Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607051 razy)

Offline Kadet

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2175 dnia: So, 27 Maj 2023, 22:25:20 »
Rozumiem strategię pod kątem innej grupy docelowych odbiorców, niemniej nawet na sobotnim filmiku TK widać, że albumy francuskie były wydawane w twardej. Mnie również miękka nie kręci w perspektywie ponad 100 albumów.

Z miękką zajmą mniej miejsca na półce, co w przypadku stu albumów może okazać się istotne :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Warpath

« Odpowiedź #2176 dnia: So, 27 Maj 2023, 22:30:47 »
Jasna sprawa, dlatego jest to wybór jednego ponad drugie : ) Dla mnie najlepszą opcją byłyby integrale, zważywszy na to, że dziesiątki albumów już jest dostępnych na rynku, tylko bindować. Egmont celował bardziej w standardowego czytelnika, któremu łatwiej sięgnąć po tańszy, miękkookładkowy produkt. Ja takowym nie jestem, także mijamy się :)

Offline eridraven

« Odpowiedź #2177 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 11:20:24 »
Jasna sprawa, dlatego jest to wybór jednego ponad drugie : ) Dla mnie najlepszą opcją byłyby integrale, zważywszy na to, że dziesiątki albumów już jest dostępnych na rynku, tylko bindować. Egmont celował bardziej w standardowego czytelnika, któremu łatwiej sięgnąć po tańszy, miękkookładkowy produkt. Ja takowym nie jestem, także mijamy się :)

To jest też sposób na wychowanie sobie klienta. Nowe i młode pokolenie czytelników kupi na miękko, a za kilkanaście lat w przypływie nostalgii weźmie i na twardo.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Dracos

« Odpowiedź #2178 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 11:26:40 »
Generalnie prawie zawsze optuje za wydaniami zbiorczymi na twardo, ale jednak tutaj kiedy seria jest cały czas tworzona i dochodzą nowe albumy myślę że wydanie na miękko, w dobrym tempie (początkowo dwa na miesiąc) to nie jest zły pomysł. ~25zł za album taki ciut większy niż dawny standard to jest dobra cena i może przyciągnąć trochę nastolatków.

Offline dinogal

« Odpowiedź #2179 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 11:41:55 »
To jest też sposób na wychowanie sobie klienta. Nowe i młode pokolenie czytelników kupi na miękko, a za kilkanaście lat w przypływie nostalgii weźmie i na twardo.

Może i tak tylko czy ta grupa docelowa będzie na tyle liczna że będzie utrzymywać sprzedaż? raczej wątpię, większość z nas woli ładne wydanie bo w końcu komiksy to dobra raczej z wyższej półki które lepiej się czyta jak są w twardej. Ja stawiam na to że skończy się jak z Armadą, będą wydania miękkie z niską sprzedażą potem próba ratowania wydając integrale ale wtedy już hype na ten tytuł przepadnie i cała seria odejdzie w zapomnienie. ::)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2180 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 11:54:15 »
w końcu komiksy to dobra raczej z wyższej półki które lepiej się czyta jak są w twardej.

Dlatego fajnie by było, żeby komiksy nie były raczej dobrami z wyższej półki, bo inaczej nowi czytelnicy na pewno się nie pojawią. A dlaczego niby lepiej się czyta jak są w twardej, to tak myślę, myślę i nie mogę wymyślić, mimo iż czytam komiksy od 30 lat.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2181 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 11:59:47 »
No mnie faktycznie wygodniej czyta się tom w HC, bo lepiej się rozkłada, poza tym nie martwię się, że coś się uszkodzi, odkształci, itd.

« Odpowiedź #2182 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 12:02:43 »
  Grupa docelowa pewnej viralowej gejowskiej pseudo-mangi wyrobiła liczbę sprzedażową nieosiągalną dla wszystkich komikspecjalistów niektórych z 20-30-40 letnim stażem w kompulsywnym zbieractwie naraz. Inne pokolenie, inne sposoby obiegu informacji, inne formy sprzedaży a seria nie dość że olbrzymia to jeszcze cały czas rozwijająca się. Mnie bardziej zastanawia dlaczego Egmont nie wydał "W poszukiwaniu Ptaku Czasu" w integralu? Z uwagi na drugi cykl?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2183 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 12:44:58 »
Serio chcielibyście ponad 100 tomową serię w twardych oprawach, gdzie okładki zajmowałyby więcej miejsca niż sam komiks?  ;D
Skąd wy bierzecie miejsce na te komiksy?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Death

« Odpowiedź #2184 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 13:07:17 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2185 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 13:09:24 »
Eee... raczej to...

Offline greg0

« Odpowiedź #2186 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 13:10:19 »
Ma być na miękko na twardo w pojedyńczakach w integralu , okładka lakierowana płócienna z tłoczeniami i złoceniami, papier kredowy ofset, druk czarno/biały i kolor do wyboru, bez paginacji strony numerowane, dodatki mapa na dwie strony na trzy strony powiększony normalny format, dwie cztery wersje podstawowe okładki + limitka dwie limitki.
inaczej nie kupie.
...
mi miękka okładka odpowiada.
Ważne żeby narzekać...

Offline Spiff

« Odpowiedź #2187 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 13:25:58 »

...
miękka okładka jest o.k.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2188 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 13:38:36 »
No ja np. nie kupuję wszystkiego jak leci, a z tego co przeczytam zostawiam sobie z połowę (może trochę więcej). Więc to co mam w kolekcji wolę mieć w lepszym wg mnie wydaniu i nie przejmuję się tzw. "miejscem na półce".

Offline Xmen

« Odpowiedź #2189 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 14:05:56 »
Gdyby wróciła sprzedaż zeszytówek, oczywiście w twardej oprawie. To mogłoby przyciągnąć młodych, jednocześnie zadowalając starych🙃
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.