Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 605699 razy)

Offline jotkwadrat

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1095 dnia: So, 11 Marzec 2023, 10:25:07 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1096 dnia: So, 11 Marzec 2023, 10:50:25 »
Dla tych co marudzą, potwierdzam jest to kolejna promocja komiksów Egmontu.

Dzięki, oszczędzone 8 min życia. D&D - hard pass.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1097 dnia: So, 11 Marzec 2023, 10:59:30 »
Przeanalizowałem jeszcze raz na spokojnie po pracy te zapowiedzi i to nie jest bieda tylko dramat. Egmont już praktycznie wydaje same komiksy dla dzieci, jakieś frankofony (głównie fantasy) dla nastolatków i współczesne superhero w sumie nie wiadomo nawet dla kogo bo nie tylko tutaj na forum większość osób ich nie kupuje, ale również na fejsie jest podobne nastawienie do tych tytułów.

Ale to po prostu oznacza, że Egmont czyta forum i lituje się nad biednymi forumowiczami, którzy od dawna powtarzają, że nie mają już miejsca na półkach. No to Wydawca wsłuchując się w głos komiksowej braci rozpoczął operację polegającą na zapychaniu półek Waszych dzieci. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Dracos

« Odpowiedź #1098 dnia: So, 11 Marzec 2023, 11:08:34 »
Jak dla mnie bardzo dobre zapowiedzi żadna bieda ani tym bardziej dramat :)  Wyczekiwany Cygan w jednym integralu nie dzielony na części, co prawda cena okładkowa wydaje się spora, ale to 6 albumów przy standardowej zniżce nie będzie tak źle. Ostatni KiK zamykający serię też na plus. Na koniec światy Akwilonii zobaczymy czy ta bardzo popularna seria w FR przyjmie się u nas.

Co do filmiku trochę mi w nim zabrakło paru zdań o cRPG, według mnie miały one duży wpływ na znajomość D&D w Polsce. Być może cRPG są zdecydowanie poza sferą zainteresowań TK i nie ma na ich temat opinii.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1099 dnia: So, 11 Marzec 2023, 11:18:40 »
Straszna bieda w tych zapowiedziach.

No i gdzie jest Punisher? To już będzie ponad pół roku od pierwszego Epika.

Nie patrzysz szeroko na ten problem, o ile to problem. Franka tłumaczy Marek Starosta, który na pewno na brak nudy nie narzeka, bo tłumaczy dla kilku wydawców. A nawet jak zostawisz sam Egmont to sobie rzuć okiem ile jego tłumaczeń jest w komiksach, które właśnie lub za chwilę się ukażą, pewnie Punisher jest w kolejce i będzie w czerwcu lub lipcu - https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/marek-starosta

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1100 dnia: So, 11 Marzec 2023, 12:09:52 »
Jak to wyjdzie z niezmienioną okładką to bierę.

Offline perek82

« Odpowiedź #1101 dnia: So, 11 Marzec 2023, 12:47:15 »
A skąd ten Dumas się wziął? Jak kiedyś czytałem, to Verne był autorem:)
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline plast

« Odpowiedź #1102 dnia: So, 11 Marzec 2023, 12:52:03 »
Z tym Dumasem to będzie biały kruk :D

Offline Spiff

« Odpowiedź #1103 dnia: So, 11 Marzec 2023, 12:58:42 »
Jak to wyjdzie z niezmienioną okładką to bierę.

@NuoLab- szacun!
Ja nie zauważyłem tego Dumas'a. :D
« Ostatnia zmiana: So, 11 Marzec 2023, 13:08:36 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1104 dnia: So, 11 Marzec 2023, 13:01:34 »
Całkowicie rozumiem dobór takiego, a nie innego pakietu przez Egmont.

My, tak zwani klienci core'owi, jesteśmy w stanie poczekać na Batmany czy inne tytuły (sam liczyłem na She-Hulk Byrne'a). Nie kupimy w maju, to kupimy w czerwcu. A jak nie w czerwcu, to w lipcu. Nic się nie stanie.

Targi do dla Egmontu wielka szansa na ekspozycję frontem do innego klienta niż my, którzy i tak kupimy prędzej czy później. Przyjdzie cała masa komiksiarzy z dziećmi ale przyjdą też wszelkiego rodzaju normiki, rodziny z dziećmi i inni przypadkowicze. Dzięki temu wydawca zdobywa nowe tereny.

Jest to też okazja na podniesienie wyników sprzedaży danego tytułu czy serii, szczególnie premierowych. To pozwoli bardziej uwiarygodnić decyzje o wejściu w dane segmenty, niż gdyby były one sprzedawane poza okresem targów.

Tak więc z punktu widzenia biznesu to bardzo dobry ruch.

« Odpowiedź #1105 dnia: So, 11 Marzec 2023, 14:20:37 »
  Nie sądzę, aby to miała być taka specjalna strategia sprzedażowa. To chyba nie jest dobry czas dla komiksów superbohaterskich. Ja osobiście regularnie kupuję tylko dwie serie na półkę Spider-Mana i Batmana zarówno nowości jak i klasyki i to niezależnie od poziomu, to są tytuły na których nie da się stracić pieniędzy. Całą resztę kupuję na zasadzie "a jak mi podejdzie to sobie zostawię, jak nie to komuś sprzedam", tyle że nie będę kupował komiksów za 130 złotych z myślą, że i tak pewnie się ich będę pozbywał. Już odpuściłem kilka tytułów, które przy wcześniejszych cenach napewno bym wziął a odpuszczę jeszcze więcej w przyszłości. Na te komiksy superbohaterskie to pewnie są droższe licencje co czyni to mniej opłacalnym biznesem. Egmont chyba zwinie trochę rynek i na najpopularniejszych tytułach i sentymentach z czasów Tm-Semic będzie chciał przetrwać gorsze czasy.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1106 dnia: So, 11 Marzec 2023, 15:47:59 »
Nie patrzysz szeroko na ten problem, o ile to problem. Franka tłumaczy Marek Starosta, który na pewno na brak nudy nie narzeka, bo tłumaczy dla kilku wydawców. A nawet jak zostawisz sam Egmont to sobie rzuć okiem ile jego tłumaczeń jest w komiksach, które właśnie lub za chwilę się ukażą, pewnie Punisher jest w kolejce i będzie w czerwcu lub lipcu - https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/marek-starosta
No dobrze, ale co ja mam do tego jako klient, kogo wydawca wybrał do tłumaczenie którego tytułu?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1107 dnia: So, 11 Marzec 2023, 16:20:48 »
@NuoLab- szacun!
Ja nie zauważyłem tego Dumas'a. :D
Nie napisali czy syn czy ojciec :-(

Offline Saruto

« Odpowiedź #1108 dnia: So, 11 Marzec 2023, 16:21:41 »
W kwietniu leci duży pakiet SH, więc nie ma dramatu z brakiem tych pozycji w maju. Na FB widać zaniepokojenie fana Egmontu (jak ktoś przetłumaczy o co chodzi Panu Robertowi to stawiam wogule pifo):

Robert chce dużo komiksów do czytania. Najlepiej z Marvela. Widocznie chłop jest na emeryturze lub coś.

Online Midar

« Odpowiedź #1109 dnia: So, 11 Marzec 2023, 16:43:29 »
Robert chce dużo komiksów do czytania. Najlepiej z Marvela. Widocznie chłop jest na emeryturze lub coś.
Ja myślę, że tylko do oglądania, bo patrząc jak pisze, to z czytaniem chyba nie za bardzo sobie radzi.