Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578810 razy)

Offline xardas

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #855 dnia: So, 02 Marzec 2024, 09:09:05 »
W grudniu 2023 Egmont zmienił format Marvel Classic w New Mutants i pogrubił papier.
A słyszałeś pan o linii wydawniczej Marvel Deluxe?

Offline zombie001

« Odpowiedź #856 dnia: So, 02 Marzec 2024, 09:43:01 »
Gdyby Egmont zmienił wygląd DC Deluxe w trakcie jego wydawania, to dopiero zrobilibyście aferę. Mogłyby się nawet pojawić głosy co poniektórych fanatyków, że cała kolekcja do śmieci.
Zamknąć DC Deluxe i otworzyć DC Deluxe 2.0 w nieco innej szacie graficznej (obwoluty + lepsze okładki) to akurat żadna sztuka...

Te czarne, proste okładki to niestety szajs nie z tej ziemi.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Online michał81

« Odpowiedź #857 dnia: So, 02 Marzec 2024, 10:07:15 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #858 dnia: So, 02 Marzec 2024, 10:34:53 »
To przepraszam za swoją pomyłkę. Kupiłem New Mutants razem z She Hulk i nie zwróciłem uwagi/zapomniałem że to inna seria. Widać że wyraźnie się różni formatem od dotychczasowej Klasyki i że zrobiono go w formacie Muchy. Ale czy warto? Format standardowy mamy od 2012 r. Zdecydowana większość komiksów SH wydanych do tej pory była jednego rozmiaru i po tych 12 latach panował porządek na półkach pod tym względem. Czy warto płacić więcej za ten niewielki wzrost rozmiarów? Przecież na forum były też narzekania na to, że Mucha jest droższa od komiksów Egmontu, oraz na to że Egmont nie chce zmieniać papieru czy okładek, tylko woli podwyższać ceny komiksów, wraz ze wzrostem cen dotychczasowych materiałów.

« Ostatnia zmiana: So, 02 Marzec 2024, 10:38:03 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Danio

« Odpowiedź #859 dnia: So, 02 Marzec 2024, 10:44:45 »
Harleen na miniaturce, to myślałem, że może coś poruszy kwestię dodruku tego tomu. :/

Offline Kvothe

« Odpowiedź #860 dnia: So, 02 Marzec 2024, 10:47:03 »
Harleen na miniaturce, to myślałem, że może coś poruszy kwestię dodruku tego tomu. :/

Na premierę filmu dodrukują, spokojnie.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #861 dnia: So, 02 Marzec 2024, 10:49:22 »
Psycho-loszka pasuje do Harley Quinn jak do nikogo innego  ;)

Online michał81

« Odpowiedź #862 dnia: So, 02 Marzec 2024, 11:15:19 »
To przepraszam za swoją pomyłkę.
Jak można nazwać swoje stwierdzenie "w grudniu 2023" pomyłką, kiedy od zapowiedzi New Mutants w katalogu wydanego w połowie 2023 są oni przypisani do Marvel Deluxe. Dla mnie twój post to nie żadna pomyłka, tylko celowe i zawistne pisanie bredni i wprowadzanie innych użytkowników forum w błąd. Przestań trollować.

Offline chch

« Odpowiedź #863 dnia: So, 02 Marzec 2024, 12:14:52 »
Jak można nazwać swoje stwierdzenie "w grudniu 2023" pomyłką, kiedy od zapowiedzi New Mutants w katalogu wydanego w połowie 2023 są oni przypisani do Marvel Deluxe. Dla mnie twój post to nie żadna pomyłka, tylko celowe i zawistne pisanie bredni i wprowadzanie innych użytkowników forum w błąd. Przestań trollować.
"Fear is the path to the dark side … fear leads to anger … anger leads to hate … hate leads to suffering"

Daj spokój. Bazyl gona Bazyl i nic tego nie zmieni.

Offline Warpath

« Odpowiedź #864 dnia: So, 02 Marzec 2024, 14:46:45 »
A propos tematu dzisiejszego filmiku. Za młodego uwielbiałem wszelkiego rodzaju historie alternatywne, what ify, i inne udziwnione wersje superbohaterów. Kupowałem w zasadzie wszystko spod znaku Elseworlds. Jednak z biegiem lat coraz bardziej mnie kuło, że są to zamknięte historie, rozwój postaci jest w zasadzie znikomy bądź żaden, i nijak to się ma do oryginalnego runu.

Obecnie raczej unikam zakupu komiksów z tej kategorii, przez co większość DC Black Label tego typu nie trafia do mojego koszyka. Chlubne i cenione wyjątki to te traktujące o przyszłości, jak mogą się potoczyć losy herosów, jak Kingdom Come czy Dark Knight Returns, Injustice, bądź historie gdy heros podróżuje do innego czasu / wymiaru i trafia na odmienną wersję zdarzeń (wciąż część kontinuum), albo ciekawe długofalowe projekty (jak uniwersum Ultimate ostatecznie scalone z głównym). Niemniej zamknięte historie typu "co by było, gdyby Abin Sur ofiarował pierścień mocy Bruce'owi Wayne'owi", etc. już do mnie nie trafiają.

Abstrahując chętnie bym zobaczył po polsku zawartość DC Versus Marvel Omnibus wydane w kilku ładnych albumach.

Online michał81

« Odpowiedź #865 dnia: So, 02 Marzec 2024, 16:08:36 »
(jak uniwersum Ultimate ostatecznie scalone z głównym)
Uniwersum Ultimate nie zostało scalone z głównym. I nawet nie mówię tu o tym nowym Hickmana.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #866 dnia: So, 02 Marzec 2024, 20:23:02 »
Ale mija 9 lat od pierwszego "Czerwonego Syna", sporo ludzi narzeka na samo czarne płótno, ale Egmont nie reaguje.
8azyl, nie poznaję cie! Czyżbyś właśnie nawoływał E do DUBLA z ich własnej stajni i powtórnego wydania Czerwonego Syna? Bazyliszek chce dubla, świat się kończy...

Format standardowy mamy od 2012 r. Zdecydowana większość komiksów SH wydanych do tej pory była jednego rozmiaru i po tych 12 latach panował porządek na półkach pod tym względem. Czy warto płacić więcej za ten niewielki wzrost rozmiarów?
... Aż sprawdziłem. U mnie na półkach stoją 5 różne rozmiary. A pewnie Hachette ma jeszcze inny >_<

Co do Elseworld/DC BL. Dla mnie były punktem zaczepienia w trykoty. Nie musząc czytać nie wiadomo ilu komiksów mogłem sobie usiąść, wziąć tom i poznać historię. Dopiero Batman Metal przyciągną mnie na tyle bym postanowił wkroczyć w nurt głównego uniwersum. I co? I już drugi rok zbieram tomiki które warto by było znać przed samym eventem.
No hermetyczne jest to bardzo i równie onieśmielające. Tu zaleca się wskakiwać od eventów, ale warto przedtem zapoznać się z innymi story-arc'ami, za rogiem już czekają tie-iny, a run czai się w ciemnej uliczce. Nie mówiąc o mitycznych OHC czy innych TPB. No i nie zapominajmy o cross-over'ach. Nowy czytelnik widząc taki natłok niezrozumiałych pojęć ucieka z krzykiem. On przecież chciał tylko poczytać jak Batman obija mordy zbirom!

BTW. Będąc już przy Uniwersum DC i wskakiwaniu w nie: czy istnieje odpowiednik Marvel Origins dla DC? Bo o ile rodzimy wieloświat Ironmana i Spidermana mnie aż tak nie rajcuje, tak chętnie bym poczytał pierwsze przygody człowieka ze stali i gacka (tudzież np. Młodych Tytanów na czele z Raven  ;))

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #867 dnia: Nd, 03 Marzec 2024, 00:44:58 »
@UP
Batman: Rok Pierwszy. Klasyk, pokazujący początki Gacka. Ewentualnie jeszcze Rok Zerowy jeśli lubisz pisanie Snydera. Mi ta historia jednak nie podeszła.

Co do Supermana to oczywiście Man of Steel. Masz do wyboru aż trzy polskie wydania tej historii - zeszytowe TM Semic w 3 numerach, WKKDC oraz najnowsze z BiZDC, chyba najlepsze i najbardziej dostępne. W WKKDC wyszły też jeszcze 2 inne originy Supermana, pisane między 1985 a 2011. Tom 33 to Superman Tajna Geneza, a tomy 39-40 to Superman Dziedzictwo. Ale Byrne jest najlepszy.

Z WKKDC masz jeszcze Green Lantern Tajna Geneza w tomie 8. Bardzo dobry komiks Geoffa Johnsa, mimo że to origin. Wonder Woman ma swój Rok Pierwszy w BiZDC #16. Egmont wydał też Flash: Rok Pierwszy ale tego nie czytałem. Początki Młodych Tytanów Pereza będą w przeciągu roku w którymś tomie kolekcji BiZDC.

I chodziło mi o to, że seria DC Deluxe wychodzi już 9 lat, ciągle jest czarne płótno i nic więcej. Był chyba dodruk tego komiksu, ale mi na drugim wydaniu nie zależy, bo te które wtedy kupiłem, mi wystarczy mimo tej obwoluty.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Marzec 2024, 00:47:45 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #868 dnia: Nd, 03 Marzec 2024, 08:28:28 »
To cię źle zrozumiałem  z tym Czerwonym Synem. Ale i ty mnie źle zrozumiałeś z Marvel Origin. Nie chodzi mi o genezy poszczególnych bohaterów (do tego elewatorowe, jak było powiedziane w filmie Egmontu), a o odpowiednik kolekcji Hachette MO dla DC. Czyli zeszyt po zeszycie od najdawniejszych czasów. Po polsku tego nie ma, ale czy gdzieś na świecie ktoś coś takiego puścił i czy są szanse na wydanie pl.

Online michał81

« Odpowiedź #869 dnia: Nd, 03 Marzec 2024, 08:42:06 »
@Alexandrus888 DC ma wydania nazywane DC Archive Editions, gdzie są zebrane przygody bohaterów od pierwszych zeszytów, w których się pojawili. Obecnie ta linia wydawnicza jest zakończona. Zależnie od serii dociągnięte jest to chyba do lat 50 oraz 60.

Obecnie DC zapowiedziało DC Finest, które będzie odpowiednikiem marvelowych epików i tam też będzie zeszyt po zeszycie od najdawniejszych czasów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Marzec 2024, 08:48:35 wysłana przez michał81 »