przyszłości lepiej oferować takie bajery. Przede wszystkim istotne jest uniknięcie krótkowzrocznego spojrzenia - bo to, że "Broń X" wyprzedała się jeszcze szybciej dzięki wypuszczeniu dwóch wersji okładkowych, albo to, że teraz tak szybko zeszły te "Sknerusy", to jedna rzecz - korzyść krótkoterminowa, ale to, że przy okazji powstało całkiem spore grono klientów, którzy mają teraz do marki Egmontu stosunek negatywny, to już sprawa, która może mieć długoterminowe konsekwencje i którą z każdym takim epizodem trudniej będzie odkręcić.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Mertusor

« Odpowiedź #3506 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 00:13:49 »
Zgadzam się w pełni z tym, co napisał kolega @Kadet.
Promocje organizowane przez Egmont zbyt późno, są prawie tak samo irytujące, jak pociąg odjeżdżający przed czasem.
Złość i rozczarowanie trwa w człowieku dłużej, niż chwilowa radość z jakiegoś bonusa.
Nawet ja, choć zakładki, obrazki itp. nie są mi potrzebne, to bym się wkurzył, gdybym coś kupił, a za chwile ktoś inny dostał do tego prezent.
Bym się wkurzył bo odczułbym to jako brak szacunku.
A już szczególnie źle bym się poczuł, gdybym tych dodatków tak pożądał, by za niegodziwą cenę kupować od spekulantów.
Mnie te wpadki nie dotyczą, więc nie wpłynie to na moje zakupy, ale Egmont ma ofertę zbieżną z moim gustem, więc nie chciałbym, by podupadł.

Żeby nie było tylko narzekania, to moje konstruktywne pomysły:
1] Z Bronią X już raczej nic się nie poradzi. Niech to będzie pierwszy błąd, który mozna wybaczyć.
2] Bezwzględnie należy dać fanom możliwość dokupienia w rozsądnej cenie pudełeczek na Knightfalle, na przykład na festiwalach komiksowych.
Choćby Egmont miał do tego dopłacić.
3] Egmont Wydawnictwo powinien zrobić w Egmont Sklepie przedsprzedaż na komplet obrazków donaldowych w rozsądnej cenie i po miesiącu dodrukować dla wszystkich chętnych.
A osoby, które kupiły zestaw wcześniej a obrazków nie dostały, powinny je dostać darmo przy następnym zamówieniu.

Offline JanJ

« Odpowiedź #3507 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 07:55:02 »
Ogólnie pomysł dodawania jednej losowej grafiki do komiksu, który nie kosztuje 10-20 zł, z góry powoduje, że zebranie całości staje się praktycznie niemożliwe i rozwija się pole dla spekulantów na allegro/olx. Gdyby komplet grafik był dodawany dla wszystkich zamawiających w preorderze albo każda kolejna grafika była dodawana do kolejnego tomu serii Barksa to bym zrozumiał, a tak to TK mógł się pochwalić kompletem na YouTubie. Coś słabo też z dobraniem odpowiedniego nakładu, co trochę dziwi przy tylu danych sprzedażowych, które zbierają.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Grudzień 2024, 07:58:01 wysłana przez JanJ »

Online radef

« Odpowiedź #3508 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 08:57:27 »
Cały czas tutaj wiele osób myli Egmont z Egmontem.pl i też myli za co powinno odpowiadać wydawnictwo, a za co sklep.

Np. nakład "Dziesięciocentówki" nie skończył się, parę tysięcy egz. leży w Empikach, kilkaset jest w innych księgarniach i prawdopodobnie Egmont ma jeszcze masę na magazynie. Tylko że to Egmont ma, nie Egmont.pl, do Egmont.pl dostawa najpewniej przybędzie za parę dni, i co najwyżej Egmont.pl można winić za to, że nie oszacował, że ich akcja promocyjna odniesie taki sukces.

Natomiast Egmont.pl nie można winić za akcję z kartami, ponieważ to wydawnictwo powinno powiedzieć sklepowi o tej akcji wiele tygodni temu i wówczas powinna się rozpocząć. Z tego co rozumiem to Egmont.pl dostał te karty ledwie parę dni temu i dlatego ta akcja z dodatkowymi kartami wystartowała tak późno.

Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #3509 dnia: Śr, 04 Grudzień 2024, 09:33:27 »
Zgadzam sie w 100%