Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580013 razy)

Offline chch

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #240 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 14:13:23 »
ktoś może podrzucić jakieś przykładowe strony z historii science fiction?

Offline death_bird

« Odpowiedź #241 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 15:26:33 »
Fajne te zapowiedzi. "Ziemia niczyja", "Noir" na zasadzie "baaardzo może" i finito.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Teli

« Odpowiedź #242 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 15:36:57 »
Albo moja pasja stygnie albo Egmont już nie grzeje, a może zima za ciepła?
Podobnie jak wyżej "Ziemia niczyja", może Spider Noir (na zasadzie "szału" kompletacji) i gdzieś tam przyszłościowo na zasadzie zapchajdziury w koszyku lub przy dobrej promce marvelowa sałata, żeby serię zamknąć... no tyle i aż tyle.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #243 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 15:44:55 »
Bardzo dobry katalog, który pozwala przenieść zainteresowanie na innych wydawców.

Offline LukCook

« Odpowiedź #244 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 15:45:07 »
U mnie dokładnie to samo: Ziemia Niczyja i może, może Noir.

Offline donT

« Odpowiedź #245 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 16:19:13 »
Dla mnie rowne nic. Nie okryje Ameryki piszac, ze Egmont juz dawno temu poszedl w 100% mejnstrim. Nie zeby mnie to jakos specjalnie bolalo, sa inni wydawcy, ktorych oferte uwazam, za o wiele ciekawsza.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Popiel

« Odpowiedź #246 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 16:32:45 »
U mnie również zero. Zresztą od lat kupuję od Egmontu tylko pojedyncze serie - Usagi, Hellblazer, Blacksad, albo one shoty jak 1629, Rorschach czy Szeryf Babilonu. Od kiedy skończyło im się stare Vertigo, najwyraźniej zarazem skończyły im się pomysły.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #247 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 16:54:41 »
Oj egmonty, egmonty... poprawcie to.
No ale co jest nie tak z tym opisem?

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #248 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 17:05:10 »
Dla mnie:

Nieśmiertelny Hulk. Tom 5
Król Deadpool
Batman: Ziemia niczyja. Kataklizm. Wstrząsy wtórne. Tom 2
Spider-Man Noir
Jenny Finn

Offline chch

« Odpowiedź #249 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 17:43:39 »
No ale co jest nie tak z tym opisem?
Nie jestem biografem rodziny Sakai, ale AFAIK Julie to córka Stana, a jego żona, Sharon, od kilku lat nie żyje (niestety).

Offline chch

« Odpowiedź #251 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 17:58:58 »
Julie Fujii-Sakai to druga żona Stana.

https://emifujiiphotography.com/wp-content/uploads/2015/11/17-451-post/Sakai-Fujii_0159-685x1024.jpg

https://www.facebook.com/officialstansakai/posts/my-wife-julie-fujii-sakai-has-created-her-brand-chibi-time-and-they-now-have-a-f/1441342329225833/
Dzięki Motyl.
Cieszę się, że Stan pozbierał się po śmierci Sharon i rozpoczął nowy etap swojego życia. 🙂
Przepraszam za posądzenie o brzydki bląd, ale nie żałuję swojego postu. Dowiedziałem się czegoś i ta informacja wywolała uśmiech radości na mojej twarzy.

Offline michał81

« Odpowiedź #252 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 19:24:01 »
Od kiedy skończyło im się stare Vertigo, najwyraźniej zarazem skończyły im się pomysły.
Z tym że się skończyły serie Vertigo to nie do końca prawda. Prawdą jest że wydali chyba te najbardziej znane, ale spora część to wznowienia/dokończenie tego co wydawała Mandargora (100, Y, Transmetropolitan, DMZ, Hitman - dobra tu trochę naciągam bo to DC), wznowienia ich serii wydawanych w latach 2000 (Sandman, Lucyfer, komiksy Gaimana z Vertigo, Amerykański Wampir, Kaznodzieja, Top 10, Hellblazer, Saga o Potworze z Bagien, Baśnie) wraz dodatkowymi częściami, albo komiksy opierające się na konkretnym znanym w Polsce twórcy: Alan Moore (Promethea, Tom Strong, V jak Vendetta - to wznowienie po Poście), Grant Morrison (Doom Patrol, Niewidzialni, Animal Man), Ed Brubaker (Śpioch), Warren Ellis (Globalne Pasmo), Tom King (Szeryf Babilonu), Jeff Lemire (Łasuch), Brian K. Vaughan (Ex Machina), Jason Aaron (Skalp). Tak naprawdę tylko tylko Ludzie Północy (choć Barian Wood może był znany, ale nie tak popularny jak wcześniej wymienienie) i Shade – Człowiek Przemiany to są serie z Vertigo, które dla Egmontu były nowościami, bez wsparcia znanego twórcy.

Z Vertigo zostało jeszcze sporo rzeczy do wydania:

1) Świat Sandman (celowo nie pisze Uniwersum)
- Lucifer vol. 2 od Holly Black i Richarda Kadrey'a (z 2017) - 19 zeszytów (3 zbiorcze tomy) bezpośrednia kontynuacja serii Mike'a Carey'a, gdzie Lucyfer prowadzi śledztwo związane z zabójstwem Boga
- The Books of Magic vol. 2 kontynuacja przygód Hunter, po mini serii Gaiman, 75 zeszytów
- The Dead Boy Detectives - seria wychodząca bezpośrednio z wydarzeń z Sandmana (jak Lucyfer), za moment będzie serial na Netflixie
- Sandman Mystery Theatre Matta Wagnera, seria która ze światem Sandman ma mało wspólnego, ale samo DC wznowiło ją pod szyldem Uniwersum Sandmana
- linia wydawnicza The Sandman Presents

2) The Losers (Straceńcy) Andy Diggle (scenariusz), Jock (rysunki) sensacyjny komiks, gdzie specjalny oddział zostaje zdradzony przez CIA i szuka sposobności aby się odegrać. Pierwszy TPB wydał wieki temu Taurus, 32 zeszyty zebrane w 7 zbiorczych.

3) Komiksy Gartha Ennisa:
- Adventures in the Rifle Brigade - Garth Ennis/Carlos Ezquerra, wojenny komiks Ennisa, oczywiście z przerysowanymi postaciami, 2 mini serie, w sumie 6 zeszytów
- wznowienie War Story
- Unknown Soldier (pierwszą serię pisał Ennis, potem Joshua Dysart)

4) Doom Patrol Rachel Pollack - bezpośrednia kontynuacja runu Morrisona (jakieś 24 zeszyt)

5) Świat Baśni:
- Fables: The Wolf Among Us
- Cinderella: Fables are Forever + Cinderella: From Fabletown with Love
- Fairest

6) Komiksy Granta Morrisona
- The Filth
- Joe the Barbarian z rysunkami Seana Murphiego
- wznowienie WE3 z rysunkami Franka Quitelia

7) Human Target Petera Milligana

8 ) iZombie od Chrisa Robersona i Michaela Allreda (choć Egmont tu przespał doby moment na wydanie serii, kiedy wychodził serial, luźno inspirowany komiksem)

9) Komiksy Mike'a Careya
- Crossing Midnight
- The Unwritten

10) kolejne komiksy/serie Swampa Thinga - Nancy A. Collins, Grant Morrison/Mark Millar, Brian K. Vaughan

11) Trillium Jeffa Lemire'a

Oczywiście jest jeszcze duchowy spadkobierca Vertigo czyli imprint DC Young Animal od Gerarda Waya
- Shade, the Changing Girl/Woman
- Mother Panic
- Doom Patrol
- Cave Carson Has a Cybernetic Eye
- Bug: The Adventures of Forager
- Eternity Girl
- Far Sector
oraz na deser Milk Wars

Naprawdę jest dużo rzeczy do wydania, a nie wymieniłem wszystkiego tylko to co miałoby realną szansę na sprzedaż ze względu na twórcę czy też na powiązania z seriami. To co powyżej jest z okolic dobre/przyzwoite/bardzo dobre i spora część posiada wydania na których Egmont mógłby bazować, tylko w kilku musiałby robić je sam, bo brakuje kompletu zbiorczych. Ale trzeba chcieć je wydać.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Grudzień 2023, 19:27:26 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #253 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 20:48:40 »
20 zł tańszy, ale o ponad 100 stron cieńszy. Pierwszy tom 588 stron, drugi 420 :(
Patrząc na zawartość idziemy 1:1 do rozpiski która swego czasu była w nitce z Batmanem, więc była do przewidzenia mniejsza ilość stron. Liczę w sumie, że w jakimś tomie dodadzą Batman: Harley Quinn, bo nie widziałem jej w żadnym tomie, a całkiem przyjemna historia, która mimo wszystko dzieje się podczas Ziemi Niczyjej (Tak wiem Bazylu, że to byłby dubel bo była w 2 tomie BiZ  ;) )
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Castiglione

« Odpowiedź #254 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 20:54:16 »
Ale trzeba chcieć je wydać.
No właśnie, a już dłuższy czas Vertigo wydaje mi się u nas zaniedbane.