Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Kadet

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1635 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:36:27 »
Kwiecień miesiące tragedii dla Polaków...

- śmierć papieża
- katastrofa Tupolewa
- odejście TK.

Co jeszcze?!

Że tak powiem... dysproporcja level hard. I mówię to jako osoba pełna podziwu dla TK.

Ciekawe, czy nadchodząca prezentacja katalogu (chyba na Komiksowej Warszawie) będzie ostatnim, pożegnalnym występem pana Tomasza, powitalnym występem pani Martyny czy może jednym i drugim naraz. Tak jak ktoś pisał, najbliższe zapowiedzi zapewne już są klepnięte i ułożone, ale co na przykład od nowego roku? Niepewność i pytania.

Cóż, jeżeli TK przejdzie do jakiegoś innego, bardziej niszowego wydawnictwa, to może w końcu uda mu się wydać te wszystkie komiksy, których nie mógł wypuścić w Egmoncie (Sergio Aragones itd.).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1636 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:49:46 »
Kończy się pewna era. Nie każda zmiana jest gorsza, ale nie sądzę żeby następczyni była takim komiksowym maniakiem jak pan Tomasz. No i pytanie, kto teraz będzie prowadził spotkania z fanami na konwentach?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline komiks

« Odpowiedź #1637 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 20:55:03 »
Ja się nie martwię o przyszłość komiksów w PL, jeśli Egmont pod nowym przewodnictwem wybierze inną drogę - pójdzie w mangi, komiksy dla dzieci, lub nową falę, to jestem przekonany, że stare pokolenie komiksiarzy zostanie zaopiekowane przez pomniejsze wydawnictwa. Otrzymamy te same komiksy na które czekamy, tylko z innym logo.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1638 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:12:08 »
tylko z innym logo.
Tylko z inną ceną :'(

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1639 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:13:21 »
@Zwirek nie byłbym takim optymistą pod tym względem. Duże wydawnictwa mają droższe licencje i nie każdego na nie stać. Scream odpuścił AVP jak Marvel tą markę przejął, o Taurusie nie wspominając i o tym ile serii porzucili bo licencja za droga.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Warpath

« Odpowiedź #1640 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:16:49 »
No i też wątpię czy którekolwiek z pozostałych wydawnictw zdecydowałoby się na takie rajdy liczące wiele grubasów jak w przypadku Daredevila czy Kapitana Ameryki.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1641 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:19:29 »
Przecież Hachette zostanie odblokowane...

Offline komiks

« Odpowiedź #1642 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:37:17 »
Wciąż się nie martwię, nie widzę przeszkód, aby mniejsze wydawnictwa kiedyś stały się większe. Do tej pory Egmont był królem komiksu amerykańskiego, jeśli przestanie wydawać to czego oczekuje klient, powstanie nisza i ktoś ją zaopiekuje.

Offline michał81

« Odpowiedź #1643 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:38:48 »
Wciąż się nie martwię, nie widzę przeszkód, aby mniejsze wydawnictwa kiedyś stały się większe. Do tej pory Egmont był królem komiksu amerykańskiego, jeśli przestanie wydawać to czego oczekuje klient, powstanie nisza i ktoś ją zaopiekuje.
Patrząc że manga sprzedaje się najlepiej to rzeczywiście Egmont wydaje to co oczekuje klient  ::) ::) ;D ;D  8) 8)

Offline komiks

« Odpowiedź #1644 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:53:46 »
Patrząc że manga sprzedaje się najlepiej to rzeczywiście Egmont wydaje to co oczekuje klient  ::) ::) ;D ;D  8) 8)
Manga to jest właśnie przykład na to, jak Egmont wzgardził tym segmentem i kiedy się obudził, było już za późno. Mniejsze wydawnictwa mangowe mają tak silną pozycję, że Egmont nawet nie próbuje z nimi konkurować. Nie liczę tej mango-disney niszy, bo jeszcze nie wiadomo czy to się przyjmie.

Offline mack3

« Odpowiedź #1645 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 01:08:21 »
Przepraszam, ale czy TK już dawno temu (3-4 lata temu) nie mówił, że on w zasadzie już nie trzyma pieczy nad np. super-hero (bo w poprzednich postach głównie do tego gatunku przedmówcy sie odnosili). Nie wydaje mi się, żeby to on by odpowiedzialny za dobór tytułów i ogólny kierunek wydawanych rzeczy (pewnie poza jednostkowymi rzeczami typu Hex), więc jego odejście nie powinno tu dużo zmienić. Co najwyżej, w najgorszym wypadku, trochę zmieni się punkt ciężkości i zamiast 10 nowych tytułów s-h w miesiącu będziemy mieli 8.
To oczywiście moje zdanie.

Ten sam co w  poprzednich wydaniach- śliska kreda
Dzięki za informację.
Niby człowiek się domyślał, ale jednak się łudził... :)

Tak, Mazzucchelli skrytykował wydanie o którym mówisz, a następnie współpracował z DC na wydaniem, które kolorystycznie odpowiadała oryginałowi i to wydanie otrzymaliśmy od Egmontu. Jest ono na kredzie, ale kolorystycznie nie jest to tragedia, którą sugerujesz.
No i przepraszam, ale tu muszę zareagować, bo chyba zupełnie niecelnie zinterpretowałeś moją wypowiedź i przypisałeś mi coś, o czym zupełnie nie pomyślałem.

No więc tak, zgodzę sie z Tobą, ale nie do końca...
Mazzucchelli skrytykował poprzednie wydanie Deluxe (i to jest bardzo duży eufemizm, bo w rzeczywistości to strasznie się po nim przejechał, jako zupełnie niezgodne z jego wizją) z dwóch powodów - po pierwsze dlatego, że DC podrasowało mu kolory, a po drugie, że wydali ten komiks (w tym jednym wydaniu) na błyszczącej kredzie.

Następnie zdaje się DC zaczęło z Mazzucchelim prace nad kolorami na potrzeby Absolute'a (zresztą genialnie wydanego). Zrobili ostateczną wersję kolorystyczną i oczywiście wydali tego Absolute'a na papierze matowym (nie jestem pewien czy był to offset czy bardzo matowa kreda).
No i następnie wzięli te poprawione kolory z Absolute'a i wydali w nich nową wersję Deluxe. Oczywiście też na odpowiednim papierze. My dostaliśmy teraz tę nową wersję z poprawionymi kolorami, za co oczywiście plusik, ale na znów błyszczącym papierze. Inaczej niż w Stanach, inaczej niż chciał autor, inaczej niż miał wyglądać komiks wg autora.

Bardzo mocno natomiast protestuję przeciwko temu, że niby gdzieś sugerowałem, że wygląda to "tragicznie". Nie mam tego komiksu, więc nie mógłbym tego sugerować. Co więcej, nie twierdzę nawet, że poprzednie wydanie, które tak objechał autor, wygląda "tragicznie".
Przypuszczam, że obecne wydanie wygląda OK, bardziej OK niż poprzednie. Szczególnie dopóki nie mam fizycznego porównania z wersją wydaną w USA. Pewnie dopiero jakbym miał oryginalne wydanie mógłbym powiedzieć, że np. nasze wydanie, które wcześniej wyglądało OK, teraz wydaje mi się zupełnie pozbawione tego mrocznego klimatu oryginału (albo przeciwnie: że różnica z naszym wydaniem jest niezauważalna). W każdym razie bardzo chciałbym sam się przekoać i przeczytać ten komiks w takiej wersji, jak powinna ona wyglądać wg autora. A dobór papieru ma wpływ, i to niemały na wygląd i odbiór komiksu.

Być może jest jedna rzecz, którą uważam za tragedię - ale nie jest to wygląd kolorów w komiksie, ale podejście Egmontu do tej kwestii. Dostajemy (licząc dodruki poprzedniego wydania, których też było kilka) już którąś partie/ któreś wydanie tego komiksu i znów, po raz kolejny, to samo... sory, ale nie jest to wydane tak jak wydane być powinno (a szczególnie szkoda biorąc pod uwagę status tego komiksu).

Raz jeszcze podkreślę, nie uważam, że to wydanie to tragedia, nie uważam nawet, że to jest złe wydanie, jest to po prostu wydanie z "fabryki komiksów", pod jeden szablon. i uważam, że to wielka szkoda, bo Egmont w roku wydaje kilka, może w porywach będzie to z 1 czy 2% tytułów s-h, nad którymi warto usiąść i nie wydawać wg jednej sztancy, ale dobrać odpowiedni papier. Są komiksy, które zasługują na odrobinę lepsze potraktowanie, a Rok Pierwszy na pewno jest jednym z nich. Mamy rok 2023, a nie 2013 czy nawet 2018, mniejsze wydawnictwa robią to bez problemu... a my dostajemy Sagę o Potworze z Bagien Moore'a na błyszczącej kredzie, bo wszystko idzie wg jednego wzornika i największe wydawnictwo w Polsce nie potrafi inaczej.

No ale cóż, skoro Egmont nie potrafi dobrać papieru nawet do swoich wydań Limited z ceną okładkową powyżej 300 zł (tam wybrali matową kredę  do serii Noir - żeby nie było, bardzo dobrej jakości - i teraz zdaje się wszystko w tym formacie będzie szło na takim papierze, obojętnie czy pasuje do komiksu czy nie), to co dopiero "zwykła" linia "Deluxe" i jeden z najbardziej kultowych Batmanów w historii.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 01:38:15 wysłana przez mack3 »

Offline Pestak

« Odpowiedź #1646 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 06:40:35 »
Zupełnie nie kojarzę tej Pani, która przejmuje obowiązki Pana Tomasza, ale coś mi mówi, że kobieta na tym stanowisku nie wróży niczego dobrego. Przykład szefowej Star Wars się kłania i wszystkich filmów S-H , gdzie reżyserem była kobieta.Jakie jest prawdopodobieństwo, że mamy tutaj do czynienia z wyjatkiem? Tym bardziej że wątpię aby ktoś dokonując wyboru nowego szefa kierował się tym aby ten znał się akurat na komiksach.  Ten dział obejmuje duża większy segment wliczając w to też gry itd. Ta pani ma pewnie kompetencje w zakresie jakiegoś tam zarządzania, ale wątpię.zeby miała takie czucie rynku komiksowego i kontakt z fanami jak Pan Tomasz. Mam jednak nadzieję że się mylę i zmiana ta nie jest podyktowana tylko poprawnością polityczna a ta Pani okaże się fascynatem komiksów.

Offline chch

« Odpowiedź #1647 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 07:02:17 »
Panowie,
apeluję o umiar i opanowanie.
Krytykowanie kogoś ze względu na jego płeć nie świadczy dobrze o krytyku.
Nie poznaliśmy żadnej decyzji wydawniczej tej Pani. Z takim nastawieniem i przypisywaniem jej z góry określonych cech (będzie drogo! nie będzie ciekawych komiksów! będzie oglądać tylko słupki sprzedażowe!) bez żadnych dowodów na to, dajemy świadectwo o sobie samych.
Zamiast biadolić proponuję uzbroić się w cierpliwość i poczekać na pierwsze wypowiedzi i decyzje wydawnicze nowej rednacz s.h.E.
Po owocach ich poznamy i takie tam. Może się okazać, że Pan Tomasz nie był consiglieri na czas wojny i kryzysu.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1648 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 07:25:59 »
Zupełnie nie kojarzę tej Pani, która przejmuje obowiązki Pana Tomasza, ale coś mi mówi, że kobieta na tym stanowisku nie wróży niczego dobrego. Przykład szefowej Star Wars się kłania i wszystkich filmów S-H , gdzie reżyserem była kobieta.Jakie jest prawdopodobieństwo, że mamy tutaj do czynienia z wyjatkiem?

Kojarzysz może nazwisko kto stoi za wydawnictwem Mucha?

Offline Cringer

« Odpowiedź #1649 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:36:25 »
Przykład szefowej Star Wars się kłania...
No to jest akurat przykład baaaaaardzo udanej kariery producenta filmowego.