Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605156 razy)

Offline Kandor

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3150 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:08:30 »
No przecież pewnie tak to właśnie będzie, o ile ktoś tam nie zmieni nagle zdania. TK o tym mówił już... Rzeczy z tych Noirow nie będą miały innych wydań. Już chyba była o tym tu gadka, że w takim razie beznadziejny był pomysł z wydawaniem tam nowości/rzeczy niedostępnych na rynku.

A swoją drogą, biedne te zapowiedzi, oj strasznie biedne. I to na każdym polu.
Biedne? W sumie tak, zgoda. Tylko że w założeniu to zawsze miały być wstępne zapowiedzi na pierwszą połowę roku, zwłaszcza zważywszy na początkową deklarację pani "wydamy 350 tytułów - tak, nie zwalniamy tempa") i wraz z ukazaniem się katalogu na cały rok (tradycyjnie na przełomie kwietnia/maja) jak zwykle pojawią się nowe (także ze 2-3 niespodzianki) zapowiedzi. Także mam odczucie że np. na jesieni 2020 roku a potem pod koniec kwietnia 2021 (osobiście siedziałem już bity tydzień z 17dniowej kwarantanny, nuda śmiertelna) to były prawdziwe "petardy", choć niby liczba tytułów była podobna.
W dodatku wydaje mi się że w zeszłym roku pan Tomasz się za bardzo rozpędził i z części linii wydawniczych podał praktycznie zapowiedzi na cały rok (marvel classic, dc deluxe, z marvel deluxe akurat była niespodzianka "do katalogu", New Mutants Sienkiewicza) i w końcu nawet niesczęsnego "Spider-Man Noir", zapowiedzianego równy rok temu, nie dano rady wydać w tym roku. Dochodzi jeszcze problem kontynuacji wszelakich serii i być może tego, że o ile nasza garstka na forum jest święcie przekonana o swojej otwartości nan nowe serie, z nowymi bohaterami, to jednak Polacy kupują komiksy które znają (czytaj: duuuużo Batmana ;-)), i Egmont coraz częściej decyduje się na opcje "bezpieczne", czyli znani bohaterowie i ci mniej znani, ale nie obcy, również bezpieczni (stąd Thunderbolts czy Winter Soldier).
Jeszcze dodam  że są takie serie i linie wydawnicze, które już dawno nam obiecano (np. Śmierć Supermana, mangi super-hero, Asteriks na twardo [jeśli ktoś słuchał uważnie TK w sobotnie poranki]) więc dla zorientowanych w temacie nie było wiekszego zaskoczenia, a jedynie potwierdzenie.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Październik 2023, 20:11:17 wysłana przez Kandor »

Offline gashu

« Odpowiedź #3151 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:15:19 »
Kontynuacja Hellblazera to którego scenarzysty? Bo nie mogę że zdjęcia rozszyfrować.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #3152 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:16:53 »
Kontynuacja Hellblazera to którego scenarzysty? Bo nie mogę że zdjęcia rozszyfrować.
Paul Jenkins

Offline zombie001

« Odpowiedź #3153 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:19:20 »
W sumie u nas to już chyba trudno o takie zapowiedzi, które zwaliły by z nóg.

Albo pewne rzeczy są już wydane, albo systematycznie wydawane (dlatego to ogłoszenie kontynuacji danej serii już nie robi takiego wrażenia), albo będą wydane i są już zapowiedziane... przez konkurencję. 

I z drugiej strony może racja, że chcą więcej rzeczy zachować na niespodzianki. TK rok temu jednak chyba za dużo wrzucił w tą prezentacje i za bardzo dał się pociągną za język (z tym Supermanem np.) + Dochodzi inny problem, zapowiedzieli coś czego nie mogą wydać, bo coś  tam nie pykło (mowa o tym Moorze). Mogą nie chcieć powtórki na tym tle i zapowiadają już tylko 100% pewniaki.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Kandor

« Odpowiedź #3154 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:19:29 »
"Najeżdżasz w necie na jakiegoś losowego gościa, którego nigdy na oczy nie widziałeś, nazywasz go burakiem, wstawiasz jakieś durne obrazki na jego temat i jeszcze piszesz, że ty to się umiesz zachować xD W gruncie rzeczy tylko dlatego, że śmiał coś skomentować w innym tonie niż kolejny aplauz, gdzie ta cała uwaga miała raczej żartobliwy wydźwięk, a nie była jakimś atakiem."

No właśnie, nie jest OK kogoś wyzywać od warzyw, nawet jeśli kogoś na chwilkę "rozproszył" i komuś się to wydało "niegrzeczne". Poza tym nie taki on "losowy", bo wielu z nas poznało go po głosie, więc raczej go znamy i chyba nawet lubimy, szczególnie ze względu na "usługi" (różne recki, omówienia itp.) świadczone w naszym komiksowo-książkowym "półświatku" (nawet te "wtręty" z widowni nie były w końcu całkiem bezproduktywne). Chyba że źle usłyszałem, pomyliłem osoby, ale nie sądzę :-)
« Ostatnia zmiana: So, 07 Październik 2023, 20:21:01 wysłana przez Kandor »

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #3155 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:19:45 »
Ostatni Niewidzialni jednak w 2024 ? Wg katalogu miał być w grudniu :(

Offline Kandor

« Odpowiedź #3156 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:23:57 »
W sumie u nas to już chyba trudno o takie zapowiedzi, które zwaliły by z nóg.

Albo pewne rzeczy są już wydane, albo systematycznie wydawane (dlatego to ogłoszenie kontynuacji danej serii już nie robi takiego wrażenia), albo będą wydane i są już zapowiedziane... przez konkurencję. 

I z drugiej strony może racja, że chcą więcej rzeczy zachować na niespodzianki. TK rok temu jednak chyba za dużo wrzucił w tą prezentacje i za bardzo dał się pociągną za język (z tym Supermanem np.) + Dochodzi inny problem, zapowiedzieli coś czego nie mogą wydać, bo coś  tam nie pykło (mowa o tym Moorze). Mogą nie chcieć powtórki na tym tle i zapowiadają już tylko 100% pewniaki.
Poważnie mną zachwiały tegoroczne zapowiedzi od Muchy, a dziś Nagle Comics zapowiedziało Scotta Pilgrima (po dwóch filmach i grze komputerowej - lepiej późno niż wcale). Jednak co do Egmontu to akurat prawda :-)
« Ostatnia zmiana: So, 07 Październik 2023, 20:25:36 wysłana przez Kandor »

Offline badday

« Odpowiedź #3157 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:26:46 »
@badday
 Yakari to obecnie 42 części(wydali 16)???
Niestety, kiepsko się sprzedaje. Co mnie i mego synka bardzo smuci.

Offline kostuch

« Odpowiedź #3158 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:26:57 »
Ja poki co najbardziej ciesze sie z zapowiedzi 3 tomowego integrala Kleksa( jeden z komiksow mojego dziecinstwa, pioro kontra flamaster znalem na pamiec)

Offline Takesh

« Odpowiedź #3159 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:32:16 »
Poważnie mną zachwiały tegoroczne zapowiedzi od Muchy, a dziś Nagle Comics zapowiedziało Scotta Pilgrima (po dwóch filmach i grze komputerowej - lepiej późno niż wcale). Jednak co do Egmontu to akurat prawda :-)

Dwóch filmów????

Offline parsom

« Odpowiedź #3160 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:34:09 »
To ten Asterkis to będą zbiorcze wydania czy pojedyncze albumy w twardej?

Trzytomowy integral Kleksa to będą wszystkie Kleksy w trzech tomach, czy jak?
Edit: Kleks już wiem, będą trzy integrale, czyli wszystko.

Ale z Asteriksem to nadal mało jasne...
« Ostatnia zmiana: So, 07 Październik 2023, 20:57:03 wysłana przez parsom »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3161 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:34:28 »
LL i Smerfy "cztery w roku, może więcej"
Yakari - 2 tomy na rok
Agatha Christie - 2 tomy na rok
Epici ASM - 2 tomy
Epici Punishera -2 tomy

Czyli Punishera skończą w przyszłym roku (nie ma więcej oryginalnych wydań), Spider zostanie jeden tom (chyba że się cofną).

Smerfów zostało 5 tomów do wydania a LL Morrisa 8. LL i Smerfy mogliby w przyszłym roku przycisnąć i w końcu dokończyć a nie tak rozwadniają to wszystko.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3162 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:35:54 »
Chyba nikt tutaj, ani na Filmożercach, ani na DCManiaku nie zająknął się o zapowiedzi "Wonder Woman Historia: Amazonki". Jedna z ciekawszych historii ze świata Wonder Woman z ostatnich lat, nominowana do nagród w kilku kategoriach.
Batman returns
his books to the library

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #3163 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:39:20 »
Ja poki co najbardziej ciesze sie z zapowiedzi 3 tomowego integrala Kleksa( jeden z komiksow mojego dziecinstwa, pioro kontra flamaster znalem na pamiec)
Serio będą integralne Pani Szarloty Pawel?
Dla mnie to właśnie to jest njus dnia

Offline eridraven

« Odpowiedź #3164 dnia: So, 07 Październik 2023, 20:44:11 »
Te plany to tylko potwierdznie, że polski rynek jest już dobrze nasiąknięty komiksem, a teraz należy go doglądać i zapewnić stały dopływ nowości jak i uzupełniać braki.

Stabilne zapowiedzi, stabilnego Wydawnictwa. Cieszy dobry dla na kolejny rok, bez nerwowych ruchów.

Wystąpienie Pani Martyny odbieram jako bardzo dobre. Zrobiła to, co miała, na tyle ile pozwalała jej wiedza.

Zdziwiła mnie tylko reakcja publiki, która nie chciała podjąć interakcji z prowadząca oprócz kilku moich wrzutek i paru osób.

Jak TK męczyli o kolejne info, to tu wystarczyło parę pomidorów i nie było gadania 😅
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy