Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 606184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1875 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 07:52:50 »
Na bogato ten katalog , cieszą dwa tomy Jacka z Baśni w tym roku,Milligan , grubaśne Batmany . Jak dla mnie to oferta  jest w sam raz, dodając do tego inne wydawnictwa  portfel w dalszym ciągu chudnie w tempie ekspresowym przy wyborze comiesięcznych tytułów. Kiedyś  300 zł na gildii obganiało się temat, teraz bez pińcet to nawet nie ma co  zaczynać koszyka konstruować  ;)
A jeżeli chodzi o ofertę dziecięcą to gdzie jest do cholery Kid Paddle i Titeuf  >:(

Offline ww24

« Odpowiedź #1876 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 07:53:11 »
Mnie z kolei irytuje jak w katalogu (chyba wszędzie) jest napisane "w sprzedaży znajdują się wszystkie tomy serii"... Po co takie brednie i wprowadzanie w błąd. Zakładać by można, że oficjalny katalog firmy jednak NIE ODNOSI SIĘ do rynku wtórnego a tylko do sprzedaży własnej....

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1877 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:03:07 »
Na Epiki New Mutants to raczej nigdy szans nie było. Wypada się cieszyć, że Egmont chce wydać cokolwiek.

I to cokolwiek to jest w większości dubel po Kolekcji. Fajnie. To samo z serią DC Deluxe ktòra tylko w grudniu da nam coś nowego.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1878 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:05:16 »
Dodam jeszcze, że 103 strony komiksów dla dzieci robi wrażenie.
Piękny mają start i wybór dzieciaki które chcą poznawać komiksy i mają normalnych rodziców , oferta jest po prostu niesamowita, czapki z głów dla Egmontu i szacunek za zarażanie bakcylem komiksowym młodych ludzi, bo stare ludzie to tylko narzekają że mało ,słabo i wogóle do dupy i nie ma co czytać ;) 

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1879 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:22:23 »
U mnie jeśli chodzi o miesięczną liczbę tytułów, to trzymam się w normie nieprzekraczania 10 pozycji. Szkoda, że zachwiano równowagę i wszystko poprzerzucali na drugą połowę roku. I tak w lutym czy maju mam po 3 pozycje, a jesienią 8-9 miesięcznie. No i mimo że liczba tytułów porównywalna, to ceny mogą być zabójcze. FF Rossa, Noir, NML to mogą być killery i 500 zł już pęka.

Szkoda, że nie będzie 3 tomu Ptaków Nocy. Przydałby się, bo przecież jeszcze tylko dwa Simone zostały. Zapowiadano już, że dalej Klasyki Deadpoola nie będzie, ale ostateczne potwierdzenie tego faktu, to rozczarowanie. Why? To już nawet do Deadpoola i Gości dojść nie możecie? To lepiej wydać zdublowaną Sprawiedliwość itp.? Ale jak ja mówiłem, że urywają klasykę Deadpoola, to tu ktoś na forum był oburzony. Ale to ja jak zwykle miałem rację.

No i brak kolejnego Kapitana Ameryki Brubakera to też zawód. Jeden tom rocznie, gdy zostały góra dwa-trzy? Słabo, bo chciałbym mieć to już z głowy.

Duże brawa za Batman/Spawn - chyba największe pozytywne zaskoczenie. Mrocznego Odbicia w Noir też się nie spodziewałem. Ciekawe jaka będzie cena i czy bardziej się nie będzie na Allegro kupić poprzedniego wydania. Super że potwierdzono NML - im szybciej tym lepiej. Cieszą bardzo dwa kolejne Epiki Spider-Mana i kolejne z tej serii. Mam nadzieję, że tą lukę uzupełnią na początku kolejnego roku.

New Mutants - jeśli będzie góra podwójny trejd z 12 zeszytami, to nie kupię. Jeśli potrójny to mogę wziąć. Najlepiej byłoby wydać ciąg dalszy, bez Sagi Niedźwiedzia Demona, bo dużo ludzi ma ten numer SBM.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1880 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:36:36 »
Przy ptakach nocy niema ostatni tom wiec moze pociagna dalej.

Offline ww24

« Odpowiedź #1881 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:42:28 »
U mnie jeśli chodzi o miesięczną liczbę tytułów, to trzymam się w normie nieprzekraczania 10 pozycji. Szkoda, że zachwiano równowagę i wszystko poprzerzucali na drugą połowę roku. I tak w lutym czy maju mam po 3 pozycje, a jesienią 8-9 miesięcznie. No i mimo że liczba tytułów porównywalna, to ceny mogą być zabójcze. FF Rossa, Noir, NML to mogą być killery i 500 zł już pęka.

Szkoda, że nie będzie 3 tomu Ptaków Nocy. Przydałby się, bo przecież jeszcze tylko dwa Simone zostały. Zapowiadano już, że dalej Klasyki Deadpoola nie będzie, ale ostateczne potwierdzenie tego faktu, to rozczarowanie. Why? To już nawet do Deadpoola i Gości dojść nie możecie? To lepiej wydać zdublowaną Sprawiedliwość itp.? Ale jak ja mówiłem, że urywają klasykę Deadpoola, to tu ktoś na forum był oburzony. Ale to ja jak zwykle miałem rację.

No i brak kolejnego Kapitana Ameryki Brubakera to też zawód. Jeden tom rocznie, gdy zostały góra dwa-trzy? Słabo, bo chciałbym mieć to już z głowy.

Duże brawa za Batman/Spawn - chyba największe pozytywne zaskoczenie. Mrocznego Odbicia w Noir też się nie spodziewałem. Ciekawe jaka będzie cena i czy bardziej się nie będzie na Allegro kupić poprzedniego wydania. Super że potwierdzono NML - im szybciej tym lepiej. Cieszą bardzo dwa kolejne Epiki Spider-Mana i kolejne z tej serii. Mam nadzieję, że tą lukę uzupełnią na początku kolejnego roku.

New Mutants - jeśli będzie góra podwójny trejd z 12 zeszytami, to nie kupię. Jeśli potrójny to mogę wziąć. Najlepiej byłoby wydać ciąg dalszy, bez Sagi Niedźwiedzia Demona, bo dużo ludzi ma ten numer SBM.
Kolego. Jak sobie wyobrażasz żeby ktoś dostał cykl NM, czyta sobie czyta a tu nagle brak numerów 18-21? Może jeszcze zamiast tego wstawiliby tam stronę z notką żeby dalszą część sobie poczytać w SBM72? Serio?

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1882 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 08:45:54 »
Serio, on tak myśli. Wyszło coś w kolekcji i on to ma to jest dubel, a więc z normalnego wydania powinno zostać wycięte by jemu nie dublowało. A reszta ludzi? Jego to nie interesuje.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1883 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:10:12 »
Odnośnie Kapitana Ameryki ciekawi mnie czy po domknięciu Brubakera pokuszą się o run Remendera. No i tak dobijamy do wydanego u nas Spencera. W dalszej części najbardziej zależy mi na runie Ta-Nehisi Coatesa. Jeśli zabraknie tego tytułu w zapowiedziach (tego lub przyszłorocznych - w zależności od bytności Remedendera), będę naprawdę rozczarowany.

Offline Megatron

« Odpowiedź #1884 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:27:26 »
Kupię do końca roku 21 komiksów, z czego połowa to cegły, jednak sam katalog jako forma oczekiwania na nowości zawodzi mnie, gdyż  zacznę tylko trzy serie w tym roku i informacje o nich już były (Lobster, Baltimore, Wolverine). Przyjrzę się She Hulk, czy będzie mnie bawić i może w to zainwestuję.

Pomimo niewielu interesujących mnie nowości i tak będą mieli we mnie nabywcę na poziomie z poprzednich lat.

Nie widzę informacji o szkicowniku Janusza Christy, a na tę informację najbardziej czekałem.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1885 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:29:59 »
Do końca roku będą wpadać:
- "Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza"
- "Włoski skarbiec" (ciekawe jaki format, mam nadzieję, że chociaż A5)
- "Shade"
- "Opowieści jutra"

- kolejne tomy "Kaczogrodu"
- kolejne Epiki "Punishera"
- kolejne tomy "Sandman Universe"
- kolejne tomy "Hellblazera"

Więc dla mnie pewne są 4 nowości (z czego dwie to one-shoty) i kontynuacje 4 trwających serii - no słabo.

Plus wszelkiego rodzaju "może wezmę":
- "Marvel Zombies"
- "Zjawiskowa She-Hulk"
- "Wolverine Epic Collection"
- "New Mutants"
- "JSA: Złoty wiek"
- "Batman/Spawn" (aczkolwiek tu bardzo się zastanowię)
- "Miły dom nad jeziorem"
- "Baltimore"
- "Gun Honey"

Ogólnie to jak się nie ma wielkich zaległości, to szału nie ma i Egmont staje się nieistotny w bieżących zakupach.

Zauważyłem też, że długo już nie ma niczego od Ennisa - liczyłem, że jednak kilka jego rzeczy jeszcze u nas wydadzą.

Offline michał81

« Odpowiedź #1886 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:31:28 »
Jak się Deadpool przestał sprzedawać to się nie ma co dziwić że zakończyli wszystkie serie. Natomiast należy pamiętać, że Egmont wydał kompletną pierwszą serie (plus mini serie poprzedzające), więc tak naprawdę nic nie urwał, ponieważ później Deadpool Classic zbiera pojedyncze mini serie, których część wyszła nawet w kolekcjach.
« Ostatnia zmiana: So, 29 Kwiecień 2023, 09:53:43 wysłana przez michał81 »

Offline radef

« Odpowiedź #1887 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:37:28 »
Jeżeli chcecie poczytać moje, ale nie tylko moje narzekania na "Włoski skarbiec", to zapraszam - https://www.komiksydisneya.pl/2023/04/egmont-wyda-kolekcje-z-komiksami.html

W skrócie: gadałem z kolegą, który pewnie przeczytał więcej historii Cavazzano niż ktokolwiek w Polsce i powiedział, że z palcem w nosie ułożyłby kolejne 6 tomów, które byłyby lepsze i ciekawsze niż to, co wyjdzie w tej serii. Co nie oznacza, że to będą złe komiksy, ale niestety napotyka je ta sama przypadłość co "Kaczogrody" sprzed 20 lat - za bardzo chcą zaprezentować jak najbardziej różne komiksy, przez co brakuje miejsca na te faktycznie najlepsze. I często w tej kolekcji pisze się, czy nawet prezentuje się szkice z komiksów Cavazzano, które są doskonałymi historiami. Ale zabrakło na nich miejsce, więc polski czytelnik tylko obejdzie się smakiem. I w przeciwieństwie do włoskiego czytelnika, gdzie komiksy Cavazzano są wydawane w multum różnych formatów, nie zawsze znajdzie je w innym wydaniu.
Więc jeżeli komuś nie zależy na artykułach, które faktycznie są świetne i jest to zasługa śp. Luki Boshiego, to te same komiksy Cavazzano, a czasem nawet lepsze, znajdzie w wydaniach Gigantowych. Chociażby główna atrakcja 2. tomu, "Zerwane połączenie", wyszła w 3. tomie "Agentów i detektywów"
« Ostatnia zmiana: So, 29 Kwiecień 2023, 09:41:40 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1888 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:53:20 »
Ale na Deadpool by Kelly Thompson ludzie by się raczej nie obrazili.
Oprócz tych kilku serii które zbieram(Daredevil, Fantastic Four, Hellblazer), to najbardziej mnie zaciekawił Shade i Gun Honey. Pierwszy raz o nich słyszę. W połączeniu z tym co zapowiedziała Mucha, to mi wystarczy sh i jestem zadowolony.

Offline Brzon

« Odpowiedź #1889 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 09:56:26 »
Tłumacz potwierdził że bedzie kilka tomów (pierwszy tom ma zawierać dwa pierwsze tpb, drugi tom będzie zawierał trzeci tpb + niezebrane zeszyty). Na pewno nie będzie omnibusa. Nie wie natomiast ile i czy wszystko zostanie wydane (chodzi o dodatkowe historie), bo seria nie ma kompletnych zbiorczych wydań (są tylko 3 tpb), więc pewnie tylko 70 zeszytów rozłożone na jakieś 5 tomów.

Ma nadzieje, że jak Egmont ruszył komiksy Milligana z Vertigo (Hellblazer, Shade) to pójdą za ciosem i wydadzą Human Target.
To chyba pierwszy raz, kiedy Egmont sam będzie robił zbiorcze bez wydań oryginalnych. Nice!

Mnie zapowiedż Shade ucieszyła najbardziej. A w kolejce czekają inne rzeczy z Vertigo, niewydane zbiorczo w USA (TK mówił, że myslą jak wydac okołosandmanowe tytuły).