Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579140 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2550 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 11:41:38 »
Szkoda że tak wszyscy nie rzucają się na tego Potwora z Bagien, może byśmy mieli go więcej na rynku, tam jest tyle dobra jeszcze do wydania co do tej postaci.

A co do szybkiej wyprzedaży Weapon X to tylko potwierdza, że ludzie kupują to co znają, bo takiej dramy jak teraz przy innych komiksach z Limited nie było.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2551 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 11:43:53 »
Szkoda że tak wszyscy nie rzucają się na tego Potwora z Bagien, może byśmy mieli go więcej na rynku, tam jest tyle dobra jeszcze do wydania co do tej postaci.

Ja się rzuciłem i na potwora, czekam bardziej niż czekałem na Broń X.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2552 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 11:46:08 »
Do czego zmierzam - niby tylu oburzonych że nie mogło kupić bo niedostępne, ale ilu będzie oburzonych co kupiło limited bo to jedyne wydanie, a teraz by się dowiedzieli, że za chwilę wydanie trochę mniejsze a sporo tańsze (i nie-limitowane, a przecież niejeden kupuje dany komiks nie po to żeby przeczytać, tylko żeby mieć coś, czego inni w danym momencie mieć nie mogą).
Jeśli ktoś aby posiadać ten komiks musiał zamawiać go w przedsprzedaży albo zaznaczać sobie w kalendarzu dzień premiery to raczej nie kupił go przypadkiem i niczego nie będzie żałował (i tak może go w każdej chwili sprzedać za cenę wyższą niż kupił).

I powtarza się tu sytuacja jak z "Gotham w świetle lamp gazowych". Absolutny klasyk, który wzbudza duże zainteresowanie, od lat niedostępny na rynku dostaje wraz z premierową kontynuacją tylko limitowane wydanie pozbawione kolorów.
Batman returns
his books to the library

Offline Komediant

« Odpowiedź #2553 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 11:47:18 »
Spodziewacie się, że Egmont zaraz zapowie niespodziankę Weapon X w nie-limited formacie?

Obstawiałbym zapowiedz w formacie Marvel deluxe, czy jak on sie tam zwie, z dokładnie tym samym materiałem i podobnym papierem co w Limited, tylko mniejszym formacie.

Offline michał81

« Odpowiedź #2554 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 11:54:10 »
I powtarza się tu sytuacja jak z "Gotham w świetle lamp gazowych". Absolutny klasyk, który wzbudza duże zainteresowanie, od lat niedostępny na rynku dostaje wraz z premierową kontynuacją tylko limitowane wydanie pozbawione kolorów.
Które można było kupić długo po premierze, to nie jest ten sam przypadek co Weapon X.

Podobna sytuacja co do Waepon X była w przypadku Black & White, ale tylko dwóch pierwszych tomów, bo znowu seria znana z lata 90 u nas.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2555 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:09:32 »
Wydaje mi się że jeśli ktoś kupuje wszystkie wersje okładkowe, wersje zarówno droższe jak i tańsze to właśnie jemu najbliżej do miana kolekcjoner (w takim rozumieniu jak numizmatyk).  Ja dla przykładu jestem raczej zbieraczem kupuję komiks dla historii albo rysunków, ale wybieram tylko jedną wersję okładki, ba nawet nie jestem za bardzo chętny żeby wymieniać miękkookładkowe bądź pojedyncze albumy na integrale jeśli się pokrywają z tym co już posiadam :D
Nie twórzmy jakichś dziwnych ideologii. Zbieranie komiksów to nie zbieranie znaczków, a definicja jest prosta:
kolekcjoner «osoba kolekcjonująca coś»
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline perek82

« Odpowiedź #2556 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:20:32 »
Tak tylko dodam, że gdyby wszystkie płaczki zaznaczyły sobie termin w kalendarzu i kupili pierwszego dnia przedsprzedaży, to efekt byłby dokładnie taki jak teraz: że ileś osób by się obeszło smakiem. Ludzie nie są winni, że nakład był zbyt mały do popytu.
Limitowane, kolekcjonerskie, lokata kapitału. Normalnie ósmy cud świata i klękajcie narody. A to tylko komiks za 120 zł i tyle.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Murazor

« Odpowiedź #2557 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:53:02 »
kupili pierwszego dnia przedsprzedaży
Trochę offtop, ale nie normalizujmy kupowania produktów w ciemno, żadnych. Czy to komiks, gra komputerowa, czy figurka.

Każde ograniczenie dystrybucji - ilość egzemplarzy, miejsca sprzedaży (tylko u nas w sklepie!), czasu zakupu (tylko przez x dni!) jest patologią, która jest antyfanowska, antykliencka i jedynym beneficjentem jest firma sprzedająca ten produkt.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:56:33 wysłana przez Murazor »

Offline Cringer

« Odpowiedź #2558 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:54:50 »
Po pierwsze - nie rozumiesz idei limitowanych wersji kolekconerskich
Po drugie - tak powinienes sobie zaplanowac ten zakup i tego przypilnowac - w koncu po to Egmont robi te konferencje, wydaje katalogi zeby nikt nie byl zaskoczony itd,itp gdzie chwali sie tymi limitkami a hajp na weapon x odczulem nawet ja gdzie jak pisalem wczesniej nie jestem wielkim fanem superhero
Podsumowujac
Jesli nie zlozyles preorderu to fakt ze nie masz tego komiksu jest tylko i wylacznie Twoja wina- nie egmontu, nie moja
Po pierwsze - Dziękuję za wypunktowanie moje nie wiedzy. Fajnie że są tacy użytkownicy forum jak Ty. Od razu atmosfera robi się przyjemniejsza.
Po drugie - tutaj twój argument bym odwrócił, skoro jest hype, to wydawca powinien to przewidzieć i zwiększyć ilość egzemplarzy. Nie ma nigdzie napisanej zasady że te limitki to muszą być cały czas w tej samej liczbie egzemplarzy.
Po trzecie - nie uważam aby fakt że nie mam tego komiksu to była Twoja wina. Skąd ten pomysł? Nie uważam też że to moja wina. To tylko i wyłącznie niedoszacowanie Egmontu i durna polityka braku dodruków. Komiksy są dla czytelników nie skalperów i chomików! Dziwie się że nie tylko Ci to odpowiada ale też usilnie bronisz Egmontu. Tego komiksu dziś nie kupię, trudno, fajnie gdyby jednak następnym razem Egmont przy określaniu wysokości nakładu wziął pod uwagę popularność serii aby nie było takich sytuacji jak teraz. Czyli kilka dni po premierze komiks już jest na allegro za 400zł: https://allegro.pl/oferta/wolverine-bron-x-okladka-alternatywna-16537419760

Offline Midar

« Odpowiedź #2559 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 12:55:38 »

Ja się rzuciłem, to moja ulubiona postać😀.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2560 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:05:12 »
Też się rzuciłem bo zaraz może nie być ;)

Offline perek82

« Odpowiedź #2561 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:23:57 »
Trochę offtop, ale nie normalizujmy kupowania produktów w ciemno, żadnych. Czy to komiks, gra komputerowa, czy figurka.

Każde ograniczenie dystrybucji - ilość egzemplarzy, miejsca sprzedaży (tylko u nas w sklepie!), czasu zakupu (tylko przez x dni!) jest patologią, która jest antyfanowska, antykliencka i jedynym beneficjentem jest firma sprzedająca ten produkt.
100% zgody. Nie normalizowałem takiego podejścia, tylko chciałem uwypuklić absurdalność twierdzenia, że trzeba było przewidzieć sytuację i kupić wcześniej.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2562 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:30:23 »
Egmont niespecjalnie jest tu beneficjentem. Nakład był niewielki do tego sporo egzemplarzy zostało uszkodzonych, co przy dużym popycie oznacza de facto dużą potencjalną stratę dla wydawnictwa. W sumie zarobili na tym znacznie mniej niż powinni a do tego narobili sobie smrodu wśród klientów.
Batman returns
his books to the library

Offline Murazor

« Odpowiedź #2563 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:38:29 »
100% zgody. Nie normalizowałem takiego podejścia, tylko chciałem uwypuklić absurdalność twierdzenia, że trzeba było przewidzieć sytuację i kupić wcześniej.
Jasne, cały Twój post sensowny, może mój cytat nie do końca trafnie dobrałem.

Sam czekałem na premierę, akurat wyjechałem na tydzien na urlop (dzien premiery w srodku urlopu) z myślą, kupie jak wróce i mimo znajomosci specyfiki naszego rynku komiksu nie mam. Wyprzedanie sie komiksu Egmontu przedpremierowo to ewenement i raczej nie mozna bylo sie tego spodziewac (ze zniknie szybko tak, ale nie az tak).

Kazda taka sytuacja byla omawiana wczesniej jako wpadka i blad: artbook Thorgala, pudełko do X-Menow, czy przewodnik do Hugo.

Egmont niespecjalnie jest tu beneficjentem. (...) W sumie zarobili na tym znacznie mniej niż powinni a do tego narobili sobie smrodu wśród klientów.
Egmont nie zrobil tego calkiem swiadomie, to jest delikatna roznica, ale 100% zwrot kosztow i czysty zysk zanim wprowadzili produkt na rynek. Gdybanie, ze mogli zarobic wiecej to tylko gdybanie. Suche fakty sa takie, ze wydanie komiksu wyszlo na plus, tabelki swieca sie na zielono, temat zamkniety.

A klienci? Zapomna, jak kazda wpadke :) pojedyncze osoby moze czegos nie kupia "za kare", ale na jakas reakcje bym nie liczyl. Dodatkowo, Egmont praktycznie nie ma konkurencji, wiec za bardzo nie ma jak ich zbojkotowac. Fan superhero nie kupi od E, to zostanie mu pare komiksow Muchy na rok?
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:41:38 wysłana przez Murazor »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2564 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 13:52:22 »
Komiksy są dla czytelników nie skalperów i chomików!

Ale ta konkretna seria nie jest dla zwykłych czytelników, jest to super hiper wydanie (które nota bene bardzo źle się czyta, czytałem Doktora Strange i Przedwiecznych i to jest koszmar) dla "kolekcjonerów". W ogóle ta linia wydawnicza jest bez sensu, bo ani Strange ani Przedwieczni nie zasługują na taki format. Ale taka była decyzja Egmontu, że wydają część komiksów w linii dla kompletnych maniaków.

Problemem jaki istnieje w przypadku Broni X nie jest to, że w ramach Marvel Limited się tak szybko wyprzedała, tylko to, że to jest jedyne obecnie dostępne wydanie. Jak dla mnie Egmont powinien po prostu ogłosić, że na początku przyszłego roku wyda Broń X w normalnym wydaniu i tyle. Wtedy każdy będzie mógł sobie to przeczytać.