Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 607278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #975 dnia: So, 25 Luty 2023, 02:03:22 »
To też trochę taki egoizm: "ja mam na półce, to inni już NIE MUSZĄ tego czytać". W sumie to zabawne bo ja miałem 12 lat jak zaczęli Knightfall u nas wydawać, ile miał Bazyl?5-7? Coś mi się nie widzi że sam biegał do kiosku, wielu z nas tak, żyliśmy tym. Podobnie jak zapewne w przypadku wielu z "pokolenia Tm-Semic" moja kolekcja ( nawet dwa zestawy, ale to długa historia) nie przetrwała próby czasu, choć komiksy pamiętam dość dobrze, zatem fajnie mieć na półce coś za co nie zapłaci się "jak za zboże" i co nie rozpadnie się w ręku. To także sentymentalny powrót do dawnych czasów, na/w twardzielu i z przyzwoitym papierem :-)
« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 02:07:50 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #976 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:06:55 »

Online Warpath

« Odpowiedź #977 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:36:33 »
Widząc podtytuł już się obawiałem, że będzie to jeden z TYCH filmików, czyli czysta reklama, a tu mega pozytywne zaskoczenie. Jest tu dodatkowy hint, smaczek, zapowiedź, której dotąd nie było:

Czerwiec - JLA: Wieża Babel
Sierpień - JSA: Złoty Wiek
Listopad - The Other History of the DC Universe

Plus fajna promka dla wiernych widzów - 40% rabatu na wszystkie komiksy DC Deluxe w sklepie Egmontu TYLKO DZIŚ!

Dział Marketingu odrobił pracę domową, thumb up!

Offline michał81

« Odpowiedź #978 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:42:23 »
The Other History of the DC Universe to ciekawy wybór, trochę taki odpowiednik Marvels dla DC. Tylko nie wiem czy podpasuje zjadaczom superbohaterów sposób narracji jaki jest użyty w komiksie. Tam są tony opisów bez użycia dymków dialogowych. I miałem wrażenie, że komiks nastawiony jest na pokazanie bohaterów z mniejszości rasowych, którzy w DC są gdzieś na drugim planie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #979 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:45:00 »
I miałem wrażenie, że komiks nastawiony jest na pokazanie bohaterów z mniejszości rasowych, którzy w DC są gdzieś na drugim planie.

Dokładnie takie było założenie tej serii.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #980 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:58:20 »
Wlasnie juz po okladkach znac, ze faktycznie kluczem w tej zapowiedzianej produkcji beda mniejszosci rasowe. A to niestety generuje ryzyko, ze zamiast faktycznie wciagajacej fabuly otrzymamy jeszcze jeden zbior pouczen dla nienadazajacych za nieublaganym postepem. Obym sie jednak mylil i oby na liste bohaterow tej opowiesci wciagnieto Johna Stewarta.

Offline LukCook

« Odpowiedź #981 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:00:10 »
Mam nadzieję, że nadejdzie dzień w którym Egmont zdecyduje się zmienić formę serii „Dilax” i wypuszczać tytuły bez obwoluty i niefortunnych czarnych okładek.

Offline Brzon

« Odpowiedź #982 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:04:02 »
A o wydaniu zapowiadanych "DC Universe by Alan Moore" cisza :'(

Offline michał81

« Odpowiedź #983 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:12:39 »
Obym sie jednak mylil i oby na liste bohaterow tej opowiesci wciagnieto Johna Stewarta.
Z tego co pamiętam to jest on wspomniany, ale nie jest głównym bohaterem tej opowieści.

I przed wszystkim scenarzystą historii jest John Ridley, który za scenariusz adoptowany 12 Years a Slave otrzymał oscara.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #984 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:14:21 »
Mam nadzieję, że nadejdzie dzień w którym Egmont zdecyduje się zmienić formę serii „Dilax” i wypuszczać tytuły bez obwoluty i niefortunnych czarnych okładek.

Ale to DC tak wydaje, więc to są raczej wymagania licencyjne narzucone z góry. Jak zmiana kolorów loga marvela ostatnio. Chociaż w stanach teraz robią grafikę pod obwolutą, zamiast tej czarnej płóciennej.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #985 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:17:15 »
The Other History of the DC Universe ląduje w koszyku do sprawdzenia (nominacja do Eisnera w 2021).

Natomiast do koszyka z pewnością już nie wpadną zaplanowane przez Egmont mangi. Sprawa się wyjaśniła - w tym roku po angielsku DC wyda Batman: Justice Buster i Joker: One Operation. I zapewne to właśnie te tytuły miał na myśli Kołodziejczak poprzednim razem.
Batman returns
his books to the library

Online radef

« Odpowiedź #986 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:44:54 »
Ale to DC tak wydaje, więc to są raczej wymagania licencyjne narzucone z góry.
Nołp. DC wydaje komiksy w obwolutami. Pewnie się zdarzyło, że parę z tych tytułów miało pod obwolutą czarną okładkę. Ale co oczywiste, DC w USA nie wydaje komiksów w jasnych kolorach (jak np. "Nową granicę"), gdzie wszystko jest wszystko - obwoluta, wyklejka, cały tom - jest w odcieniach niebieckiego, z czarną okładką.
Po prostu czarne okładki DC Deluxe to nietrafiony pomysł Kołodziejczaka, który jest ciągnięty, bo w sumie poza lekkim marudzeniem czytelników, za bardzo nie przeszkadza w sprzedaży.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Damballa

« Odpowiedź #987 dnia: So, 25 Luty 2023, 11:59:26 »
Nołp. DC wydaje komiksy w obwolutami. Pewnie się zdarzyło, że parę z tych tytułów miało pod obwolutą czarną okładkę. Ale co oczywiste, DC w USA nie wydaje komiksów w jasnych kolorach (jak np. "Nową granicę"), gdzie wszystko jest wszystko - obwoluta, wyklejka, cały tom - jest w odcieniach niebieckiego, z czarną okładką.
Po prostu czarne okładki DC Deluxe to nietrafiony pomysł Kołodziejczaka, który jest ciągnięty, bo w sumie poza lekkim marudzeniem czytelników, za bardzo nie przeszkadza w sprzedaży.
Nawet omnibusy wychodziły z tymi czarnymi okładkami i tłoczonym tytułem pod obwolutami. Szczególnie z serii Golden i Silver Age. Z ciekawszych przykładów Batman by Loeb i Sale Omnibus. Deluxy w zdecydowanej większości tak wychodziły. Egmont zatem skopiował to rozwiązanie. I tak, bywały wyjątki, bodajże Kingdome Come, które w oryginale miało grafikę. I tak, obecnie obecnie wygląda, że DC odchodzi od tego rozwiązania na rzecz okładek z grafiką pod obwolutą.

« Odpowiedź #988 dnia: So, 25 Luty 2023, 12:07:19 »

Pewnie TK zablokował.

Offline jalawnik

« Odpowiedź #989 dnia: So, 25 Luty 2023, 20:30:21 »

Pisałem tu jakiś czas temu i nadal nic się nie zmieniło: tekst dawno gotowy, ale jest problem z materiałami po stronie amerykańskiej. Nie wiem, kiedy ukaże się ten zbiór i czy w ogóle