Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604702 razy)

Offline Leyek

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3420 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 21:47:36 »
Czy w PL wydaniu też jest taka fajna rozkładana obwoluta?

Zapomnij ;)
Właśnie nie napisałem, że są dorzucone te kadry z obwoluty w formie luźnego wydruku - A3 złożone na pół (się początkowo zdziwiłem co to za kartki wrzucili w komiks), na zdecydowanie gorszym papierze niż środek komiksu. Na pewno to ten wydruk kosztował dodatkowe okładkowe 30-40 zł :)

W przedostatnim Egmontowym filmiku pani Alicja pokazywała ten komiks i mówiła, że z uwagi na rozmiar plansz format będzie niestandardowy.

Bądźmy poważni to jest format A4 + 5 mm na wysokości i max. 15 mm na szerokości. Okładkowo ten tytuł powinien kosztować max. 69,99 zł (i tak zawyżając z uwagi, że to Marvel).

Tylko że oryginalnie komiks ma takie wymiary jak egmontowe (albo bardzo zbliżone, bo oni tam w calach to podają). I cena też jest wyższa jeśli byś chciał kupić, więc i tak nadal wypada to bardziej korzystnie. Jest to wydanie HC.

A u nas jest bieda-HC :) zamiast obwoluty luźny wydruk na najtańszym papierze.

Offline zombie001

« Odpowiedź #3421 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 22:13:32 »
@Leyek

No spoko, spoko, za wysoko wycenili, kumam. Ale ja piłem tylko do tego, żeby nie narzekać, że "nabrali na format", skoro można go sobie wcześniej sprawdzić. To już wina klienta, że tego nie zrobił i źle mu to w rachunkach wyszło.

A co do jakości wydania no to cóż... Egmont nie pierwszy raz, mówiąc dosadnie, kładzie na to lachę. Żadna nowość, że teraz też wtopa.  Chociaż ja uważam, że spartaczona okładka Sprawiedliwości to jest dużo większy grzech, niż takie policzenie sobie więcej za FF :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Leyek

« Odpowiedź #3422 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 22:52:53 »
Ale ja piłem tylko do tego, żeby nie narzekać, że "nabrali na format", skoro można go sobie wcześniej sprawdzić.

No jak nie nabrali jak nabrali. Mają serię Marvel Deluxe, gdzie wydali rzeczy w podobnym formacie i świeże. Zamiast tego podpinają pod Marvel Limited, gdzie do tej pory szły "starocie", ale w wielkim formacie (przy którym FF to mikrus).

Plus przekłamanie z opisu (sugestia, że format jak dotychczas w Limited):
Eleganckie polskie wydanie w specjalnym powiększonym formacie

Online Castiglione

« Odpowiedź #3423 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 22:59:15 »
(przy którym FF to mikrus)
Trochę chyba przesadzasz. Jeśli opis na Gildii jest poprawny, to format plansz w tym komiksie jest po prostu innych proporcji - ta sama szerokość, co wszystkie Marvel Limited, ale wysokość 4 cm mniej. Taki sam format mieli "Najwięksi superbohaterowie na świecie" w DC Limited.

Offline xanar

« Odpowiedź #3424 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 23:49:57 »
Format standardowy - 17.0x26.0cm
Format Deluxe - 18.0x27.5cm
Standardowy format MARVEL LIMITED - 22.5x34.4cm
Format Fantastyczna Czwórka. Pełne koło - 22.5x30.0cm

No jest powiększony czy nie jest ? Ross sobie wynalazł taki format i na takim robi.

Nie wiem gdzie tu jest problem, cena jest wszystkim znana format też, także nie wiem jak tu kogoś można na coś "oszukać".

Za podobne pieniądze można kupić po amerykańsku:
https://azylkomiksu.pl/p/74/437286/fantastic-four-full-circle-hc-9781419761676--tomy-other-.html

Paradoksalnie to się jeszcze okaże, że to Pełne koło ma większy format niż te stare komiksy z MARVEL LIMITED bo tam są te białe marginesy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Listopad 2023, 00:10:41 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #3425 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 07:45:29 »
No jak nie nabrali jak nabrali. Mają serię Marvel Deluxe, gdzie wydali rzeczy w podobnym formacie i świeże. Zamiast tego podpinają pod Marvel Limited, gdzie do tej pory szły "starocie", ale w wielkim formacie (przy którym FF to mikrus).
To jest podobna sytuacja jak z komiksem Liga Sprawiedliwości Najwięksi superbohaterowie na świecie, gdzie format też był inny niż "podstawowe" komiksy z tej linii. Możesz narzekać na Egmont, jednak tu zdecydowanie winny jest twórca, który stworzył ten komiks w takim a nie innym formacie. I nie zapominaj, że jednak wymogi licencyjne też pewnie miały tu znaczenie. I jeśli się nie mylę to ta informacja była podana (przynajmniej ja wiedziałem o tym wcześniej), ale nie była tak akcentowana przez wydawcę jak w przypadku wspomnianej Ligi Sprawiedliwości, gdzie wcześniej na filmikach było zaznaczane, że jest inny format.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3426 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 12:54:51 »
Możesz narzekać na Egmont, jednak tu zdecydowanie winny jest twórca, który stworzył ten komiks w takim a nie innym formacie.

Ale przecież ja to wiem, że to wymysł* twórcy. A na Egmont nie narzekam, że to wydali w takim formacie, tylko, że za taki format przy tak skromnej ilości stron policzyli taką zaporową cenę.

* i będę słowa wymysł bronił, bo nie uwierzę, że nagle potrzebował paru % więcej na szerokości, żeby w pełni ukazać swoją wizję artystyczną.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3427 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 13:01:49 »
Ta cena to takie przełamywanie barier psychicznych. Poniekąd test, chcą sprawdzić jak się sprzeda. Czy już mogą podnosić ceny. Przypuszczam że w najbliższej przyszłości co jakiś czas dostaniemy taką "perełkę" cenową, a później wszystko znowu 50%-100% w górę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3428 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 13:58:55 »
Xmen chciał bym chociaż raz przeczytać jakiś komentarz/opinie na temat przeczytanego przez ciebie komiksu. Bo tylko cena cena, jak zdarta płyta.

To żadne przełamywanie barier, tylko twoje urojenia. Oczywiście cena FF zaporowa i kupią to raczej fani Alexa Rossa, bo fanów FF jest mało skoro musimy czekać cały rok na nowy tom od Hickmana.
Więc Pełne koło, szybko się nie wyprzeda. Ciekawe jak będzie z Weapon X.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Listopad 2023, 14:24:10 wysłana przez Kvothe »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3429 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 14:26:04 »
Mają serię Marvel Deluxe, gdzie wydali rzeczy w podobnym formacie i świeże. Zamiast tego podpinają pod Marvel Limited, gdzie do tej pory szły "starocie", ale w wielkim formacie (przy którym FF to mikrus).
(...) format plansz w tym komiksie jest po prostu innych proporcji - ta sama szerokość, co wszystkie Marvel Limited, ale wysokość 4 cm mniej. Taki sam format mieli "Najwięksi superbohaterowie na świecie" w DC Limited.
To jest podobna sytuacja jak z komiksem Liga Sprawiedliwości Najwięksi superbohaterowie na świecie, gdzie format też był inny niż "podstawowe" komiksy z tej linii.
Właśnie Największych superbohaterów chciałem przytoczyć w kontekście pierwszej wypowiedzi @Leyek. Formatem zaskoczony nie byłem, bo wcześniej się zorientowałem jakie wymiary, ale już biorąc w rękę odczułem pewien "niedosyt", zwłaszcza w zestawieniu z ceną okładkową, która, jak w przypadku opisu odnośnie FF, została "sztucznie" zawyżona - komiks podpięto pod tą najdroższą linię wydawniczą, kiedy poza iluzorycznie lepszym papierem wydanie mogłoby spokojnie zostać podpięte pod tą Marvelowską linię odpowiednika DC Deluxe.
O ile wydanie Największych superbohaterów w tej linii o niższych nakładach w pewien sposób rozumiem (nie jest to typowy komiks [w większości bliżej mu do ilustrowanego opowiadania] to może i mniej byłoby chętnych, a iluzja "ekskluzywności" [nakład, cena] wręcz mogą zachęcić do zakupu osoby jakie "kolejnych Marveli/DC" normalnie nie kupują), tak wypowiedź powyższa odnośnie FF... Na filmiku prezentującym komiks wyglądało to bardzo zachęcająco, znacznie lepiej niż statyczne przykładowe plansze, wydawało mi się jednak, że format jest większy (zbliżony do Doctora Strange'a), tymczasem znów podpięto pod tą linię Limited komiks, który mógłby zostać wydany w standardzie bardziej akceptowalnym dla "masowego" czytelnika.
Pytanie czy nawet w takim przypadku cena jaką @Leyek wskazuje ~70zł w wydaniu nie-Limited wciąż nie byłaby za wysoka? Frapujący dobór tytułów do tej linii Limited, niby tytuły jakie miałyby problem ze znalezieniem klientów gdyby były wydane "normalnie" (chociażby przywołane wyżej Doctor Strange i FF), ale też tytuły jakie mogłyby równie dobrze być w stałej sprzedaży, jak np. Weapon X, który jak Zabójczy żart doczekałby się najpewniej wielu dodruków...

Ten Ross (FF) to akurat komiks jaki mnie średnio interesuje, ale co do samej linii Limited - wspomniałem wyżej o "iluzorycznie" lepszym papierze - papier, przynajmniej w Największych superbohaterach jest dobry, grube kartki bez połysku. To czy jest lepszy to kwestia subiektywna, jest inny niż w pozostałych Egmontach, stąd wrażenie obcowania z czymś "lepszym", no i dodatkowy argument wobec ceny, jako mało obeznany w cenach różnych papierów klient nie mogę go podważyć (gdy wydawnictwo mogłoby się na niego powołać tłumacząc rozstrzał cenowy między Limited a chociażby Deluxe).

PS. W zestawieniu z obecnie stosowaną przez E kredą (czyli zmniejszona gramatura względem komiksów sprzed kilku lat) papier w Limited jest znacznie lepszy, ale zestawiając z dawnym standardem kwestia jest bardziej subiektywna tj. czy ktoś preferuje połysk czy nie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3430 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 15:46:26 »
@kvothe też jeszcze nie czytałem żadnego twojego postu, który dotyczył przeczytanego komiksu. To nie moje urojenia, komiksy drożeją i będą drożeć bo mogą,normalna sprawa Tak to jest "test", taki właśnie w cudzysłowiu a raczej przynęta na leszcza.Ostatnio rorschacha przeczytałem. Bardzo dobra rzecz. Uważam że King to dobry scenarzysta i Egmont powinien więcej go wydawać.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3431 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 16:04:40 »
Jak to ma być "test" to skończy się jak kolekcja Spider-Mana. FF ma za mało czytelników w Polsce, mało kiedy widać aby ktoś pisał, że chciałby coś poczytać z pierwszej rodzinie marvela . Może Marvel Origins to zmieni.

W przeciwieństwie do twórczości Kinga, bo kilka jego ostatnich komiksów nie zostało jeszcze zapowiedzianych, a wiele osób o to pyta.

Różnica między mną, a tobą jest taka, że ja nie wałkuje ciągle tego samego tematu w różnych wątkach.
A że woda jest mokra każdy już wie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Listopad 2023, 16:10:19 wysłana przez Kvothe »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3432 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 16:13:42 »
To test czy już mogą podnosić ceny. Wałkujesz non stop jeden temat- żebym przestał stwierdzać fakt że komiksy nie są warte swojej ceny. Nie ma dużej różnicy między nami, twoje posty to w większości narzekanie. Cześć, ciał, całuski.

Offline donT

« Odpowiedź #3433 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 16:20:24 »
Wałkujesz non stop jeden temat

twoje posty to w większości narzekanie

Wypisz wymaluj - Twoja aktywnosc na forum.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3434 dnia: Cz, 02 Listopad 2023, 17:50:13 »
Wypisz wymaluj - Twoja aktywnosc na forum.

Przez chwilę myślałem, że Bazyla odblokowali i go cytujesz...