Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3405 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 17:47:25 »
No ja wiem, ja tylko mówię, że no jeszcze to, że Marvel Classic i Marvel Fresh mają inne formaty to jest to całkiem normalne i zrozumiałe, bo to dwie różne linie wydawnicze. Ale właśnie fakt, że skoro planują na przejście w większej ilości klasyki na miękko to niech zachowują format klasyki na twardo, żeby to było 1:1 na półce co twarde okładki, wtedy ładnie to będzie wyglądać na półce. Bo tak to sory, ale nie akceptuję tego, że tyle lat wszystko z Marvel Classic szło na twardo i formatowo pasowało do siebie, a teraz nagle mam część dostawać na miękko w niepasującym formacie do reszty  >:(
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #3406 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 18:13:18 »
No ja wiem, ja tylko mówię, że no jeszcze to, że Marvel Classic i Marvel Fresh mają inne formaty to jest to całkiem normalne i zrozumiałe, bo to dwie różne linie wydawnicze. Ale właśnie fakt, że skoro planują na przejście w większej ilości klasyki na miękko to niech zachowują format klasyki na twardo, żeby to było 1:1 na półce co twarde okładki, wtedy ładnie to będzie wyglądać na półce. Bo tak to sory, ale nie akceptuję tego, że tyle lat wszystko z Marvel Classic szło na twardo i formatowo pasowało do siebie, a teraz nagle mam część dostawać na miękko w niepasującym formacie do reszty  >:(

Technicznie rozmiar bloku pewnie będzie taki sam na miękko i twardo, więc jedyna różnica odczuwalna będzie w milimetrach etrach, które zabierze brak twardej oprawy.
Instagram: @Geek.a_t.work
TikTok: @Geek.a_t.work

Online Castiglione

« Odpowiedź #3407 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 18:23:31 »
Przecież zawsze podaje się format strony, który będzie taki sam, a nie okładki. A że nie będzie pasować, to było oczywiste od momentu ogłoszenia, że będzie na miękko ::)

Offline michał81

« Odpowiedź #3408 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 18:49:38 »
Proszę:

Format jest dokładnie taki jak miękkookładkowe DC i Marvele (Fresh & NOW). Czyli odrobinę niższy i węższy niż Marvel Classic w twardej oprawie.
Ale jesteś świadom że to seria z Marvel Now 2.0 które było wydawane na miękko? W tej serii powinien też być powtórzony crossover, który był w serii Deadpoola właśnie z Marvel Now 2.0.

Offline michał81

« Odpowiedź #3409 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 18:53:27 »
Jaki? Właśnie taki, żeby pasował do Marvel Classic na twardo. Przypuśćmy, że Miles będzie na miękko - ustawisz go obok Ultimate'a Petera i co? Niższy i krótszy, na półce to będzie wyglądać po prostu słabo, że będziemy mieli dwa różne formaty, a seria ta sama, bo Marvel Classic.
Papier spoko, nigdzie nie mówiłem, że ma mniejszy format.
Nikt na razie nie mówi o Milesie Moralsie na miękko. Nie wiadomo, które komiks z Klasyki będą wydane na miękko. I nie wiadomo też na bazie jakiej oryginalnej edycji będzie to wydane.

Jeszcze Daredevila, czy Nieśmiertelnego Hulka którego masz na półce to rozumiem, bo to Marvel Fresh, inna linia, i tak wszystkie komiksy mają taki format. Ale to, że Spider-Man/Deadpool który jest linią Marvel Classic, i ma format niż inne Marvel Classic to sory, ale to jest słabe ze strony Egmontu.
To nadal jest komiks z okresu Marvel Now 2.0. Więc dla tych którzy ustawiają sobie chronologicznie to takie rozwiązanie jest lepsze. Wspomniany przez ciebie Daredevil to są okresy Marvel Now i Marvel Now 2.0. To nie jest klasyka Marvela (choć może to już jest,) to są bardzo współczesne komiksy.

W przypadku klasyki DC też masz komiksy wydawane na miękko i na twardo (lub w DC Deluxe), tam nawet Odrodzenie, Uniwersum też ma raz na miękko raz na twardo.

Błędem Egmontu jest to że wrzucił tego D/S w linię Klasyki Marvel, gdzie ten komiks nie jest "klasyką", to jest bardzo współczesna seria. Jakby nazwał to "współczesna klasyka" albo nawet tak jak jest w oryginale 'modern epic colletion" nie byłoby tej dyskusji.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Listopad 2024, 19:01:53 wysłana przez michał81 »

Offline Saruman

« Odpowiedź #3410 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 19:22:37 »
Ja się cieszę, że więcej komiksów będzie na miękko. Egmont wydaje miękosze bardzo porządnie. Są według mnie zgrabniejsze niż te na twardo, zajmują mniej miejsca na półce i są tańsze. Do tego okładki znacznie lepiej znoszą dotyk, bo niektóre twardookładkowce strasznie się palcują. Skrzydełka chronią przed zagięciami i rozwarstwianiem się okładki.

Jeśli chodzi o ustawienie na półce to prosta sprawa - miękkie obok miękkiego, twarde obok twardego i problem rozmiaru rozwiązany.

Serio nie widzę w czym jest lepsza twarda okładka. Jak uderzysz to uszkodzi się tak samo jak miękka. Może trochę zyskuje przy bardzo grubych tomach. I tak komiksy po przeczytaniu stoją na półce.

Offline Brzon

« Odpowiedź #3411 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 21:16:39 »
Nie mam problemu z klasyką na miękko z Marvela.
Jedyny minus dla mnie, że ten Spider/Deadpool nie ma skrzydełek przy okladkach :-\  Oby to zmienili.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3412 dnia: Pt, 22 Listopad 2024, 21:35:08 »
Nikt na razie nie mówi o Milesie Moralsie na miękko. Nie wiadomo, które komiks z Klasyki będą wydane na miękko. I nie wiadomo też na bazie jakiej oryginalnej edycji będzie to wydane.
To nadal jest komiks z okresu Marvel Now 2.0. Więc dla tych którzy ustawiają sobie chronologicznie to takie rozwiązanie jest lepsze. Wspomniany przez ciebie Daredevil to są okresy Marvel Now i Marvel Now 2.0. To nie jest klasyka Marvela (choć może to już jest,) to są bardzo współczesne komiksy.

W przypadku klasyki DC też masz komiksy wydawane na miękko i na twardo (lub w DC Deluxe), tam nawet Odrodzenie, Uniwersum też ma raz na miękko raz na twardo.

Błędem Egmontu jest to że wrzucił tego D/S w linię Klasyki Marvel, gdzie ten komiks nie jest "klasyką", to jest bardzo współczesna seria. Jakby nazwał to "współczesna klasyka" albo nawet tak jak jest w oryginale 'modern epic colletion" nie byłoby tej dyskusji.

Absurd rozpoczął się już gdy wydano Lepszych wrogów Spider-Mana na twardo.

Offline Death

« Odpowiedź #3413 dnia: So, 23 Listopad 2024, 10:34:28 »

Pytanie mam. W Polsce ukazało się cokolwiek z imprintu Dark Horse 'a o nazwie Berger Books? Jakoś nie kojarzę.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3414 dnia: So, 23 Listopad 2024, 12:14:12 »
W pewnym sensie można by powiedzieć, że "Incognegro", bo chyba obecnie ten tytuł jest w imprincie Berger Books (oczywiście kiedy u nas wychodził, to jeszcze tego imprintu nie było). W Berger Books wyszła edycja na 10-lecie komiksu.

EDIT:

Absurd rozpoczął się już gdy wydano Lepszych wrogów Spider-Mana na twardo.

To wydanie akurat było chyba oparte na amerykańskim omnibusie; w świetle tego twarda okładka nie wydaje mi się absurdem.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Listopad 2024, 12:36:05 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #3415 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 18:40:35 »
Na okładce Batman: Mroczne zwycięstwo jest już nowe/stare logo DC. Można histeryzować.

« Odpowiedź #3416 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 18:47:14 »
Na okładce Batman: Mroczne zwycięstwo jest już nowe/stare logo DC. Można histeryzować.
Jest już nawet na Batman/Superman: World's Finest. Dla mnie nie ma jakiegoś dużego problemu, że zmieniają je, i to nawet w regularnych seriach które na początku miały jeszcze stare - podczas New 52 było tak samo przecież.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #3417 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 19:58:01 »
Jak zmieniają logo co 5 minut to niech po prostu drukują je tylko na okładkach, a grzbiety zostawią w spokoju. Wtedy większość osób, którym to przeszkadza (w tym i ja) będzie zadowolona. Przez większość czasu widzi się tylko grzbiet, a nic mnie tak nie kłuje w oczy jak nagła zmiana logo w połowie (albo najlepiej ostatnim tomie) serii niszcząca często starannie zaprojektowane grzbiety.

Przy okazji chyba nikt nie wspominał, że Egmont się wyłożył przy Czwórce z Baker Street (wspaniała seria swoją drogą) i po siedmiu tomach "Czwórka z Baker Street" na grzbiecie została nagle zastąpiona tytułem tomu.

« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Listopad 2024, 20:09:50 wysłana przez zerodwatrzy »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3418 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 20:32:11 »
Nowe logo jest już na drugim tomie Detective Comics od Ram V.
Zresztą Hachette też zmieniło logo DC w kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy jakieś dwa numery temu (a w okładkach na zapowiedziach dalej stare logo).
Ciekawe czy przesunięcie Ronina o miesiąc nie wynika z kombinacji z powrotem loga Vertigo.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Castiglione

« Odpowiedź #3419 dnia: Wt, 26 Listopad 2024, 20:13:39 »
"Ronin" nigdy nie był w Vertigo, choć w sumie możliwe, że teraz się doczeka.