Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #2100 dnia: So, 20 Maj 2023, 11:42:09 »
Ktoś wie o jakiej Historii science-fiction on mówi?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2101 dnia: So, 20 Maj 2023, 11:43:49 »
Zapowiada jakąś "księgę historii science-fiction" na koniec roku, której nie ma w katalogu.
Batman returns
his books to the library

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2102 dnia: So, 20 Maj 2023, 11:44:35 »
Zapowiada jakąś "księgę historii science-fiction" na koniec roku, której nie ma w katalogu.

No tyle to słyszałem, myślałem że ktoś wie coś więcej skądinąd :D

Offline Death

« Odpowiedź #2103 dnia: So, 20 Maj 2023, 11:46:41 »
Najlepsza część filmiku, to zapowiedź Blacksada sześć na końcówkę tego roku (choć nie ma tego w katalogu). Piąty tom od premiery czeka na półce do przeczytania na drugą część dyptyku. W lipcu przeczytam w końcu dyptyk Gwiezdny Zamek 5-6, a kilka miesięcy później Blacksada 5-6. Super zapowiedzi.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2104 dnia: So, 20 Maj 2023, 11:47:55 »
No tyle to słyszałem, myślałem że ktoś wie coś więcej skądinąd :D
Chętnie się dowiem, jeśli ktoś zna szczegóły. Natomiast obstawiam jakąś antologię polskich twórców.
Batman returns
his books to the library

Offline Popiel

« Odpowiedź #2105 dnia: So, 20 Maj 2023, 12:27:08 »
Najlepsza część filmiku, to zapowiedź Blacksada sześć na końcówkę tego roku (choć nie ma tego w katalogu). Piąty tom od premiery czeka na półce do przeczytania na drugą część dyptyku. W lipcu przeczytam w końcu dyptyk Gwiezdny Zamek 5-6, a kilka miesięcy później Blacksada 5-6. Super zapowiedzi.

A-a! Piąty to Amarillo z 2014 i jest zamkniętą historią. A pierwsza połowa 6/7 jest bardzo dobra. Przeczytaj, cliffhanger sprawia, że bardziej czeka się na kontynuację :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #2106 dnia: So, 20 Maj 2023, 12:30:59 »
A-a! Piąty to Amarillo z 2014 i jest zamkniętą historią. A pierwsza połowa 6/7 jest bardzo dobra. Przeczytaj, cliffhanger sprawia, że bardziej czeka się na kontynuację :)

To chyba zależy od człowieka mnie osobiście cliffhangery mocno irytują, nie że uważam je za zbędne na zakończenie tomu, tylko nie mam najmniejszej ochoty czekać (tu wstaw dowolną miarę czasu) i wolę poczekać żeby przeczytać całość.

Offline Death

« Odpowiedź #2107 dnia: So, 20 Maj 2023, 14:46:54 »
A tak, faktycznie, pomyliłem się. :) Gwiezdny Zamek to będzie dyptyk 5-6, a Blacksad 6-7. I właśnie dlatego nie przeczytam, lubię cliffhangery , ale jak mam od razu kolejną część. :) Z tego samego powodu Czarny Młot Odrodzenie część 1 czeka aż w lipcu wyjdzie drugi tom. Zawsze kupuję, żeby wydawca już miał hajs, ale z czytaniem lubię zaczekać. W ogóle masakra z tą regularnością Blacksada. Pierwszy i drugi tom były jakoś w okolicach początków rozkwitu polskiego rynku ponad 20 lat temu. I teraz po bodaj 23 latach będzie dopiero siódmy rok. Na Blacksada czeka się jak na gwiazdę rocka. :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2108 dnia: So, 20 Maj 2023, 17:39:51 »
W sensie mocniejsze nazwiska nie przyjezdzaja bo boja sie wojny? Imo zwykla wymowka. Przyczyna jest prozaiczna - kasa. Renomowani zagraniczni tworcy chca zwyczajnie kase za przyjazd, nie wystarczy juz oplacic przylotu i pobytu, a widocznie mamy za maly rynek by to sie komukolwiek oplacalo.

Dlatego też w innym temacie napisałem - chcecie spotykać Duże Gwiazdy przez duże D i duże G, odłóżcie parę groszy i jedźcie na zagraniczne festiwale. I nie napisałem tego złośliwie, tylko taka jest rzeczywistość. Tu jesteście skazani na rodzimych szaraczków, którymi już się albo znudziliście albo macie ich w dupie od zawsze, albo pomniejszych twórców z zagranicy. Może raz na kilka lat trafi się jakiś Jim Lee, jeśli akurat będzie miał objazdówkę po Europie i akurat się terminy zgodzą.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2109 dnia: So, 20 Maj 2023, 22:50:11 »
Tu jesteście skazani na rodzimych szaraczków, którymi już się albo znudziliście albo macie ich w dupie od zawsze, albo pomniejszych twórców z zagranicy.

Dobra, tylko nie każ nam zachwycać się szaraczkami, albo się nie denerwuj, że ich olewamy. Jak przestaną być szaraczkami i się przebiją, to wtedy będzie się chodzić na spotkania z nimi.

He he. Po dzisiejszym filmiku widać że forumowicze słusznie odgadli, że w Łodzi miał być Marini z wizytą. Ale znowu nie wyszło sprowadzenie tego znanego nazwiska. Ciekawe czy tam jesienią będzie głośniejsza obsada niż w Warszawie?

Tajna Inwazja to rzeczywiście ważny komiks, cieszę się, że po 8 latach od pierwszego polskiego wydania TK to zauważył. Powtarza się sytuacja jak z Wojną Domową. Egmont Polska wydaje coś dopiero jak marvelowe okoliczności go do tego zmuszają, a nie jak można to zrobić było wcześniej, tylko się tego nie robiło. No i 100 zł okładkowe za komiks z 8 zeszytami to naprawdę dużo.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2110 dnia: So, 20 Maj 2023, 22:55:20 »
Dobra, tylko nie każ nam zachwycać się szaraczkami, albo się nie denerwuj, że ich olewamy. Jak przestaną być szaraczkami i się przebiją, to wtedy będzie się chodzić na spotkania z nimi.

Ja osobiście, gdy rozważam pójście na spotkanie z autorem, to biorę pod uwagę raczej, czy jego komiksy mnie interesują, a nie czy się przebił (cokolwiek byśmy przez to słowo rozumieli)...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline marcing

« Odpowiedź #2111 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:46:49 »
Ktoś wie o jakiej Historii science-fiction on mówi?

Może to?

Xavier Dollo & Djibril Morissette-Phan "The History of Science Fiction: A Graphic Novel Adventure"

https://www.humanoids.com/y_catalog/book?id=1176

Zastanawiałem się mocno nad tym tytułem przy którymś preorderze w Atom Comics, ale w końcu odpuściłem, nie pamiętam już teraz co konkretnie o tym zadecydowało.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Maj 2023, 23:49:27 wysłana przez marcing »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2112 dnia: So, 20 Maj 2023, 23:54:13 »
Może to?
Xavier Dollo & Djibril Morissette-Phan "The History of Science Fiction: A Graphic Novel Adventure"

Nie sądzę, TK określił to "grubą księgą", a to co zalinkowałeś to 200 stron tylko.

Offline marcing

« Odpowiedź #2113 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 00:21:15 »
100 stron posłowia od TK i wyjdzie gruba księga ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #2114 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 05:49:31 »
I to pisze osoba która krytykowała wydanie Mockingbird i Belit. Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz.