Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580074 razy)

Offline glutamiluta

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2415 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 14:12:25 »
Na MFKIG normalnie były do kupienia, nawet chyba zostało...

Offline Szekak

« Odpowiedź #2416 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 16:28:23 »
Zabawni to sa ci co myślą, że nie będzie dodruku bo egmont im tak na fb napisał 😆🤣 i ci co bawią się skórą, bo kupili po parę szt i teraz myślą że sobie dom za to wybudują 🙃
Nie w takiej formie to w innej i jak nie teraz to za rok czy dwa, ale egmont to wyda ponownie. Zresztą, osobiście nie czaję podniety tym tytułem bo o ile rysunki i kolory to jest petarda, ale scenariuszowo to wieje nudą jak nad polskim Bałtykiem. Chyba efekt nostalgii zadziałał , nic więcej 
Jeszcze zabawniejsi są ci, co nie wiedzą co to znaczy dodruk.

Są ludzie skłonni wydać kasę na niszowe hobby, to nie mogą, bo nakład LIMITED. I jeszcze się dobrze komiks w sklepach nie pojawił, to już zniknął. Trzeba siedzieć nonstop w temacie, żeby się nie obudzić z ręką w nocniku.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2417 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 16:36:46 »
I super że się tak szybko dubel dubla dubla wyprzedał  ;), gratulacje dla wydawnictwa za wydawniczy strzał w dziesiątkę. Przecież było info  że to limitowana edycja bez dodruków a teraz są wygrywane jakieś żałosne gorzkie żale na fujarce bo ktoś przegapił. Ja w lipcu już sobie klepnąłem na Gildii , zapłaciłem jakoś pod koniec sierpnia i dzisiaj ma mi przyjść, z limitowanymi wersjami trzeba być czujnym i tyle w temacie.

Ale co z tego, że tak mówili. Każden jeden dotychczasowy Limited leżał miesiącami na półkach. Nawet do dziś. I się ludzie przyzwyczaili do tego i nie rzucali się na preordery jak psy na kości. Bo zwykle po premierze jest taniej. A tu przyszła Broń X i się okazało, że popyt jest o wiele większy niż na Dr Strange'a czy Meltdown. I stąd ta konfuzja kupujących, plus kupowanie po 2 sztuki z racji alternatywnych okładek. To samo było ze slipcase'm X-Mieczy. Nikt się nie spodziewał, że to tak szybko zejdzie, skoro Marvele już nawet w Auchanie zalegają na półkach.

Inna sytuacja jest z tymi wydaniami Noir. One znikają dość szybko. Nie wiem czemu, bo płacić więcej za komiks czarno-biały, jest dla mnie niezrozumiałe. Albo popyt na takie coś jest naprawdę wysoki, albo nakład to 500 lub mniej egzemplarzy.

Później nie dziwota, że w komiksowie brakuje nowych klientów, skoro takie pozycje są dostepne tylko przez kilka dni. Może wyjdzie w "must have" :)

Ale psy to się wiesza na Hachette, że ich wydania np. Planet Hulk czy AvX były tylko przez 2 tygodnie dostępne. Bo u innych zawsze wszystko jest. Jasne.

No i nie martwcie się. Jak się test powiedzie, to Hachette znowu wyda Weapon X. :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 16:39:14 wysłana przez Bazyliszek »

Offline parsom

« Odpowiedź #2418 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:01:49 »
wtedy zrobimy na forum ankietę

Nie ma co czekać, trzeba odpalać akcję prewencyjną. Tym razem proponuję dwie odpowiedzi, można wybrać tylko jedną:
Bóg, Honor, Marvel Limited
czy
Biznes, Dodruk, Malediwy

Offline Kadet

« Odpowiedź #2419 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:23:35 »
No i nie martwcie się. Jak się test powiedzie, to Hachette znowu wyda Weapon X. :)

Przypominam, że "Broni X" nie ma na liście tomów z tekturki polskiej wersji testowej...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #2420 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:27:09 »
Inna sytuacja jest z tymi wydaniami Noir. One znikają dość szybko.
Bazyl bajki jak zwykle opowiadasz i jak zwykle zakłamujesz fakty w przypadku Egmontu. Batman Noir. Black & White. Pięść demona kupiłem jakieś dwa miesiące temu na gildii. Obecny nie jest tam już dostępny, ale na sklepie Egmontu cały czas do kupienia, komiks miał premierę w 2022. Nie nazwałbym 2 lat w takiej sytuacji "szybko". Batman Noir Mroczne odbicie jest wszędzie do kupienia.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:40:31 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2421 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:27:28 »
@Kadet
True. Jest we francuskiej edycji.
Jakby nasza Mucha była rzutka, to by sama poszła do Panini, kupiła prawa do Weapon X i wydała to jeszcze raz po swojemu. Skoro jest na to aż taki popyt, to mogłoby się udać i zarobić.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2422 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 17:30:45 »
Przecież Egmont ma prawo pierwokupu. Jeśli Egmont wydaje "Broń X", to trudno byłoby Musze dostać licencję na "Broń X"...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Gorzki

« Odpowiedź #2423 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 20:05:07 »
A teraz wyobraź sobie, że trafiasz na forum, bo zobaczyłeś pierwszy tom WKKM.
Nie wierzysz ile dobra komiksowego przegapiłeś. Zamaiawiasz paczkę za paczką ale powoli zastajesz taką listę braków:
Wilq 1234, Narodziny rewolwerowca, Hiroszima, Feralny Major, Azyl Arkham, Dallas Bar, Kingdom Come, Sambre, Skład Główny, Baśnie 1001 nocy,Arq, Prosto z piekła, Pjongjang, Blacksad, Zagubione dziewczęta, Fistaszki, XIII
Mogłem coś pomylić, mogłem o czymś zapomnieć ale jak pomyślę o tej liście to teraz tylko wzruszam ramionami.
Nie kupiliście Weapon X ? Będziecie musieli przepłacić ?
Serdecznie witamy

Żeby nie wyszło zbyt pesymistycznie.
To forum jest właśnie po to. Dostajecie na tacy info co może zniknąć (Kończące się nakłady komiksów) albo sugestie co zniknie szybciej niż wolniej.
Pierwsza porażka już za Wami, drugiej nie będzie prawda ?

I najlepsze.
Prędzej czy później wszystko zostanie wydane jeszcze raz, w tej lub innej forme. Wystarczy spojrzeć na listę wyżej.
Prędzej czy później ktoś nieświadomy 'wartości' komiksu wystawi go za ułamek jego ceny.
Prędzej czy później będziecie mieli to gdzieś.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 20:07:40 wysłana przez Gorzki »

Online Castiglione

« Odpowiedź #2424 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 23:54:25 »
Boże, ludzie się obudzili, że edycja limitowana jest limitowana xD Nie nakład jest za mały, tylko taki jest sens tych wydań, chcesz się załapać, to bierzesz od razu, a jak zwlekasz, to na własne ryzyko - raz się kupi później, raz nie.

Natomiast wersja podstawowa w standardowym formacie w Marvel Classic jak najbardziej powinna być.

No tak, ale limitowana ma sens kiedy faktycznie jest jej mniej.
Ale coście się tak uczepili tej okładki limitowanej, skoro Egmont nie nazywał jej limitowaną, tylko alternatywną?

Offline Pestak

« Odpowiedź #2425 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 00:02:16 »
Nie biadolcie, bo egmont już zaczął wrzucać kolejne egzemplarze do swojego sklepu. Przed chwilą wziąłem sobie jeszcze  egzemplarz z tzw. ALTERNATYWNĄ okładką. Oczywiście nie wiem czy to nie szrot ze zwrotu. Najwyżej zareklamuję. Dam znać jak przyjdzie.

Offline Rafa

« Odpowiedź #2426 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 00:13:52 »
Dzięki za cynk. Złapałem ostatnią sztukę. Wolałbym nie alternatywną okładkę, ale trudno. Zobaczymy w jakim stanie przyjdzie.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2427 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 00:31:21 »
Można domyślać się, że jesteś trochę rozżalony, że się nie załapałeś - ale z drugiej strony to pokazuje, że Egmont nie jest typowym molochem nastawionym na zysk, gdzie chodzi tylko wyłącznie o słupki w Excelach.  Potrafi regularnie wypuszczać na rynek tytuł w niedoszacowanym nakładzie, intencjonalnie zarabiając na tym niewiele, choć mógłby doić z czytelników pro-kliencko ile tylko fabryka pozwoliłaby.
Zwiększanie popytu poprzez ograniczenie podaży to jest właśnie dojenie klientów. No bo wiesz "limitowane" więc musisz kupić tu i teraz bo potem będziesz rozżalony. Dziwie się że nie tylko bronisz takiego podejścia ale jeszcze uważasz że dla firmy to plus i jest czym się chlubić.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2428 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 00:33:25 »
Post na fb Świata Komiksu o nadchodzących Limited (wyraźnie zaznaczone: gwarancja braku dodruków):

Od razu komentarz, który ciężko sobie wyobrazić. Egmont dodrukuje bo ludzie kupili po kilka sztuk   :D Dopiero dzisiaj dostał 'kasę' i nie miał kasy przez ostatnie miesiące (albo tak długo jak trwała przedsprzedaż). Powtarza się sytuacja z większością szybko wyprzedanych tytułów: ludzie chcą kupić bo się wyprzedało, trollują wydawnictwa zamiast zaplanować zakupy z wyprzedzeniem. Jak komuś zależy na tytule z mocno ograniczoną liczbą egzemplarzy to powinien kupić w przedsprzedaży a nie rozpaczać po fakcie.

Beware wszyscy co kupiliście po kilka egzemplarzy!

Mam zwyczaj omijania forumowych dram. Unikam sprzeczek, niepotrzebnych utarczek, które do niczego nie prowadzą. Tym razem muszę zareagować.

Zacytowałeś mój komentarz i teraz mam do Ciebie pytanie. Po co te złośliwości? Nie wiem, poczułeś się dzięki temu lepiej? Nigdy Ci się nie zdarzyło wkurzyć, że coś Ci umknęło? Myślę, że każdy, przynajmniej raz w życiu miał taką sytuację. A jeśli Tobie udało się kupić ten komiks to cieszę się razem z Tobą. Trochę zazdroszczę (w zdrowy sposób) ale się cieszę, że Tobie będzie dawał radość. :) 

Otóż wyobraź sobie, że nie "trollowałem wydawnictwa bo coś się wyprzedało". Długo czekałem na ten komiks i niestety nie udało mi się go zakupić. Trudno, czasem tak bywa ale przeżyję. Może kiedyś zostanie wydany w innej formie.

Wiesz, nie każdy śpi na pieniądzach i na niektóre tytuły musi ciułać miesiącami (to tak a propos zarzutu, że były miesiące na złożenie zamówienia), nierzadko tak operując budżetem, żeby starczyło na różne rzeczy (nie tylko komiksy) ale też są inne wartościowe tytuły, które staram się czasem zakupić choć są trudno dostępne. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że komiksy to drogie hobby. Wiele rzeczy udawało mi się kupować przed czasem (gdy innym się nie udawało) ale wiem, że w życiu różnie bywa i nie zawsze można mieć kasę od razu. Tym niemniej nigdy mi się nie zdarzyło drwić z kogoś, komu się nie udało czegoś kupić. I nie "rozpaczam", może nie wziąłem pod uwagę ewentualności, na którą już ktoś zwrócił uwagę, że inne tytuły z serii Limited zalegają do dziś, stąd można się było przejechać bo akurat ten album sprzedał się na pniu. Natomiast chciałem zwrócić uwagę na coś, co inny wydawca potrafił szybko rozwiązać, żeby nie było problemów ze spekulantami i jak najwięcej osób mogło się cieszyć kupionymi publikacjami.
Wydawnictwo Olesiejuk zaczęło wydawać limitki książek Star Wars. Zaczęli od książek z Thrawnem, którego nakład się wyczerpał. To nowe wydanie (z barwionymi kartkami i nowymi okładkami) można było kupić wyłącznie na Pyrkonie a to co ewentualnie by zostało, trafiłoby do sprzedaży w sieci. Wydawca wprowadził ograniczenie i na jedną osobę przypadał jeden zakup całego pakietu (trzech książek) czyli jednak można coś takiego wprowadzić. Tam była jeszcze inna sytuacja bo pieniądze miałem, ale nie mogłem jechać na Pyrkon. Takie uroki samodzielnego rodzicielstwa. Szczęśliwie, dzięki uprzejmości jednej z tłumaczek gwiezdnowojennych książek udało mi się je zdobyć bo wysłałem jej pieniądze i mi kupiła.

Kłócić się nie zamierzam bo tego nie lubię, proszę jednak, żebyś wziął czasem pod uwagę fakt, że nie każdy kto się potknie w taki sposób to debil, który "sam sobie jest winien" bo nie kupił czegoś w przedsprzedaży. Nie trzeba na każdego patrzeć z góry, bo są też komiksiarze, którzy np nie korzystają z tego typu forów gdzie można przeczytać o zmianach jakie zaszły na naszym rynku, że aby coś kupić to trzeba to zrobić zanim jeszcze towar trafi na sklepowe półki.
Nie mam zwyczaju marudzić i chyba pierwszy raz (od bardzo dawna) mi się zdarzyło, żeby sobie uczciwie ponarzekać ;)

Pozdrawiam.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline michał81

« Odpowiedź #2429 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 06:01:19 »
@Darth Lexus piszesz, że nie mogłeś wcześniej kupić bo nie miałeś kasy, rozumiem, ale ten temat został już dawno na forum rozwiązany. Kupujesz na gildii w dniu, kiedy komiks pojawia się w przedsprzedaży, gdzie masz możliwość opłaty w późniejszym terminie. Wiele osób tak robi i jak widać to działa.