Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580011 razy)

Offline Kadet

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2295 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 19:46:04 »
@Kadet
Moim zdaniem nie wyklucza, bo to jest jedyne wydanie na jakie możemy liczyć. Lepszego nie dostaniemy, więc niech chociaż szybko leci.

Im szybciej będzie lecieć, tym gorszej będzie jakości. Pierwsze wydanie wznowienia "ŻiCSM" z 2017 r. pokazuje, jakie rzeczy się dzieją, gdy publikację komiksu za bardzo się przyspiesza.

Znowu ta teoria, że "gołe" wydanie coś blokuje.

Przypominam: seria próbna z Hachette to było najprawdopodobniej to wydanie, które teraz daje Egmont, tylko mocno okrojone. Jeśli Hachette wydałoby tę kolekcję, w której byłoby - powiedzmy - po 10 stron dodatków, to Egmont później powtarzałby dokładnie tę samą kolekcję, tylko po to, by dodać do niej 35 stron dodatków? Ilu ludzi by ją kupiło, zważywszy że fani Asteriksa pewnie mieliby już wtedy wersję Hachette? To trochę jak z wydaniami Epików Star Wars ze starego kanonu - od paru ładnych lat nie ma co na nie liczyć, bo mnóstwo fanów SW wciąż ma kolekcję od DeAgostini (choć niestety w niektórych miejscach pozostawia ona sporo do życzenia i nie umywa się do kompletnego wydania w Epikach).

Ja jestem już przyzwyczajony przez te 12 lat, że można w 4 lata wydać 100 komiksów. Jeśli 30 tomowy Kaczogród jest ciągnięty 7 lat, to dla mnie jest to wolno. Porównywanie Polski z USA jest trochę naciągane - tam te komiksy ukazywały się przez lata w licznych wznowieniach.

Jak licznych? Od zakończenia przez Barksa czynnej kariery w 1967 r. w USA wyszły dwie zbiorcze edycje jego dzieł (nie licząc obecnej od Fantagraphics). Przez 44 lata (licząc do 2011 r.). Z tego jedna edycja była czarno-biała (lata 1984-1990), a druga to seria tomików w miękkiej oprawie (1992-1998).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2296 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:25:49 »
Tempo "Kaczogrodu" jest bardzo dobre.

Offline PJP

« Odpowiedź #2297 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:25:59 »
Wydanie Kaczogrodu Barksa w takim tempie i takiej ilości, gdzie równocześnie wyszła kolekcja Rosy i pojedyncze tomy plus ruszenie z kolejną kolekcją pokazuje jaką mocną marką są Kaczki na polskim rynku, równą Batmanowi
Śmiało można pisać o pokoleniu Kaczora Donalda. Prawie każdy, czy to fan, czy okazjonalny czytelnik, otarł się w swoim życiu o kaczki.

Offline michał81

« Odpowiedź #2298 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:28:27 »
Ja jestem już przyzwyczajony przez te 12 lat, że można w 4 lata wydać 100 komiksów. Jeśli 30 tomowy Kaczogród jest ciągnięty 7 lat, to dla mnie jest to wolno.
100 komiksów w 4 lata? W sensie że Hachette? Sprawdź ile w ciągu roku komiksów wydaje Egmont.

Offline Cringer

« Odpowiedź #2299 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 21:08:29 »
Moment, moment Michale. Nie zapominaj że komiksów którymi Bazyl nie jest zainteresowany się nie liczy ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #2300 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:43:42 »
To tak przerywając to kolejne pierdololo bazyla, po przejrzeniu katalogu Egmontu z 2024 to oczekiwałbym na emefce kilka odpowiedzi:
- co z piątym tomem DCeased (War of the Undead Gods) domykającym całość (przynajmniej na razie)
- Injustice Ground Zero jako domknięcie pierwszej serii Injustice (wiem że średnie/słabe, ale jako komplecista chciałbym posiadać na półce zamkniętą serię),
- konkretnej informacji co dalej z Ptakami Nocy
- co dalej z nowymi Baśniami
- jak się zapatruje na kontynuację Sagi o Potworze z Bagien po runie Moore'a oraz Doom Patrol po runie Morrisona
- czy jest szansa na kontynuacja Resident Alien, bo jest kolejna mini seria kontynuująca wątki

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2301 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 04:45:39 »
Ale wrzesień fajnie wygląda, mamy: zbiorcze XIII, zbiorczą Armadę, Asteriksy w twardej, Włoski Skarbiec, jubileuszowe Jonka Jonek i Kleks i Marvel Limited. Dawno tak na paczkę nie czekałem jak tym razem  :).
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #2302 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 08:41:05 »
No co ty, przecież Kleks jest w za małym formacie, Armada zbiera za mało tomów, XIII ma brzydkie okładki, z Asteriksem na pewno "nabiją ludzi w butelkę" tak jak z wydaniem z leksykonem, no i w ogóle to Egmont ma czytelników w dupie a komiksy nie są po to żeby sie nimi cieszyć.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2303 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:56:09 »
XIII ma takie same okładki jak w oryginale, więc to nie wina Egmontu, ale co do Armady to się zgadzam. Mogli poczekać rok na czwarty album do integrala, a w międzyczasie wydać Kroniki Armady.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #2304 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:17:38 »

- jak się zapatruje na kontynuację Sagi o Potworze z Bagien po runie Moore'a oraz Doom Patrol po runie Morrisona

podbijam to pytanie, w szczególności Doom Patrol, bo po Morrisonie do wydania jest tylko Pollack - jeden omnibus albo dwa tomy, jeśli podzielimy to na pół

dorzucilbym tu pytanie o jednotomówki Morrisona z Vertigo (Joe the Barbarian; reedycja WE3 - dawno go nie ma na rynku, a powinien; The Filth) i All-Star Supermana w Deluxe, skoro już jego nazwisko padło

Offline michał81

« Odpowiedź #2305 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:32:07 »
@zerodwatrzy odniosłem się tylko do tego co jest w katalogu i funkcjonowałoby jako kontynuacja, bo to co mogli by wydać lub wiem, że wydadzą to już inna bajka

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #2306 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:36:45 »
@zerodwatrzy odniosłem się tylko do tego co jest w katalogu i funkcjonowałoby jako kontynuacja, bo to co mogli by wydać lub wiem, że wydadzą to już inna bajka
jasne, ja po prostu odbieralem wydanie Doom Patrol jako kompletowanie Morrisona przez Egmont, wiec pasowalo mi to pytanie do kontekstu, All-Stara też można podpiac pod reedycje komiksów DC wydanych wczesniej przez Muchę ;P

Offline michał81

« Odpowiedź #2307 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 17:25:26 »
O All Star Superman nie wiem ale będą inne reedycje 😉

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #2308 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 19:06:18 »
Mnie interesuje co dalej zrobią z Punisherem. Epiki skończą się w tym roku. Może pokuszą się o War Journal Potts/Lee lub run Grega Rucki?

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2309 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 19:31:43 »
Śmiało można pisać o pokoleniu Kaczora Donalda. Prawie każdy, czy to fan, czy okazjonalny czytelnik, otarł się w swoim życiu o kaczki.
Zwłaszcza jeśli dorastał w latach 90 XX wieku.
,,le monde est absurde"