Autor Wątek: Egmont 2022  (Przeczytany 603205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Egmont 2022
« Odpowiedź #1020 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 16:40:39 »
Wszystko oprócz scenariuszy, bo nietłumaczenie scenariuszy to już taka tradycja.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline PawelC

« Odpowiedź #1021 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 19:33:30 »
Wyjaśni mi ktoś co kieruje Egmontem, że robi takie rzeczy:

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie sytuacja w której muszę sprawdzać w internecie kto napisał i narysował dany zeszyt to jakiś absurd i kuriozum...

OMG, nie zwróciłem uwagi na brak autorów bo całą moją uwagę od razu zwróciło co zrobiono z tytułami. Font Aktów (jasne, nie znajdzie się i takiego samego, ale... ten użyty to nawet podobny nie jest, to jest totalnie inna bajka. Zresztą, średnio ogarnięty artysta 2D by im to machnął bez problemu zgodnie z oryginałem). Same tłumaczenia, fakt, że raz coś jest tłumaczone a raz nie x).

Tak jak serio lubię Egmont tak to jest faktycznie... amatorka.

Offline Death

« Odpowiedź #1022 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:02:25 »
Jak zwykle amatorka. I jak zwykle zaraz przyjdzie jakiś forumowicz , który nudzi się w pracy, zrobi to lepiej w 20 minut i wrzuci na forum.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1023 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:49:25 »
Czytam właśnie ten komiks i w jednej ręce trzymam Epica a w drugiej smartfon z otwartą stroną ze skanami i co zeszyt sprawdzam kto jest autorem scenariusza i odpowiada za inkowanie i kolory. Podejrzewam, że dla większości czytelników są to istotne informacje, tego typu komiksów po ponad stówce raczej nie kupują przypadkowi czytelnicy. W tej formie te Epici to wybrakowany produkt. Zastosowana czcionka to też zwykłe dyletanctwo, można było dobrać lepszą. Dziwię się, że 30 lat temu nawet TM-Semic potrafił to wszystko lepiej zrobić a Egmont odwala w 2022 taką amatorszczyznę, gdzie możliwości techniczne wydawcy są na o wiele wyższym poziomie.

Ciekawe czy w Knightfall też wszystkich autorów powycinają i totalnie zawalą DTP? ::)

Autorzy tej kompromitacji to:
Marek Starosta - tłumaczenie
Urszula Drabińska - redakcja
Małgorzata Kuśnierz, Monika Pruska - korekta (tylko w pierwszym zeszycie natrafiłem już na kilka literówek ::))
Kamil Śmiałkowski - konsultacja merytoryczna
Małgorzata Wnuk - koordynacja produkcji
Dariusz Ziach - DTP (prawdopodobnie największy winowajca)
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:51:52 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1024 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:52:50 »
Co jak co, ale to wycinanie autorów jest mega słabe. Zdawałoby się, że to już nie te lata, kiedy trzeba było walczyć o swoje nazwisko przy własnej pracy.

Offline chch

« Odpowiedź #1025 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:54:31 »
Przetłumaczyć wszystko? Od kiedy??? Scenariuszy nie tłumaczą...
W Invincible tłumaczyli. Nie wiem jak w azylu Arkham.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1026 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:55:12 »
Też był tłumaczony.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1027 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 20:55:19 »
W Azylu też.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1028 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 21:10:38 »
Ciekawe czy w Knightfall też wszystkich autorów powycinają i totalnie zawalą DTP? ::)

Jeśli wytną - a raczej się tego spodziewam - to będzie straszny strzał w kolano. Mam nadzieję, że ktoś czyta forum z wydawnictwa i już w kolejnym albumie przyjdzie korekta.

Btw., w tym temacie pełen szacun dla Muchy. W Erze Apocalypse'a autorzy zachowani w 100%. Tak trzymać.

Offline roble

« Odpowiedź #1029 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:12:23 »

Małgorzata Kuśnierz, Monika Pruska - korekta (tylko w pierwszym zeszycie natrafiłem już na kilka literówek ::))

Same prawie kobity..

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1030 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:14:24 »
No kobiet jest aż 4, a mężczyzna tylko 3. Gdzie te parytety.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1031 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:15:50 »
Czwartym winnym jest TK.

Offline xanar

« Odpowiedź #1032 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:22:30 »
Jak kiedyś sami mężczyźni się komiksem zajmowali to nie było takich numerów  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline kelen

« Odpowiedź #1033 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:35:36 »

Warto byłoby jednak nie pisać rzeczy wprowadzających w błąd na forum publicznym, bo część tych nazwisk absolutnie nie ma nic wspólnego z problemem, który opisujesz. Nie sądzę też, że osoba decyzyjna w tym temacie wchodzi i czyta każde możliwe fora w poszukiwaniu feedbacku - najlepszą formą zwrócenia uwagi na problem będzie na profilach social media wydawnictwa albo mailowo.

W Knightfallu tam, gdzie wewnątrz komiksu są wymieniane nazwiska w taki sposób, jak w tych Spider-Manach, to są zostawione (a przynajmniej to, co ja przeglądałem) albo widoczne na okładkach, które są przy każdym zeszycie i pojawia się dodatkowo credit dla osoby odpowiedzialne za okładkę. W spisie treści są też wymienione wszystkie nazwiska (osobno wyszczególniony jest Venom, Sword of Azrael i annual Lotdk #2, natomiast lista autorów z oryginalnego prelude to knightfall jest pogrupowana).

Offline roble

« Odpowiedź #1034 dnia: Pt, 22 Kwiecień 2022, 22:42:49 »
Jak kiedyś sami mężczyźni się komiksem zajmowali to nie było takich numerów  :)

No a nie? Tutaj tłumacz i konsultacja ok.
Zostaje DTP męskie i same kobity...