Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578861 razy)

Online amsterdream

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2505 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:24:56 »
Kredę to wręcz powinni ustawowo zabronić w komiksach stworzonych przed 1995 rokiem.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Death

« Odpowiedź #2506 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 20:27:23 »
No właśnie a Potwory cały czas nie wyprzedane.
To komiks dużo trudniejszy w odbiorze, czarno-biały i do tego nie jest z Marvela. ;)

Offline Motyl

« Odpowiedź #2507 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 21:25:20 »
Przecież Egmont ma prawo pierwokupu. Jeśli Egmont wydaje "Broń X", to trudno byłoby Musze dostać licencję na "Broń X"...

Parafrazując Nicka Fury'ego, mówiącego aksamitnym głosem Samuela L. Jacksona: There Was An Idea :) Innymi słowy, chęć była, ale się nie udało. Tym bardziej że kusiła wersja, którą wydali Holendrzy - https://x.com/dinesh_s/status/1726606245044592766/photo/4
A dokładnie pomysł na wydanie kolorowe i czarno-białe, żadne limitowane tylko równorzędne. Z okładek Weapon X zawsze podobała mi się ta, która była w Mega Marvelu. Według mnie jest po prostu kultowa.

No właśnie a Potwory cały czas nie wyprzedane.

Niewyprzedane, bo nakład był większy niż limitowane Weapon X. Można zaryzykować stwierdzenie, że Potwory goszczą w domu u dwukrotnie większej ilości czytelników niż perypetie Logana z adamantium w nowej odsłonie. Biorąc pod uwagę ilość zniszczonych egzemplarzy Weapon X z uwagi na złe pakowanie różnych sklepów, jak również zakupy przez część odbiorców dwóch egzemplarzy ze względu na różne okładki, trafiło ono do jakichś 600-700 osób. A Potwory zeszły całkiem nieźle, zostało ich około 100 sztuk.

Offline Death

« Odpowiedź #2508 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 21:31:42 »
O, to bierzcie Potwory póki są, bo to topowy komiks ostatnich lat w Polsce obok Blasta i kilku innych. No i świetnie uzupełnia główny temat/wątek z Broni X.

Offline Crono

« Odpowiedź #2509 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 21:41:25 »
Motyl i o takim wydaniu Broni X pisałem kilka dni temu. No ja pier****! Wydanie w czerni i bieli to byłby obłęd. Zły Egmont, zły 🤬

Offline Motyl

« Odpowiedź #2510 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2024, 21:47:38 »
Pewnie kiedyś się ukaże. Natomiast wersja powiększona powinna być właśnie dla edycji czarno-białej, aby podziwiać warsztat Barry'ego, a kolorowa powinna być dostępna w normalnym nakładzie, a nawet mogłaby trafić do Kanonu Komiksu, bo tam jest jej miejsce. Weapon X można swobodnie postawić obok Strażników czy Powrotu Mrocznego Rycerza.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #2511 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 10:53:32 »
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline xanar

« Odpowiedź #2512 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 11:21:30 »
Dobrze, że dali tą informację na czarnym tle, bo myślałem, że sobie robią bekę z klientów tą prezentacją  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Genzo

« Odpowiedź #2513 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 11:22:34 »
Biorąc pod uwagę ilość zniszczonych egzemplarzy Weapon X z uwagi na złe pakowanie różnych sklepów, jak również zakupy przez część odbiorców dwóch egzemplarzy ze względu na różne okładki, trafiło ono do jakichś 600-700 osób.

Serio aż tyle sztuk szlag trafił ? Też dobre jaja, pierwszy raz sklepy mają do czynienia z takim formatem ? 🫨

Offline xanar

« Odpowiedź #2514 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 11:34:35 »
Pakują jak wszytko inne, sztuka jest sztuka, a że droższa książka to pewnie więcej ludzi reklamowało.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #2515 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 11:42:13 »
Ja jak pisałem, otrzymałem swój egzemplarz z podstawową okładką poobijany. A przyszedł z gildii gdzie pakowanie było dobre. Taki wysłali. Odesłałem im jeszcze przed festiwalem, ale odpisali że nie mają na wymianę. Cóż...

Offline zombie001

« Odpowiedź #2516 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:19:07 »
Motyl i o takim wydaniu Broni X pisałem kilka dni temu. No ja pier****! Wydanie w czerni i bieli to byłby obłęd. Zły Egmont, zły
Raczej perfekcyjny biznes. Mogą teraz to za rok-dwa wydać w Limited jako Broń X Noir...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Kadet

« Odpowiedź #2517 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 16:18:29 »
Pierwsza rzecz:

Egmont się zachowuje jakby był niepełnosprawny.

Poważnie? Coś masz do osób niepełnosprawnych?

Druga rzecz:

Ciężko zrobić od razu dwa wydania , jedno normalne z większym nakładem  i drugie faktycznie limitowane w powiększonym formacie i inna okładka ?

No ale mimo wszystko pamiętajmy, że w gruncie rzeczy Egmont to jest jednak biznes i korpo. Co jest bardziej racjonalnym biznesowo posunięciem: wypuścić naraz dwa takie wydania, żeby nawzajem odbierały sobie klientów (bo na pewno mniej osób wzięłoby Marvel Limited, gdyby jednocześnie wyszło tańsze), czy raczej wypuścić najpierw wydanie wypasione, zmierzyć reakcję na rynku i potem ewentualnie zagospodarować pozostały popyt bardziej ekonomicznym wydaniem? Nie mam tu żadnych danych ani przecieków, ale naprawdę bym się zdziwił, gdyby w bliskiej perspektywie Egmont nie wypuściłby "normalnej" "Broni X", skoro są na nią chętni. (EDIT: nawiasem mówiąc, ja ciągle czekam na "Batman: Black and White" w normalnym formacie i cenie... Niestety tutaj chyba sobie jeszcze trochę poczekam.)

Oczywiście, dla fanów (takich jak ja także) byłoby najlepiej, gdyby dany tytuł naraz ukazał się w wersji Limited, Deluxe, standard, w miękkiej oprawie, w wersji kieszonkowej, jako audiobook, e-book i wersja przerobiona na mangę, bo można by swobodnie sobie wybierać, ale koszt takiego przedsięwzięcia byłby chyba niewspółmierny do zysków ;)

Oczywiście Ongrys wydaje różne tytuły równolegle jako integrale i albumy SC i chwała mu za to, ale Egmont to nie Ongrys, stety czy niestety. "Thorgal" czy ta nowa seria z "Asteriksem" to chyba najwięcej, na ile możemy liczyć od E. w zakresie różnych standardów wydawniczych publikowanych równolegle.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Wrzesień 2024, 16:55:56 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline szulig

« Odpowiedź #2518 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 19:50:19 »
Jak po pierwszym filmie z panią Alicją, napisałem kilka krytycznych uwag tak teraz chciałbym napisać jak sporo rzeczy poprawiała odnosnie pierwszego nagrania. Na prawde spory postęp. Ktos na yt wrzucił komentarz zeby zainwestwali w lepsze mikrfony i to prawda ale pani Alicja na duzy plus

Offline starcek

« Odpowiedź #2519 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 21:12:19 »
Lepiej by im może wyszła inwestycja w badania rynku, bo po ostatnich akcjach widać, że zielonego pojęcia nie mają, czego publika pożąda i w jakim stopniu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.