Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2265 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:20:23 »
Cytując klasyka " ... w środku powietrze i watolina..." , a na serio to przy tym formacie okładka i papier muszą być trochę dożywione, żeby komiks się nie rozleciał. Dlatego jestem za normalnym papierem, przyjaznym dla półek i portfela obciążeniem, zamiast ukłonów w stronę "kolekcjonerów".
Ładne, ale niepraktyczne.

Offline Leszek

« Odpowiedź #2266 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:46:42 »
Czemu nie wydają zbiorczych Astrerixów? Czekam już z 15 lat. Tak jak czekałem na zbiorcze Thorgale (nie idiotycznie drogie "ekskluzywne" wydanie które i tak nie obejmie części których jeszcze nie czytałem).
W końcu zamówiłem wydanie Hachette.
Ciekawość co będzie wcześniej. Zbiorcze Asterixy, czy wydanie Hachette z materiałami dodatkowymi? Bo z całą pewnością nie kupię zwykłych, pojedynczych egmontowskich Asterixów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:49:44 wysłana przez Leszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2267 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:52:34 »
Ale pisząc "wydanie Hachette z materiałami dodatkowymi", masz na myśli takie wydanie Asteriksa, w którym obok komiksu byłyby też dodatki na jego temat? No bo przecież właśnie takie wydanie teraz wychodzi od Egmontu, szczegóły możesz znaleźć w wątku o Asteriksie w dziale o komiksach europejskich.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Leszek

« Odpowiedź #2268 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:58:43 »
Ale to są pojedyncze egzemplarze. Jakby było kilka odcinków w jednym tomie to co innego. Z Hachette przynajmniej mogę zamówić całą serię, w Egmoncie musiałbym zamawiać każdy egzemplarz osobno... LOL wiem że to raczej dziwny argument, ale w przypadku serii naprawdę wole zbiorcze wydania.

Offline Death

« Odpowiedź #2269 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:01:47 »
W najnowszym filmiku Kołodziejczak mówił, że na integrale nie zgodził się licencjodawca.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2270 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:02:50 »
Ale Hachette też na pewno nie wydałoby Ci tego w zbiorczych wydaniach. Poza tym w wydaniu Egmontu jest znacznie więcej dodatków niż w nieudanej serii próbnej z Hachette (w zasadzie dodatki z Hachette stanowiły bardzo mocno skróconą wersję dodatków z obecnego wydania Egmontu).

Oczywiście każdy ma swoje preferencje, ale jeśli ja miałbym wybierać między czterema gołymi albumami zebranymi w jeden tom - i tyle, zero dodatków względem zwykłego wydania - a taką edycją jak ta teraz, w której w każdym albumie jest tyle stron dodatków, co stron komiksu - to zdecydowanie wolę tę pojedynczą, bo jest tam po prostu znacznie więcej ciekawych rzeczy.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szekak

« Odpowiedź #2271 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:21:47 »
To, że Kołodziej czyta forum to było wiadome, ale, że odpowie mi kilka dni później po moich wątpliwościach co do Świata Akwilonu mówiąc na filmiku, że seria sprzedaje się dobrze, ma dobre recenzje i będzie kontynuowana to się nie spodziewałem. ^^

Bardzo się cieszę, Świat Akwilonu jest tego wart.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leszek

« Odpowiedź #2272 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:31:05 »
W najnowszym filmiku Kołodziejczak mówił, że na integrale nie zgodził się licencjodawca.
Nie chce mi się w to wierzyć. Kołodziejczak chyba nie lubi wydań zbiorczych. Ale doczekałem się zbiorczego Kajka i Kokosza, niedawno zamówiłem też zbiorcze XIII  i Kleksa, więc się da.
To, że Kołodziej czyta forum
Bardzo lubię Dominium Solarne Panie Kołodziejczak.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2273 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:35:48 »
Z Hachette przynajmniej mogę zamówić całą serię, w Egmoncie musiałbym zamawiać każdy egzemplarz osobno...
To zamów raz, jak już wydadzą cztery tomy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2274 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:36:38 »
Nie chce mi się w to wierzyć. Kołodziejczak chyba nie lubi wydań zbiorczych. Ale doczekałem się zbiorczego Kajka i Kokosza, niedawno zamówiłem też zbiorcze XIII  i Kleksa, więc się da.

Czasami się da. Niejednemu licencjonodawcy na imię Burek.

Online radef

« Odpowiedź #2275 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:36:55 »
Nie chce mi się w to wierzyć. Kołodziejczak chyba nie lubi wydań zbiorczych. Ale doczekałem się zbiorczego Kaja i Kokosza, niedawno zamówiłem też zbiorcze XIII  i Kleksa, więc się da.
Tylko że tu łączysz kilka różnych całkowicie niezwiązanych ze sobą rzeczy. To że takie "XIII" wyjdzie w integralach to nie jest nic zaskakującego, bo Egmont "dorosłe" serie frankofońskie od lat wydaje w integralach. No bo przecież to chyba Egmont wydał całego "Blueberry'ego" (razem z "Młodością") w takiej formie, masę komiksów z "Troy", "Armadę", serie Leo i jeszcze tu można byłoby wymieniać kilka innych przykładów. Więc to nie jest tak, że TK nie lubi wydań zbiorczych, bo wydał ich setki.

TK można jedynie zarzucić, że nie lubi, by na rynku jeden produkt był dostępny w dwóch wydaniach. Ale to wynika z całej drogi jaką Egmont przeszedł przez ostatnie dekady. Ledwie 12 lat temu byliśmy w fazie zwijającego się Egmontu, który w ramach KŚK nie wiem, czy wydawał 30 tytułów rocznie. Więc pewnie gdzieś tam głęboko tkwi obawa, że wypuszczenie innego, lepszego produktu sprawi załamanie sprzedaży serii, która dotąd świetnie się sprzedaje w obecnej formie. I z tego wynikało zwlekanie z innymi wydaniami "Kajka" czy "Asteriksa".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Dracos

« Odpowiedź #2276 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:37:24 »
Ale doczekałem się zbiorczego Kajka i Kokosza, niedawno zamówiłem też zbiorcze XIII  i Kleksa, więc się da.

Warto zauważyć że to są wydania zasadniczo rocznicowe autorskie Egmontu Kajko i Kokosz oraz Kleks, a integral XIII też bazuje na rocznicowym wydaniu francuskim. Więc z tym doczekaniem się to może być różnie bo jak dadzą Asterixy na 100 lecie to ja już nie doczekam ;)

Offline Death

« Odpowiedź #2277 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:41:47 »
Ledwie 12 lat temu byliśmy w fazie zwijającego się Egmontu, który w ramach KŚK nie wiem, czy wydawał 30 tytułów rocznie.
Był taki moment, że zrobiło się słabo, wydawali mniej i podnieśli ceny i jakość papieru też spadła, ale było aż tak źle, że 30 albumów rocznie? To już zapomniałem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2278 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:42:03 »
Ale doczekałem się zbiorczego Kajka i Kokosza, niedawno zamówiłem też zbiorcze XIII  i Kleksa, więc się da.

Wiesz, to nie są ci sami licencjodawcy...

Zresztą: Egmont zaczyna teraz nową edycję w HC z dodatkami. Wydanie wszystkich albumów przy najkorzystniejszych wiatrach zabierze jakieś trzy lata z górką od teraz. W tym czasie na 99% nie dostaniesz integrali od Egmontu, bo dwa różne formaty naraz (albumy w HC z dodatkami i w SC bez dodatków) to i tak rzadkie wydarzenie na naszym rynku. Hachette też nie jest samobójcą i skoro nie udało im się wydać kolekcji Asteriksa, gdy konkurencja była mniejsza, na 99% nie spróbuje teraz, gdy Egmont wydaje coś znacznie lepszego od ich produktu.

Tak że tak: obstawiam, że w ciągu najbliższych lat nie ma co liczyć na integrale, więc albo skusisz się na wydanie Egmontu, albo niestety zostaniesz z niczym... Ale de gustibus i tak dalej :)

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #2279 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 20:51:39 »
Był taki moment, że zrobiło się słabo, wydawali mniej i podnieśli ceny i jakość papieru też spadła, ale było aż tak źle, że 30 albumów rocznie? To już zapomniałem.

Tak na szybko sprawdziłem, że przykładowo w 2008 r. w styczniu wyszedł "Folwark zwierzęcy" z numerem KŚK 541, a w grudniu - "Przedwieczni" z numerem 584. Czyli tak ledwo 45-50 albumów KŚK na cały rok (oczywiście plus takie rzeczy, które nie są wliczane do KŚK). Ale to tylko z jednego roku, można by pobadać bliżej.

Dziękuję z całego serca!